Cornucopia?

2015-01-22 10:36

ECB startar QE - ska köpa tillgångar för 10 400 miljarder SEK

Bloomberg rapporterar att ECB nu ska dra igång quantitative easing (QE) med amerikanskt snitt och berika finansmarknadens aktörer genom att trycka digitala pengar att köpa finansmarknadstillgångar med. Beloppet är 1 100 miljarder euro (eng 1.1 trillion euro) eller ca 10 400 miljarder SEK.


Anledningen är förstås att man vill bekämpa den så fruktade deflationen, och tror att man kan få upp inflation genom att kasta pengar över finansmarknaden. Men det enda man kommer göra är förstås att göra redan rika rikare när obligationsbubblan pumpas upp och aktiemarknaderna pumpas upp.

Man ska köpa marknadstillgångar för 50 miljarder euro (473 miljarder SEK) i månaden till och med 2016 ut.

Hade man verkligen viljat bekämpa inflationen hade man förstås tryckt upp pengarna och gett direkt till EU:s ca 500 miljoner invånare, t ex via ett EU-omfattande medborgarlönbetalkort. 50 miljarder euro hade inneburit ungefär 100 euro, eller 946 kronor i månaden, som EU:s befolkning kunde festat upp. Nästan 4000:- SEK i månaden för tvåbarnsfamiljen. Då hade vi fått igång KPI-inflationen. Däremot är det förstås inte tillåtet.

Nu kommer man bara dra ännu mer fart i finansmarknaderna och berika de som redan är rika. Eftersom aktier och obligationer inte är en del av KPI-inflationen, kommer den förstås inte stiga och ingen verklig ekonomisk tillväxt kommer ske, då inget faktiskt skapas.

Däremot innebär detta att det bara är att gå all in i de europeiska finansmarknaderna när bubblan fortsätter blåsas upp.

Beslut fattas idag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

41 kommentarer:

 1. Visst är det märkligt att man så konsekvent väljer strategier som inte fungerar framför strategier som faktiskt fungerar. Det känns som att våra politiker har fastnat i fascisthålet. Ingen politik får vara bra för folket. Men mer pengar till de redan rika är alltid en bra ide. Även om enda effekten är ökade förmögenhetsskillnader och ett ännu hårdare samhällsklimat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta förfarande är inte ett omedvetet förfarande utan ett fullt medvetet förfarande.

   Radera
  2. Strategin fungerar visst. Syftet är att berika de politiskt korrupta med makt. "Fascisthålet"? du är kanske ironisk? Gör man något gott för sitt folk med det folkets tillgångar är man fascist.

   Radera
  3. Fascism är när staten och kapitalet gått samman och skiter i folket. Kallas understundom liberalism.

   Radera
  4. Nu är du så där lagom motsägelsefull igen Kuckeliku. Föreslår att du skriver ett 15.000 tecken långt gästinlägg och invecklar resonemanget ännu mer.

   Radera
 2. "10 400 miljarder SEK" kan jämföras med hela Sveriges budget på ca 850 miljarder SEK.

  EU skapar 12 Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu kommer verkligen länderna i Södra Europa att få anledning att balansera sina budgetar.

   Radera
 3. En medborgarlön på EU-nivå är alls ingen dum ide. Om alla vuxna EU-medborgare får 1000-2000 kr i månaden varav en mindre del kommer från tryckpressen så blir det nog fart på ekonomin. Vilket understödjer också de som inte är fattiga.

  Omöjligt att genomföra? Desto värre för vår värld. Såvida man inte hoppas kunna svälta bort världens överbefolkning. Det finns dock skäl att betvivla en sådan strategi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För kommunister är allting möjligt. Tills de får slut på människor att plåga eller slut på ekonomi att förstöra. Hur jävla svårt kan det vara att kräva att människor skall försörja sig själva?

   Radera
  2. Robotar kommer ta över nästan alla jobb.

