Cornucopia?

2015-01-24 18:18

DAB: Nedsläckning av FM-radion kostar hushållen minst två miljarder

Av helt oförklarliga anledningar planeras en av ingen vanlig människa önskad total nedsläckning av den internationella radiostandarden FM-radio i Sverige, och ska ersättas med digitalradio (DAB/DAB+). Det kan bli svensk livesänd radios dödsstöt, men bara för att bibehålla svensk krisberedskap för hushållen kommer det behöva köpas DAB-radioapparater för minst två miljarder kronor helt i onödan. Till detta kommer förstås kostnaden över skattesedeln på sändarsidan.


I utredningen yras det en massa om att DAB-radioapparater ska bli billigare på grund av volymerna, dra mindre energi etc än FM-radio och ge bättre ljudkvalitet. Detta har ingen grund i verkligheten, utan det räcker att titta på länder där DAB rullats ut mer omfattande än i Sverige, t ex i Storbritannien.

Läs t ex följande från Trusted Reviews test av antagligen marknadsledande kvalitetsdigitalradioleverantören Pures lilla Pure One Mini Series II:
"DAB radio has its problems - it's power-hungry, offers questionable sound quality in the UK and gives rubbish signal quality on-the-go."
Vad gäller energiåtgången kan man från recensionen av Pure One Classic Series II läsa följande:
"The C6L ChargePak that fits the One Classic sells for just over £30, and offers around 24 hours of DAB listening, and even more for FM."
Det råder alltså inget tvivel om att DAB-radiolyssnande drar mer energi och ger kortare batteritider vid strömavbrott, när man verkligen behöver sin batteriradio. Detta är professionella omdömen och recensioner från verkligheten och inte en beställd statlig rapport.

DAB-radio har funnits länge och det finns inga svenska tillverkare. Priserna på apparaterna kommer inte dramatiskt falla bara för att Sverige stänger ner FM-bandet.

Vad kommer istället hända den dagen man stänger ner FM?

Antagligen kommer de flesta sluta lyssna på sänd radio och lyssna på nätet istället, undantaget en del äldre som inte fattade vad som hände och som man kan lura på dyra DAB-radioapparater, alternativt som inte har råd och snabbt dör när deras sista sällskap försvann.

För mobilt vardagsbruk fungerar Waze för trafikinformation. Spotify, iTunes Radio, Pandora, till och med SR:s egen mobilapp fungerar utmärkt. Stationär radio kommer istället plockas över Internet i vartenda hushåll med bredband och WiFi. Det finns gott om digitalradioapparater för Internetbruk eller annan nätverksanpassad hifiutrustning, om nu inte butiker etc bara väljer att spela en Spotifylåtlista. Det är snarare regel idag att ny hifiutrustning kan köra digitalt ljud hämtat över ett datanätverk. Det är inte regel att de stöder DAB, vilket visar vart utvecklingen är på väg.

Med tanke på att DAB är speciellt extra uselt i rörelse, som i bilar, så kommer knappt ens yrkestrafiken uppgradera till DAB.

Därmed kommer istället en majoritet av svenska hushåll sakna möjlighet till krisinformation vid t ex strömavbrott vid nedstängt FM-band - de kommer helt enkelt inte köpa en DAB-radio. Och de som väl köper en kommer få sämre batteritid än med FM.

Om vi däremot antar att alla Sveriges fem miljoner hushåll skaffar var sin enkel batteridriven DAB-radio av en plötslig insikt att de behöver kunna ta emot krisinformation, så kostar den billigaste batteriradion 350:- SEK hos Ellos och är en usel Denver. Denver är så usla att de inte ens har några specifikationer för radion på sin egen hemsida (som länkar till följande helfestliga PDF). Oftast kostar denna apparat dock 399:- online. 5 miljoner * 399 = ca 2 miljarder och detta är vad hushållen ur sina egna skattade plånböcker behöver hosta upp för bibehållen möjlighet till krisinformation. Plus via skattesedeln, både för sändare, och för alla myndigheter som också behöver skaffa nya radioapparater.

