Cornucopia?

2015-01-08 10:14

Angripare, villospår och konspirationsteorier

Det cirkulerar horder av rykten kring angriparna och nyheter haglar snabbare än dementierna på felaktigheter. Bedömer man det man med säkerhet vet, så var mördarna extremt professionella, garanterat militärt utbildade och har mördat förr. Det handlar inte om några förvirrade jihadister från någon förort, utan om rena proffs.


Hur vet vi detta?
 • Träffbilden på en av polisbilarnas vindruta. Detta var under strid och flykt från morden. Skjutet med svenska missionsoldatens bästa vän - en "kalashnikov" - kända för dålig precision. Nio av skotten sitter inom ett område om 10x20 cm. Imponerande nog på en skjutbana för att vara stående utan stöd, ännu mer imponerande i faktisk strid med normalt tillhörande stresspåslag. 
 • Enkelskott med automatvapen. Absolut tränade att skjuta koncentrerad eld med enkelskott och inte peppra loss som nervösa galningar.
 • Omedelbart skaffa sig eldöverlägsenhet med eldstötar och går på offensivt mot poliser som närmar sig.
 • Iskall avrättning av sårad polisman på gatan. Inte en sekunds tvekan. Ett enda skott i huvudet, på halvspringande fot.
 • Innan dess avrättning av tio journalister och mordförsök på åtta till. Ändå iskallt lugna vid flykten. Man har mördat förr och går inte ens på adrenalin, utan är lugna och behärskade.
 • Trots detta är man mycket samlade, rent av lugna under flykten. Efter avrättningen av polisen kliver man in i bilen lugnt, och plockar rent av upp tappad utrustning (en sko). Bilen kör inte ens iväg förrän dörrarna är stängda.
 • Man bar masker för att dölja sin identitet.
 • Man använder rutinmässigt handsignaler, eventuellt tecken IS använder. Sitter i ryggmärgen, något man tillämpat och övat många gånger.
 • Till skillnad från normala jihadister var detta inte någon självmordsuppdrag, utan man hade hela tiden avsikten att själva överleva.
 • Man bär sina automatkarbiner tätt intill kroppen
 • Minst en av automatkarbinerna är gjord i ett kompositmaterial och är därmed sannolikt från AK 100-serien, eventuellt en AK-103. Detta är moderna ryska militära vapen. Inget som dräller av i tredje världen, än mindre i Frankrike. Detta kräver mycket kvalificerade resurser.
 • Placering av falska ID-kort tillsammans med ett magasin från en AK i en flyktbil. En de lysta männen har lämnat över sig till polisen och har alibi, dvs det var en fejkad utplacering av ID. Med tanke på att man hade sinnesnärvaron att plocka upp en sko från brottsplatsen är det helt spektakulärt att lämna kvar sina ID-kort i flyktbilen. Normalt skulle man inte ha på sig ID-handlingar alls, för att eventuella förluster inte ska kunna röja övriga.
 • Ingen terroristorganisation har tagit på sig dådet
Ni kan själva göra era bedömningar från bland annat följande film, men lita hellre på omdömet ovan, då filmen innehåller avrättningen av polisen.

Under morgonen har det skett ytterligare en eldstrid. En 52-årig man öppnade eld och greps. En kvinnlig polis har sårats och mannen har gripits. Det finns inget som säger att detta var en av förövarna, som knappast var 52 år.

Det finns rimligtvis tre möjliga slutsatser kring professionaliteten här.
 1. Förövarna har haft reguljär militär eller elitoperatörs utbildning
 2. Förövarna är erfarna mujahedin eller jihadister från t ex IS, Irak, al-Qaida, Tjetjenien etc.
 3. Någon form av false flag.
Det är inte några missnöjda förortsungar, eller missledda jihadister. Då hade de stannat kvar och slåtts till sista man, eller sprängt sig själva i luften - målet är 70 jungfrur i himlen, inte att hålla sig vid liv.

