Cornucopia?

2015-01-09 16:54

Fredagsmys: Därför rapporterar jag inte om den franska mördarjakten

Ni kanske har noterat att jag inte rapporterar något om den franska mördarjakten efter onsdagens och torsdagens rapportering i ämnet. Det handlar om ett redaktionellt beslut för att dels inte passera osmaklighetens gräns mer än redan gjorts, dels för att inte ge mördarna självrättfärdigande och uppmärksamhet och dels för att inte bidra till att ge mördarna med understödsorganisation underrättelser.


Ett redaktionellt beslut för min del handlar om ett möte med me, myself and I, och beslutet var enhälligt, trots att antalet kommentarer och trafik skulle gett högre intäkter än en medelfredag. Det finns en gräns för hur mycket man kan och bör profitera på andras tragedier och den anser jag har passerats. Till slut blir det bara osmakligt och tillför inte längre något av värde.

Detta trots att det finns många sk MÖP-saker att ta upp, som vilka franska specialförband som är insatta, utrustning, stridsfordon, taktik, tidigare insatser och erfarenheter från dem - inklusive vad jag enligt uppgift hört om dem från källor med riktig insyn.

Mördarna, för det handlar om mördare, ska inte få självbekräftelse och rättfärdigande genom massiv mediauppmärksamhet. Ja, övriga media prostituerar sig maximalt för att bekräfta mördarna, men jag måste inte bidra ytterligare. Ja, det är mördare. Att kalla dem terrorister rättfärdigar i deras egna ögon dem, som att de har ett högre politiskt syfte eller stöd för att genomföra sina mord. De är i själva verket bara psykopater med vapen, precis som IS "krigare" eller "soldater" inte heller är något annat än mördare och ska kallas vid sina rätta namn. IS mördare är inte några krigsturister som försvarar ett land mot invasion i enlighet med folkrätten, utan är den aggresiva parten, mördar, begår krigsbrott, etnisk rensning, kidnappningar, tar kvinnor som slavar och våldtar i en sällan skådad omfattning. Mördare ska vid rätt namn kallas, och det är inte något himmelrike som väntar mördare när de väl dör, utan en betydligt varmare plats än så.

Slutligen har franska myndigheter uttryckligen uppmanat media att inte rapportera något om polis- och militärinsatsen, då detta ger mördarna och/eller mördarnas stödorganisation(er) underrättelser som hjälper dem. Men media rapporterar, fotograferar och agerar underrättelsetjänst åt mördarna.

Det går så långt att AFP fotograferar prickskyttars eldställningar. Aftonbladets fotbollsreporter Johanna Frändén berättar att polisoperatörer med viss beväpning nu finns på specifika tak osv. Oavsett språk sådan rapportering sker på sitter internationella organisationer garanterat och kartlägger detta om mördarna nu inte bara är ensamma galningar. Mördarna kan få underrättelser via SMS eller Internettjänster om deras mobiltelefoner stöder detta.

Bara risken att bidra till att ge mördarna information - information som kan leda till dödad gisslan eller dödade poliser och militärer - räcker för att följa franska myndigheters vädjan om att inte rapportera om aktiviteten.

Sedan var även min bedmöning, baserat på gårdagen, att det surrar av rykten och felaktig rapportering. Och det visar sig stämma. Det är rent av så patetiskt att reportrar framför kameran läser innantill från Twitter. Man har även visat upp mobiltelefoner och filmat Twitterflöden eller hållit upp smartphones med stillbilder framför TV-kameran. Och svenska "liverapporteringar" skriver rakt av utländsk liverapportering, ett tag skrev t ex SvD i princip ordagrannt av The Guardians liverapportering, punkt för punkt, med någon minuts fördröjning. Ska man nu absolut följa utvecklingen från de som bryter mot myndigheternas vädjan om att inte rapportera, så gör det själv via Twitter - det är vad journalisterna gör.

Jag kräks lite i min mun, och avstår från att täcka in mördarjakten.

Det kommer dock analysinlägg när mördarna eventuellt är bakom lås och bom, eller kremerats. Dock kan det ändå vara lämpligt att avvakta även då, till bilden klarnat. Fort och fel är inte alltid rätt.

Tillägg: Den dagen Sverige drabbas av ofred behöver inte den lede fi ha någon spaning på mark eller i luft. Det kommer antagligen räcka att läsa Aftonbladet, för att få reda på allt om svenska förbands aktivitet och placering. Eller Twitter och Facebook.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

46 kommentarer:

 1. Nä, jag har inte noterat din "bedmöning". Du kan väl samtidigt ta och lista allt annat som du inte rapporterar och skriver om. Skriv om vad du vill, fundera inte över om vad du inte skriver om. Det ser vi ju. Eller rättare sagt, det ser vi inte. Undrar vem som har behov av bekräftelse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här handlar inte om Cornus behov av bekräftelse. Det här är en uppläxning av den svenska journalistkåren som hänger här. Läs och lär. Det här handlar om professionalism och etik.