Dessutom kommer en del vilja ha bättre kvalitet än en Denver. Annan no-nameskit man aldrig hört talas om kostar också i bästa fall 399:- SEK online i Sverige.

Går vi upp till kvalitet listar brittiska What HiFi Pure One Classic Series II som bästa köp under 50 brittiska pund. Fast i Sverige kostar den 899:- SEK hos Conrad. Hos brittiska Amazon kostar den 39 brittiska pund eller drygt 450:- SEK.

Sedan går det förstås att betala hur dyrt som helst.

Varför man nu skulle göra det? Vill man ha bästa ljudkvalitet väljer man någon Internettjänst och kör ut via sitt ordinarie HiFi-system istället för via en bitrate-strypt DAB-sändning. 

Enda undantaget är för krisinformation.

Jag bor ca 28 km från Teracoms Göteborgsradiosändare i Brudaremossen. Till masten utanför Borås har jag 42 km. Det finns DAB-sändningar i Göteborg. Gården är skyddad av ett berg i riktning mot Göteborgs sändare, men FM-mottagningen på Göteborgsfrekvenserna är ändå utmärkt. Jag bor även ca 16 km från närmaste kärnvapenmål, dvs Landvetter flygplats, där det skyddande berget även gör att gården hamnar i skugga från ljusskenet vid en luftbrisad över flygplatsen.

Enligt Nukemap bor jag utanför gränsen för krossade rutor vid en en megatons luftbrisad över Landvetter flygplats. Även om inte Brudaremossenmasten är utanför radien för krossade rutor, men väl precis utan för radien för tredje gradens brännskador så får vi hoppas att den klarar 1.5 psi övertryck och att sändaren är EMP-skyddad.

Kort sagt kommer jag vilja lyssna på radion efter att man detonerat kärnvapen över Landvetter när FM-bandet släckts ner år 2022. Jag vill få höra vart det radioaktiva nedfallet tar vägen och vilka områden man ska söka strålskyddsrum eller evakuera, samt annan viktig krisinformation.

Jag kommer därför genomföra ett truppförsök och införskaffa en enklare batteridriven DAB-radiomottagare och se om jag kan få in DAB här 28 km från masten i radioskugga av ett berg. Enligt den statliga utredningen hävdas det att DAB är bättre och ger bättre mottagning (vi som hade TV här på landet när digital-TV infördes känner igen löftena och minns även verkligheten som inte uppfyllde löftena, utan tvärt om gjorde att man kunde se på färre kanaler än innan, lite beroende på vilken digitalkanal en viss TV-kanal lades på). Det blir upp till bevis på den punkten och jag återkommer med ett inlägg längre fram, med filmbevis med tillhörande ljudupptagning och jämförelse med min gamla 90-tals FM-radios mottagning från Göteborgsmasten. Den radioapparaten har fått sin antenn avbruten, men tar ändå in alla kanaler utmärkt...

Detta inlägg är inte sponsrat av någon även om jag tjatar om Pure mest för att deras radioapparater är grymt snygga, generellt. Men då räcker det att skriva ut ett foto och fästa här på anslagstavlan.

Tillägg: En läsare som bor i Olskroken, dvs ca 4 kilometer från Göteborgssändaren meddelar att DAB-mottagningen är usel och oftast låter det som om någon har stoppat munnen full med köttbullar när de pratar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

54 kommentarer:

 1. Kommer inte att köpa någon DAB-radio. Den enda gång jag lyssnar på transistorradio via etern är när jag målar om huset vart tionde år. Men det går förmodligen lika bra att lyssna i telefonen. Annars brukar jag tanka en massa podsändningar från P1, AAAS och BBC och lyssna på i bilen till och från jobbet. 99% av alla radioprogram är ju bara skit, så sannolikheten att det skall vara något intressant när man slår på radion är ju väldigt nära noll. Således helt meninslöst med radioapparat.

