Cornucopia?

2015-01-19 08:31

Decembersveket: (m) tappar mer än var tionde väljare, (fp) ur riksdagen

Den första opinionsundersökningen sedan decembersveket är nu inne. Moderaterna tappar mer än var tionde väljare, 3.1% ner till 24.8%, och Folkpartiet åker ur riksdagen med endast 3.5% av väljarstödet.


Man ska förstås ta undersökningen med en enorm nypa salt, då den verkar vara utförd via en frivilligt rekryterad onlineenkät i regi Inzio, sk självrekrytering, dvs kraftigt överrepresenterar goda vänsterpartier vars väljare mer än gärna vill visa vad de tycker, och kraftigt underrepresenterar onda (sd) vars väljare inte vill ange sin åsikt så att det kan användas mot dem. Speciellt inte från något nästan helt okänt institut som Schibsted/SverigeTycker/Inizio.

Även svamptomtarna i Miljöpartiet backar och får nu endast 5.5%. Då ska man vara på det klara med att varenda opinionsundersökning gav högre resultat för (mp) än de faktiskt fick i valet. Svamptomtarna har med all sannolikhet ännu lägre stöd än 5.5%.

Tvärt om gäller för (sd). Inte en enda opinionsundersökning nådde så högt som deras faktiska valresultat. 

Kristdemokraterna har gått framåt och är "kvar i riksdagen", vilket kan vara ett utfall av deras populistiska utspel att inte bevilja PUT till flyktingar utan bara TUT.

Men med självrekryterande webenkät kan förstås hela undersökningen skickas dit den här hemma, dvs soptunnan, även om man bara selekterar ut ett demografiskt korrekt stickprov ur de som svarar.

Trots allt - varför rösta på vare sig (m) eller (fp) - sedan decembersveket är dessa partier bara stödpartier till regeringen så det är bara en röst på (s) och (mp) ändå, så (s) går istället framåt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

27 kommentarer:

 1. Det som håller på att irritera mig mest politiskt är mitt partis prat om att vi nu med hjälp av DÖ kan föra en stark oppositionspolitik. Ja vi kan pladdra djävligt högt medan våra riksdagsledamöter sitter på händerna i stället för att rösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte varför det inte ifrågasattes när AKB påstod det där? Hur är det möjligt att före en stark oppositionspolitik när man lämnar walk-over i alla frågor som rör budget eller ekonomi (Dvs nästan alla).

   Radera
  2. DÖ-snack från DÖ-alliansen

   Radera
  3. Du bör alltså byta parti.

   Radera
 2. Har lite svårt för allt detta snack om "svek". Det som hände var ju bara att allianspartierna var för stolta för att redan från början inse att Stefan Löfven hade rätt och de hade fel. Om SD verkligen kommer fälla varje budget som inte rättar sig efter deras invandringspolitik så finns det ju bara två sätt att regera landet oavsett vilket block som råkar vara störst:

  1. Att göra upp över blockgränserna på ett sådant sätt att man i praktiken kan fortsätta ignorera SD. Det finns ju redan en hederskodex i riksdagen att man ska kvitta frånvarande ledamöter, i princip skulle man med enkel matematik kunna utöka detta till att fungera på ett sånt sätt att SD:s 49 mandat ignoreras i alla majoritetsförhållanden.
  2. Att göra upp med SD och ge dem minst ett lillfinger i förhandlingarna. (Detta alternativ skulle dock för övriga sju riksdagspartier vara ett svek på riktigt.)

  Den som tror att det finns någon slags tredje väg ut ur denna parlamentariska situation är ju bara korkad. Man kan vara hur mycket dålig förlorare som helst, men till slut vinner ju ändå den som faktiskt kan agera konstruktivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du att Löfven hade rätt och alliansen fel?

   Radera
  2. Alternativ 2 är uteslutet då det ekar marscherande stövlar. Endast alternativ 1 kvarstår.

   "Att göra upp över blockgränserna på ett sådant sätt att man i praktiken kan fortsätta ignorera SD" borde betyda att alliansen skulle tvinga regeringen kompromissa till en sådan grad att de fick delvis stöd från dem och därmed en majoritet. SD kan inte stoppa en sådan budget.
   Sveket består i att det inte gjorde detta utan lämnar fritt fram för regeringen att köra på som de vill (dvs ett spår som INTE har stöd från majoriteten).

   Radera
  3. Så det är OK att skjuta det oundvikliga erkännandet av SD som en politisk kraft framför sig istället för att ta tjuren vid hornen redan nu?

   Sossarna som så sent som 2010 gick till val på "vi kan inte vänta".

   Miljösnasarna som anser att allting grönt är så bråttom att det inte kan vänta.

   Redan 2018 spricker ju det hela i vilket fall om Fi kommer in - då har vi 4 olika block i riksdagen.

   Sedan 2022 eller 2026 får vi antagligen in en islamsk motsvarighet till kristdemokraterna - då har vi antagligen 5 block i riksdagen.

