Cornucopia?

2015-01-05 14:17

Boeing har genomfört testskott med EMP-vapen

Boeing har nu testskjutit sitt EMP-vapen CHAMP med lyckat resultat.


CHAMPS är en kryssningsrobot, som kan skjuta av ett ospecificerat antal EMP-pulser riktat mot specifika mål. Tidigare har stridsspetsen testats statisiskt, men nu har man alltså fått in den i en kryssningsrobot och lyckats slå ut ett okänt antal icke EMP-skyddade testanläggningar på ett skjutfält.

Film nedan. Lite kul att en DVD/CD-spelare öppnar sig när dessa gamla datorer träffas av vapnet.
Videon är förstås väldigt amerikansk, dvs använder amerikanska floskler som "this day we made science fiction science fact" eller "today we are making history" och "writing future history". Sådana här uttalanden beror på att alla amerikaner i offentlig förvaltning är history majors, dvs hade en mamma och pappa som finansierade college och det enda man dög till var att skriva en historieuppsats om någon framstående känd amerikan. Hur nu orden framtida historia ens kan användas tillsammans eller för den delen today och history.

Som vanligt kan man förmoda att tillämpningarna mot en kvalificerad motståndare är begränsad, då denne har EMP-skyddat utrustning och anläggningar. Däremot kommer den förstås fungera utmärkt när man ska genomföra högteknologiskt krig mot bondearméer, som kan få sina ledningsplatser utslagna. Kan även tänkas fungera mot högteknologiskt utrustad skyttetrupp, då jag är mycket tveksam till att personlig elektronisk utrustning faktiskt kan EMP-skyddas tillförlitligt.

Annars har teknologin stora tillämpningar som terrorvapen mot oskyddade civila mål i den mån dessa med all sannolikhet inte EMP-skyddats.

Och ärligt talat - det är enklare och billigare att sätta en konventionell kryssningsrobot (eller en GBU-xx) i skallen på en militär ledningscentral än att sätta in ett EMP-vapen. Slutsatsen måste därmed vara att vapnet är till för att användas mot civila mål, där det är dålig PR att spränga folk i luften.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

25 kommentarer:

 1. Förmodligen fejk. Hade det varit äkta hade de hållit knäpptyst om det. Der verkliga syftet är antagligen att vittja försvarsbudgeten på pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, Boeing är ett företag. Hela deras existens handlar om att vittja andra på pengar.

   Målgruppen för en sådan här film är motsvarande försvarsutskottet och riksdagen (något senatsutskott i försvarsfrågor och kongressen) för att säkerställa att man just kan vittja försvarsbudgeten på pengar.

   Radera
  2. De har gjort rätt mycket fejk med "laservapen" som bara varit PR-trick utan substans. De flinande typerna som levererar slogans verkar så fejk det bara går. Ett äkta EMP-vapen hade varit något man hade använt utan att berätta att man hade. Elektroniknörden i mig funderar dock på vad som skullle gå att bygga med en magnetron från en mikrovågsugn, en tändspole, en parabol och kikarsiktet från ett luftgevär.... Åsa-Nisse goes EMP..!

   Radera
  3. Yes, för att en konspirationsteori är svaret på allt.

   Radera
  4. Konspirationsteori... Uhh... ? Om det finns ETT enda ställe på denna jord där folk sitter och planerar konspirationer, då är det rätt säkert att det är en reklambyrå!

   Radera
  5. Åsa-Nisse-varianten finns redan. Handhållen, och stoppar en bil till exempel. Implementeras de närmaste åren hos engelsk och amerikansk polis.

   Radera
  6. Oookkeej.. När Boeing visar upp ett EMP-vapen är det fejk. Men det går alldeles utmärkt att bygga ett liknande vapen av en mikrovågsugn? Boeing har tillgång till kryssningsrobotar, och de har med stor sannolikhet även tillgång till mikrovågsugnar, så jag misstänker att de kan göra lite flashigare grejor än Åsa-Nisse.