   Bra bedömning Cornu. Heder åt dig.

   Radera
  2. Tack för klarläggandet.

   Radera
 2. Jag delar helt din bild av dåliga reportrar. Gör en koppling till de diskussioner som förts om återinfört psykologiskt förvar. Vi behöver nog det. Men jag ser ingen medial yrkeskår som har förtroende nog för att önskvärd effekt skall uppnås. Den strategiska "timeouten" har inte bara raderat reell försvarsförmåga, den har raderade också ut ett förtroende. Nu springer media vidare med foten i klaveret och oljudet blir bara värre och värre.
  Vart är vi på väg.....?

  SvaraRadera
 3. Bra beslut. Det blir ändå bara en massa meningslöst ältande innan det kommit mer informaton.

  SvaraRadera
 4. Nu verkar dom dock vara döda allihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu väntar vi bara på upploppen och bilbränderna i förorterna då...

   Radera
  2. Synd att de inte kunde ställas inför rätta - det hade kunnat bli intressant...

   Radera
  3. Ja, konspirationsteorierna lär ju öka både i mängd och styrka, nu när de är döda. Var är (F!):s dialogpolis, nu när den hade behövts som mest.

   Radera
  4. Det finns kanske en intressant person kvar att åtala. De har hittat en gemensam nämnare mellan bröderna och gisslantagaren i kosheraffären, och det lär vara en imam.
   Om han i det här fallet har varit med sedan radikaliseringen runt 2005 kan det bli intressant. Jag tror sedan en längre tid att hjärntvätten de gör är extremt utstuderad, för att inte säga helt professionell i allt från identifieringen av tänkbara verktyg till den sista kontakten innan de verkställer sin mission. Dessa, förhoppningsvis få personer med expertkunskaper borde vara måltavlan för underrättelsetjänsterna. Verktygen är utbytbara, nyckelpersonerna kanske inte i lika hög grad.

   Radera
  5. @Doktor Syn

   Att under tvångsmässiga former få terapi med F!:s dialogpolis vore kanske ett passande straff för dessa (som dels önskat att dö som martyrer och dels kanske inte värderar feminism särskilt högt)...

   Radera
  6. @Doktor Syn
   Som Anonym påpekar så är väl terapi med F!:s dialogpolis ett lämpligt straff. Det väl är en gemensam nämnare för islamistiska terrorister och högerextremister att de hatar feminister.

   Det finns för övrigt många andra värderingar de delar.

   Radera
 5. Slog på SVT och ser deras usla referat. Dom har enbart referat och hänvisningar till andra medier som dom sedan blandar ihop på ett allmänt förvirrat sätt. Vidare så har även koscher-butiken i SVT blivit en "Israelisk butik" vilket då ska förklara det hela??
  SVT/SR får ca 20 milj/per dag och detta är vad vi som betalar får tillbaks! Det är f.. uselt! Lägg ned istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen "Snillen spekulerar" där. En av nötterna frågade nåt om "Varför tror ni de just valde en judisk butik?". Ja, svår fråga det där... undrar varför muslimska terrorister väljer att slå till mot just en judisk butik... Det måste bara varit en ren slump.

   Radera
  2. Större delen av journalistkåren består av inkvoterad fjortismentalitet. Värst är det när det ska göras sportrepotage med tillhörande intervjuer. Hur känns det då...? Berätta hur det känns...? Hur känns det att vinna...? Hur känner man sig efter ett vasalopp...? Hur känns det att snöra på sig ett par skridskor...?

   Radera
  3. @Doktor Syn
   Sista gången jag lyssnade på SR var när en reporter frågade överlevande efter diskoteksbranden 1998 i Göteborg Hur känns det?

   Radera
 6. Eftersom ditt redaktionella beslut var enigt är det helt ok. Det ligger i demokratin som jag ser det.

  Solovarg vill ha en diskussion om återinfört psykologiskt försvar och det skulle som jag ser det snabbt förbättra det mediala uppförandet. Även fotbollsjournalister påverkas efter en tid och lär sig vad som är helt olämpligt att rapportera utan fördröjning. Ja jag utgår från att ett nyfött psykologiskt försvar efter en tid får medlemmar på alla större nyhetsmedia. Det psykologiska försvaret behövs givetvis mest i ett skymningsläge men gör nytta även vid sådana här mördarjakter. Minst 16 döda oskyldiga och tre mördare. Tråkigt nog kommer nog fler liknande våldsdåd snart och då är det tråkigt om mördarna får operativ hjälp av okunniga journalister.

