Cornucopia?

2015-01-08 15:08

Danske Bank: Reviderar ner BNP för Sverige - tror bostadspriserna faller 7% på två år

Dags för lite ekonomi mellan mördarjakten. Danske bank har släppt sin nya Nordic Outlook (PDF på engelska). Det är bistra besked för Sverige med ytterligare sänkta tillväxtförväntningar och ett boprisras på 6 - 9% under 2015 och 2016.


BNP-förväntningarna för 2015 sänks från en tillväxt på 2.4% till 1.7%, dvs från högkonjunktur (>2%) till lågkonjunktur (<2 div="">

Uppgången i bostadspriser tror man är över och skriver nu att priserna ska falla med 5% under 2015 och 2% under 2016 i sin svenska sammanställning (PDF). Orsaken stavas de kommande amorteringskraven.
"Vid sidan av den negativa externa utvecklingen är största risken mot de svenska utsikterna tveklöst de nyligen skärpta amorteringskraven på bolån som införs 2015."
Man räknar också med 1.7 procentenheter ökad offentlig skuldsättning under året.

Schibsted/SvD skriver att Danske Bank nu förväntar sig 5 - 10% fallande bostadspriser om året framöver, men varifrån den uppgiften kommer hittar jag inte. Citat: "att de nu väntas falla med 5-10 procent på årsbasis".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Låter som samma prognos som de hade inför 2014.. jaja upprepar de den tillräckligt många år så får de rätt.

  http://bestfinder.se/index.php/nyheter/282-danske-bank-raknar-med-fall-f%C3%B6r-bostadspriser

  Även 2008 så spådde man att boprisrallyt skulle vara slut för gott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar om fundamenta. Prognosen är sekundär. Inte minst när centralbankerna förhindrar marknaden att fungera utan konstgjord andning.

   Radera
  2. Å andra sidan man säga att "marknaden alltid har rätt". Men det hindrar inte att marknaden senare faller mycket kraftigt och under en mycket lång period. Oaktat om det beror på politiska ingrepp, finansiella konsekvenser i marknaden(utbud/efterfrågan pga obalanser t.ex.) eller andra ting som krig, svält och annan fasa. Konsekvenserna för BLT blir likväl allvarliga!

   Radera
  3. Å tredje sidan kan inte räntorna bli så mycket lägre
   Om inte reallönerna blir högre så måste högre bostadspriser motiveras att människor vill betala mer av sin disponibla lön för bostaden. Någonstans måste det finnas en gräns hur mycket man vill betala för att bo. I alla all kan det inte bli mer än 100% av den disponibla lönen.

   Alltså: Priserna kan inte fortsätta att öka

   Dessutom: Vi har ett starkt inflationstryck. Snart kan det slå över på lönerna.

   Radera
 2. Eftersom skuldberget växer i rekordfart så lär priserna fortsätta göra det. Det minimala amorteringskravet ger nog en väldigt liten bromseffekt. Skall det sedan utvärderas grundligt är det sommaren 2016 vi kan emotse nästa minimala åtgärd. En sänkning av ränteavdraget med 3 %-enheter?

  Inte innan våra politiker är mentalt redo att indirekt orsaka rejält sänkta bostadspriser kommer vi att få stopp på skuldbergets växande relativt ekonomin i stort.

  SvaraRadera
 3. På sidan 24 i rapporten finns DBs gissningar.

  Huspriser:
  2013: +3.6%
  2014: +4.5%
  2015: -5.0%
  2016: -2.0%

  SvaraRadera
 4. På tiden att det sker en tillnyktring.

  SvaraRadera
 5. Hade vi inte redan "kommit fram" till att att det aldrig blir pyspunkor, då vi inte är unika. Att deras prognos håller är inte så troligt.

  SvaraRadera
 6. Mäklaren Erik Olsson verkar bekymrad: ”När politikerna gör förändringar är det läskiga att spelreglerna kan bytas från en dag till en annan” säger han till SvD.

  http://www.svd.se/naringsliv/pengar/bostad/erik-olsson-boprisfall-beror-pa-politikerna_4236469.svd

  Han kanske är orolig att även mäklararvodena minskar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelreglerna ändras hela tiden, hitintills har det mest gynnat ökande bostadspriser. Det är när spelreglerna ändras så pyramiden riskerar att sluta växa som man protesterar

   Radera
  2. Klart att Erik Olsson är bekymrad. När ska media lära sig att sluta fråga mäklare om deras åsikter rörande bostadspolitik?

   Radera
 7. Finns andra faktorer än pengar som spelar in.

  Som politisk osäkerhet om amortering och avdragsrätt, lägg till några ebola-fall, raskravaller och allmänt vapenskrammel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad sägs om:
   - Statsbankrutt i Japan
   - Jordbävning i Tokyo
   - Statskupp i Saudi
   - Totalt sammanbrott i Iran
   - Anarki i Venezuela
   - Inbördeskrig i Ryssland
   - Torka i Kalifornien

   Flera bra anledningar att spara för at klara sig i kommande svåra tider.
   Men i Sverige så lånar vi istället så mycket vi kan för att kunna konsumera.
   Hur smart är det?

   Radera