  SvaraRadera
 2. Hur kommer det att funka med bilradioapparater? Kan man uppdatera dem på något sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr kunde man köpa en FM sändare som man satte i ericssontelefonen. Ljudkvaliteten var inte den bäsa. Nuförtiden har de flesta bilradio både ingång för hörlursladd från telefonen och USB, så det borde inte vara något problem.

   Radera
  2. Det låter KU inte som någon vidare ersättning för den apparat som sitter där och fungerar. Kommer knappast hålla på och fippla med telefonen för att byta kanal, och det behöver man ofta om man har alla kromosomer i rätt antal.

   Radera
  3. Allt fler bilar kommer med bilradio som är anpassad för bilmodellen. Att köpa en ny vanlig bilradio som har DAB för att sätta i bilen är nog fullt möjligt i dessa bilar men det kommer garanterat att bli glapp, stora mellanrum och skillnad i färgnyans mot övrig interiör i bilen. Mycket i bilen styrs nu också ifrån radioenheten så räkna med att en del funktionalitet försvinner.

   Exempel på saker som inte fungerar rakt av vid byte till ny bilstereo:

   Eventuell USB-kontakt i bilen, laddning och datakommunikation till denna lär försvinna
   Rattknappar för att styra radion
   Extra display i bilen för meddelande från radion

   Har själv bytt ut min radio i min Kia Ceed till en "smart-radio". Gick till bilverkstad för att få denna radio inkopplad men de ville ha 7000+ (timpris och beräknat antal minimumantal timmar) för att installera radio. De visste nog inte hur de skulle göra egentligen. Satte i radio själv vilket inte var så svårt men det krävdes en del grottande på forum, beställning av kontakter (stereon hade bara lösa kablar) och lite klurande hur jag skulle få ihop det.

   Radera
 3. Jag köper inte argumentet att man behöver radio för att sända krisinformation. Det borde gå lika bra med mass-SMS. Infrastrukturen för FM-sändning är visserligen mer robust, men samtidigt lättare att slå ut, en jättemast som täcker ett jätteområde. Bara att klippa stödvajrarna på ena sidan så ramlar den förmodligen av sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu finns inte mass-SMS implementerat och lär oavsett fungera uselt vid en riktig kris. Oerhört mkt enklare att reparera bara en mast vid t ex EMP. Tror knappast att 10000-tals basstationer är EMP-skyddade, än mindre har tillförlitlig reservkraft mer än någon timme. Plus all infrastruktur emellan.

   Radera
  2. Som jag ser det har folkets informationskanal en funktion att fylla innan det värsta händer. Efter ett kärnvapenanfall lär inget fungera ändå, och alla får klara sig bäst de kan. Har svårt att tro att ryssarna väntar med att invadera efter ett kärnvapenanfall medan FM-masterna repareras så att Löfven kan mana till motstånd och ge uppmuntrande tal till folket.

   Vilken information tror du skulle sändas ut om nu det vore möjligt att sända något efter ett kärnvapenanfall med tillhörande EMP?

   Radera
  3. "Alla uppgifter om att motståndet ska överges är falska. Alla uppgifter om att motståndet ska överges är falska."

   Seriöst, så är gamla FM-infrastrukturen hårdgjord för krigets krav. Om nyare utrustning är det är en annan fråga, och DAB-utrustningen lär garanterat inte EMP-säkras.

   Radera
  4. Ja, den som lever får se. :-)

   Radera
  5. Det fanns mobila reservsändarstationer i Totalförsvaret - undrar om de finns kvar ? Kanske till och med tåg-baserade.

   Radera
  6. Norrmänen har utvecklat det här man mass-msm, men ja det är ju inget hållbart system vid fullskaligt kärnvapen krig.

