Cornucopia?

2015-01-22 14:54

ECB inleder QE - 60 miljarder EUR i stödköp per månad

ECB inleder stödköp av obligationer med "nytryckta digitala pengar". Inte tidigare angivna 50 miljarder euro (GEUR) per månad, utan 60 GEUR per månad. (Talentum/AFV)


Värt att notera är att QE i USA inte gjort något annat än dragit upp finansmarknaderna och gjort att bankerna kunnat dumpa oönskade värdepapper. Endast en idiot tror att det går annorlunda för EU, och det hela kan snarare ses som ett sätt att rädda eurozonen från en kommande finanskris när Grekland ställer in betalningarna - Greklands värdelösa statsobligationer kan därmed köpas upp av ECB och bankerna räddas därmed.

60 GEUR är ca 570 miljarder SEK och det hela ska pågå till initialt september 2016, för en total summa om 60*(12+9)=1 260 miljarder EUR eller ca 12 000 miljarder SEK.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

50 kommentarer:

 1. Är det fysiskt guld som gäller nu?

  Bra när hyperinflationen kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror ingen riktigt vet. Det naturliga vore om det blev deflation. QE är inte klassiskt penningtryckande, det är snarare krediter, om jag förstått det rätt. Så när krediterna betalas tillbaka så minskas likviditeten och priserna går ner. Eller om krediterna ställs in genom någon sorts bankrutt så minskar mängden pengar och kriserna går ner.

   Cornu har nog rätt att det är smart att gå in på statsobligationer och börser och sånt. Men svenska börsen har redan slagit rekord och för den som det är uppenbart att det här är vansinnespolitik och illusioner känns det inte så tryggt att följa cornus råd, även om det är logiskt.

   Jag köpte litet guld i somras i ren ångest och det har gått både upp och ner sedan dess. Men dollarn har gått upp ännu mer än guldet och den har ju varit utsatt för QE. Det sägs att de riktigt rika satsar på både deflation och inflation, köper upp reela tillgångar som kommer palla sjunkande ekonomisk aktivitet.

   Radera
  2. Kan ju vara så enkelt att de lokala banker som stödköpt statspapper i det lokala landet nu behöver slippa sitta på dessa statspapper. ECB tar över dem direkt eller indirekt och ger pengar till bankerna som sedan sätts in på konto i ECB. Lite i stil med hur Fed gjorde sin QE. Dock så kom väl pengarna till köp av dessa statspapper från ECB från början, i utbyte mot bankobligationer...
   Blir ECB en enda stor "bad bank" när Euron upplöses?

   Radera
  3. @anders f

   Tittar vi på USA är lärdomen att det inte blir hyperinflation vad gäller KPI-produkter. Däremot skapas tillgångsinflation = finansmarknaderna stiger. Baserat på vad som hänt tidigare bör rådet således bli; Köp aktier!

   Någon som förövrigt vet om ECB kommer att ge ränta på kapital bankerna ev håller hos ECB? Fed betalade som bekant ränta, vilket var omtvistat i början, med effekten att bankerna lämnade stora delar av de "nytryckta" pengarna hos just Fed varför pengarna inte cirkulerade ut i ekonomin.

   Radera
  4. Det blir ingen hyperinflation i EU, USA har 2% inflation och arbetslösheten är nära normala siffror.
   USA har ingen kris längre och en högkonjunktur är nära, EQ löste krisen.
   EU förstörde sin ekonomi med sparpolitiken.

   Konspirationsteorier och konspiratörer hittar på att QE ger hyperinflation, enligt konspiratörerna skulle nu USA ha HYPERINFLATION dom hade totalt fel.

   Min ekvation sa att USA skulle förbättra sin ekonomi och att EU med sin sparpolitik skulle förstöra sin ekonomi.
   Lösningen är att öka mängden pengar betydligt mer än lönerna.

   I en ekonomisk kris kan man trycka pengar.

   Radera
  5. Eller så går USA bättre än EU trots QE, inte tack vare QE. Tycker det ser riktigt segt ut därborta så här långt efter krisens början, så jag tror QE var fel recept som nu sänker USA:s återhämtning. Hade varit vettigare att ta en större smäll med fler banker på rygg första året och nu ha haft 5 år i ryggen med fullt spett istället, och dessutom haft råd att ta hand om too-big-to-fail-problemet som nu istället vuxit i storlek.

