Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2015-01-01 17:58

10 000-tals svenska ungdomar har bott i Grytan i -30 grader - i tält

Den nu omdiskuterade flyktingförläggningen i Grytan på gångavstånd till Östersund var tidigare Norrlands Artilleriregementes skjutfält, och är en plats dit tiotusentals svenska ungdomar tvångskommenderats för att tvingas bo i tält i snön i veckor, inte sällan under -30 grader. Idag duger inte platsen ens att söka skydd på från inbördeskrigets dödande i Syrien, i uppvärmda byggnader.


Norrlands Artillerregemente A 4 utbildade sju kompanier artillerister om året, eller gissningsvis ca 700 - 1 000 man per år. Ofta förlades fält- och skjutövningar just till Grytans skjutfält, där man i sedvanlig värnpliktig fältövningsordning bodde i tält, även ner till -30 grader. Man hade inte ens tillgång till TV i de där tälten, vilket man förvisso kanske inte heller har på flyktingförläggningen.

En läsare vittnar om sin tid som värnpliktig på Grytan.
"Alla som gjort värnplikt på A4 Östersund har legat i tält på Grytans skjutfält även när det var -30 grader kallt och två meter snö. Ingen pratade om strejk. Anledningen var det kalla kriget och att Sverige värnade sitt oberoende och fred. Allt enligt dåtidens omständigheter. Den som provat på tältlivet på vintern vet hur hygien, mat, eldvakt och sömn fungerar efter några månader. Det är vad tidigare generation har offrat av personlig bekvämlighet. Då har jag inte beskrivit själva tjänstgöringen varje dag ute i fält." - Stockholmare född 1947
Unga värnpliktiga tvångskommenderades med hot om fängelsestraff till Grytan 1901 - 1997. Än idag används delar av skjutfältet till övningsverksamhet och utbildning av hemvärnet i Jämtlands län.

A 4 satte upp tre brigadhaubitsbataljoner haubits 77A och två fördelningshaubitsbataljoner 77B, samt två FO-bataljoner med 10.5 cm haubits 40. Sveriges enda kvarvarande artilleriregemente, Artilleriregementet (singularis) A 9 i Boden sätter idag upp två bataljoner, men har inga artilleripjäser förbandssatta och är långt ifrån fullbemannade. Anställningsregler för yrkessoldaterna omöjliggör också att man spenderar så mycket tid i tält som värnpliktiga gjorde, än mindre att man övar så mycket som i det gamla invasionsförsvaret.

Att gå in till Östersund är ca 5 km, eller som för mig gå in till byn och hem igen. Förvisso når man inte på 5 km till centrala Östersund, men på vägen kan man t ex besöka Jämtlands flyg- och lottamuseum vid den tidigare sidobasen till F 4 Frösön, Optand, eller "Ope". Även här lär 1000-tals värnpliktiga frusit under övningar om vintrarna.

För de 10 000-tals värnpliktiga, som frusit häcken av sig på Grytans skjutfält, och spenderat dygn ombord på tåg till och från södra Sverige när de under hot om fängelsestraff placerats i folkbristens Norrland, så sticker det förstås i ögonen att personer som flyr från krig inte kan tänka sig att sova i sängar i uppvärmda byggnader på samma plats som man själv sov på ett liggunderlag i ett oisolerat tält i snön.

En möjligt tolkning av de som tycker det är förståeligt och försvarbart att man som krigsflyende flykting vägrar bo i uppvärmda byggnader på Grytan är att dessa pissar på 10 000-tals svenska tvångskommenderade ungdomar. En annan tolkning är att man är emot återinförande av allmän värnplikt, eller att värnplikten aldrig mer kan införas i Sverige.

Dock är kritiken en form av upprättelse för de fruktansvärda förhållanden som tvångskommenderade värnpliktiga fick dras med under det gamla invasionsförsvarets dagar innan den strategiska blackouten. Att ens behöva bo åtta män i samma rum, som på flyktingförläggningen, anses inhumant idag, medan man under värnplikten kunde bo upp till trettio män i samma rum, beroende på ålder på de kaserner man förlades till när man inte bodde i tält.