   Radera
  4. Sverigedemokraterna kommer aldrig bli små igen, eftersom det är alldeles rimligt med ett intresseparti för svenskar i en allt mer globaliserad värld som saknar överstatlighet. Dags för de andra mer ideologiska partierna att fatta det.

   Radera
  5. @Peter - Det är inte bara ok, utan det enda handlingsalternativ som finns om du frågar svamp-anhängare eller politiker från sjuklövern. Frågar du någon annan så blir svaret givetvis motsatsen.
   Tämligen utdragen förnekelsefas....

   Radera
  6. SD kommer att växa tills de får varande och ta ansvar. Då kommer partiet att implodera. Ansvarstagande politiker väntar inte tills SD har egen majoritet

   Radera
  7. Medimixus: Att alliansen inte insåg att SD skulle rösta ner även deras budgetar i regeringsställning så länge man inte är beredda att riva upp migrationsöverenskommelsen med miljöpartiet.

   Martin: Det var ju just såna förhandlingar som Löfven bjöd in till innan budgetomröstningen. Men Lööf, Björklund mfl valde då i stället att stå bredvid som tjuriga småbarn och säga "Nu är det er tur att regera och vi kommer inte hjälpa till!" Man valde helt enkelt hellre en bibehållen blockpolitik än chansen att påverka under de närmaste fyra åren. I stället för att skapa långsiktiga kompromisser så vill man nästa gång man kommer i regeringsställning riva upp alla rödgröna beslut man inte är nöjda med. Ansvar för Sverige någon???

   Radera
 3. Det är mycket muller i kulisserna hos både S och M angående DÖ, men framför allt hos M. Det var rätt höga tongångar när man hade gruppmöte om detta i M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snacka och mumla går ju.

   Om man är missnöjd med något i en förening - vilket Nya Moderaterna är - så säger man till och röstar bort det man inte vill, med sluten omröstning om så önskas.

   Eller så röstar man som man känner för som individ och Riksdagsman/kvinna. Gissningsvis är det ingen karriärfrämjande taktik, men man lär synas mycket i media och inte omöjligt att väljarna uppskattar det.

   Radera
 4. Jag ser fram emot det hårda oppositionsarbete som ska ske när Alliansen ska skylla på S+MP för den kassa ekonomin, när det i praktiken är Alliansens budget som råder.

  Tomtarna i Riksdagen förtjänar SD.

  Allt snack om att Ladorna är tomma är endast för att vi ska bli mer accepterande till de skattehöjningar som komma skall. Tro inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men folket förtjänar inte SD än.

   Radera
  2. Ladorna är inte tomma. Svenska staten har mer fordringar på andra än vad andra har på den svenska staten. Men det har vi hört lite om i den allmänna debatten. Nå nu är budgetunderskottet stort men MA ville därför frångå 1% målet, som kräver kraftiga skattehöjningar. De, som opponerat sig mest mot detta uttalande är de egentliga skattehöjarna.

   Radera
 5. M har gjort bort sig totalt det sista året. Fredrik Reinfeldt bad svenskarna öppna sina hjärtan men det vill absolut inte alla moderater.
  Sen väljer man ny partiledare " STOCKHOLMARE ÄR SMARTARE ÄN LANTISAR" Kindberg Batra.
  I förra veckan riksdagsdebatten hade hon chansen att ändra politik i integrationsfrågor. Men hon tog den inte, utan fortsätter i minst lika illa väg.
  För mig är hon och moderaterna passerade och många fler följer naturligtvis efter därifrån.
  Hon kanske skulle sätta upp fingret i luften och känna åt vilket håll vinden blåser!!!!!

  SvaraRadera
 6. Ute i stugorna har man nog inget emot samarbete med SD. Fast bland Riksdagsledamöterna är detta än så länge ett icke alternativ. Vad folket i stugorna inte verkar fatta är att det finns ett grundmurat förakt mot V och SD. Mot V har det ju funnits i decenier. Inte ens S vill ju samarbeta med dem. På sin höjd söka stöd i någon fråga. På samma sätt är det med Alliansen och SD. De delar vissa ståndpunkter, men de kommer troligtvis aldrig att samarbeta. S ledamöter tycker V är galna extremister. A ledamöter tycker likadant om SD. Vad A tycker om V, och S om SD behöver jag knappast nämna.

  Nej mer troligt de kommande åren i takt med att SD fortsätter att växa är att

  1.

  A, skruvar om sin migrationspolitik... fast man är noga med att markera skillnaden mot SD, och att man är fortsatt solidarisk.

  2.

  Om KD och FP går under spärren, samt att M fortsätter att tappa så tror jag inte det är omöjligt att partierna går samma och bildar ett nytt parti. Kanske Allianspartiet?

  Sen måste jag säga att diskussionen kring DÖ har blivit bättre. Först var det bara kritik mot A. Fanns liksom ingen som sa något om hur de borde gjort istället. Men nu är det glädjande att vi börjar de mer av detta. Poletten har också trillat ner att blocköverskridande överrenskommelse var enda utvägen... om vi 1, vill ha en regering 2, SD ska frysas ut.