   Radera
  3. Hä ä svårt å förklar nåt för den som int nå begrip

   Radera
  4. Ok, vad är det som hindrar dig? Du kan börja dela ut dina egna pengar i medborgarlön till andra, sätt igång om det nu är så bra? Aha, du vill skicka hem statens våldsproffs och konfiskerare till ANDRA medborgare och konfiskera deras resurser och dela ut. Ni kommunister är likadana allihopa. Och det slutar alltid med massiv förstörelse och berg av lik.

   Radera
  5. Du pratar som du har förstånd till. Liberalismen är en skitideologi och Jordens mm begränsningar gör det tillsammans med automatiseringen i det långa loppet omöjligt att ge jobb åt mer än en spillra av den nuvarande världsbefolkningen. Mina utläggningar om liberalism och medborgarlön mm hittar du i mina gästinlägg här hos Cornu: http://cornucopia.cornubot.se/2014/12/gastinlagg-en-politik-for-det-goda.html

   Radera
  6. Ge jobb åt...
   Det är stark kommandoekonomivarning över ditt inlägg. Vad vet du om vilka jobb som finns om 30 år? Ska det bestämmas av någon särskild? Du?
   Om liberalismen är en skitideologi kan man ju studera hur socialismen fungerar. Miljön förstörd på rekordtid och alla är (lika) fattiga, utom den lilla avantgardistiska klicken av idioter som leder samhället utför stupet. Dessa har det å andra sidan ohemult bra.

   Radera
  7. "Omöjligt att ge jobb åt" skrev jag! Enda möjligheten att ge meningsfulla jobb åt de flesta är att omvandla en massa femdagarsjobb (heltidsjobb) till endagarsjobb, som kvalificerar folk till en villkorad medborgarlön som är åtskilligt högre än den villkorslösa medborgarlönen.

   Det handlar i viss mån om arbetsdelning, men förvisso inte om någon "sextimmarsdag", vilket är en alldeles fruktlös ide. Folk som har långa utbildningar och kvalificerade arbeten har goda chanser att få fortsätta arbeta heltid, men mindre krävande arbeten delar man i högre grad än nu på.

   Radera
  8. Du är medveten om att man kan sätta "enda möjligheten" framför vilken idioti som helst?
   Arbetsdelning är helt kört för att påverka arbetslösheten, det syntes tydligt efter 35-timmars reformen i Frankrike.
   Världen utvecklas och politikerna ska ge bästa förutsättningar vid varje tillfälle. Det är totalt verklighetsfrånvänt att tala om vilka jobb vi ka eller kan inte "ge", det styrs av en dynamisk utveckling som politikerna bara kan reagera på, inte föra.

   Radera
  9. Den dynamiska utvecklingen är att snart sagt allt blir automatiserat. Medan Jorden fortfarande har definitiva gränser. Marknaden kommer inte skapa meningsfulla jobb åt sju miljarder människor. Inte heller politikerna. Om tjugo år finns det nog inte ens 700 miljoner meningsfulla heltidsjobb. Hur har du tänkt att resten av mänskligheten skall överleva?

   Finns det fortfarande 700 miljoner heltidsjobb om tjugo år så beror det på att massor med människor fortfarande tvingas använda högst primitiv teknik som rikare människor alls inte behöver begagna sig av för att de har mycket modernare teknik. Är det frihet att bruka sitt land med en gammal hacka? Är det frihet att tvätta rikares kläder för hand? Är det frihet att bygga bostäder och vägar utan moderna arbetsmaskiner?

   Radera
  10. Att ni kommunister aldrig lär er? Hur många tiotals miljoner människor till tänker ni plåga ihjäl? Hur mycket skräckvälde och misär till behöver ni åstadkomma? Hur många förödda områden och förödda länder till krävs det?

   Radera
  11. Och återigen, vad är det som hindrar dig, börja du att dela ut dina egna tillgångar i medborgarlön? Nähä, ja, just ja, kommunister drömmer om att leva gott på andras pengar, kommunister har hittat ett sätt att alltid anfalla och plåga och döda och hota och terrorisera andra människor. De kräver "jämlikhet". Efterom jämlikhet ej är möjligt så kan kommunisterna fortsätta i all oändlighet att tillskansa sig andra människors surt förvärvade. Kräva mer makt, mer pengar, större kontroll för att skapa "jämlikhet". Men allt som händer är att kommunisterna och deras byråkrater lever gott och kan ta för sig medans alla andra blir fattigare.