Tillägg: Det finns en del fler vittnesmål från värnplikt på Grytan i kommentarerna. Här är en som kom in via mail:

"Ang. Grytans skjutfält användes det också mycket flitigt av I5 / NB5, jag låg själv där två veckor i sträck. Bland annat kemövning där vi alla näckade i -23. Tror även F4 i viss utsträckning hade gröntjänst på Grytan."
Just sanering från C-stridsmedel blir extra viktigt när det är kallt. Det är värme som bryter ner C-stridsmedel och inte ens vid insats av nervgasen sarin, som faller sönder på 30 minuter i tjugo plusgrader, kan man i de temperaturerna slippa sanering. Och då är det bara att klä av sig och spolas rent i -23 grader. Själv har jag bara gjort det i -10 grader på Skövde skjutfälts C-övningsanläggning, men den gången var det sanering efter en specialistövning med skarp sarin, senapsgas och VX, så det gällde att inte slarva trots temperaturen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

73 kommentarer:

 1. Det kan vara så att flyktingarna bygger sina förväntningar på vad de sett i filmerna om "Jägarna"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen så har resebyrån som sålde resan hit ägnat sig åt överdrivet falsk marknadsföring. Men nu kan de ju ringa hem, eller varna på FB, och berätta hur verkligheten ser ut om det är fler som funderar på samma resebyrå.

   Radera
 2. M Ernman, F Reinfeldt och J Gardell ska tydligen bo rymligt och centralt, har jag hört. De kanske kan avvara ett rum eller två?

  SvaraRadera
 3. Eller varför inte upplåta Sagerska Palatset till nyanlända flyktingar? Det skulle kunna bli en perfekt introduktion till det svenska samhället!

  SvaraRadera
 4. Flyktingarna vet att ställa krav. Jag önskar att svenskarna kunde göra detsamma. Vi har mycket att lära.

  SvaraRadera
 5. Grytan användes väl även av I 5 in på 2000 talet tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen. Dock gissningvis mest för skjutövningar, och då gissningvis inte alltid i tält. Artilleriets fältövningar är ju i stort sett samma som skjutövningar.

   Radera
  2. I 5 hade grk, de kan nog ha legat där en vecka på skjutning kan jag tänka mig.

   Radera
  3. Jag bodde i tält på grytans skjutfält så sent som 2002 när jag gjorde min värnplikt på I5 som mekaniker. Det var -27 grader de kallaste dagarna, vilket var fullt tillräckligt utan sovsäck och med en del klart undermåliga eldare i gruppen. Ingen klagade, men alla hade mycket hellre sovit i de uppvärmda byggnaderna som fanns intill.

   Radera
  4. Under 80 talet så hade värnpliktiga sovsäck. Det ansågs dock som en lyx som inte alla kunde få.
   Kylan skulle hanteras med vedeldning.

   Radera
  5. Jag (skåning) gjorde lumpen på A4 1987 och vi fick inga sovsäckar. Vi fick hålla värmen med filt och vapenrock över oss. Det var i bland kallare än -30 grader.

   Radera
 6. freddolino på flashback har hjälpt Östersund med en
  uppdaterad tredjesida i sin profilbroschyr.

  SvaraRadera
 7. Min farsa gjorde rekryten där, två år i barack 1943-1944. Skördepermisionen var då han fick komma hem för att hjälpa till på gården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har kanske lite med saken att göra men fick bara lust att berätta att samtidigt slogs min morfar i fortsättningskriget mot Sovjetunionen.

   Radera
  2. Jag är honom djupt tacksam.

   Vad det nu har att betyda...
   Annars hade jag ju ingen hustru.
   Givetvis ej heller dotter.
   Och alls ingen dotterdotter.
   Synd din morfar ej torde vara i livet.
   Det är ju några år sedan.
   God fortsättning på det nya året!.