   Att jämföra USA med Grekland och Italien är helt meningslöst. EU har ett helt annat bagage med klena länder.

   Radera
  6. USA utan QE hade varit ett nytt Grekland.
   Ekonomiska teorier sprids av särintressen för att berika sig själva, folket går på alt.

   QE i en kris ger inte hyperinflation det löser krisen.
   Sparpolitik skapar en kris.

   Radera
  7. Man löser inte ett skit utan förvärrar bara situationen längre fram. Man sponsrar nåt som inte bär sig på egen hand. Receptet för katastrof. Bara en tidsfråga.
   Det är inte frågan om någon återhämtning när snart halva befolkningen går på food stamps. Man kan inte äta papperslappar.
   Inflationen ser du på bostadspriserna och börsen bla.

   Radera
  8. Tanken att det finns en massa gratisluncher att hämta, bara köra en massa QE så är det bra, är vacker men jag tror inte på den. QE driver vidare de idéer och organisationer som orsakade kraschen från början. Kallbranden sprider sig. Bättre att skära bort de procent av BNP som berörs och bygga upp dem på nytt.

   Skifferoljeboomen är ju bara ett alltför bra exempel på malinvestment driven QE från flera håll. Hur mycket elände blir det nu med "de nya jobben under återhämtningen", och hade det inte varit bättre om all mänsklig energi fokuserats på något annat med en naturlig efterfrågan?

   Radera
  9. Bostadsbubblan beror på avskaffandet av fastighetsskatten och ränteavdraget, fastighetsskatten kunde ha höjts i stället så lovar jag att priserna hade varit lägre och relevanta.
   Aktier kan även beskattas om man anser att kurserna är orealistiska.

   Om supermario nu verkligen öser ut pengar så kommer ekonomin att ta fart i EU, flumteorier som sparpolitik har vi prövat med förödande resultat.

   Radera
  10. USA går nog inte hälften så bra som vissa tror. Det är skifferoljan snarare än QE som har satt hyfsad fart på USA, men skifferoljeindustrin brakar samman med de oljepriser som gäller nu. Skifferoljekrisen kan ge upphov till en ny motsvarighet till subprimekrisen 2008. Och hursomhelst har Europa alls inte samma utsikter till en skifferoljeboom som USA. Att tro på QE är som att tro på tomten, när det i själva verket inte är han som kommer med julklapparna.

   Radera
  11. kuckeliku
   Konspirationsteorierna dör nu när ekonomin även går upp i EU (förutsatt att supermaro verkligen öser ut pengar)
   QE tar inte upp olja QE kan bara få fart på ekonomin.
   När ekonomin kommer igång så ökar oljepriset, fracking är åter lönsamt ett tag till.

   kan vara läge att gå in i aktier som gynnas av en konjunkturuppgång.

   Radera
  12. USA är inte i källaren och har aldrig varit det.

   Däremot är det knappast QE som lyft USA, det är snarare USA som lyft USA. Att Grekland eller Italien skulle rycka upp sig och få sin ekonomi i ordning pga gratispengar från ECB, det är inte troligt. Det kommer att säljas många fotpallar i södra Europa efter ECB:s utspel idag, och många statliga kontor kommer att behöva fundera på hur man får plats med en fotpall per arbetsplats. Kanske bygga ut lite? Pengar finns ju, och man skall ju bygga för att få upp välfärden.

   Radera
  13. Konspiratörer kommer att hamna i skamvrån, när ekonomin i EU tar fart.

   Radera
  14. @ekvationsteorin

   Din ekvation säger ju att USA's ekonomi var strålande för 5 år sedan och att europas ekonomi är strålande nu (även i grekland). Den säger också att det rådde värsta ekonomiska krisen på 60-talet. Din teori stämmer bara inte överens med verkligheten, så enkelt är det.

   Radera
  15. Bostadsbubblorna beror på att bankerna överhuvudtaget får ge ut mer pengar till befintliga ting. Direktinflation. Finns det inga pengar att buda med från första början spelar varken ränteavdrag eller annat nån roll.

   Radera
 2. Det är så löjligt galet mycket pengar att galenskapen blir svår att begripa bara därför.

