Cornucopia?

2015-01-12 14:16

25% av Polens insättningsgaranti förbrukad - ca 44 sparbanker konkursmässiga

I tysthet är en ny bankkris på väg att segla upp, denna gång i Polen. Ett läsartips uppmärksammar en artikel hos Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Av 55 lokala kooperativa sparbanker, SKOK, är 44 på obestånd och konkursmässiga. Två konkurser förbrukade 25% av landets fonderade insättningsgaranti.


Artikeln är förstås på tyska, men ni kan läsa Google Translate här.

Två banker har gått i konkurs, två har köpts upp av affärsbanker och två har gått samman för att undvika konkurs. Av 55 sparbanker måste 44 omstruktureras eller säljas till storbankerna, alternativt gå i konkurs. Runt 2.5 miljoner kunder berörs med insatta medel om nästan 35 miljarder kronor eller 3.7 miljarder euro. Hela SKOK-systemet verkar ha tillkommit sedan kalla krigets slut och har tydligen vuxit utan reglering eller tillsyn.

Polen sätter nu hoppet till EU:s gemensamma insättningsgaranti. Polen blev medlem av EU först 2003 och är inte med i eurozonen, vilket förmodligen innebär begränsade sympatier från majoriteten av EU-länderna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

6 kommentarer:

 1. Lustigt att jag inte hittar något om detta i polska sidor. Det enda som jag kunde hitta var att dessa bankerna har haft problem med att införa CRD IV. Att detta har skapat problem med likvididet på grund av fundamentala beräkningsskillnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.lex.pl/czytaj/-/artykul/banki-spoldzielcze-maja-problem-z-wdrozeniem-unijnych-przepisow-ws-norm-plynnosci?refererPlid=5227699

   Radera
 2. Tack, för artikeln.
  Frågan är inom vad de har förlorat kapital? Kanske spekulativt engagemang i Ryssland och/eller energi-sektorn

  Det lär hända otäcka saker inom bank-sektorn framöver - just p g a energi-sektorns extrema prisnedgångar. Jag är mest oroad över den svårgenomträngliga derivat-sektorn, som lockat alltför många banker världen över. Kapital-baserna är redan florstunna inom åtskilliga stora välkända EU-banker. Se upp!

  SvaraRadera
 3. Andra intressanta länkar:
  http://www.bfg.pl/en
  http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zamiast-do-banku-to-do-SKOK-u-Od-dzis-bezpieczniej-3001768.html
  http://wyborcza.pl/1,75248,16364149,Rekordowa_wyplata_z_BFG_dla_klientow_bankrutujacego.html
  I den sista artikeln skriver de att det är första gången sedan 2002 som en bank gick i konkurs. SKOKs problem har varit kända länge och därför började de i november 2013 omfattas av insättningsgarantin, vilket medförde att man fick lägre ränta på sin sparkapital. Tidigare kunde man få 2-3 procent mer än i andra banker.

  SvaraRadera
 4. Skuldberget är ju problemet. Ändå går folk runt och förväntar sig börskrasch medans deras kapital placerats i förmodat säkra kreditinstrument...

  SvaraRadera