   Radera
 4. Min bil har DAB-radio. Det jag märkt är att DAB-kanalerna med jämna mellanrum "hoppar till" ungefär som när du har ett hack i en CD-skiva lite då och då när man kör omkring.

  Jag får bättre ljud när jag strömmar mobilens Internetradio via blåtand till bilstereon. Detta fungerar även på långkörningar långt upp i norrlands obygder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är bara Telia som funkar i norrländska obygden.

   Radera
  2. Jag undrar om det håller på att ändras. Min nya 4G telefon är enormt mycket bättre än den förra 4G telefonen. Troligtvis används fler frekvenser i den nya.

   Men visst. Jag har inte varit i hela obygden. Jag kan ha haft tur - det brukar jag ha. ;)

   Radera
  3. Man behöver bara åka ett stenkast, typ två mil, utanför det som de kallar för stad däruppe, exempelvis Boden, för att bara Telia skall funka.

   Radera
  4. Nej, Telenor i samarbete med Tele 2 har ett bättre erbjudande än Telia och bättre täckning i Norrland. 4G på ställen i skogen där Telia i 2 år bara erbjudit 2G (Typ där jag jagar älg - på myren bakom berget långt bortanför det nedlagda grustaget)

   Radera
  5. Jag hade samma upplevelse. Vi var ute och inspekterade ett skogsskifte i somras och plötsligt ser jag att jag har bättre 4G signal än hemma i Stockholm. ~40 Mbit på bredbandskollen - in the midddle of nowhere (4x4 bilen går inte längre och du har gått nästan en timme efter det).
   Tele2 unlimited abonnemang.

   Radera
 5. Antar att minsta fel på mottagningen resulterar i ett digitalt hackande och frysningar. För övrigt är det trevligt att lyssna på direktsänd radio i natten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se tillägg. Minsta fel så låter det om en person som pratar har käften full med köttbullar.

   Radera
  2. Det har jag däremot aldrig råkat ut för. Är du säker på att Olskrokenläsaren inte skojar med dig?

   Radera
  3. Det händer när mottagningen nästan försvinner (men då har jag väldigt brusigt på FM också). Eftersom jag flyttar runt radion blir det mer förutsägbart med FM. Din bilmottagare hanterar kanske radioströmmen annorlunda. När det är ok mottagning är ljudet bättre med DAB eftersom jag aldrig får bort bruset på FM i min bunkerartade lägenhet. /Olskrokenläsaren

   Radera
  4. Ok, det jag kan tänka mig händer i bilen är att DAB-radion ger upp och växlar över på FM när det blir dålig signal. Det är en Rockford Fosgate stereo som sägs skall vara ok och så har den en stor extern antenn så den kanske kompenserar bättre.

   Då jag bor närmare storstad har jag alltid FM-signal så jag upplever kanske inte ditt digitala sammanbrott i DAB på samma sätt. (Spekulerar lite här)

   Radera
 6. Möjligen finns fortfarande en del radioamatörer. Skulle kunna värvas till ett nytt nätverk för ett civilt informationsförsvar.

  Utländska radiostationer kan ge lite övergripande information om de svenska är utslagna. Fast det gäller att veta frekvenserna i förväg så det inte är lede fis sändningar.

  Massutsändning av sms borde inte vara svårt att förbereda. Mest en organisatorisk fråga.

  Fast nu drunknar förmodligen civilförsvaret i diskussioner om mer utrustning till det militära försvaret. Jag tycker vi borde orka med båda de områdena samtidigt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara radioamatörer för att mana på motståndet, precis som i slutsekvensen av filmen Terminator 3.

   Radera
  2. Fantasier, helt enkelt. Fantasier. "Is there anybody out there ?" Historien har visat att den som flyr till ett land långt borta före striderna och blockaderna börjar lyckas bäst. Kort sagt, en bra ryggsäck, tält och sovsäck - och ett par bra kängor - då kan du gå över fjällen i väster när det behövs.