  Hur står de svenska partierna i denna frågan?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det krävs någon form av psykologiskt försvar i detta land. Men med den röra som skapats undrar man i sitt stilla sinne om det också skall göras "tillsammans med andra". Även här oklart med vilka. Eftersom våra journalister numera inte är ute efter något annat än att profilera sig själva alternativt att rapportera/ej rapportera det som ligger i linje med den agenda de har, saknas det grundläggande fundamentet - förtroende. Precis som med Pravda på sin tid.
   Man kan också se det på sättet att nätets omedelbara möjlighet till kommentar och möjlighet att vederlägga det som skrivits, blottlagt journalisters brist på kunskap och objektivitet på ett brutalt sätt. Förmodligen var det så även tidigare men vi märkte det inte.
   Ett psykologiskt förvar behövs alltid. Att ett skede varit ett skymningsläge kan egentligen bara historiker konstatera. När man är i det vet man inte om det. Dvs redan idag kan vi vara i ett skymningsläge, men vi har ingen aning om detta.
   Som läget är idag är journalister en av yrkesgrupperna i Sverige som hyser lägst förtroende i undersökningar. Det är inget att bygga ett psykologiskt försvar på. Tolgfors/Engström ministären dikterad av Reinfeldt har fullständigt förstört inte bara försvaret utan även de mest grundläggande förutsättningarna för det.

   Radera
  2. Jag håller med dig Solovarg, att journalisterna har lyckats jobba sig fram till den positionen att man har lägst förtroende är starkt jobbat då de har mycket hård konkurrens från politikerna.

   Radera
  3. I det sammanhanget är du dock i en klass för dig själv med dina lögner om det ena och det andra, wikström.

   Förresten, Cui Bono?

   Radera
  4. Resonemanget ovan om journalistiken är helt åt skogen. De flesta jounalister, sådär 98%, kan inte ha någon agenda. De jobbar för tidningar med andra ideal än de själva, ofta är tidningen borgerlig och journalisten vänster. Med den konkurrens som gäller nu för de få jobb som finns kan man inte kosta på sig några äventyrligheter, man kan bara skriva sådant som blir läst och klickat på.

   Radera
 7. Borde inte journalister som rapporterar så oansvarigt kunna arresteras med motiveringen att man motarbetar polisens arbete?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, vi ska ha yttrandefrihet och pressfrihet. Men friheter ska hanteras ansvarsfullt.

   Radera
  2. Yttrandefrihet och pressfrihet kan väl inte rimligen innefatta att man i realtid rapporterar var prickskyttar är positionerade, vilka vägar polisen blockerar eller varför inte vart svenska ubåtsjaktsstyrkor rör sig? Hade det skett under kalla kriget hade vederbörande frihetsberövats direkt.

   Radera
 8. Ja, det kan fan i mig inte vara lätt att ena dagen skriva ett hyllningsepos till svenskar som eventuellt kan klassas som extremister och deltagit i Azov bataljonerns strider och nästa dag, som en bärande del av analysen till ett vettlöst mördande, skriva om hur farliga personer som deltar i strid kan bli.

  SvaraRadera
 9. Förnuftigt beslut på redaktionsmötet!

  SvaraRadera
 10. Det kanske vore läge för ett "krigsspel" med gammelmedia.
  Grupp A får en uppgift de skall lösa.
  Grupp B skall hindra dem från att lyckas.
  Grupp C skall rapportera allting grupp A och B gör live, nosa dem i baken, stå i vägen och flyga Long Ranger överallt så att den andra gruppen kan följa allt på sina smartfånar.

  Efter en stund kommer grupp A och B få tokspel på C, och när tokspelet nått explosiva nivåer går lekledaren in och avslöjar vilka grupp C egentligen är. Vid nästa "extraordinär händelse" kommer media sitta tysta i båten.

  Idén är lite inspirerad av filmen "The Wave".

  SvaraRadera
 11. Tack!
  Ju mindre utrymme de får, desto mindre "värde" får deras agerande. Helst skulle media inte göra reklam för dem alls.

  SvaraRadera
 12. Mycket bra Cornu.

  Det är bra att personer verksamma inom media påminns om att liverapporteringen i sådana här situationer, handlingar för ökad omsättning för företaget, sätter oskyldiga människors liv på spel.
  Det är något de kan göra bra scoop av; hur de själva gärna sätter andras liv på spel för att få vara den som rapporterar först och bäst.