   Radera
  3. Tack Arne, intressant inblick i en värld som inte finns längre. "Skördepermis", liksom. Och fortsättningskriget.Har du har fler intressanta grejer att dela med dig?

   Radera
  4. När jag var liten så pratade släktens kvinnor om beredskapsåren
   Det värsta var inte att männen var inkallade och inte fick någon ekonomisk ersättning alls, utan när militärerna rekvirerade hästen för värnpliktstjänstgöring. Ingen ekonomisk ersättning. Hur plöja utan häst?
   När hästarna lämnades tillbaka så var det oftastför att de var skadade och inte längre knde användas?

   Radera
  5. Jag har en hel del. Tex fotografier, dom sedvanliga medaljerna och lite "skyttegravskonst" dvs hantverk som knivar och prydnadsföremål tillverkat av det som fanns till hands. Några historier och återgivning av strid eller livet i fält har jag tyvärr inte, berätelserna handlade alltid om civilbefolkningens umbäranden. Jag frågade inte heller efter något då jag knappt blivit tonåring när han dog. Historiska böcker, museum och egen "forskning" är väl det man kan göra göra om man vill förkovra sig.

   Radera
  6. @ Arne Brosk. Jag förstår inte varför du ska dra fram din morfars skelett i garderoben. Att han slogs för Hitler borde väl få begravas i glömska. Jag gjorde lumpen vid A¤ 67-68 och det var ett kallhål med ofta kallare än -30 grader har jag upplevt och klagar inte när man här i Stockholm klagar över -3 grader. Men jag kan förstå reaktionen över att komma mitt i skogen 2 mil från närmaste affär i Brunflo. Och är det perfekta stället för integration. Jag frågar bara alla Sverigedemagoger som befolkar den sajten. När man har gjort bort sig så som SD så måste frustrationerna riktas på allt som kommer i ens väg.

   Radera
  7. man fick ekonomisk ersättning....exakt en krona om dagen enligt tv-serien hedebyborna

   Radera
  8. H Bylund, nej fanns ingen anledning annat än att jag kom att tänka på honom pga sammanhanget.

   Radera
  9. @ A Brosk: jag ber om ursäkt. "De mortuis nihil nise bene".

   Radera
 8. Idag inledde jag mitt 40:e tjänstgöringsår i FM. Under dessa år har jag säkert tillbringat någonstans mellan fem och tio år i tält, och många i minusgrader. Antalet tjänstgöringsdagar med arbetspass på mellan 12-18 timmar i bitande kyla, hällande ösregn eller för den delen i stekande hetta under utlandstjänstgöringar, orkar jag inte ens summera. Jag tycker detta beteendet av flyktingarna är skandalöst. I övrigt vill jag inte skriva mer med risk för att bli bortmodererad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de här flyktingarna är inte militärer. Och förmodligen välutbildade och vana vid en viss standard. Annars skulle de inte bli så upprörda över att bli utskjutsade till en militärbarack mitt ute i skogen. Men om jag förstått saken rätt så är de fria att ordna med eget boende på annan plats om de vill, eller så kan de stanna och långsamt bli nerbrutna av den svenska hjälpsamheten.

   Radera
  2. Allt man möter i livet hängs upp på vad man förväntar sig. Någon hade mest troligt berättat en historia för flyktingarna som gav dem förväntningar som inte föll ut. Förväntning hänger ihop med utfallet. Alltid.

   Radera
 9. FO-bataljon 1986/87.
  Mången kall natt på Grytan.

  SvaraRadera
 10. Vid det här läget kan vi nästan utantill Den Stora Ledarens ord: "Jag flyger ofta omkring över det svenska landskapet. Det rekommenderar jag andra att göra. Det är oändligt mycket mark och skog. Det finns mer plats än man kan föreställa sig. De som säger att landet är fullt måste ju visa var det är fullt."