   Radera
  3. Jo radioamatörer finns fortfarande men det finns flera problem där:

   1 De som redan nu håller på med nödsamband är få och, törs jag säga o-koordinerade. Flera är onekligen lite udda typer (nidbilden av radioamatörer förresten) som inte låtit sig tränas genom att gå med i Frivilliga Radioorganisationen. Man "kan själv" (tror man åtminstone).

   2. Ålderspuckeln flyttar sig ett snäpp åt höger för varje år. Nyrekryteringen är nära noll.

   3. Pga 2 ovan är de flesta inte heller fysiskt kapabla att göra någon egentlig nytta i ett skarpt läge.

   Radera
  4. Niklas, nej historien visar att de som varit rustade samt stannat kvar och försvarat sig tills angriparen ger upp, är de som klarar sig bäst.

   Mycket psysoppande om att ge upp nu. När såg du sist en preussare, ingermanländare, filisté, osv. De enda som inte försvunnit efter en rejäl diaspora är det folket som har sin bok att ty sig till. Den första kända etniska rensningen kan du förresten läsa om i Nehemja. Sådana behövs, om man vill finnas kvar som grupp efter ett antal år i landsflykt. Svenskamerikaner kan användas som jämförelse.


   Vi behöver raskt återskapa ämbetsamannansvaret så att vi kan förpassa de som inte sköter sig dit de hör hemma.
   Dessutom behöver vi införa någon sorts ansvar i paritet med befogenheterna för politiker, oavsett vad laglig idioti de hittar på går de idag fria. Högförräderi.

   Samt självständig författningsdomstol, självständigt domstolsväsende, självständiga universitetet, självständig revision.

   Det är mycket kontroll som försvunnit under decennier av styre mot ett socialistiskt land.


   Radera
  5. Tänkte också på FRO som någon tidigare nämnt. Vet inte hur stor den organisationen är nu men vad jag hört lämnar en del pga de så småningom tröttnar på att öva radiotystnad. De "udda typerna" var och är väl fortfarande ... udda. Materielen var också sisådär. "Julklappen" påstås ha varit en historia för sig.

   Radera
  6. Kgb35, jag har gjort min militärtjänst. internationell krigstjänst samt blivit avskedad och avtackad. Kungens representanter har tydligt sagt mig att jag inte behövs, att min kunskap är obsolete - sedan mer än 15 år tillbaks. Om Sverige skulle bli utsatt för en ockupation blir jag mest troligt arresterad (kanske inte först - men senare) och förd till ett fångläger - för jag har en dokumentard potential (Rullorna vid Karlsberg) att lära ut det fria kriget och hur man tillverkar IEDs samt använder dem taktiskt i ett överfall - även mot en ganska stark fiende. Det har alla fd fältofficerare. Ingen bra kunskap för en individ i ett land som inte vill försvara sig.... Om Sverige istället valt att erkänna min kompetens som viktigt, betalt mig för att upprätthålla den även efter 47 års ålder och sedan understött min lojalitet och kamratanda på ett genomtänkt sätt så kanske, kanske inställning hade varit en annan. Nu är jag mest en småsur gubbe som undrar var det gick så fel.... Kan du någonsin förstå mitt perspektiv på det hela ?

   Radera
 7. Jaha och vem räknar med att tjäna en massa på det hela?
  personligen behöver jag inte en enda reklamkanal till av typen Rix fm

  SvaraRadera
 8. Med tanke på hur otur Sverige har med sina nuvarande politiker och de chefstjänstemän som styr departementen så kommer FM radion vara nedlagd samtidigt som vi behöver det totaltförsvar vi inte har, den krigsmakt vi inte har och de allianser vi inte har. Man blir nästan lite konspiratoriskt lagd. Är det någon som försöker styra landet i denna riktning, så att vi lätt kan bli beroende av ett annat land, osagt vilket..... Och hur svårt kan det vara att manipulera Sverige ? Miljöpartiet har mycket tråkigt i sin partiagenda, men sitter i regeringen likt förbannat.

