Cornucopia?

2015-01-20 09:03

Flytta din IPS till en småbank

Nu när de systemhotande storbankerna ska få rätten att ta din privata pension för att rädda sina chefer och aktieägare vid den kommande svenska bank- och finanskrisen, sk bail-in, så är det hög tid att flytta ditt individuella pensionssparande (IPS) till en småbank.

En flytt av IPS är möjlig även på innestående saldo och tar några veckor att genomföra, eftersom bankerna förstås obstruerar och drar ut på det hela maximalt.

Flyttar man sin IPS till en nischbank, småbank eller sparbank, så ska det inte vara lagligt att ta kundernas pensionssparande för att rädda sig själva. Nordea och Danske bank ska räknas som systemkritiska, men det är mycket sannolikt att detta i praktiken kommer utökas till att omfatta även Swedbank, SEB och Handelsbanken.

Eftersom tankesmedjan SNS säger att den kommande krisen inte kommer bli värre än 90-talskrisen, och att vi därför fullständigt kan strunta i den privata skuldsättningen, så ska vi alltså förvänta oss att just Nordea (Nordbanken/PK-Banken) går omkull igen, plus någon bank i storleken med Gotabanken (kanske Länsförsäkringar Bank?). Den senare storleken är dock inte att anse som internationellt systemhotande och ska därmed inte ha rätt att ta ditt pensionssparande för att rädda chefer och aktieägare.

Så inled en flytt av din IPS redan nu. Visserligen ligger den svenska finanskrisen fortfarande några år bort, då bostadsbubblan behöver smälla först och sedan tar det i regel 2 - 3 år innan krisen är här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Några tips på bra småbanker?

  SvaraRadera
 2. Instämmer till fullo. SNS-rapporten t.ex var en akademisk produkt utan kunskapar från verkligheten. Hur kan man påstå att en kommande kris bör bli mildare eller i vart fall inte värre än 90-talets? Man bygger antagandet främst på(mitt antagande) att krisen var skapad hemma! SNS tycks inte förstå betydelsen av hur Sverige fick dragkraft ur krisen tack vare den internationella konjunkturen och krondeprecieringen. Den här gången är den pågående krisen global och på väg att på allvar fördjupas detta år. En internationell finanskris som fördjupas m.a.o.

  OT; DN skriver nu på morgonen om män som blivit dömda för bedrägeri genom att man använt sig av en spelrobot vid nätpoker. Tänka sig vad domstolen skulle tycka om de anande det minsta om hur HFT på aktie- derivatbörserna går till. DN skriver att de spelkunder som förlorat pengar inte förstått att de spelat mot en robot. Med robot menas antagligen att den kan ta beslut genom att räkna sannolikheter m.m HFT fungerar på samma sätt. T.ex kan den scanna orderböckerna och bedriva arbitrage på sämre prissatta småorder. Matematisk analys är grundläggande och förmågan att tänka och handla snabbare än människan.

  BYT BANK!

  SvaraRadera
 3. Kan man flytta till Avanza eller är dom för systemkritiska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza är inte systemkritisk i dagens läge. Svenska staten har ingen patriotism och inga patrioter anställda eller i ansvarig ställning, varför det inte går att lita på svenska staten öht. Också mindre banker kommer att anses systemkritiska om den antisvenska staten anser att det är gynnsamt för den och dess medkumpaner inom bank och försäkring.

   Radera
 4. Länsförsäkringar Bank har väl ändå inga aktieägare att rädda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu. Trojaner dyker upp då & då.

   Radera
 5. http://www.economist.com/news/business-and-finance/21631880

  Inte helt övertygad om att ETC har gjort en korrekt tolkning. Det är i första hand investerarnas pengar som åker inte bankkonto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt görs en första bedömning där belopp överstigande en viss nivå ianspråktas. Som på Cypern alltså. Men omständigheterna och hålen lär väl avgöra.

   Alla banker som förlorar eget kapital och som är exponerade mot de systemkritiska bankerna lär få bidraga. T.ex fordringar mot Nordea, dvs indirekt mot de kontinentala bankerna som sitter mest exponerade mot t.ex PIIGS-obligationer. Defaults av statsobligationer är den tillgångsklass som främst drabbas, dvs bankreserverna som är bankernas alla kategorier största tillgångar efter utlåning direkt mot kund.

   När det börja osa katt kommer kapitalutflödet att öka dramatiskt. EU-kommissionen inkl ministrar liksom anslutna centralbanker kommer att sitta i krismöten och fundera på att införa kapitalrestriktioner likt Cypern. Bara en tidsfråga varför det gäller att vara ute i god tid. Den tyska räntan är förstås ett utslag av pågående kapitalrörelser.

   Radera
  2. I andra hand om det behövs lär även icke systemkritiska banker tvingas bidra. Sådan beslut fattas när de behövs. Som akuta åtgärder utan hänsyn till vad som sagt före, enligt lag etc. Bara att se hur Cypern-konfiskationen gick till. Man räknade bara baklänges för att se hur mycket som behövdes när de grekiska obligationerna hade skrivits ner till mellan 0 och haircuts och hur mycket landet kunde tänkas få/behöva i lån från EU/IMF. 2 banker tog kapital av sina kunder. Kunderna kunde inte röra sina pengar(små uttag dock) under hela rekonstruktionsfasen.

   Domino-kedjan är betydligt mer omfattande i EMU/EU pga större mellanhavanden. Hur ska likviditeten ordnas? Vilka ska bidra med lån? EFSF har redan fordringar på Grekland på 550 Mdr euro. ECB och centralbankerna över 50 Mdr.

   Ha uppsikt på den tyska räntan. Än så länge är den ett utslag av att euron faller och D-mark kommer tillbaka. Inte s.k bail-in där t.ex Deutsch Bank är en av världens största banker.

   Kapitalflykt sker pga oro. Förtroende är allt i dessa sammanhang där osäkerhet är den största fienden. ECB och IMF kommer likt SNB att mörka för att gjuta vågor på vattnet.

   Crasch and burn!

   Radera
  3. "Rather, they will mean that a bank’s shareholders can be wiped out without its liabilities becoming a burden on the state. Instead, some creditors­—such as the holders of convertible bonds—will automatically become the new owners." Då kommer det inte bli en renodlad konfiskering utan mer ett tvångsköp? Man torskar pensionspengarna men får en ruinerad bank istället. Kan bli en bra affär om banken överlever tänker jag.

   Radera
 6. Håller inte med dig Cornu om att den svenska finanskrisen är några år bort. Vi lever inte i en isolerad värld. Vi har redan flugit ut för stupet, men allmänheten har inte börjat fatta att vi inte har mark under fötterna längre. När folket inser det, då går det fort neråt...

  SvaraRadera
 7. Köpa guld eller växla till sig dollar, vad är bäst?

  Kom gärna med förslag på hur jag som inte är BLT kan rädda mina surt förvärvade tillgångar.

  SvaraRadera
 8. Tveksamt om det går att rädda tillgångar. Det kanske istället gäller att försöka minimera nedgången när den kommer.

  SvaraRadera