Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2015-01-23 09:28

Domedagsklockan tre minuter i midnatt - tillbaka till kalla krigets 80-tal

Tidskriften Bulletin of Atomic Scientists  har skruvat fram sin domedagsklocka över mänsklighetens undergång till tre minuter i midnatt. Det är den högsta nivån sedan man ställde fram klockan till 23:57 1984 till 1988.


Domedagsklockans historiska utveckling.
Källa: Bulletin of Atomic Scientists
Bulletin of Atomic Scientists har getts ut sedan 1945 och började med domedagsklockan 1947. Baserat på denna samlade bedömning om mänsklighetens eller åtminstone civilisationens eventuella förestående undergång, så har läget bara varit sämre under atomkrighotet 1953 - 1959. Vi är också tillbaka på samma hotnivå som under 80-talets och Reagans kärnvapenkapprustning, som till slut raserade Berlinmuren och knäckte Sovjetunionen.

Motiveringen hittar ni i skrift här. Det handlar dels om återupptagen kärnvapenupprustning, där t ex Ryssland har mer stridsspetsar aktiva än före senaste START-avtalet för tre och ett halvt år sedan. Stora punkten man trycker på är dock klimatförändringarna och att 2014 var det varmaste året sedan mätningar startade. Därtill uppmärksammar man den politiska oförmågan att hantera kärnkraften, samt hotet från ny teknologi (kanske den gryende nanoteknologi, som har listats som den sannolikaste anledningen till mänsklighetens totala utplåning de närmaste hundra åren).

Bulletin of Atomic Scientists avrundar sin motivering med
"The threat is serious, the time short. The Bulletin of the Atomic Scientists does not move the hands of the Doomsday Clock for light or transient reasons. The clock ticks now at just three minutes to midnight because international leaders are failing to perform their most important duty—ensuring and preserving the health and vitality of human civilization."
Rysslands krig i Ukraina spelar förstås in.
"In 2014, leaders in the nuclear weapons countries have consented to a mad dash down an expensive and dangerous path toward "modernizing" their nuclear arsenals; in the process, they turned away from reasonable disarmament efforts and allowed an economic dispute between Ukraine and Russia to turn into an East-West confrontation that hinders cooperation on worldwide nuclear security, arms control, and nonproliferation."
Domedagsklockan uppdateras en gång om året.

Till skillnad mot 80-talet, då svensk beredskap låg runt 23:45, är det svenska samhällets katastrofberedskap, speciellt när det gäller kärnvapenkrig, klockan 07:15, före första koppen kaffe. Utvilade, yrvakna, bakfulla, vet inte var vi är, vem det är som ligger bredvid oss i sängen och vad som hände i går kväll. Helst vill vi bara krypa in under täcket igen och somna om.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Ändå nämner man inte skuldkrisen. Förvisso en hel del annat man inte nämner. Förhoppningsvis är det inräknat, för i annat fall kan visaren behöva flyttas närmare tolv.

  Jag har vissa svårigheter att uppfatta klimatförändringarna som det största hotet, men det finns en hel del annat att oroa sig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulder leder till utplåning av välstånd, inte av civilisationen.

   Radera
  2. När miljoner människor i väst vaknar upp en dag och inser att de plötsligt befinner sig i fattigdom så kan nog ganska mycket utplånande av civilisation ske på kort tid...

   Radera
 2. Fjantigt att ha med klimatförändringar som ett seriöst domedagshot. Människor har i alla tidsåldrar anpassat sig till ändrat klimat. Under senaste istiden flyttade människor allt eftersom iskanten rörde sig söderut. När Sahara ändrar sin utbredning flyttar folk därefter.
  Enligt mig är det absolut största hotet mot mänskligheten ökande socialism och den misär som följer i dess fotspår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen? Du tittar bara på de som lyckats anpassa sig till klimatförändringar och därmed överlevt. Finns många som inte gjort det och utplånats, inklusive Grönlandsvikingarna, Anazazi-indianerna mfl. Titta på hur fertila halvmånen ser ut idag, eller Påskön, om du vill titta på människoorsakade regionala klimat- och biotopförändringar.