Hypotetiskt finns det en möjlig konspirationsteori här, baserat på felaktiga uppgifter om att man skrek order på ryska i filmen. Detta är alltså en fejkad konspirationsteori
 • Ryssland finansierar Front National, som är ett av deras kuddbitarpartier i EU-parlamentet. Partiet kan bli det största i Frankrike, eventuellt ta både presidentposten och premiärministerposten tids nog.
 • Frankrike ställde in leveransen av Mistral-skeppen. Frankrike stödde sanktionerna mot Ryssland.
 • För tre dagar sedan pratade president Hollande om att sanktionerna mot Ryssland bör lyftas (=leverera Mistral).
 • Ryssland har använt jihadister och al-Qaida för egna syften förr.
 • Ryska operatörer har agerat i Europa i närtid och torterat Putinopposition, rent av i just Frankrike.
 • Med moderna ryska automatvapen begås gårdagens mord, eventuellt pratade operatörerna på ryska.
 • Mördarna var tre, en chaufför i videon, den klassiska ryska trojkan.
 • Ryska statliga propagandakanalen Sputnik gick ut med ett uttalande från ordförande i ryska utrikesutskottets där han säger att terrorism är det verkliga hotet mot Europa, inte Ryssland. Oavsett orsak använder man morden för att främja sin egna agenda.
 • Front National kommer garanterat att stärkas i opinionen av det inträffade. Vinner man de valen de kommande åren har Putinregimens marionetter styrande i både parlament, premiärministerposten och presidentposten i EU:s näst största ekonomi och näst mäktigaste land.
 • Högerextrema används av Ryssland för att så splittring inom EU, inte bara via Front National utan även via svenska Sverigedemokraterna, ungerska Jobbik, UKIP mfl. Dessa går garanterat framåt på gårdagens mord, och då inte bara i Frankrike.
Den konspirationskedjan, stödd av det vi vet om operatörerna, är som sagt fiktiv.

Det kommer dyka upp massvis med andra konspirationsteorier och de som gillar sådant kommer inte sluta med det, ens om några av mördarna gripits. Är mördarna verkligen professionella operatörer, och inte de efterlysta "tappade ID-korten", så har de redan bytt till vanliga kläder och har lämnat landet via vanligt regujärt flyg.

När det gäller faktiskt och verifierad rapportering och inte rykten eller konspirationsteorier rekommenderas att man följer franska The Local, som inte lägger ut overifierade uppgifter likt många andra gör.

Tillägg: De namngivna och efterlyst a "bröderna" måste ha omfattande militär erfarenhet för att vara gärningsmännen. De måste minst vara återvända jihadturister från Syrien eller Irak, annars kan de omöjligtvis vara gärningsmännen. Gärningsmännen är utbildade proffs. Om det är återvända jihadturister så bör Sverige sluta mumla om åtgärder mot dessa och genomföra faktiska åtgärder och lagstiftning - vi kan ha hundratals erfarna mördare på svensk mark i detta nu. Frivillig samtalsterapi eller ett pappersbrev från SÄPO duger inte.

Tillägg 2: Enligt svensk afghanistanveteran så var mördarna i Paris betydligt mer rutinerade än de man stred mot i Afghanistan.

Tillägg 3: Den franska poliskvinnan från förmiddagens eldstrid har avlidit. 

Tillägg 4: En alternativ tolkning är att mördarna är inkompetenta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

69 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Ja det är klart att det är rysslands fel, vad annars?
  Sök hjälp, ditt megapucko.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det med formuleringen:

   "baserat på felaktiga uppgifter om att man skrek order på ryska i filmen. Detta är alltså en fejkad konspirationsteori"

   som du inte förstår.

   Radera
  2. Kallar man någon för "megapucko" är det ett rent personangrepp. Du borde inte besvara såna kommentarer, Cornu, utan radera dem direkt.

   Radera
  3. Nja, nu var det ju jag själv som blev angripen så jag ser ingen anledning att radera det hela. Otrevligt och personangrepp, men jag låter det stå. Det är en av de etablerade ryska psyops-kontona, "unknown-487", så det är i hans yrkesroll att göra detta.