   Radera
  12. Korkad argumentering. Och oförskämd. Hur många politiska projekt tror du kan starta som ett litet bygge hemma i det egna garaget? Vi skulle leva kvar på jägarstadiet med din form av "tänkande".

   Kollar du mina gästinlägg så hittar du min korrekta ideologiska beteckning. Du är uppenbarligen exakt samma sorts människa som kallar alla som inte tror på fri invandring för rasister och fascister. Skäms!

   Men det är förstås så att du inte har något vettigt att säga. Då bör du tiga eller byta ideologi.

   Radera
 4. Vad händer ifall det röstas ner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det röstas knappast ned då länderna som har önskemål av detta är fler än de som inte vill se detta.

   Däremot finns det nog en del legala problem då EU:s lagstiftning uttryckligen förbjuder detta. En och annan instans måste "övertalas".

   Om det blir upp till varje lands centralbank att utföra stordådet kanske vissa länder väljer att på olika sätt inte leverera?

   Radera
 5. Så det är därför DAX:en gått så starkt senaste tiden. Money for nothin' and chicks for free.

  SvaraRadera
 6. Inflation är att konfiskera från de sparsamma och ge till alla andra. En sällsynt motbjudande ide som dessutom destabiliserar hela samhället, äganderätten och penningsystemet. Otaliga är de regimer och civilisationer som har testat inflation som problemlösningsmetod och resultaten förskräcker.

  Dessutom innebär inflation samma förmögenhetsöverföring som allting annat men åt andra håll.

  Dessutom "de rika", alltså de som har resurser nog att ägna sig på heltid att pyssla om sina förmögenheter, kommer vara de som reagerar snabbast och bäst och rationellast. De som inte kan skydda sig mot inflation är de med fasta inkomster, som till exempel pensionärer.

  Och vad är syftet? Fortsätta blåsa upp BNP? För att få mer att beskatta. Alltså, QE förespråkare kanske är stollar. Men inflations-medborgarlöns-kommunister är om möjligt värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju förtydliga att jag tycker att deflation är bra och tycker att man ska höja räntorna och driva bort skuldsättningen istället för att stimulera den. Ville bara påtala med "medborgarlön med tryckta pengar" att det hade varit effektivare om man nu absolut vill ha inflation. QE är meningslöst för andra än oss som har aktier.

   Radera
  2. Mjo, trodde nog det. Jag höll just på att komponera en till arg kommentar där jag skulle föreslå att medborgarlönsförespråkarna kunde föregå med gott exempel och dela ut sina egna stålar i medborgarlön om iden nu är så bra, föregå med gott exempel. Och medborgarlön som enda transferering blir mindre hemskt än dagens system där de försikomna, korrupta och samvetslösa kan böja transfereringarna till sin egen fördel och leva gott på andra. Men vi slutar som roms proler och politikernas klienter, en mobb som står på torget och vrålar efter bröd som blir litet svårare att tillhandahålla för varje år som går.

   Jag tror att systemet redan är destabiliserat. QE annonseras därför att de är rädda för att grexit + greikisk default skall stjälpa det finansiella systemet. Och kanske för att det är Europas tur att ta vid när USAs QE falnar. QE och sånt tror jag bara är en massiv stöld från framtiden och det går ju inte i längden. Men jag vet inte hur det kommer kollapsa rent tekniskt.

   Radera
  3. Och tack för en intressant artikel. När allting är så konstigt uppskattar jag folk som håller koll.

   Radera
  4. "QE är meningslöst för andra än oss som har aktier"
   Tror du att QE är bra för aktier, är du ute och cykler. Möjligtvis boostar QE aktier i det korta perspektivet, men på lite längre sikt ödelägger QE hela ekonomin, då får vi se hur bra dina aktier går.