   Radera
  2. Man skulle kunna sammanfatta de kollapsade civilisationernas problem till oanpassning till lokala förhållanden (vikingarna) och "nånannansproblemismen" i det att alla tar de resurser de behöver utan att tänka på att det är en gemensam resurs. Exempel: folk som bor på en ö utan att veta att det finns andra. De tror att de har skogen själva, sedan möts fem byar i mitten efter att de huggit ner all skog.

   Radera
 3. Tycker krigshetsen börjar bli irriterande. Kalla mig nyttig idiot om ni vill, men uppenbarligen finns det någon med en agenda att starta krig. Det känns irriterande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är kriget redan igång!
   Har du legat i koma?

   Radera
  2. Ja, Putin är irriterande...

   Radera
 4. Off topic men är där ngn mer än jag som känner sig frågande inför en av morgonekots toppnyheter imorse om att många, inklusie Örebro kommun och Moina Sahlin, verkar anse att samhället borde hjälpa hemvändande jihadister med jobb och utbildning? Jag är visserligen ingen expert på det juridiska men borde inte frågan istället vara hur vi hanterar eventuella krigsbrott? Jag citerar Wikipedia: För krigsförbrytelse av normalfallet är straffet fängelse i högst 6 år. För grovt krigsförbrytelse är straffet fängelse i mellan 4 till 18 år eller på livstid. För grovt brott beaktas särskilt om gärningen ingått som ett led i en plan eller politik eller som en del av en omfattande brottslighet eller om gärningen förorsakat död, allvarlig smärta eller skada eller svårt lidande, omfattande skada på egendom eller synnerligen allvarliga skador på den naturliga miljön.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 5. Vi lever i farliga tider och borde ta nästa steg i den sociala evolutionen, men istället sitter våra beslutsfattare fast i nittonhundratalet.

  "Leadership failure"? Tur vi inte har något sådant i Sverige...

  SvaraRadera
 6. Det är problem med att lägga in svar på kommentarer.
  Cornu, vad jag menar är inte att inte klimatförändringar kan innebära problem. Men det är knappast ett domedagsscenario (om inte hela jorden blir en isboll eller ett eldklot, men det är inte troligt de närmsta tiotusen åren). Socialism däremot, leder ofelbart till fattigdom och misär och i förlängningen till krig mellan nationer. I vår tid kan det innebära kärnvapenkrig, vilket är ett domedagsscenario.

  SvaraRadera
 7. Det man kan vara säker på är att det blir inte nanotek som fixar oss, det är garanterat någon annan svart svan som ingen tänkt på.

  Elle så blir det så enkelt att girighet, liberalism, socialism och några andra ismer förhindrar oss från att göra något seriöst åt miljöförändringarna som kommer inom en generation, parat med råvarubrist på alla fronter. Ren och skär mänsklig dumhet alltså.

  SvaraRadera
 8. Vilket oseriöst fjolleri! Vadå "tre minuter i midnatt"? Vad innebär det? Vad händer vid midnatt? Kommer spökena fram då? Eller börjar ett nytt dygn? Och så uppdaterar de klockan en gång per år? Och den tycks kunna gå baklänges också den där "domedagsklockan" Någon har allvarliga problem med tidsuppfattningen här. Eller så är det bara uppmärksamhetshoreri med hjälp av tvetydiga liknelser. Ställ er i kö, "Atomic Scientists", det är många som har anspråk på domedagen.

  SvaraRadera
 9. Nato 1000 baser runt klotet .... Putin 2 på sitt eget område........snygg inringning kring Ryssland av nato

  SvaraRadera
 10. Det är alltid lika lustigt att se forskare av olika slag göra anspråk på att förstå världen och alla dess problem bara för att man studerat kvarkar, cellmembran e. dy. instängd i ett laboratorium hela livet

  "Snillen spekulerar" brukar vara stor underhållning av samma anledning. En samling inskränkta fackidioter som alltid landar i trötta PK-sanningar när dom ska filosofera högt om ditten och datten.

  SvaraRadera
 11. Det är en sanning med natos baser ! Inbilla inte mig att de inte är intresserad av att snärja ryssland på vilket sätt som de behagar.

  SvaraRadera