Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2015-01-24 12:34

Avgörandets helg för Grekland och kanske euron

I morgon är det parlamentsval i Grekland. Därmed kan vi stå inför en avgörande ödesdag för Grekland och eurozonen.

Grekiska opinionsundersökningar.
Syriza (röd linje överst) leder tydligt.
Veckans besked från ECB om att man ska använda kvantitativa lättnader (QE) för att injicera (=köpa statspapper) 60 miljarder euro i marknaderna varje månad, bör ses i förhållande till valet i Grekland i helgen. Vänsterpartiet Syriza leder och kan vara de som bildar regering framöver, och säger sig vilja överge åtstramningspaketen. Det kan i praktiken innebära en statsbankrutt, rent av att man slängs ut ur eurozonen.

För att då undvika en ny finanskris när europeiska banker sitter på värdelösa grekiska statspapper, så kan nu ECB köpa dessa statspapper och därmed rädda bankerna.

ECB:s QE innebär sannolikt fortsatt skenande svensk börs, när injicerat kapital flyr till riktig avkastning, t ex svenska högutdelande aktier. Dock bör man invänta vad som händer med Grekland, då annars QE kan slukas upp av grekisk de facto statsbankrutt.

20 kommentarer:

 1. Utfallet i det grekiska valet är väl ganska givet - själva valet bör alltså inte bli någon nagelbitare utan det är vad som faktiskt händer när (inte om) Syriza "vinner" (ja de blir störst, men får troligen inte egen majoritet) valet.

  Sen får man fundera på hur pass det påverkar börsen ifall QE:t hamnar i det hål en grekisk statsbankrutt skulle skapa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan vad som kommer att ske om Syriza kan föra den politik som de vill och som behövs i detta läge. man har 100% rätt när det gäller Euro-systemet som bara skyddar politikerna själva. Det är bara att räkna vilket jag gjorde 2010. Grekland har inte en chans att överleva och med det hela EMU-systemet. Ända chansen är en federation vilket folket aldrig kommer gå med på nu när högernationalismen(och vänster)tagit fart på allvar(pga EU/EMU).

   Så vad gäller Grekland är Syriza ett parti som kommer att försöka få stöd eller egen makt att krossa den grekiska oligarkin. Frågan är om vi igen får se en militärkupp om Grekland t.ex går ur euron? Sannolikt ja om inte EU ser till att hålla rent. Men EU/IMF/ECB är de som bygger upp fascismen i Europa. Krisen har skapats av karriärister som velat bygga monument att lämna efter sig. Skapa sådant som tar generationer att bygga vill de skapa under sin egen karriär. För de som jobbar/jobbat inom EU förstår varför vi är där vi är.

   http://www.channel4.com/news/we-are-going-to-destroy-the-greek-oligarchy-system

   Jag har följt en av Greklands mer kloka ekonomer via världens bästa finansiella macro-politiska blogg Naked Capitalism där Yanis artiklar ofta publiceras. Håll till godo med hans kommentar i bif korta intervjuv. h/t Café Amercain

   Radera
  2. @rttck

   Frågan ifall Syriza kan föra den politik som de vill landar såvitt jag kan förstå i att de lyckas få något annat parti med sig - det kan med andra ord bli fråga om endel kompromissande. Detta i sin tur blir en fråga om den politik Syriza vill föra blir en besk eller söt medicin för grekerna (jag tror även utan kompromisser att Syriza kommer backa ifall det inte funkar för grekerna).

   Får de igenom sin politik så gissar jag att det i förlägningen kommer bli en fråga om att de kommer kastas ur EMU eller till och med EU (eventuellt också utan frihandelsavtal). Jag tror inte på vad konspirationsteoretiker verkar tro, typ att EU med andra medel kommer tvinga grekland att rätta sig i ledet - det finns helt enkelt inga andra vapen som befolkningen skulle acceptera. Jag tror med andra ord att det inte behövs någon blodig revolt för grekland att gå ur EU/EMU.

   Radera
 2. Grekland är ett mycket trevligt land. Trevligt väder, trevliga människor och en trevlig och lång historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Euron är en mycket otrevlig konstruktion. Inget väder, inga människor på sedlarna och otrevlig kort historia.

   Mot bakgrund mot det vad har grekland med euro att göra?

   Radera
 3. Vi kanske kan göra en insamling på bloggen och köpa ön, den kan ju inte kosta många kronor som läget är, om vi förlorar Gotland så har vi ju en ö till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken ö? Grekland är ingen ö. Dessutom borde Albanien vara billigare. Jag var i Durres en gång, det var inte så jättedumt faktiskt.

   Radera
  2. Öar , lyckades tänka endast Kreta.#facepalm

   Radera
  3. Atlantis är nog billigt annars.

   Radera
  4. "inte så jättedumt" låter inte som ett höjdarbetyg, även om det är bättre än "så jättedumt".