  Där jag tror många trampar fel på är hur svårt det är att få till en bra sådan. Många tycker att A skulle begärt mer. Men faktum är att en kompromissad budget för INGEN nöjd. Som lök på laxen kan man inte heller kritisera regeringen under 4 år, då de bara kan kontra.... men det var vi ju överrens om. Det gör oppositionen lam. Men det är klart, DÖ lösningen gör oppositionen rätt lam också.

  My Point, DÖ är kanske ingen bra lösning, men jag ser inte heller något realistiskt alternativ som skulle vara så mycket bättre. Att A skulle vara tuffa förhandlare i Riksdagen under 4 år, och därmed få S att genomföra A politik... det är inte realistiskt. Det skulle bara leda till nyval, som inte skulle leda någonvart. Allt detta baseras naturligtvis på att SD ska frysas ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt med någon som lyckas analysera utan att ha skygglapparna på. Angående det där med "ute i stugorna" så gäller det ju inte bara alliansväljare utan även en hel del traditionella S-väljare som gärna skulle ta en lite mer protektionistisk migrations- och näringspolitik för att säkra fortsatta överlöner till byggjobbare osv. Men på riksplanet är det naturligtvis en omöjlighet med en sådan politik inom S.

   Löfvens största misstag tycker jag är tron på att det skulle gå bättre att samarbeta med de nyliberala extremisterna i Fp och C än pragmatikerna inom M. Det verkar som han tror det är Fälldin, Westerberg och Adelsohn som är partiledare fortfarande...

   Radera
  2. Men vad ska man sammarbeta om? SD slängde masken och förklarade att med oss samarbetar ni inte. Samarbete betyder oftast givande och tagande men SD har givit sina villkor, man måste inte acceptera detta bara för att de fick 12,7% i riksdagen.

   Radera
 7. Vad ingen verkar fatta, eller våga säga, är att det här mångt och mycket är en "klassfråga" inom real politiken.

  Inom de etablerade partierna finns det dem som varit med länge, och kommer från en "fin" politisk bakgrund. Även om två gubbar från S och M kanske propagerar för olika politik, sitter de gärna ner på en middag ihop då de är av samma klass. S ledamoten är inte intresserad av att sitta ner på en middag med en militant V med Palestinasjal, trots att de tycker lika. Carl Bildt skulle aldrig sitta ner med Björn Söder på en middag.

  Folk verkar tro att någon som vunnit 100mkr på Lotto direkt blir bjuden på jakt hos Wallenbergarna. Men så funkar det inte. Pengarna är den enda likheten de delar, men det gör dem inte till en Wallenbergare. På samma sätt är det i Riksdagen.

  Visst kan man ha synpunkter på det här.... men det är så det är i praktiken och inget någon kan göra något åt i det korta perspektivet.

  Släpp SD spåret... det är inte aktuellt på många år!!!

  SvaraRadera
 8. "dvs kraftigt överrepresenterar goda vänsterpartier vars väljare mer än gärna vill visa vad de tycker"

  Du menar "duma vänsterpartister" kanske? Med den kräftgång som alliansen upplever så kan det ju höjas interna röster om att överrenskommelsen inte skall respekteras vilket gör att vänsterpartiet skulle förlora sitt frikort att diktera politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag menar goda vänsterpartier. Speciellt (mp).

   Radera
  2. Eller självgoda vänsterpartier som (S).

   Radera
 9. Kontentan av DÖ är att Alliansen hellre släpper fram S+MP än att ge SD ett köttben t ex i form av tillämpning av de regler för anhöriginvandring som finns för att på så sätt bilda en icke-socialistisk majoritet. Det är fegt och odemokratiskt och en ökad invandring stöds bara av 10% av befolkningen. Dessutom är det ett hyckleri utan dess like eftersom de flesta M-ledda kommuner i praktiken för en SD-liknande invandringspolitik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, och man kan klaga, som du gör, men det leder ingen vart!

   Det är många som delar SD politik men som inte röstar på dem för att de inte vill identifiera sig med dem.

   Jag undrar varför inte SD lyckats värva några personer som åtnjuter allmänhetens respekt. En sån där som får alla att tänka "Men oj, kan han så kan ju jag". Typ Jacob Wallenberg eller Urban Bäckström... ja ni fattar exemplet.

   Samma problem finns i Riksdagen.


   Jag undrar varför SD inte lyckats med att värva politiker ur topp skicktet. Det hade verkligen satt griller i huvudet hos aristokratin i riksdagen. Tänk om de fått in Jan Eliasson eller Carl B Hamilton eller någon annan som är gammal i gemet och åtnjuter respekt och är av rätt klass. Det handlar inte bara om populism i media. Det handlar också om att de flesta riksdagsledamöterna inte ens skulle vilja äta middag med Björn Söder, oavsett om de delar hans åsikter eller ej. De ser helt enkelt ner på honom. Det är liksom kusinerna från landet.

   Radera