   Radera
 3. Jag tycker du överdriver deras kompetens. Bortsett från deras lugn m.m så framstår de inte mer kompetenta än två gmu-snubbar.

  Deras kompetens är okej men inget speciellt, det anmärkningsvärda är deras lugn och självsäkerhet. Det lugnet är de säkert fått genom erfarenhet i Mellanöstern, inte första gången de sätter kulor i folks huvud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. GMU-snubbar i all ära, men det är först när man faktiskt varit i strid som man har facit på faktisk kompetens. Vi är iaf ense om att dessa varit i strid förr.

   Radera
  2. Här är en analys av dådet som jag tycker verkar mer trovärdig, han anser att de två förövarna var klumpiga amatörer:
   http://www.thomaswictor.com/stop-glorifying-inbred-moron-terrorists/

   Radera
  3. @Jan Suhr
   intressant, och helt klart mycket trovärdig analys.

   Radera
  4. Glöm teorin om klumpskallar. Den som har erfarenhet av strid, kriminalitet mm, vet att ett sådant här uppdrag orsakar en enorm adrenalinkick i kroppen. De enda som kan utföra ett sån't här dåd med det lugn förövarna uppvisade, är precis som Lars säger, människor som har erfarenhet av dödande i strid eller någon form av professionella kommandosoldater. De som säger något annat ser inte med vilket lugn och precision dådet utförs.

   Radera
  5. Rohypnol? Betablockerare?

   Radera
  6. Glöm droger också. Det här är proffs, som inte ens behöver en whiskey efter attentatet.

   Radera
 4. Finns det något skäl varför man skulle lämna ID-kort i bilen medan man begår ett massmord? Kanske ifall den ena skurken blir dödad eller tillfångatagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är högst troligt att man gjorde ett gigantiskt misstag och glömde ID-korten.

   Radera
  2. Ett misstag räcker ju...

   Radera
  3. Man vill ju lägga av sig id handlingar (ifall man blir skadad/dödad), men de behövs kanske senare om man planerat en flykt? Därmed bra att lämna dem i bilen som väl dessutom var bemannad av en person. Att de sedan glömde dem var väl däremot ett misstag kan man tro.

   Radera
  4. Ett sätt att avsluta spåret vore att lägga ut id-kort på någon annan och sen döda dem, och lämna lämplig utrustning på plats för att styrka det hela

   Radera
  5. Vi får väl se om de dyker upp mördade någonstans. Franska myndigheter vill ha dem levande, förstås. Inte säkert att mördarnas uppdragsgivare vill det samma.

   Radera
  6. OK, då spekulerar vi:

   De här killarna har inga uppdragsgivare utan agerar mer eller mindre självmant. Utrustningen har de importerat själva eller köpt via kriminella kontakter.

   Polisen kommer att hitta dem i nån hideout, men de kommer inte att ge sig frivilligt utan de kommer att omkomma genom självmord eller i eldstrid med polisen. Däremot kommer man att gripa några mer perifera personer som hjälpt dem. I denna tidsålder av DNA, mobilmaster och forensisk teknik kommer man dock att kunna säkerställa identiteterna på förövarna och pussla ihop ganska mycket av händelseförloppet, det är dock en annan sak att få medhjälparna dömda. Slutligen kommer så klart en och annan att vägra tro på den "officiella versionen" oavsett.

   Radera
  7. De är rökta, så bli inte förvånande om de strax går till ny attack, hellre än att ruttna bort i något trist gömställe.

   Radera
  8. Om vi ändå spekulerar så kan väl ID-korten vara påhittade av polisen som har använt andra, kanske inte helt laglydiga metoder för att lokalisera snubbarna.

   Radera
  9. @Urban

   Hade precis samma tanke när jag såg uppgiften om tre "glömda" ID-kort.