   Radera
 7. QE i sin nuvarande form ökar klyftorna i samhället och kommer antingen leda till en våldsam revolution, eller civil olydnad i form av en allt större svart ekonomi där folk använder alternativa betalningsmedel och byteshandel då nuvarande system begränsar deras möjligheter i ekonomin.
  Här kan bitcoins blockchain teknik komma till stor nytta för att ta fram smarta verktyg för byteshandel.

  SvaraRadera
 8. Portugal lämnade EUs stödprogram igår. Bytte mot annan finansiering med lägre ränta!
  Om EU stöttar med fler uppköp så lär räntan sjunka.
  Vem lever på ränteinkomster? -De med överskott
  Vem lånar?-De med ideer och lånebehov.
  Visst gynnar det de aktiva framför de passiva så att rikedom omfördelas-vilket inflation alltid gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vi kalla Tyskland för passiv och Portugal för aktiv? Vad gäller att kassera in bidrag, ja, men vad gäller att generera välfärd till Europa?

   Inflation har inget med att gynna de aktiva, tvärtom. Det handlar om att gynna ökning av den offentliga sektorns storlek och annat improduktivt som tar en större del av kakan vart år som går.

   Radera
 9. Vad ska man köpa för sina likvider då?

  Sitter på en rätt ansenlig summa pengar som bara måste investeras över tid med start i måndags. Innan jag hade pengarna så var det solklart hur de skulle investeras, men nu är det inte lika solklart längre. De aktier jag avsåg köpa har alla stigit markant den senaste tiden och avvakta känns bra för stunden för just de aktierna.

  Hade tänkt och ta in lite preffar med 5% direktavkastning men det känns lite tyngre nu efter att ha kikat igenom inlösenkurser och datum.

  Vill inte vräka in så stora summor pengar i fonder på ett bräde heller.

  Knepigt värre...

  SvaraRadera
 10. Kan du inte lägga upp en artikel om vad man ska köpa för att dra maximal nytta av QE-programmet..

  SvaraRadera
 11. Bra att du förtydligar att tusen miljarder är "one trillion" på engelska (eftersom de använder korta skalan och vi den långa).

  Även om det är vanligast att man säger just tusen miljarder på svenska så finns det faktiskt ett ord för det också, nämligen "biljon". Tre nollor till blir "biljard" och så vidare...

  Det är väl lika bra att vi använder det, annars kommer vi snart att säga "en miljon miljarder" eller nåt.

  Eller så är det dags att gå över till korta skalan istället, så att det blir färre missförstånd mot Storbritannien och USA.

  SvaraRadera
 12. En av lärdomarna från USA är just att QE INTE gett KPI inflation i någon nämnvärd omfattning. Iaf på kort sikt. Så varför pröva samma metod här i Europa med motivet att bekämpa deflation när det inte fungerat tidigare? Verkar rent ut sagt idiotiskt.

  Vad QE däremot gör är att driva ned obligationsräntorna samtidigt som bankerna får en möjlighet att lämpa över "toxic assets" till centralbanken. Är detta egentligen en bankräddningsaktion innan vissa EU-länder börjar ställa in betalningarna på sina statskulder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligtvis därför att det inte är att höja KPI inflationen som är målet? Hade de bara velat det så hade de höjt räntan och därmed räntekostnaderna för hushållen som ju ingår i KPI och vips så hade de fått sin inflation. Men nu gjorde de tvärtom istället och sänkte räntan till noll. Så det är något annat de vill åstadkomma/skydda emot.

   Radera
 13. Blev visst 60miljarder € i månaden. Fett!

  SvaraRadera
 14. Och vem betalar för detta då......i slutändan?

  SvaraRadera
 15. QE 4 kommer redan i år i USA. De som tror att de kommer att höja några räntor tror helt fel. Riksbankerna kan ej annat än att trycka pengar in i skuldbubblan tills den smäller. Måtte Sverige få tummarna loss och ta hem allt sitt guld. Det verkar som tyskarna ej får ta hem allt sitt. Flera länder försöker få hem guld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog alldeles sant att skuldbubblan är bortom räddning. Den kan bara blåsas upp, men knappast i all oändlighet. Det blir i alla fall en helt absurd värld till sist om man pumpar upp skulderna år efter år, decennie efter decennie.

   Radera