Cornucopia?

2015-01-18 15:01

Donetsk flygplats filmad från drönare

Nedanstående film har spelats in med en liten civil drönare och visar slagfältet på Donetsk flygplats den 15:e januari. Ukraina har sedan dess nu under natten återtagit flygplatsen tillbaka till "vapenvilans" linjer från september rapporterar Reuters.

Klipp i filmen gissar jag beror på att man filmat personal eller fordon, och inte vill avslöja styrkeförhållanden eller pågående aktiviteter. Hjul- och bandspår i snön avslöjar dock en hel del och det finns en del upptrampade stigar på sina håll.

Terminalbyggnaden som försvaras av Ukraina kommer in i bild ca 0:25 och 1:59 och man kan se fordonsspår som visar vilken väg man för in förnödenheter, avlösning och ut sårade och kropparna. 2:50 ser man trafikledartornet. Eller resterna av detta. 1:17 - 1:50 visar delar av det Ryssland håller på flygplatsen närmast terminalen, och spåren där är alltså från de invaderande ryska trupperna. Hittar dock inga flygbilder över hotellet, som ligger i rät vinkel mot detta område.

Videon är i HD och kan med fördel blåsas upp på hela skärmen.

Tveksamt att Sveriges försvar ens har den mängd ammunition som använts mot flygplatsområdet. Bara att räkna kratrarna som tillkommit sedan det senaste snöfallet och extrapolera vad som hänt de senaste sex månaderna.

Kom ihåg att snö ska vara vit...

Enligt uppgift (nu bekräftat av Reuters enligt ovan) Ukraina inlett en större motoffensiv mot flygplatsen, efter att de försvarande sk cyborgerna blivit inringade och inte fått förnödenheter eller evakuering av sårade. 93:e mekaniserade brigaden ska ha satts in, men uppgifterna går förstås inte att bekräfta. Eventuellt ska 23 sårade från de senaste dagarnas strider nu evakuerats.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Nu lever vi i den postmoderna krigföringens tidsålder. Verklighetens bisterhet filmat genom hobbydrönare, klippt och skuret för Youtube med ackompanjerande TV-seriemusik, färdigt att lajkas och delas.

  SvaraRadera
 2. OT, men... blir det ingen "positiva söndag"? Hittade nämligen en riktigt härlig bloggpost nyligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forskning i genusfakulteten ska se ut precis såhär.
   Glöm inte att den ledande auktoriteten i Uppsala för några år sedan menade att pedofilnätverk i hemlighet hade mördat och ätit upp hundratals småbarn i Sverige.
   Om de skulle frångå principen att bestämma resultatet först och samla materialet därefter, skulle den här typen av forskning gå i baklås.

   Radera
  2. Valet av ämne är ju värt ett plus i kanten till forskaren, ingen större risk att någon i middagssällskapet har forskat på samma sak. Kanske ingen risk heller att någon förstår ämnet.

   Radera
 3. Såg även en bekräftelse om kampen om Donetsk flygplats på tyska medier. Tydligen förekom beskjutningar även i centrala Donetsk idag. Kunde på tysk media tidigare i veckan även läsa att Poroshenko meddelat ytterligare att 50 000 skulle beväpnas för strider dvs för den ukrainska sidan under kommande vecka. Det känns alltså som att en eskalering på gång.
  De planerade samtalen om Ukraina som skulle ske i Kazakstan i Astana med Putin och Poroshenko där även företrädare för Tyskland och Frankrike skulle delta verkar tyvärr vara alltmer osäkra, frågan är om de överhuvudtaget blir av.
  På tal om förstörda flygplatser såg jag nyligen även en blid på flygplatsen i Luhansk och det fanns nästan ingenting kvar av terminalbyggnaden, såg bara några pinnar som stack upp och i något fall någon tom stålram. Striderna där var dock långt tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om Luhansk, så fick jag igår ,via Skype (från boende i Luhansk), veta att de även har börjar skjuta där igen.

   Radera
  2. MrNick, mycket tråkiga nyheter men tack ändå för informationen.
   Ser också att WHO kommit med en larmrapport om läget i östra Ukraina med stora risker för Turberkulos och Polio. Sjukhusen där saknar tydligen ofta både ström och vatten. Stor brist på läkare i området nämns också.
   Vore mycket tacksam om ledarna i alla delar av Ukraina skulle försöka utgå från vanliga enkla människors bästa istället för egna tuppfäktningar och diverse prestigeprojekt med internationell anknytning.

   Radera
 4. http://www.kyivpost.com/multimedia/video-2/ukraine-today-battle-for-donetsk-airport-ukrainian-soldiers-break-through-insurgent-fire-and-rescue-cyborgs-video-377704.html?utm_source=twitter&utm_medium=twitter

  SvaraRadera