  SvaraRadera
 3. Vad händer med svenska kronan?

  Spontant känns det som att den borde stärkas om vi inte hoppar på kreditskapartåget, men blev ju motsatt i US of A så är väl som vanligt ett lotto.

  SvaraRadera
 4. Asså detta är så idiotiskt att man blir mörkrädd...

  SvaraRadera
 5. Fan. Varför kan vi inte hänga centralbankscheferna i lyktstolparna?

  SvaraRadera
 6. Varför göra nåt rätt när man kan göra fel? :-)

  SvaraRadera
 7. Eldar på bra!
  Det ger ett extra flöde av ca 1000 SEK per person inom området -per månad.

  Men pengar är inget annat än betalningsmedel.

  SvaraRadera
 8. Nu cyklar du igen Cornu. Man trycker inte nya (digitala) pengar förrän den ökade monetära basen lånas ut(dvs cirkulation via ökad penningmängd). Något som liknar nytryckta pengar är om de indragna obligationerna(som bara bytts mot cash) skapar nytt utrymme för medlemsstaterna att ta upp nya lån(nya budgetunderskott). Men det förbjuder egentligen Maastricht-avtalet(men jurister hittar istället på nya avsikter med lagen) när centralbankerna köper. Där skiljer sig EMU mot USA.

  I termen "Money supply" ingår förvisso centralbankens operationer men bara i mycket snäv bemärkelse ifråga om QE eftersom dina "nytryckta pengar" sannolikt inte kommer att gå ut i cirkulation genom penningmängdtillväxt i någon större omfattning(som erfarenheterna i USA visade). Bankerna spekulerar istället mer samt lånar ut dem för spekulation. Obligationsbubblan pågår vilket gynnar lånearbitrage(carrytrade nationellt och internationellt) genom att låna euro och placera i högre ränta utomlands(asien och sydamerika). Sannolikt kommer börsbubbla att påbörjas när väl obligationsräntorna spekulerats i botten under 2015.

  OBS! Kvantitetsteorin förutsätter pengar i cirkulation i den reala ekonomin för att skapa inflation. Men sedan 2000-talet verkar denna teori inte fungera särskilt bra längre.

  QE handlar i huvudsak att "baila ut" bankerna innehav av obligationer inte annars kan säljas utan att höja räntorna kraftigt. Bankerna sitter även på en del förluster. Det vore bättre om man kunde trycka pengar på riktigt, dvs ge konkursmässiga stater de pengar de behöver. Men istället kommer EU/ECB/IMF sänka Europa ner i träsket. Depression blir snart oundvikligt som det ser ut.

  Vad gäller Grekland så påverkas bara landets räntenivå nedåt(tillfälligt) men inget förändras i sak. Grekland är värt lika lite före QE som efter. Däremot löser man ut bankerna precis som du anger.
  Istället borde man ge grekerna digitala pengar på kontot istället för den långsamma död vi sett och lär fortsätta se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. kvantitesteorin är totalt felaktig teorin förutsätter att lönerna ökar i samma takt som pengarna.
   När lönerna håls tillbaka av en kris så ger inte sedelpressen inflation.
   I högkonjunkturer så ökar lönerna när mer pengar sprids ut därför kan kvantitesteorin se ut att stämma men teorin är totalt felaktig.

   "Det vore bättre om man kunde trycka pengar på riktigt, dvs ge konkursmässiga stater de pengar de behöver"
   Helt rätt krisen skulle försvinna direkt.
   Riksbankerna har räddat bankerna riksbankerna skulle även ha räddat staterna.

   Riksbanken kan lösa vår kris med att köpa upp statspapper direkt av staten och pengarna ska öronmärkas till infrastrukturen.

   Radera
  2. rttck varför startar du inte en egen blogg?
   Då kan du länka till den när du skriver på bloggar.
   Jag läser alltid vad du skriver men missar en del kommentarer.
   Du kunde där beskriva debt Jubilee som du pratar om mer i detalj.

   Radera
  3. "Det vore bättre om man kunde trycka pengar på riktigt, dvs ge konkursmässiga stater de pengar de behöver. Men istället kommer EU/ECB/IMF sänka Europa ner i träsket. Depression blir snart oundvikligt som det ser ut."

