Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2015-01-14 14:59

Börsfallet förväntas sprida sig till USA

De europeiska börserna faller än så länge hårt under onsdagen. Terminerna för de amerikanska börserna, aka husse, pekar på en starkt negativ öppning även på andra sidan Atlanten.


Dagschart S&P-500 och VIX
som röd linje.
I skrivande stund är tyska DAX -1.49%, svenska OMXS30 -1.80%, norska OSEBX -1.82%, brittiska FTSE-100 -2.68% och franska CAC-40 -1.54%.

De amerikanska terminerna talar för att S&P-500 öppnar -1.64%. Skräckindexet VIX steg återigen igår och lär stiga även idag.

Börsen har hamnat i normalt mycket farliga snabba svängningar mellan uppgång och nedgång, som också kommer allt tätare. Inte ett gott tecken och kan innebära en risk för krasch eller omfattande mer långsiktig nedgång.

Svensken som förstås ligger likvid i guld behöver dock inte oroa sig. Guldpriset är nu drygt 319:- SEK per gram, eller plus ca 7.4% sedan årsskiftet, medan OMXS30 fallit med 1.74%. Guldpriset har därmed hämtat tillbaka sig till våren 2013, eller för snart två år sedan. Gammal är alltid äldst och guld som hedge fungerar fortfarande för oss svenskar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Beror inte ökningen av guldpriset på att USD stärkts mot SEK eller snackar vi höjning i USD nu?

  SvaraRadera
 2. Prisökningen beror i princip endast på den starka dollarn. Silver har däremot fallit i takt med att dollarn blivit starkare och håller samma värde idag som för ett år sedan

  SvaraRadera
 3. Sedan årsskiftet har guldet i usd ökat ca 3,8%.
  Sedan årsskiftet har dollarn mot kronan också ökat 3,8%.
  7,6%.

  SvaraRadera