Cornucopia?

2015-01-14 16:26

Ett foto i tiden

Just nu pågår Bonnier/DI:s chefskonferens Världen 2015. Nedan följer ett foto i tiden, som hade varit omöjligt för några år sedan, både vad gäller deltagare som ämne.

Att säkerhetspolitik alls diskuteras på en sådan här konferens är att anse som en enorm omsvängning i fokus och intresse, samt tidsanda. Trots allt ligger idag 2015 ett svenskt grannland (Ryssland via enklaven i Kaliningrad) i ett mellanstatligt krig med ett annat europeiskt land, Ukraina, samtidigt som man kränker svenskt territorium både i luften och under vattnet och flyger med kärnvapenbestyckat strategiskt bombflyg över Östersjön, något man knappt gjorde ens under kalla kriget.

Så sent som 2014 hade en panel som denna varit otänkbar.

Deltagande i panelen är tidigare Vår Man I Världen, Carl Bildt (m) numera enbart bloggare och twittrare, bloggrannen Johan Wiktorin på Försvar och säkerhet, bloggrannen Carl Bergqvist på Wiseman's Wisdoms samt DI:s ende försvarsjournalist P M Nilsson.

Fotot säger så mycket på så många plan om vår samtid, allt från säkerhetsläget till försvarsbloggarnas betydelse för debatten, mediasvängningen till Internet och sociala medier och vad det innebär för tillgången till riktig meritbaserad kompetens och fakta. Också symptomatiskt är den totala frånvaron av någon representant för den sittande regeringen, eller dess politiska partier.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

22 kommentarer:

 1. Mycket snack och lite verkstad, svensk säkerhetspolitik i ett nötskal.

  Böj er fram, ner med hosorna och hoppas på att Putin har vaselin, annars lär det kännas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten formsak: Hosor är typ samma sak som byxholkar, finns således ingen anledning att dra ner dessa när man ska göra det du beskriver.

   Radera
  2. Ah, ett s för lite
   Hossor kan betyda strumpor, vilket antyder perversa aktiviteter men också byxor på ärans dialekt. Ialla fall regionallokalt.
   My bad ...

   Radera
  3. Gamla rostiga torpeder kan behöva lite extra smörjning.

   Radera
 2. Lars du påstår envist att Ryssland kränker Sveriges gräns under vattnet, enda gången man kunde påvisa en rysk ubåt inom Sveriges gränser skedde kränkningen i övervattensläge resten är enbart spekulationer, och du håller käften Ben Dover.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tycker du förresten om att våra gränser kränks i luften? Vi kränker ju inte ryskt luftrum?

   Och är det inte troligt att man kränker gränsen t ex under vattnet om man gör det i luften?

   Radera
  2. http://sv.wikipedia.org/wiki/U_137

   Bara en dåre envisas med att tro att Ryssland aldrig har kränkt Sveriges gränser under vatten förutom med U137.

   Radera
  3. Mangoldx, Bara en dåre envisas med att tro att något har hänt fastän det inte finns något bevis på det. Konspirationsnörd kanske?

   Radera
  4. Oj, du missade visst mina frågor. Otippat.

   Radera
  5. Ben, är det här en gissningslek? Är det inte fakta som gäller även för dig?

   Radera
  6. Jag frågade vad du tycker, dvs om din åsikt. Är det en gissningslek har du nog grava problem.

   Radera
 3. Kaliningrad är en exklav.

  SvaraRadera
 4. Både enklav och exlav om man skall vara noga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ska man vara riktigt noga så nej inte enklav utan pene-exclave (svenska?). Det är inte helt omslutet av något annat land (ty Polen och Litauen har båda gränser) men har eget territorialvatten mot internationellt vatten.

   Jepp, kunskap inhämtad mot wikipedia, och med det brasklappen att det kan vara fel.

   Radera
  2. Vi kan kanske enas om en kompromiss och kalla det för autoklav?

   Radera
 5. Instämmer till fullo och Folk och försvars senaste rikskonferens visade detta tydligt jag tyckte det hela andades ny energi och att säkerhetssituationen tas på allvar. Ett strålande arbete av Föbloggarna.
  Här finns massor av material att hämta för den som vill bilda sig.

  http://www.folkochforsvar.se/

  Gedigen panel för övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är dessutom en nykomling som bloggare, gammal som twittrare men är mycket engagerad och duktig på att föra fram försvarsfrågor.

   http://reservofficer.blogspot.se/   Radera
 6. "tillgången till meritbaserad kompetens och fakta"

  Har ni inte glömt något?


  http://cluborlov.blogspot.se/2015/01/peculiarities-of-russian-national.html

  läs hela, igen:
  http://cluborlov.blogspot.se/2015/01/peculiarities-of-russian-national.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte glömt. Tagit del av och därefter grundligt förkastat.

   Radera
 7. Är det inte väldigt märkligt att den senaste ubåtsobservstionen görs av samma man som 1982 gav order om att blåsa av den fasta mineringen vid Mälsten? Hade det inte varit för att han fångat det på bild så hade jag gissat på att den gamle soldaten börjat se spöken.

  SvaraRadera
 8. Så länge det inte finns någon patriotism inom makten i Sverige kan försvarsfrågan med fördel befinna sig på twitter och i löjliga debatter. Inte förrän patriotismen segrar i Sverige kommer försvar, brottslighet, invandring, skatter m.m. diskuteras och bestämmas på ett sätt som är intressant och gynnsamt för det svenska folket. Pajasar och parasiter leder politiken och den offentliga debatten.

  SvaraRadera