Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2015-01-27 14:28

Facebookjournalistik hos DN - kommenteras på blogg

Bonnier/DN skärper till sin journalistiska ambitionsnivå ytterligare ett steg och skriver en hel artikel med citat från Facebook. Man tillämpar också en intressant tolkning av upphovsrätten och återger ett foto från Facebook, utan att ange upphovsman.


Normalt ska det stå fotograf under ett foto, men här är det inte angivet. Gissar därför att man friköpt bilden helt. För det kan ju inte vara så att man bryter mot upphovsrätten och har snott bilden från Facebook utan att fråga upphovsmannen?

Och nej, Facebooks användaravtal innebär bara att din profilbild kan få återpubliceras av Facebook, t ex i andra sk appar, inbäddad på websidor om vilka som gillar en viss sida etc. Övriga bilder är helt skyddade och Facebook får inte sälja dem vidare.

I övrigt citerar man diverse privatpersoners kommentarer till bilden och har även tagit en skärmdump på dessa. Här har man dock gjort en sk pixling av privatpersonernas bilder.

Ännu ett nytt journalistiskt högvattenmärke i Sverige, denna gång signerad DN:s Marit Sundberg, och kommenterad av den här bloggen. Mediasverige 2015, mina vänner.

Annars är antagligen IDG:s artikel med titeln "8 roligaste skämten [på Twitter] om Facebook-haveriet" Mediasverige i ett nötskal. Bättre än så här blir det inte, men IDG är åtminstone IT-media.

Det är bara att konstatera att alla gamla rödvinspimplande grävande murvlar svär över att de föddes fyrtio år för sent. Idag hade de aldrig behövt lämna kontoret och rödvinet, utan hade kunnat producera artiklar bara genom att surfa på Twitter och Facebook. 

Som bloggare känner jag mig givetvis kränkt. Det är ju vi bloggare som ska surfa på Twitter och Facebook och skriva artiklar utifrån detta. Inte den så hyllade statsbärande tredje statsmakten journalisterna, med sina presskort, ackrediteringar, medlemskap i Journalistförbundet och presstöd (inte för att DN får något stöd, sägs det). Hela mediakrisen sägs ju av journalisterna vara ett hot mot demokratin. Tänk om färre skulle rapportera om vad som står på Twitter och Facebook? VAD ÄR DET SOM HÄNDER MED VÄRLDEN?!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar:

  1. "Vid lunchtid på tisdagen hade 512 personer gillat bilden."

    Men nu då? Klockan är ju tre. Hur många har gillat den nu? Spänningen är olidlig, och sveriges folk har ett mycket stort behov av av informeras i hur denna fråga utvecklar sig.

    Bra där DN, att era medarbetare verkligen lägger sin tid på viktig grävande journalistik. Vi har aldrig behövt detta viktiga arbete från tredje statsmakten mer än i dessa oroliga tider.

    SvaraRadera