  SvaraRadera
 9. Lyssnar på internetradio via en liten FM-sändare som sänder ut till min stereo och radio i köket. All världens kanaler så enkelt.

  SvaraRadera
 10. Förresten - är det ingen som gjort en analys av radio-konsumtionen de senaste åren ? Min google-fu är för svag för att jag skall hitta något bra underlag. Någon ? Behävs ens DAB, eller räcker mobilnäten - vi kör Spotify och Yotube i bilen - alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hallå... Behov? När undersöktes behovet innan åtgärd egentligen? Detta är en administrativ/politisk/klåfingrig förändring som kommer ske hur onödig den än är.
   Det är så det fungerar. Kom inte med motiv och goda argument! Några har redan beslutat åt dig.

   Radera
  2. Underskatta inte gammal hederlig lobbying - typ i vilka företag jobbar fd statssekreterare och höga tjänstemän från Näringen eller Regeringskansliet....

   Radera
 11. Nu har jag DAB i bilen. P1 funkar ganska bra i stan (Stockholm) och efter motorvägar, sämre med andra kanaler. Utanför dessa stråk fungerar det slumpmässigt. FM funkar dock överallt.Ljudkvalitén går knappast att rättvist bedöma i en bil med trafikbuller och fläkt, men subjektivt vinner FM, fler övertoner och mindre syntetisk.

  Nu lär man bygga ut sändningsnätet så ta min bedömning som "as is", Dock, min bestämda åsikt är att DAB är en genomkorkad återvändsgränd, framtiden är web-radio och FM-radio är det enda rimliga alternativet för de som inte "hänger med" (dvs. äldre generationer). DAB-radion är således en totalt onödig och dessutom vansinnigt kostsam (speciellt för ekonomiskt svaga privatpersoner) reform till ingen som helst långsiktig nytta.

  SvaraRadera
 12. FM är för känsligt. Sänd morse istället. Går fram överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Minitarure; välj själv? Du kan fucka upp meddelandet rätt ordentligt och fortfarande utan problem tolka morse.

   Ska vi lyssna på er zombien-kommer-snart-individer borde vi såklart införa morse-standard redan i lågstadiet. Vi har rätt få andra robusta metoder.

   Radera
 13. En sammanställning av några partiers inställning i frågan;

  http://digitalradion.blogspot.se/2013/09/oppositionen-splittrad-om-digitalradio.html

  "Sverigedemokraterna
  motsätter sig en utbyggnad av digitalradio och nedsläckning av den analoga radion. För det första saknas idag en godtagbar teknisk lösning för närradion som i sina remissvar utryckt oro för vad en digitalisering skulle innebära för dem. För det andra finns idag ingen efterfrågan i konsumentledet efter digitala sändningar. Den analoga radion är idag färdigutbyggd sedan många år och det är få hushåll som saknar en analog radiomottagare. Detta är särskilt värdefullt vid kriser då krisinformation snabbt måste nå ett stort antal människor."

  Observera särskilt sista meningen. Som i så många andra fall speglar SD:s politik vad den breda massan (inte minst bloggägaren) och det sunda förnuftet tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha! Sunt förnuft? Läsa och begrunda kritiska remissvar? Försöka ta reda på om en reform är efterfrågad och fyller en funktion INNAN man röstar igenom den?
   Det är väl nybörjarbeteende från SD för det är inte så man bedriver politik i dagens Sverige. Istället tänker man så här:"Hitler var säkert emot DAB och då är alla som är emot DAB nazister. Så om vi inte bygger DAB är det bara en tidsfråga innan man börjar gasa ihjäl folk". Ifrågasättande av denna "logik" renderar reflexmässigt anklagelser om rasism och fascism.
   Det finns ingen politisk fråga, stor eller mikroskopiskt liten, som inte direkt kan kopplas till nazismen.