   Radera
 5. Om det är en false flag så är det nog sannolikt att de som utförde dådet är nyttiga idioter och tror att de utförde det för en i deras ögon legitim terrororganisation. Att som tredje part, exempelvis Ryssland, länkas till en sådan här operation är nog det värsta som kan hända, så man kan nog utgå från att alla spår kommer att peka på exempelvis IS, vilka i sin tur nog tycker att det var rätt bra och gärna tar åt sig äran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man blint följa den efterblivna cui bono principen så ligger ju Ryssland till 100% bakom detta.

   Radera
  2. Fniss. Cui bono gäller ju bara när USA/Israel blir utpekad.

   Radera
  3. Vem uppdragsgivaren är är svårt att i detta läge svara på men att dessa snubbar inte har varit billiga att anställa kan vi vara säkra på.

   Radera
 6. Det som gör att man inte bör höja deras professionalism till skyarna är väl just avrättningen av polisen? Den fyllde inget operativt syfte utan indikerar bara att vi har att göra med psykskadat drägg. Om än stridsvana sådana. Jämför Jackie Arklöv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. De som hävdade att det ropades på ryska sade att det ryska var "skjut honom inte, han är nere".

   Radera
  2. Ja, jämför gärna med Arklöv. Det är möjligt att vi har ett par hundra Arklöv i förorterna. Hur känns det, mina vänner?

   Radera
  3. Om polisen hade vapen kunde han definitivt skjutit efter terroristerna.

   Radera
  4. Högst troligt var det en muslim man avrättade. Han hette i alla fall Ahmed.

   Radera
  5. Det är inget problem enligt den extrema versionen av islam, sådana figurer är "takfir" dvs avfällingar från den falska tron, kättare etc och högst misshagliga och förtjänar döden.

   Radera
  6. Det finns nog inget som säger att muslimer inte får ta jobb som poliser, ens i icke-muslimska länder.

   Radera
 7. Att terrordåd alltid utförs under spektakulära former betyder att en stor del i dådet är att de vill ha uppmärksamhet och genomslag i media. Att det dessutom finns några filmer, speciellt den där polismannen blir avrättad, filmad från våningen ovanför var ju riktigt tursamt för operatörerna. Eller var det tursamt?

  Kanske man skulle undersöka vad det är för några som filmar och vad de har för historia eller kopplingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faller på att man omöjligtvis kan varit säkra på att man skulle möta en polisman just utanför filmarens fönster.

   Radera
  2. Självklart kan man inte ha vetat det, men man kan ha haft filmare utposterade, och operatören haft order att göra något spektakulärt brutalt utanför om tillfälle gives.

   Radera
  3. Det kan man ha haft, men om dådet gick 100% som avsett så borde man ha haft filmare inuti byggnaden, inte ute på gatan. Om man förutsätter att målet var tidningsredaktionen så borde ingenting av vikt överhuvudtaget hänt på gatan. Plus att filmen visar regskylten på flyktbilen, typiskt dåliga detaljer att släppa ut.

   Radera
 8. Nej, inte förortsgangsters, men heller inte nödvändigtvis några elitsoldater. Mer troligt att de kan jämföras med Arklöv - extremister som förråats genom att mörda folk utomlands.

  SvaraRadera
 9. Det finn "bra droger " som tar bort alla nerver,/känslor och gör folk iskall men fortfarande kristallklar.

  SvaraRadera
 10. Jag vet inte hur man reagerar på kokain och andra möjliga droger, men det skulle väl kunna vara så att de hade tagit någon prestationshöjande drog som gav dem ett kemiskt självförtroende och lugn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menat som en kommentar inom parentes..Lite OT medges.

   Radera
 11. Håller inte helt med att de skulle vara någon sorts elitsoldater, att skjuta mot obeväpnade oförberedda människor är väl inte så svårt, sen att skjuta den liggande polismannen i huvudet och därmed förlora värdefull tid, samt att ha så dåliga skor så man tappar dessa under flykten.
  DNA-spåren får väl visa var de hör hemma, flyktbilen är säkert full med hårstrån och liknande.