   "Istället borde man ge grekerna digitala pengar på kontot"

   Är det här två skilda rekommendationer eller är det i själva verket menat som en och samma rekommendation?

   Radera
  4. @ekva;

   Ang Debr Jubilee har Steve Keen sedan 2008 pläderat för det. För de som inte vet handlar det enkelt uttryckt att man trycker pengar som man ger åt de skuldsatta. Det totala utbetalade beloppet ska ovillkorligen amortera skulderna. Samtidigt betalas samma totalbelopp ut till de som ej har några skulder.

   På samma sätt kan det fungera för staterna. Förlorarna blir bankerna, med rätta.

   Att direkt monetisera nya statsskulder är det som Japan sysslat med i 25 år, dvs tryckning av pengar för investeringar och andra behov för staten!

   Ett debt jubilee kan regleringsmässigt försöka se till att valuta- inflationsstabilitet uppnås. T.ex hur pengarna får utnyttjas.

   Eftersom vi går mot en ekonomisk depression, om ingenting görs åt t.ex EMU-skulderna t.ex, öppnar sig en möjlighet att skapa en ny oberoende reservvaluta, dvs ett nytt valutasystem som bl.a minskar/utjämnar dollarns roll. Kan bli en del av kommande New Deal efter det mesta ha kraschat. En depression blir oundviklig när karriärpolitiker vägrar att ställa sig i skamvrån men även att bli av med fina jobbet. Nu sker det en hårda vägen istället.

   Radera
  5. oops..felsägning. BoJ har nog bara använt fullständig monetisering under 1-2 år. QE i olika former har de använt i 20 år. FED´s Bernanke anklagade Japan för inkompetens i slutet av 90-talet eftersom de inte lyckades fixa inflation. :):)

   Radera
  6. @kuckeliku; Det senare, dvs samma rek

   Problemet är inte Grekland egentligen. Det är den totala skuldbördan i hela EU t.ex. Skulder och deflation är en katastrof vilket våra BLT lär erfara när vi går in i ekonomisk härdsmälta med stigande långräntor och impotenta centralbanker. Deflation med VERSALER eftersom det är omöjligt att skapa inflation samtidigt i hela den globala ekonomin. Skulder ger deflation och för stora skulder ger depression.

   QE i USA innebar slutligen att bankerna slapp kravet om 10% av utlåningen som räntelös reserv på centralbankskonto. I EU har vi inte den typen av regler utan endast kapitaltäckningskrav m.m.

   Radera
  7. rttck
   Vi kan lösa krisen med det du säger och det jag säger men särintressen motarbetar det.
   Banker motarbetar att riksbankerna bara trycker pengar som går till staterna och konspiratörer sprider flummteorier.
   Starta en blogg.

   EU var styrda av bankintressen därför kom stimulansen först när avgrunden närmade sig, skandal är det.
   Bankerna trodde att kreditgivningen skulle ta fart av sig självt, ekonomiteorierna är i kris dom är felaktiga.

   Reporäntan kan inte på ett bra sätt reglera tillverkningen av nya pengar det visar krisen, teorierna måste ses över.

   Radera
  8. Som Armstrong säger:

   Consolidate debts in EU. Regulate banks again(no trading anymore). Default AND Print Money.

   If not then crasch and burn.

   Och dit är vi på väg med god hastighet.

   Radera
  9. rttck varför skulle ekonomin gå under om vi trycker pengar?
   hur tänker du?

   Radera
  10. @ekvationsteorin

   Det är bara du som inte förstår dig på kvantitetsteorin - så enkelt är det. Du brukar kritisera teori efter teori bara för att visa att din kritik grundar sig i djupa missförstånd.

   Kvantitetsteorin förutsätter inget speciellt gällande lönenivån t.ex.

   Radera
  11. @ekva:

   "If not" skriver jag....men jag anser det är försent ändå. Politiker har satt sig själva i en rävsax. Tyvärr har de inte integriteten att backa för då blir de av med jobbet direkt(folket). Därför kör de förstås ner allt i diket och skyller på "externa oväntade orsaker", ungefär som 2008 :)).

