Cornucopia?

2015-01-04 18:01

Det tog fem år av skuldkris - eurozonens upplösning nu på bordet

Sedan skuldkrisen bröt ut 2010 med Greklands ekonomi som den första av PIIGS-länderna, så pratar nu Tyskland om att upplösa eurozonen, något som aldrig skulle ske. Det handlar om att Grekland ska sparkas ur euron om vänsterpartiet Syriza tar makten i Greklands val.


Schibsted/SvD ägnar sig åt Journalistik-2014/2015 och skriver av referat av en artikel i tyska Der Speigel (svensk journalist skriver av troligtvis brittisk eller amerikansk journalist som skrivit av en tysk journalists artikel i Der Spiegel - kommenteras av bloggare).

SvD skriver att Der Spiegel skrivit att källor nära Merkel sagt följande, Schibsteds översättning:
"Tysklands regering ser ett avhopp från eurozonen som nästan oundvikligt om oppositionsledaren Alexis Tsipras blir regeringschef efter valet, överger budgetdisciplinen och inte betalar landets skulder."
Den medföljande bankräddningen handlar om runt 2 300 miljarder SEK som ska stoppas in i eurozonens banker, som annars riskerar gå omkull då de köpt grekiska statsobligationer. Därtill har man förstås banker och investerare utanför eurozonens bankväsen, som kan behöva räddas. 

Även om ett Grekland utan euro inte ställer in betalningarna, så kommer effekten bli den samma när valutakonverterade statsobligationer snabbt rasar i värde tillsammans med valutan. Grekland kommer naturligtvis inte låta sin statsskuld ligga kvar i euro om man avskaffar valutan inom landet.

Tillägg: För Grekland skulle egen valuta vara en välsignelse. För Tyskland innebär dock en euro utan Grekland en starkare euro och därmed en försvagad tysk exportekonomi. Tyskland ser nog "läckan" som ett hot mot Grekland, men Grekland bör uppfatta det som positivt. Stora förloraren blir Tyskland, som både måste rädda banker och även får en försvagad export på starkare valuta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

20 kommentarer:

 1. "Även om ett Grekland utan euro inte ställer in betalningarna, så kommer effekten bli den samma när valutakonverterade statsobligationer snabbt rasar i värde tillsammans med valutan. Grekland kommer naturligtvis inte låta sin statsskuld ligga kvar i euro om man avskaffar valutan inom landet."

  Det är nästan en självemotsägelse. Obligationerna är nominerade i euro och utan fordringsägarnas medverkan kommer de fortsätta vara så - det enda som kan hända utan fordringsägarnas medverkan är att grekland agerar på egen hand (antingen ger fordringsägarna långfingret eller säger att de kan få nydrachmer istället om långfingret inte passar).

  Sen är det inte säkert att det behöver vara så illa för eurokursen egentligen - det är väl egentligen inte greklands medverkan som har hållt eurokursen uppe?

  SvaraRadera
 2. "Grekland kommer naturligtvis inte låta sin statsskuld ligga kvar i euro om man avskaffar valutan inom landet."

  Vad får dig att tro att Grekland ensidigt kan byta valuta på sina lån? Den som lånade ut pengarna kanske har en annan uppfattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ställer man bara in betalningarna. Fordringsägarna får välja. Drachmer eller noll.

   Radera
  2. Grekland är troligen suveräna i frågan, men isht ifall man lämnat euron. De är suveräna eftersom att det ifall de beslutar i frågan så kommer det troligen gälla och fordringsägarna får stå där med mössan i hand och acceptera beslutet.

   Dock skall det nog betraktas som att man "ställt in betalningarna" ifall man vägrar att fullfölja sina åtagande (att återbetala skulden i euro).

   Radera
  3. Frågan är om man inte samtidigt lämnar EU om man gör en sådan ensidig avtalsändring i sina lån.

   Radera
  4. EU kan ju snarast införa lämplig "flygskatt" och "vägtullar", ett nytt Cuba i europa (när ryssarna köper hamnplats)

   För övrigt har ju Greklands flotta FYRA stycken Projekt 1232.2 Zubr...

   Radera
  5. Har inte Grekerna flest Tyska Leopard MBT i Europa?
   Fler än Tyskarna?
   Hur betalade de för dessa?

   Radera
  6. Sverige borde bidra och sälja Gripen till Grekland. Ett typiskt motköpsavtal torde vara tillräckligt positivt ur deras synvinkel.

   Radera
  7. Tyskland kommer nog att se till att Grekland blir ett avskräckande prejudikat. Det måste kosta Grekland att kliva av annars kanske andra få för sig att göra samma sak, och till slut sitter då Tyskland kvar med svarte Petter. Så på ett eller annat sätt är Grekernas handlingsutrymme begränsat av mer än ytligt ekonomiska hänsyn. Och detta är väl sånt som dryftas bakom stängda dörrar, och måste analyseras fram mha kremlologi om man som utomstående vill veta vad som egentligen händer.

