Cornucopia?

2015-01-10 10:24

Dollarn över 8:- SEK

Dollarförstärkningen fortsätter och för alla siffermagiker passerades igår den magiska gränsen 8:- USDSEK. Frågan är när detta börjar avspegla sig i priserna hos svenska butiker?

USDSEK 1994 - 20150109
Källa: Sveriges Riksbank

Även om hushållen importerar väldigt relativt få av sina varor från USA, så importerar vi exempelvis från Kina, vars valuta är knuten till dollarns växelkurs. Förr eller senare bör handeln börja höja sina priser, och med det bör även svensk KPI-inflation börja stiga. Avgörande är förstås om vi bara ser en kort spik, eller om dollarn etablerar sig på högre nivåer även på lite längre sikt.

Dollarförstärkningen har än så länge pågått i princip hela 2014, men svensk KPI-inflation har mer eller mindre permanentats i deflation, så starkare dollar räcker inte.

Dock ska inte betydelsen överdrivas. Det räcker att gå tillbaka till 2010 för att hitta dollarn över 8:- SEK igen, och under den akuta finanskrisen 2009 gick dollarn rent av upp till över 9:- SEK.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Som sagt du bör nog isf intressera dig mer för CNY istf USD ifall du vill kolla priser(*).

  Och nej CNY är INTE bunden till USD (det kan man se ifall man kollar växelkursens utveckling). Det tråkiga med det avfärdandet är väl att det är värre sett ur svenska ögon? CNY har senaste året stigit i förhållande till USD.

  (*) Hela kostnaden för producenten är ju inte i CNY-kostnader det kan ju förekomma att man har kostnader som beror på andra valutor också. Dock att säga att man behöver energi och att oljan handlas i USD är lite självmål (det verkar ju snarare så att oljepriset har varit konstant i RUB).

  SvaraRadera
 2. Om Både Kina och Indien fortsätter att prestera, EU håller åtminstone status quo, och USA trycker på gasen ordentligt, borde det inte bli högkonjunktur då?

  Sett ur ett reglersystemperspektiv så kan man befara att systemet anpassar sig till de nya oljepriset, som sedan stiger. Och då finns inte längre kapaciteten att producera tillräckligt, vi får en översläng på priset och sedan en rejäl krasch. Det hade nog varit bättre om oljepriset hade legat kvar på ca $100.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Neo Cortex

   "Det hade nog varit bättre om oljepriset hade legat kvar på ca $100."

   Det beror på för vem...

   Att priset inte ligger kvar på $100 är en indikation på att det är "bättre" att det ligger på $50.

   Radera
  2. Får vi inte upp tillräckligt med olja pga fel och manipulerad prissättning så påverkar det ALLA i slutändan. Ingen kommer undan den fysiska verkligheten hur länge som helst.

   Radera
  3. Med bättre menar jag att det ligger på en stabil nivå där det inte havererar ekonomin, men samtidigt stimulerar till att utveckla alternativ. Och det verkar vara omkring 100.

   Radera
 3. Dollarn kommer att nå en ny all-time topp mot kronan. 15 kr intradag bedömer jag som realistiskt. Dollarn stiger inte minst pga av att FED till slut känner sig tvungna att stoppa pågående börsrallyn(utan korrektioner av normalitet). Den stiger även pga s.k safe-haven status i kommande ränteuppgång i Europa pga insolvenser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA höjer mao räntan lite till slut vilket ökar förväntningarna dramatiskt. Alltså; USA-ekonomin fortsätter att gå väsentligt bättre relativt övriga världen. När dollarn sedan blir "katastrofartat" stark tvingas man igen sänka räntan vilket ytterligare spär på börsen. Centralbanker i återvändsgränder! Börsen stiger mao med räntan, som brukligt är.

   Radera
  2. Har själv haft målet c.a. 12 SEK per $US, kan peaka uppåt 15 när omvärlden vill samtidigt lösa in alla sina svenska säkerställda obligationer när bostadsmarknaden går i baklås och bankerna stängs. Baltkrisen var bara en förövning. Kanske 2019? 17 års cykel? Ögna bara en forex graf, typ här:


   http://fx.sauder.ubc.ca/cgi/fxplot?b=USD&c=SEK&rd=*&fd=1&fm=1&fy=1971&ld=31&lm=12&ly=2015&y=daily&q=volume&f=svg&a=lin&m=0&x=

   Sverige överlever nog, fattigpensionärerna får bara lära sig en aning självhushållning igen - vitkål är gott, repeat after me -, och tänk bara hur radikalt natonaleknomin förbättras när importen stryps och exporten gynnas!

   Mer intressant egentligen är hur det blir med EUR.

   Radera
  3. oops, räknade fel, verkar vara en 16 års cykel, då blir det redan 2017?

   Radera
  4. @cobben
   Självklart överlever vi men kostnaderna för världen som helhet blir mycket höga. Särskilt när beslutsfattarna inte dragit någon lärdom av orsakerna till det som hände 2008.
   Det blir ännu ett steg nedåt för västvärldens ekonomier. Politiker kommer att ständigt tvingas ta beslut som missgynnar alla; Stora skattehöjningar t.ex. Och de skyller som vanligt på externa orsaker.

   Radera