Cornucopia?

2015-01-31 10:06

COS slaktar utdelningen - stiger 20% på Torontobörsen

Det kanadensiska konventionella fuloljebolaget Canadian Oil Sands (TSX:COS) lämnade kvartalsrapport för fjärde kvartalet igår. Beskedet blir en totalslakt av kvartalsutdelningen, men aktien steg 20% på beskedet.


Bolaget, som sitter på enorma reserver i form av grund dagbrottsutvinning av oljesand, fortsatte att leverera positivt kassaflöde om 0:43 CAD per aktie under fjärde kvartalet, i kontrast mot 2:28 CAD per aktie på helåret.

Tidigare hade man annonserat att utdelningen skulle sänkas från 0:30 CAD per aktie och kvartal till 0:20 CAD (10.2% per aktie i helårstakt). Nu slaktar man iställe utdelningen till 0:05 CAD per kvartal eller ca 2.5% per aktie i helårstakt.

Till skillnad mot den dyra skifferoljeutvinningen är COS dagsbrottsutvinning av fulolja den billigaste icke-konventionella oljeutvinningen, och har hela tiden levererat omfattande vinster, som delats ut till aktieägarna. Kassaflödet om 0:43 CAD per aktie senaste kvartalet trots kraschen i oljepriset visar på detta och att man har utdelningarna som en buffert man kraftigt kan dra ner på.

Man går nu in i ett, förvisso fortsatt lönsamt, överlevnadsläge, och kan härda ut låga oljepriser tills vidare. VD:n skriver:
We entered the current period of low crude oil prices with a strong balance sheet, and by reducing our dividend and cutting costs at Syncrude, COS is well positioned to manage its business through a prolonged period of low oil prices and retain its long-term value," said Ryan Kubik, President and Chief Executive Officer. "Syncrude has the flexibility to respond to market conditions without affecting projections for 2015 production." 
Kontra konkurrenternas mer moderna och avancerade utvinningsmetoder kommer få avsevärt svårare att överleva ett utdraget lågt oljepris, och som nordamerikansk marknadsandel kommer COS stärkas till konkursade och nedlagda konkurrenters fyndigheter åter attraherar investeringar.

I teorin kunde man förstås med ett kassaflöde på 0:43 CAD för kvartalet behållet hela 0:30 CAD i utdelning, men man väljer att inte göra detta.

COS stängde på +20.58%, på vad som får förmodas vara ett besked om att bolaget kommer överleva även ett utdraget lågt oljepris. Dock är det sällan en fallande kniv vänder med en spik, men det kan alltid vara början på en vändning. Om EIA:s prognoser om återhämtning i oljepriset stämmer finns det rejäl uppsida i aktie.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

9 kommentarer:

 1. Oljepriset steg markant i går kväll. Tydligen förklarat av att riggarna i USA minskat i antal senaste veckan.
  Hur påverkas Kanadas oljesand av en ev ledning till södra USA. Fast det måste vara marginellt jfrt med oljeprisets variationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra iakttagelse Oppti! Keystone får betydelse för export/logistik inkl raffinering och lagring. I synnerhet för Canadas oljesand. Trots oljeprisets uppgång med 8% igår steg inte olje&gas- aktier märkvärdigt.

   Enormt mycket spekulativt kapital har investerat i oljepris-rekyl under prisnedgångarna. Rekyler som aldrig infann sig. Jag tror personligen att börsens nedgång delvis handlar om att kapital om-allokeras. Råvaruspekulation är idag den enskilt största spekulations-verksamheten i världen. Schweiz bnp avgörs t.ex hur det går för den svensk-startade tradingfirman Gunvor samt Glencore och Vitol Group. Företag som även bedriver en del både moraliskt och rättsligt tvivelaktiga affärer men som skyddas av både lokala/regionala och nationella maktutövare. Jag är övertygad om att dessa "globalt" handlande företag har makt att påverka prisernas volatilitet.

   Radera
  2. Under 2015 kommer antalet riggar i Bakken att minska med 2/3, men produktionen kommer ej att minska eftersom de bästa teamen kommer att borra de bästa fyndigheterna. Att bara titta på ANTALET riggar leder lätt fel.

   Radera
  3. Yep, produktionskapaciteten i startade/pågående shales är så stor att någon större nedgång inte är att vänta under innevarande år. Vad det främst handlar om är avbeställda riggar såvitt jag förstår.

   Radera
  4. Vad teknikpessimisterna ej förstår är att utveckling går framåt även inom fracking-tekniken med lägre priser och effektivare utvinning.

   Radera
  5. Handlas alltid olja till marknadspris?

   T.ex. med det ganska omfattande pipeline-nätverket från Kanada till USA kan man tänka sig att man skrivit kontrakt för leverans av ett visst antal fat till ett fast pris. För det är knappast så att USA helt plötsligt skulle kunna välja att köpa all olja från någon annan i ett nafs. Att byta inriktning på strategi och leverantör är nog ungefär lika lätt som att göra en kovändning med en oljetanker.

   Radera
  6. Det går nog att snabbt byta strategi, men att implementera politiska beslut är en annan sak då marknaden består av mängder privata företag vilka gör som de vill inom lagens gränser.

   Radera
 2. COS fungerar ungefär som en derivata på oljepriset.

  Glöm inte att kassaflödet är före investeringskostnader. COS måste låna pengar för att klara investeringarna och utdelningen. Om oljepriset stiger och räntorna fortsätter vara låga så är dock COS en bra affär till dagens pris.

  Notera "operating assumptions" för 2015:

  $368M kassaflöde från operations.
  $451M investeringar + ränta.

  Man behöver alltså låna $83M per år för att driva verksamheten vidare. Detta är då före utdelningar, dvs med utdelningar ökar man belåningen med en årstakt på $179M ungefär. Det har man balansräkning att klara av, men då gäller det att oljepriset återhämtar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med "en derivata" menar jag förstås "ett derivat"...

   WTI ligger på under $50, men det är inte alls osannolikt att WTI mot slutet av året kan börja stiga när marginella produktionskällor börjar försvinna från marknaden. Då kan COS börja gå plus även efter investeringskostnader...

   Radera