   Radera
  8. Ja vet inte säkert hur stora grek-obligationer ECB sitter på men klart är att ECB(Tyskland störst andel 27% tror jag))inte tog del i de hair-cuts från senast. Vem ska betala för det kalaset vid default? Euro-länder som måste skuldsätta sig för att betala de andra. Alltså bör det handla om tillskott igen till ECB. Tyskland´s ekonomi är redan kraftigt ansträngd finansiellt. och den tyska konstitutionsdomstolen har redan sagt nej till att Tyskland betalar för andra medlemsländers direkta behov. Defaults kan ju likställas med detta.

   Vid et utträde av Grekland påstås det att kapitalmarknaden inte längre ställer upp med kapital. Det återstår att se. Erfarenheten visar att det motsatta inte är ovanligt. Problemen är det akuta behovet. EU-måste därför garantera Grekland överbryggningslån och det tror jag opinionen kommer att kräva eftersom det är EU´s fel, pga euro-konstruktionen m.m) att landet gått i konkurs.

   Radera
  9. "Frågan är om man inte samtidigt lämnar EU om man gör en sådan ensidig avtalsändring i sina lån."

   Kan bero på vem man förväntar sig skall besluta om sådant. En ensidig avtalsändring är något som kanske inte passerar utan konsekvenser även om det inte lär röra sig om att man utkräver fullföljande av det ursprungliga avtalet med våld.

   Om du skulle låna ut pengar till någon som inte betalar tillbaks och dessutom kommer undan med det så skulle du nog inte låna ut mer. Du skulle nog inte göra det heller ifall det är andra som lyckats bli brända på kuppen. Detta är en konsekvens som grekland bör ta i beaktande innan de ställer in betalningarna - kanske blir det mindre kännbart ifall de lämnar någon slags kompensation för den ensidiga avtalsändringen?

   @rttck

   Även om det finns brister i euro-konstruktionen så håller jag inte med om att man kan beskylla den alena för greklands ekonomiska problem.

   För övrigt är jag inte så övertygad om att det kommer vara tyskland som kommer bli sittande med svartepetter - kan du utveckla lite (isht med tanke på att tyskland verkar ha ganska god ekonomi och att man inte tillåts betala för andra medlemsländer direkta behov).

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Minns ni förr när journalister anklagade bloggar för att inte ha nån substans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, men det handlar väl mest om att de insåg att deras makt över sanningen glider dem ur händerna.

   Cornu gör för det mesta ett imponerande journalistiskt arbete.

   Radera
 5. Kommer inte Grekland att politiskt närma sig Ryssland om de lämnar Euron?

  I alla fall finns det en beröringspunkt i det ortodoxa (även om grenarna skiljer sig). Och ur Putins synvinkel vore det en större propagandatriumf, som skulle vara värd en del i bistånd till den grekiska statskassan, olja inte minst.

  Om Grekland defaultr gör de det sannolikt sp som Sverige defaulta på 1810-talet: Ackordsnivån beror på styrkeförhållandet. I Sveriges fall fick bankerna i Genua och Antwerpen mindre av kakan är Hamburg (och Leipzig). Hamburg kunde ha bitit tillbaka rejält, men Genuas och Antwerpens möjligheter var betydligt sämre.

  Som ett returhot från Grekland mot Tyskland "annars går vi till Putin" har det en viss tyngd tror jag. Det i sin tur skulle tvinga Tyskland närmare Putinlägret också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Putin bränner sin kontantreserv på Grekland finns det anledning att fira.

   Radera
  2. Kan ju tänkas att både Grekland samt övriga delar av Eurozonen anser det bäst att gå skilda vägar. Håller sig Grekland kvar i EU finns det alla skäl att hjälpa dem till en god start med sin egen valuta igen. De är lika mycket Européer med eller utan EUR.

   Radera
  3. @Magnus Redin

   Firar du även när du inser att Putin på köpet får ett fullt fungerande tryckeri för eurosedlar? Det kan bli lätt att sätta skrattet i halsen...

   Radera
 6. OT - Serien Basic Instructions har i dag den bästa generella politiska analys jag någonsin läst:

  http://basicinstructions.net/storage/2015-01-04-politics.gif?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1420381140057

  SvaraRadera
 7. Att Grekland inte skulle klara sig har varit uppenbart från dag 1. Tyvärr har Troikan(de odemokratiska &självgoda, självförvållande i panik) bara gjort allt värre.

  Kommande större recession/depression gör att övriga PIIGS kommer att tvingas gå ur Euro-samarbetet. Bara en Eurobond med en skatte-union((smyg-)federalisering) kan förändra kommande eurokrasch med skuld-defaulter och nya bankkriser i Europa. De lär smitta.

  SvaraRadera