  SvaraRadera
 12. Det finns mycket i analysen som stödjer den ryska konspirationen. Till exempel är det typiskt ryskt att utveckla en modern karbin i kompositmaterial och bibehålla den dåliga precisionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bazinga!

   Dock, imponerande träffbild vid strid även med ett vapen med god precision.

   Radera
  2. Vad är det som säger att det är en modern rysk AK?
   Det finns ju så många fina eftermarknadesdelar att köpa till sin AK nu för tiden.

   Radera
 13. Breivik tycks också ha varit iskall under sitt dåd, men han hade väl ingen militär skolning eller erfarenhet överhuvudtaget, om man bortser från dataspel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket relevant synpunkt. Breivik var dessutom ensam och hade därmed ingen partner att luta sig mot psykologiskt.

   Radera
  2. Har någon av Breiviks frimurarkompisar uttalat sig om sin orderbroder?

   Radera
  3. Ja, man måste tydligen bli rekommenderad för att komma in och en av hans "faddrar" var en avlägsen släkting till honom själv som intervjuats i vart fall i norska medier. Men Breivik deltog bara på ett fåtal möten.

   Radera
  4. Breivik är fullblodspsykopat, därför klarade han av det.

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Varför göra allt till konspirationer och dylikt. Tidningen är extremt satirisk och drar sig inte för att förnedra Muhammed/islam. Därför har tidningen tidigare utsatts för hot som tagits på stort allvar.

  Hämnden har vi nu sett. Attentatsmännen har med stor säkerhet valts ut av en organisation för att utföra dådet. Folk som har stridserfarenhet men som även är tillräckligt övertygade för "saken" och beredda att döda för den. Däremot inte självmordskandidater. Såvitt jag förstått har de bara varit ute efter tidningens direkta ansvariga, dvs tecknarna/skribenterna(och ledningen typ). Mördarna visste deras namn och utseende. Döda poliser etc är s.k "collateral damage". Villospår med ID-handling logiskt.

  Alternativ 2 kan vara en terroristcell som agerar på egen hand.

  Alternativ 3 kan vara militärt utbildade i t.ex Frankrike med stridserfarenhet från t.ex legionen men utan koppling till terror-organisationer eller en variant där personerna haft lösa kontakter med d:o organisationer.

  Har personerna koppling till Frankrike lär de identifieras på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det nu är bröderna som det talas om och om de är skyldiga är det inte osannolikt att det "bara" kan handla om hat. Trots påstådd rekryteringsverksamhet till Irak etc behöver det inte finnas en organisation bakom. Någon påstod här att de uppträtt med iskyla, som proffs. Men är hatet tillräckligt stort, beslutsamheten klar, kanske de uppbringat psykopatens egenskaper för dådet. Planering ligger bakom ivf.

   Radera
 16. Att en AK har särdeles dålig precision är inte sant, speciellt inte på de korta avstånden i Frankrike. Träffbilden beror också på avståndet.
  Lugnet kan förklaras antingen med droger eller fanatisk övertygelse, samt möjligen att man inte fruktar att dö.

  SvaraRadera
 17. Bra sammanfattning av mördarnas bakgrund i Daily Mail:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2900941/Who-Charlie-Hebdo-gunmen-Islamic-fanatics-claimed-Al-Qaeda-Yemen-shooting-12-dead.html

  SvaraRadera
 18. Så ISIS-turister (jag utgår från att vi inte pratar om de svenskar som reste ner och slogs mot ISIS) ska vi ta i med hårdhandskarna mot, men Ukraina-turister ska vi prata med om deras relevanta militära erfarenheter, och inte hetsa mot?

  Bli lite konsekvent Cornu, behandla reaktionärer som de ska behandlas. En av de svenska Ukraina-turisterna har dessutom en efterlysning på sig efter en bestialisk grov misshandel/mordförsök. Jag har inte sett nån uppmaning från dig att SÄPO ska ta i med hårdhandskarna.. De senare har ju ett bevisat track record av våldshandlingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl viss skillnad i ändamålet för resorna?
   Att försvara ett suveränt land som angrips av ett annat land är väl inte jämförbart med att gå med i en terroristorganisation som har som mål att utrota vissa kategorier människor? Ukrainas soldater har ju allrätt att befinna sig där de är, till skillnad från IS som inte har någon legitim rätt att vara på plats över huvudtaget.