   "Defaults" innebär stats- och bankkonkurser, pensionsunderskott m.fl. Höga räntor drabbar då ekonomin som inte klarar detta...depression(1929-31). Höga räntor skapas när kapitalet drar sig ur!!! Det pågår i sakta mak än så länge. Därför kommer man behöva skapa nya pengar, riktiga pengar, inte utsträckta lån denna gång eftersom nu(likt 30-talet) är skulderna redan för stora(tänk bara privatskulder!). Enkelt uttryckt: Om staterna är konkursmässiga även efter defaults(eftersom världsekonomin går under), vilka ska då betala för nya lån? Det finns inga långivare i likhet med 1929-31. Nej man måste först skapa en ny ekonomisk världsordning med ett nytt valutasystem. Varje stat får koordinerat använda tryckpressen för att börja om(inflationsrisker finns ej i ett allmänt konkursscenario).

   Det lär ivf vara bättre att trycka riktiga pengar idag istället för nya lån(vem vill låna ut?)). Varför ska staterna fortsätta låna pengar de aldrig kan betala tillbaka? Det är ju där vi är efter 20 år. Räntan är för låg för att kapitalägare i längden är nöjda(pensionssystemet är på väg över kanten t.ex). Därför är ekonomin kaputt. Skuld och ränta hänger inte längre ihop. En för låg ränta(sedan 2002) visar att ekonomin är sjuk. Ändå uppmuntras människor att skuldsätta sig privat. Vilka usla ledare vi har. Tillväxtmani istället för internationella reformer. Tillbaka till grundkurs 101! Att folk lånar när räntan är extremt låg är inte konstigt. Människor antas att tänka linjärt. Men det är därför vi har ledare som kan tänka lite längre utan att vara linjära...alltså inte som våra prognosinstitut, typ KI :).


   @ekva: Politiker och experter lever med doktriner och snäva orsakssamband vilket hindrar dem från att tänka utanför boxen....när det verkligen gäller. De finns de som vet och kan men att få med politiker går inte pga den "politiska risken". Bättre då att använda "beprövad kunskap". Sorry! Varje generation gör om samma sak(fråga Einstein)om och om igen oavsett förutsättningar. Allt upprepas!

   Men passa på och njut som man säger. Av "the roaring 10´s" för det är det vi genomlever. Läs ekonomisk historia. Världen återuppstod på 50-talet genom att WW2 såg till att rekonstruera ekonomierna(inte förlorarnas!). Inga jättelika skulder gjorde att staterna under och efter kriget kunde låna upp pengar mot bra ränta till det kapital som trots allt människor kunnat spara under kriget. The Great Depression var inte en depression orsakad av för stora statsskulder i USA(däremot i UK som då var likt USA idag, dvs världens emperiemakt).

   Radera
  12. rttck
   Du ser problem men varför kan du inte se lösningar?
   Lösningen är enkel vi trycker pengar tills inflationen är 2%
   Riksbanken kan trycka pengar och bara ge staten dom ingen skuld ökar då.

   Inflationen förstör pengar, med 2% inflation så förintas 2% av pengarna i ekonomin varje år därför måste vi trycka upp nya pengar varje år som kompensation för inflationen.

   Riksbanken kunde trycka upp nya pengar 2% av pengarna som finns i ekonomin och bara ge dom till staten, så enkelt kan vi lösa många problem.


   Radera
 9. @ekvationsteorin

  "...dom hade totalt fel"

  Du tycker inte det är lite tidigt att säga vem som har rätt och fel?

  Det är väl trots allt långsiktiga effekter som ännu inte visat sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA har löst sin kris alt är inte bra än men alt går åt rätt håll.
   Jag har rätt konspiratörer har fel.

   Radera
  2. "...löst sin kris"
   "... alt är inte bra än"
   "... går åt rätt håll"

   Med sådana meningar är det inte svårt att få rätt, täcker rätt många scenarion. Anar politikerämne i dig.

   Radera
  3. Fakta visar att USA är på väg ur krisen och det ser ut som en kommande högkonjunktur.
   Inflationen är 2% arbetslösheten är nere på mer normal nivå se NAIRU det är bara dom som lämnade arbetsmarknaden som även ska få jobb, alt är inte bra än.
   Det finns många problem i USA det är rätt men krisen är på väg bort det är fakta.

