Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2015-01-20 09:59

17% av Täbyborna är beroende av räntebidrag (ränteavdrag) - 16% på Lidingö

Bonnier/DN uppmärksammade igår en några veckor gammal ("ny") undersökning från Länsförsäkringar. Där framgår det bland annat att 17% av Täbyborna anser att de behöver sälja sin bostad om räntebidragen (ränteavdraget) dras in, trots att räntan är rekordlåg idag.

De fiiiina Liiidingöbörna är inte mycket sämre, där skulle 16% kanske behöva sälja om de inte fick bidragen till sina räntebetalningar. Att ungefär var sjunde belånad Liiidingöbo är bidragsberoende säger en hel del om lånta fjädrar.

Själva undersökningen hittar man hos Länsförsäkringar, och baserar sig på 5 000 enkätsvar.

Det finns förstås ett stort mörkertal. 19% av Täbyborna har ingen aning om hur det hela skulle påverka deras ekonomi. 
Hur skulle slopat ränteavdrag påverka bolånetagarna i olika delar av Stockholm?
Länsförsäkringars graf hade en del grova fel, så här är en version med något
färre fel. Klicka på bilden för skarpare graf. 
Totalt säger 8% av de kanske behöver flytta om räntebidraget dras in. 41% säger att de måste dra ner på sin konsumtion, dvs de har inte marginaler genom regelbundet sparande att dra ner på. 22% vet inte.

Samtidigt skulle en stor del inte påverkas alls av slopat ränteavdrag, trots att de har bolån. I Nacka så många som 42%, medan bolånetorsken verkar simma som tätast i Kista där endast 18% anser sig opåverkade. Kanske på grund av färre gamla bostadsrätter och äldre villor? (?)

Att så många fler är beredda att dra ner på sin konsumtion istället för att flytta säger något om svenska folkets prioriteringar. Bostaden är viktigare än konsumtionen. Dock är bostad också konsumtion, men de flesta svenskar tror att den är en investering. Vilket beror på att de inte kan räkna och förhoppningsvis aldrig blir företagsledare.

Frågan är vilken grupp man ska oroa sig mest över? De som känner att de kanske behöver flytta eller de som inte vet?

Slopat räntebidrag (avdrag) motsvarar grovt sett en höjning av räntan med ca 1%. Vilket tydligen skulle tvinga var sjunde Täbybo eller Liiidingöbo att sälja och fly(tta).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Om man prioriterar sparande får man naturligtvis dra ner på konsumtion om man vill bibehålla nivån på sparandet. Naturligtvis blir det någon slags påverkan, så de som svarat "inte alls" måste helt enkelt antingen ljuga eller vara mindre vetande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tolkar "inte alls" som de som skulle justera sitt sparande.

   Radera
  2. Fast om sparandet måste minskas är det ju en påverkan?

   Radera
  3. "Inte alls" kan betyda obelånat.

   Radera
  4. Nej, vilket också står i inlägget och hos Länsförsäkringar. Bara de med bolån har svarat.

   Radera
  5. Eller att man har kapitalinkomster att kvitta mot. Ex utdelning i fåmansföretag.

   Radera
 2. Undrar om människorna som måste sälja och flytta ifall ränteavdraget dras in reflekterat över hur ränteläget kan förändras. Man klarar alltså inte en skiftning på 1 procentenhet. Detta givet SBAB bundet i 10 år med en ränta till ca 3.25%. Antagligen högre än vad många sitter på.

  Vad händer när lånefesten är över? Ska alla dessa människor flytta sekunden Ingves ökar reporäntan? Härligt att leva sitt liv så...

  SvaraRadera
 3. Finns det någon diskussion om vad staten ska göra med de 30-40 miljarder de kommer få in extra om ränteavdraget slopas helt?

  Kommer skatterna att sänkas eller kommer pengarna användas till något annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Optimalt hade varit att höja grundavdragen motsvarande eller sänka kapitalskatten motsvarande.

   I praktiken saknas väl runt 100 GSEK i statens budget, så det blir ner i det svarta Maggan Andersson-hålet.

   Radera
 4. Jag minns en godsägare i Halland på 1970-talet. Den hejdlöst stora huvudbyggnaden måste värmas upp för att man skulle kunna bo där. Så han byggde en liten enplansvilla i mexitegel bredvid den enorma huvudbyggnaden...
  Ett praktiskt boende. Utan status.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och det har knappast blivit billigare sen dess!

   Radera
 5. Nu pratar vi ju bostad så både villa och brf. Den som bor på Lidingö vet att det finns en hel del personer i Larsberg, Högsätra, Käppala m.m. som säkerligen kvalificerar in under dessa 16%. Sedan kan man väl säga att de flesta inte vill att ränteavdraget ska dras in och därför, genom att säga att du måsta sälja, hoppas kunna motverka en urfasning av ränteavdraget. En väldigt grov överslagsräkning @ 2 pers per hushåll, 45k invånare i Lidingö kommun => ca 3500 hushåll.

  Det känns lite som att när du vill, t.ex. i inlägget om senaste opinionsundersökningen, så tolkar du in lite väl mycket i statistiken för din egna vinning. Medans som nu, så tolkar du in överdrivet åt andra hållet. Men ingen människa är perfekt och alla invånare på Lidingö är stenrika. ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Larsberg? Det är väl endast torget (5:an) och gamla "unkishotellet" som är Brf.

   Radera
  2. Lite otydlig kanske. Baggeby, larsberg, bodal etc. tänkte jag mig. Brukar se en del annonser där.

   Radera
  3. Larsberg, - två kåkar mot vattnet är brf också, förutom 5:an och L-hotellet.

   Antar att viktor menar att lägenheter där ombildning skett är mer i riskzonen?

   Finns nog fler härute som lever över sina tillgångar.

   Radera
 6. 8% inte klarar av att serva sina lån är ett jätte problem!

  Fi måste börja inse detta och reglera bankerna. Vi behöver inte åtgärder som slår mot alla, för att alla har inte för stora skulder. Det är 8% som behöver bli 0%.

  SvaraRadera
 7. Andelen bostadsägare i enkäten, som inte vet någonting, är oroväckande hög.

  SvaraRadera
 8. re Doktor syn

  Ja verkligen!!! Handlar det om att de knappt vet om att de utnyttjar ränteavdraget i samband med deklarationen, eller är de bara dumma i huvudet och förstod inte frågan?

  SvaraRadera