   Radera
 14. DAB handlar i slutändan om att höja ribban för propaganda i en krissituation. En Volksempfänger. En sändare för FM-bandet kan många skruva ihop eller skaffa sig, men om mottagarna är borta kommer all information via Volksemfängern DAB. Som är lite svårare att skaffa sig som sändarpirat.  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag hört, menade man att den gamla trådradion avskaffades för att den riskerade bli "husbondens röst". Redan då var man rädd för likriktning av information. Idag kastar man alla sådana hänsyn lätt över axeln när det gäller DAB.

   Radera
 15. Anledningen är enkel. Ett gäng mer eller mindre (troligtvis) seriösa individer klarar av att försörja sig på att lura politiker att tramsa runt med skiten, förlåt, framtidens radio...

  SvaraRadera
 16. FM-radion är ju klart överlägsen digitala nykomlingar när det gäller strömförbrukning. Testade en gammal batteridriven FM-radio från 60-talet som inte hade använts på minst 2 år utan bara stått orörd. Vred upp volymknappen som också agerar strömbrytare och direkt kom Sveriges Radio P1 in utan att jag behövde justera något alls förutom volymen. Detta på en radio med minst ett par år gamla batterier. Frågan är om en ny batteridriven DAB-radio fungerar ens med helt nya batterier efter 2 år. Efter 40-50 år är det garanterat att den inte fungerar, DAB lär vara lika känt då som Gerber standard är för TV idag.

  SvaraRadera
 17. Jag tror att närradion får behålla analog FM

  SvaraRadera
 18. Har du någon vettig teknisk beskrivning av DAB?
  Listade ut att vi har 1500 bärfrekvenser, och antar kallt att vi varken har fas- eller frekvensmodulering (annars kan ju benämningen dra åt helvete). Sedan ledsnade jag på for dummies-artiklar.

  Känns onödigt att teknikhata på förhand. AM har några uppenbara fördelar gentemot FM, det var ändå ett vettigt skifte.

  SvaraRadera
 19. Är det någon som vet hur detta ser ut i Europa ?
  För oss som gärna kör bil ner till Tyskland, Italien mm.
  Är det en Europeisk standard eller skall varje land göra sina egna misstag...
  Med vänlig hälsning,
  Tjt

  SvaraRadera
 20. Bara en fråga men är det någon som vet hur det går med AM bandet, enligt vad jag har förstått har radiovågor i dessa frekvenser lättare och gå igenom skog osv samt att de studsar bättre på jonosfären. Kanske något att använda till krismedelanden.

  SvaraRadera
 21. En annan viktig grej, tycker jag, är att en FM-radio (eller AM för den delen) kan någon med baskunskaper i elektronik i princip knåpa ihop själv, och detta gäller både sändare och mottagare. Dvs, ifall infrastrukturen är fuckad så kan folk ÄNDÅ börja sända ut information vid behov. Knåpa ihop en DAB-sändare tror jag inte att typ någon kan på egen hand...

  SvaraRadera
 22. Liksom många andra lyssnar jag endast på FM-radio i bilen, ska jag nu behöva slänga ut den orginalradion?
  Vad är det som är så mkt bättre med DAB som gör att politikerna beslutat att gå över till det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget. De som tutat i politikerna om DAB är främst Teracom och SR. Dessa två blev bannlysta från Kulturdepartementet under regeringen Persson av dåvarande kulturminister Leif Pagrotsky.

   http://www.gp.se/nyheter/ledare/skronikor/1.2563796-leif-pagrotsky-s-radiopengar-rakt-i-sjon

   Radera
 23. Det enda stället DAB hör hemma på är på ett museum. Vi klarar oss utmärkt med FM och Internet.

  SvaraRadera