   Det är inte svårt att lösa en kris det svåra är att få särintressen att gå med på det.
   Till skillnad från politiker så företräder jag inte något särintresse jag har bara en ekonomisk modell som alla politiker kan använda sig av, p/m=a.
   Modellen förutsåg det som nu har hänt, matematik är sanning.

   Radera
  4. "Inflationen" är ju på väg ned i källaren i USA också.

   Jag har visst hopp om att Fed kommer att börja höja räntan ändå, de är inte lika mesiga i USA som i Europa, men om Fed skall resonera som ECB så drar QE4 i gång snart. Och då kan vi ju konstatera att QE inte leder någon vart. Höjs räntan blir det party med de skulder som finns, och då kan vi konstatera att QE inte leder någon vart.

   Nyckeln till utväg för USA bygger på att de lämnar de idiotiska modeller som driver ECB eller BoJ för tillfället, eller tänker annorlunda vad gäller "inflationen" som indata till modellerna.

   Eller så är det som Greenspan säger; Feds roll är att agera politiskt och leverera pengar när politikerna vill. Kanske politikerna säger "Höj räntan nu och skit i KPI. Hitta på nån ursäkt."

   Radera
  5. Det är roligt att se hur folk kan förneka att USA har kommit ur krisen med QE och se dom förespråka sparpolitik som har fört EU till en ännu djupare kris an vad finanskrisen orsakade.
   Konspirationsteoretikernas tid är över facit visar vad som är rätt.

   Radera
  6. Det är roligt att se hur ekvationsteorin hela tiden kan inbilla sig att han tänker bättre än alla andra. Det är ingen som tar intryck av din extremt billiga argumentationsteknik. Tror du verkligen att någon köper dina ideer för att du kallar de som inte håller med dig för konspirationsteoretiker? Komiskt!

   Radera
  7. Jag har rätt och konspiratörer har fel så är det.
   EU erkänner att sparpolitiken var fel i praktiken.
   I sak vågar du inte diskutera något för du vet att du har fel.

   Om inflationen är 2% och en bil nu kostar 300000kr så kostar bilen mer än alla pengar som finns om 900år, därför måste man även hela tiden även öka mängden pengar.
   300000*1,02^900=16492095479504
   Bilen kostar 16492 miljarder kr

   När bankerna inte skapar mer pengar med kreditgivningen så måste en riksbank skapa pengarna det missade ekonomerna i Europa.
   Löneökningar, ekonomin växer, befolkningsökning gör att pengarna måste växa mer än 2% per år.

   Radera
 10. När tänker sig ECB att man ska sluta med dessa kryckor och stödhjul? Känns som att de senaste fem åren är det hela tiden nya former av räddningar hit och dit...varför behövs det konstant mer? och vad talar för att plötsligt inte skulle behövas mer?


  On a side note; när banker lånar ut pengar så gör de en analys av risken o sätter räntan därefter..om de sedan visar sig att de inte kan få tillbaka pengarna är det väl bara att ta den förlusten, lära sig något o gå vidare? eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Det måste hela tiden in mera i ett pyramidspel. USA, Japan och många fler länder är bankrutt.

   Radera
  2. Det är svårt att få täckning för kreditrisken via räntan när ECB artificiellt trycker ned räntan för de riskabla ländernas statspapper till nära noll.

   Då blir det inte bra när dessa statspapper skrivs av, ens delvis.

   ECB ökar hela systemrisken med sina räntesänkningar.

   Radera
 11. Cornu skriver att endast en idiot kan tycka att detta är bra. Då är det intressant i sammanhanget att vår store kloke statsminster Löfven säger att detta är bra för EU. Så det så....

  SvaraRadera
 12. Solidaritet.

  Det är så att vi ska va solidariska.

  Sedan att det är totalt värdelöst att vara på den produktiva, hyvens, högskattande, skötsamma sidan av solidariteten är en annan femma.

  Nej var man för sig själv är min nya inställning, nu blir det pilbåge, tjuvskytte, småstöld och snatteri. Gör ingen som jag vill så gör jag istället som jag vill.

  SvaraRadera
 13. Det var någon som nämnde att QE (i någon större utsträckning) inte funkar/går att genomföra i euroområdet. Det skulle vara intressant att få det lite utvecklat vad han menade, isht nu när vi verkar få QE i euroområdet...

  SvaraRadera