  @Nicklas, roligt förslag. I praktiken måste man ofta tränga in rent fysiskt i människors liv med den här typen av budskap, så det handlar om lagstiftning för media: obligatorisk kurs för de anställda hos lämplig myndighet (polisen, försvarsmakten etc.), där denna typ av lekar och spel ingår.. Eller vad man nu kommer på för att tränga igenom de tjocka skallarna..

  Yrken som medför makt över andras liv ska kräva lämplig typ av licensiering.

  SvaraRadera
 13. Jag håller med. Och håller inte med.

  Svensk media är i en upplärningsfas gällande liverapportering av det här slaget. Det har man sysslat med och har erfarenhet av i framförallt USA under årtionden. CNN direktsänder i princip krig och nästintill varje lokal TV-station har en egen helikopter.

  Måste faktiskt ge Expressen och Aftonbladet lite credd (vilket förmodligen aldrig hänt förut) - Men de börjar faktiskt trots allt få lite "kläm" på liverapporterandet i det rörliga formatet. Vi ska trots allt inte glömma att de trots allt är "tidningar" eller var i alla fall... För inte så länge sedan hade vi fått vänta på en halvtimmas sändning i SVT för att få veta vad som hänt...

  Sedan håller jag med i stort. Att ge dessa knäppgökar utrymme i media är ju deras grundläggande syfte. Men så lär inte en enda nyhetschef tänka, även om liv riskeras. Ju fler som dör - Desto mer reklampengar och bättre tittar/läsarsiffror. Det är kanske priset vi betalar för att leva i den "fria delen av världen"?

  SvaraRadera
 14. OT: kl 21.11 försvann strömmen i Stockholms södra ytterförort. Väldans mörkt blev det visst. Och dåligt tryck i vattnet efter bara några minuter. Tog en väldans tid att fylla badkaret... Vad ska man göra nu då? Får väl gå och lägga sig.

  SvaraRadera
 15. Jag ser fram emot filmen som garanterat lär komma inom några år. Borde bli en spännande rulle. Storyn håller hög klass.

  SvaraRadera
 16. AB har bytt namn.
  Första gången på länge de har gjort något som glatt mig, men den här gången: hatten av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, jag blev också glatt överraskad och tänkte lite snälla saker om Aftonbladet. Det är inte så ofta det händer annars.

   Radera
  2. Äh, de vågade ju inte publicera några av teckningarna, de fegisarna.

   Radera
  3. TB, skulle du ha tagit det beslutet i samma situation att publisera teckningarna och kanske till följd av det själv likvideras och med dig oskyldiga människor. Det är bättre att tänka med hjärnan än med arslet.

   Radera
  4. Ha ha, ja det måste ju vara hundratals medier som visat bilderna vid det här laget och förmodligen kommer de alla att attackeras av jihadister. Du är verkligen en clown.

   Radera
  5. Ben Rangel, vad har mediernas antal med detta att göra när man inte vet vika som blir nästa mål? Du tänker tydligen också med arslet.

   Radera
  6. Det finns ett begränsat antal jihadister och ju fler måltavlor de har desto lägre blir risken för envar av dem att attackeras. Det är ytterst elementär matematik att inse det, men det var visst svårt att få innanför det mikrocefala skallbenet på ett koprolalt dårhushjon som dig.

   Radera
  7. @wikström

   Om du vill ge jihadister tolkningsföreträde om vad som är lämpligt att publicera så kan du lika gärna förespråka införandet av deras kalifat.
   Nu. Direkt.

   Om du sedan naivt tror att det hindrar dom att döda någon/några i sitt egna kalifat på grund av en upplevd kränkning eller liknande…ja då är du sannerligen naiv.

   Radera
  8. Någon slags svensk imam i Halmstad med 3000 besökare har lanserat den ultimata teorin att terrorattacken är en bluff alternativt false flag, och att sanningen kommer att vara gömd i decennier.
   Borde ju finnas en del att gräva i där för en del besökare här på forumet tänker jag.

   Radera
  9. Så otippat att folk vägrar inse sanningen.

   Radera
  10. Du har inte din bästa dag idag Benrangel, du kan inte ens räkna ut att ju fler alternativ som jihadisterna erbjuds desto bättre för dem. Snart blir alla tidningsredaktioner rigorösa bunkrar inhysande vaktpersonal på samhällets bekostnad. Det är bara att slå till mot några av dem så sprider sig paniken hos de andra. Lycka till.

   Radera
  11. Är det så för att du säger så?

   Radera