Cornucopia?

2015-01-01 19:25

Civilsamhället ställer upp för Sveriges veteraner

Att följa och verkställa Sveriges riksdags demokratiskt fattade beslut om militära insatser i utlandet kan innebära ett mycket högt personligt pris. När de svenska välfärdsinstitutionerna misslyckas att ställa upp för krisande veteraner så träder tack och lov det svenska civilsamhället in i form av Veteranstöd Rapid Reaction VRR.Sveriges veteraner kan ofta hamna i kläm mellan våra oberoende och fristående myndigheter, dvs de vanliga luckorna i det sociala skyddsnäten. Kombinera det med varierande grader av traumatisering, inklusive full PTSD, spruckna förhållanden, arbetslöshet, sjukskrivning mm, så har man ett recept på katastrof.

Små ekonomiska problem kan bli enorma och leda till hemlöshet, onödig skuldsättning mm.

Tack och lov har civilsamhället startat frivilligorganisationen Veteranstöd Rapid Reaction VRR, som ni hittar på Facebook här.

Upplägget är snarlikt motsvarigheter som t ex Matkassen, som snabbt ordnar fram mat åt barnfamiljer där socialen eller våra socialförsäkringar inte klarar av att hjälpa i tid, men VRR stöder Sveriges veteraner.

Ni kan läsa om dem hos t ex Schibsted/SvD.

Det kan vara den kvinnliga veteranen i skilsmässa som tvingas ta dyra SMS-lån för att lösa ekonomin under övergångsskedet. Eller veteranen som blivit av med bostaden på grund av sin PTSD och behöver några tusenlappar till en husvagn att bo i. Veteranen med barnfamilj, som inte klarar av hyran på grund av PTSD-sjukskrivning när respektive blir av med jobbet, men där socialen förstås tycker att man ska sälja huset och skaffa ett ännu dyrare icke existerande hyreskontrakt innan man kan få pengar till mat åt barnen.

Författaren och fd krigskorrenspondenten Johanne Hildebrandt skänkte innan jul några exemplar av sin senaste bok Sigrid, som auktionerades ut av VRR för att finansiera verksamheten. Tack vare hennes initiativ har även fler författare donerat böcker, inklusive Kaj Karlsson och undertecknad Lars Wilderäng.

Just nu pågår en auktion med mina tre ljudböcker på CD-bok, inklusive Midvintermörker på CD-bok, som inte finns att köpa längre. Aktuellt bud är 1 600:- SEK i skrivande stund. Auktionen pågår till söndag den 4:e januari. Längre fram kommer även mina böcker att auktioneras ut.

För er som vill stödja Sveriges veteraner, oavsett om ni själva är veteraner eller ej, så är VRR värd ett besök. Det går även att donera pengar rakt av till specifika behovsförfrågningar.

Ni hittar återigen Facebookgruppen här. VRR har också en hemsida som ni hittar här.

Tyvärr är som sagt inte gåvor till sociala skyddsnät, där samhällets trygghetsförsäkringar inte fungerar, avdragsgilla, vare sig för privatpersoner eller företag. Tack och lov är åtminstone gåvoskatten avskaffad, även om mörkerkrafter pratar om att återinföra den.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

13 kommentarer:

 1. Har de någon annan källa för info?

  för oss som vågar vägra facebook!

  SvaraRadera
 2. Google FU glömmer bort ibland hur lätt det är...

  svaret på min fråga om någon annan undrar

  VRR

  SvaraRadera
 3. Shit vad jag pladdrar idag...

  Men ville bara förmedla att jag är tacksam för tipset Lars.
  Känns som ett ypperligt komplement för exempelvis läkare utan gränser när givar genen rör på sig lite.

  SvaraRadera
 4. DI: "Kjell Aleklett avstår i dag från att kommentera oljepriset och pekar på att han inte är någon ekonom."

  Cornus sanningsvittne uttalar sig i DI om att han inte uttalar sig om att oljepriset inte farit iväg till skyarna som han predikterat.

  Kanske lite OT men har så stor underhållningsvärde att det väl platsar ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar var alla pilutta-dig-va säger när oljepriset återhämtar sig igen?

   Radera
  2. Situationen kan ändras fortare än vi anar. Alltihopa hänger ju samman med ett enda land egentligen, Saudiarabien, som nu kan gå in i ett väldigt instabilt skede. Kungen är tydligen sjuk, och det är i stort sett han som har varit garanten för alliansen med USA. Saudiarabien är ju redan finansiärer av all möjlig obehaglig aktivitet i världen, och den situationen förändras knappast tll det bättre den dag kungen dör.
   Oljepriset kan bli ett av flera bekymmer, och inte nödvändigtvis det värsta.

   Radera
 5. Stöder de familjeterapi?

  Nej, jag är inte ironisk utan gravallvarlig. Men avsiktligt provokativ.

  Ledtrådar (helt oberoende av varandra): Närstridsexpert. Dalby stenbrott.

  Det kommer mera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att de stött efterlevande, var någon med nyfödd där föräldraveteranen omkommit om jag minns rätt. Ofta är det bilolyckor.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Tack för tips, de förtjänar all respekt.

  SvaraRadera
 7. Nej, de stödjer endast med blixtsnabb ekonomisk hjälp. Andra instanser som har kunskap inom terapi står för sådan, men ibland kan en tusenlapp i rätt stund vara terapeutisk i sig. Att slippa få kronofogden efter sig som lök på laxen av alla problem vad det gäller kommande hyreskontrakt osv kan vara det andrum som behövs...
  Sluta hacka på de som faktiskt gör något även om det inte är heltäckande hjälp.

  SvaraRadera
 8. Även sådana som var med som FN-soldater i Kongo har råkat illa ut..
  Vem bry sig om dem?
  Vilken domstol gör en sådan kontroll.. Det är ju så längesedan.
  Även om problemen är dagsaktuella.
  Det finns ingen förståelse.

  SvaraRadera