   Radera
  2. Risken vid hemkomst bör styra.

   Radera
  3. Låter logiskt, men risken för våldsbrott är kraftigt förhöjd vid hemkomsten vid alla konflikter. Psykopater som skär halsen av andra utan problem klarar sig dessutom rätt bra, ska vi låta dem åka då eller?

   Radera
  4. Kingedward24: Fast nu handlade det inte om Ukraina i allmänhet, utan svenskars deltagande i Azov-bataljonen, vars politiska hemvist är lika totalitär som ISIS. Där har du liknelsen.. (Jag drog upp Azov eftersom Cornu skrev om dem häromdagen.)

   Håller med Ben Dover, risken vid hemkomst bör styra och tittar vi på nazister vs islamister, är det förra det stora hotet i Sverige. Ändå så skrivs det spaltmeter mer om de senare..

   Radera
  5. Nazister större hot än islamister? För att du säger det? Själv tror jag att sjundedagsadventisterna utgör det stora hotet.

   Skämt åsido så bör du nog fråga dig vilka otrevliga grupper som växer som en följd av att andra grupper växer. Och så är det vanligen barnsligt att tycka att det bara är en enda potentiellt farlig grupp man bör hålla koll på.

   För övrigt är det bara obehagliga idioter som letar farliga grupper som utgör hot, snarare än farliga samhällstrender som utgör hot. Folkförvillare som inte vill att folk skall intressera sig för sådant som oljetoppen, klimatförändringar, robotisering, förmögenhetsförskjutningar mm, utan istället ägna sin tid åt att jaga någon liten grupp som man utmålar som den stora faran. Sådana människor är mörkermän vare sig de jagar SDare, judar eller rastafarianer.

   Radera
  6. Jag säger det för att nazister ligger bakom några av de vidrigaste attackerna på yttrandefriheten i Sverige 2014, vid demonstrationer i Kärrtorp och Malmö.

   Min poäng, om du läser noga, är att spaltmeterna det skrivs om islamister i relation till nazister och vad de grupperna gjort i praktiken blir ganska skev. Folk är rädda för muslimer och islam, det betyder inte att de är ett reellt hot. Galna islamister, som det finns skäl att oroa sig för, har ännu inte lyckats genomföra något farligt i Sverige.

   Radera
 19. I videon från taket så lutar sig den ena gärningsmannen kraftigt b a k å t när han skjuter längs med gatan i korsningen. Knappast "Spetznaz-klass" på den skjutställningen - ger mer intrycket av slivovitz-skjutning - vilket naturligtvis bloggägaren skulle kunna hävda att det i sig stödjer "the Slavic Connection" :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att komma ifrån att skjutställningarna är dåliga mest hela tiden i de två filmer som släppts. Luta bakåt = sämre rekylupptagning = sprider i höjd. Vid ett måttligt stresspåslag gör man normalt, helt omedvetet, ungefär som man brukar göra. Är man topptränad elitsoldat som mängdövat skytte i alla tänkbara situationer sitter skjutställningen. Punkt!

   Betvivlar dock inte att personerna på filmen mycket väl kan ha omfattande stridserfarenhet från ex Syrien där man blir "direktutvärderad" och "naturliga avgångar" sorterar bort ytterskotten.

   Radera
 20. "Offend any group as large as 1.6 billion and sooner or later you will find 1-5 folks willing to use violence to make you pay for it. This is a statistical inevitability."

  SvaraRadera
 21. Frånvaron av blod kan mycket väl bero på att han redan var skjuten i magen och att det helt enkellt inte var speciellt hårt blodtryck som krävs för att blodet skall spruta. En helmantlad kula lämnar väl inget stort utgångshål?

  SvaraRadera