   Radera
  7. Det är ju chemtrails, det såg man ju på filmen med missilen som flög! ;)

   Radera
  8. Angående laservapnet så har jag för mig att det skrevs om det i ny teknik för någon månad sen. Byggt med kommersiella lasersvetsskäraggregat och installerat på US krigsbåt. På youtube skjuter det ner modellflygplan.

   Radera
  9. Det som visats hittills i laserväg har varit proof-of-concept som sägs visa att de klarar av att sikta med grejen överhuvudtaget, och det är inte det lättaste. Någon mikrometer fel på båten blir ett par meter fel en kilometer bort och då blir det ingen träff. Själva smällen har åstadkommits av riggade laddningar ombord på målet som triggats av ljuset. I de tidigaste skojerierna under Reagans SDI så smällde de till och med av laddningarna på målet oberoende av lasern....

   Radera
  10. -> ErikG: Har du sett hur det ser ut i amerikanska storföretag nuförtiden? Det har jag...! De är absolut tokrädda för allt som kan likna "risk" som skulle kunna skada någon. VD gör webcasts där de anställda uppmanas att helst åka hiss, men hålla sig i ledstången när de går i trappor. Det är totala dagisregler som gäller nuförtiden. Knappast troligt att de får till nåt EMP-vapen.

   Radera
  11. Låter som en vettig invändning. Om man orkar kan man nog räkna ut vad som är möjligt med dagens teknik, radarupplösning, etc på en gungande båt och ett rörligt mål. En variant vore att skanna på låg effekt med lasern i området indikerat av radar tills man får en reflex och sen fyra av huvudladdningen, ungefär samma princip som elektriska ålar använder. Fast lasern måste verka under flera sekunder mot modellplan, så frågan är hur verksam den är mot riktiga flygplan.

   Radera
  12. Lasern fungerar troligtvis utmärkt för att slå ut pilotens eller båtbesättningens ögon.

   Radera
  13. Att träffa ögonen på flygplanspiloten snett underifrån är nog ännu svårare än att träffa själva farkosten.

   Radera
  14. "Någon mikrometer fel på båten blir ett par meter fel en kilometer bort och då blir det ingen träff."
   Fast samma sak gäller ju projektilvapen, där man med dagens teknik inte har några som helst problem att träffa mål flera kilometer bort trots att både mål och skjutande plattform kan vara i rörelse. Med vanliga vapen måste man ju dessutom ta hänsyn till ballistik, framförhållning, vindpåverkan, kruttemperatur, eldrörets krökning osv. Många faktorer som laservapen helt slipper.

   Radera
 2. Länken är från 2012-10-30. Har det hänt något sedan dess?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Min planerade 14-tidenartikel blev fördröjd av tekniska orsaker, så jag fick desperat slänga in något annat.

   Radera
 3. Detta är ju perfekt terrorvapen, kör den över Stockholm och slå ut Facebook och Twitter så kommer ingen veta vad de ska göra eller vilka deras vänner är...

  SvaraRadera
 4. Fördelen med ett sånt vapen är väl att det kan avfyras flera gånger och bana väg för efterkommande vapen som kryssningsrobotar för att öka sannolikheten för avsedd verkan för dessa.

  SvaraRadera
 5. Filmen syns bara i min padda med en Flash-kapabel browser (photon). I övriga är det tomt på platsen för filmen.

  SvaraRadera
 6. vilken super kamera som filma;)

  SvaraRadera
 7. Kanske mer effektivt som defensivt vapen i verkligheten? En patriotrobot måste väl träffa målet? Här inbillar jag mig att det räcker att komma i närheten och fyra av "moteld" för att inkommande skall bara trilla ned på backen?

  SvaraRadera
 8. Skydda sig gör man lätt med en Faradays bur......

  SvaraRadera