   Radera
  5. Nja då måste vi ha tillgång till undervattensfartyg och det är som bekant bekymmersamt att uppbringa ekonomiska medel till detta "särintresse". Atlantisturism hade ju annars varit en ide att finansiera det hela precis som Greklands ö ar är det ju turism man drar i deg på.

   Radera
  6. Vi kan göra som Ry gjorde i Arktis och nita fast en skyllt där vi proklamerar att denna geografiska plats tillhör Swe.

   Radera
 4. QE är ett program för att öka tillgången på kapital och sätta fart på hjulen inom EUR området.
  Ca 1000 SEK per person och månad (500 Miljader SEK till 500 Miljoner personer).
  Metodiken är den som vänstern i Grekland säger ha räddat bankerna men satt folket i skuld-köp av skuldpapper. Garanter är resp riksbank.
  Vad jag förstår så gjordes en "haircut" i Grekland för några år sen, halvering av skulder och halvering av skuldpappers värde. I SVD beskrevs detta utifrån förlorarnas värld (de som hade köpt statspapper) men inte utifrån vinnarnas perspektiv utan där sågs bankerna som vinnare-eftersom deras låntagares skulder skrevs ner.
  För en vänsterradikal så är detta förkastligt-att rädda bankerna!
  De grymma bankerna som ger ut lån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr tvingades Grekland teckna de ny lånen enligt brittiska regler vilket innebär att en stor del av totala lånen numera ger innehavaren panträtt hos staten. En svag regering tillät detta vilket försvårar en default.

   Radera
  2. Det ändrar väl förutsättningarna för en grek-exit ganska så rejält? Då kan de ju inte "bara" lämna EUR bakom sig och ge fingret till långivarna? Eller vad är alternativen för grekerna?

   Radera
  3. Frågan är ifall dessa reglerna är i praktiken forcerbara. Notera att det enda som gör avtal forcerbart är att fordringsägarna har en våldsapparat bakom sig att tvinga gäldenären att leverera, eller att brister i leverans från gäldenärens sida riskerar försämra gäldenärens rykte i sån mån att det slår tillbaks på gäldenären.

   Vad är det för pant som fordringsägarna skall ha rätt till egentligen?

   Radera
 5. Vad händer med Greklands ekonomi om de lämnar euron? Borde det inte bli enklare? Sen är det givetvis komplicerat om de grekiska skuldbreven genererar massa problem, men det är väl samtidigt beroende på vem som sitter på dem.

  SvaraRadera
 6. Jaa.....och ännu inget sagt om hur den s.k risk-sharing principen ska hanteras när det gäller t.ex Grekland? Större delen av QE-programmet ska skötas av de nationella centralbankerna. Men Grekland klarar förstås inte av att köpa egna papper. Så hur löser man det? Ingen aning men sannolikt a) lånar man ut pengar(från vem? Trojkan igen?) till Greklands centralbank som vidarelånar pengarna till sina affärsbanker som köper Greklands obligationer för vidare försäljning till centralbanken. Så skedde sist det begav sig. b) man tillåter centralbanken att köpa direkt av bankerna för att öka den monetära basen(bankreserver hos Cb). c) ECB köper hela eller delar av den andel grek-obligationer som beslutas.

  ECB har annonserat att man även kommer att köpa bostadsobligtioner och andra privata tillgångar. Inga besked om omfattning och värde samt fördelning.

  a-alternativet är inte QE eftersom QE bygger på att centralbanken skapar egna pengar i bokföringen. Man köper långa obligationer kring 13-14%(hoppas på lägre rta). Vilka säljer? Hur stora förluster för banker m.fl? Räntan blir vid inlösen är vinst för centralbanken som återbetalar den direkt till staten. Problemet är bara att Grekland inte har råd att lösa in obligationerna. Är det då tanken att man ska få ned räntan till det lägre EU-snittet och hoppas att centralbanken senare kan sälja ut samma obligationer igen till låg/lägre ränta? Varför skulle någon vilja köpa deras papper när de är konkursmässiga redan/sedan länge? Eller kommer den s.k EF-fonden(154 Mdr euro i innehav redan men den har inga mer pengar!) att köpa? Är det inte som vanligt ett sätt att skjuta upp problemet? Kommer då Greklands centralbank att senare monetisera statsskulden? Nej det går inte enligt Maastricht. Inte för ECB heller!

  ???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om Grekland kommer att köpa ECB´s grek-obligationer och t.v parkera dem hos sin centralbank? Dvs genom de egna bankerna. På så sätt får Tyskland sin vilja fram att minska deras grek-exponering hos ECB. Tillbaka mot ruta 1.

   Grek-räntorna har stigit igen kraftigt under hösten. Undrar jag om det inte är högt spelande banker/hedgefonder som förstått att tjäna pengar på en kommande QE. EU-läckaget är förstås uppenbart.

   Radera
 7. vore fint om de la ner euron och alla andra försök till globala styrningar överhuvud taget.

  SvaraRadera