  Redan för ett tusen femhundra år sedan filosofen Herakleitos varnade oss för att inte ta De Storas ord bokstavligt. Om Apollos oraklet i Delfi sa Herakleitos att den ”varken talar eller döljer, men ger tecken”.

  Hur ska vi då tolka Den Stora Ledarens tecken?

  Reinfeldt har många gånger offentligt uttryckt sitt missnöje med den svenska folket, eller snarare sossarnas skapelse, den s.k. Svenne Banan.

  För att bättre förstå Den Store Ledaren måste man faktiskt höja blicken till den höjden där Han befinner sig. Tillsammans med andra Stora Män, eller snarare deras Stora Andar. De Män som inte nöjde sig med den absoluta makten över den sovande folket. De som med förakt betraktade alla mesiga, visionslösa jasägare och knapptryckare i sin omgivning. De som ville mera, tänkte större. Som Mao eller Stalin.

  Man kan ana att Reinfeldt blev inspirerad av samma man som inspirerade Stalin i hans tankar att avla fram en överlägsen sovjetmänniska - genetikern Trofim Lysenko. Hans grundtes var att förvärvade egenskaper kunde gå i arv. Genom att lära människor leva i en karg miljö ger man dem vissa egenskaper som förs vidare till avkomman som genom genetiskt anpassning bli det Nya Herrefolket.

  Jag kan även ana att Vår Stora Ledare blev inspirerad av Darwin och hans idéer om det naturliga urvalet.

  Första selektering sker redan i hemlandet. Det är bara de rikaste och mest företagsamma som, i länder där medellön är kanske 2 000 kr, kan skrapa ihop de i snitt 100 000 kr per person som det kostar att bli insmugglad till Sverige. Andra selekteringen sker på vägen. Det är bara de starkaste som överlever båtfärden i små överfyllda båtar genom Medelhavet, Egeiska havet eller många dagars vandring genom de turkiska bergen.

  Men den hårdaste prövningen sker i Sverige. Mötet med den svenska byråkratin, med svenskarna som ännu inte öppnat sitt hjärta tillräckligt, den kärva klimatet.

  Jag kan förstå tveksamheten hos de syriska flyktingar som vägrar stiga av bussen i Jämtlands ödemarker. De har kanske läst historia och vet att Stalins experiment slutade med att miljontals människor dog av kyla och hunger under obeskrivliga umbäranden i Sibirien.

  Men den här gången måste det gå bättre. Svenskarna är ju lika aningslösa som humlan, ni vet, den där som inte vet att hon inte kan flyga. När det gäller Stalin så nöjer de sig med att kunna förenas i fördömandet så fort Sven Wollter öppnar munnen på bästa sändningstid. Mera vill man inte veta.

  Så snart kommer det stora lyftet! Med längtan väntar vi på en ny era i vår historia, den efter 2022, som kommer att betecknas som Den Stora Ledarens Återkomst - Reinfeldt Returns. Under tiden ska vi alla jobba mot samma mål - att uppfylla Hans Stora Vision om Det Nya Sverige. Manegen är krattad, voilà!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömt pillren idag?

   Radera
  2. @Peppino
   Nej, jag tog det röda idag (popkulturell referens).

   Radera
  3. Bra, var lite orolig för ett ögonblick.

   Radera
  4. Ja jag kan inte annat än uttrycka min åsikt att Reinfeldt är en idiot.
   Det är starka ord, men han kvalificerar sig till det genom sina uttalanden.

   Radera
  5. Då börjar den store ledarens riktiga karriär snart?
   Vad ska den nya svenska människan kallas, vår tids nutids Homo Sovjeticus?

   Radera
  6. Synd att Reinfeldt inte flög över Sahara och såg all obebyggd mark där. Då hade tusentals flyktingar sluppit drunkna i Medelhavet varje år.

   Radera
  7. Tessa, vem du än är, du är både smart och underhållande. :) Gillar.

   Radera
  8. bashflak, den var träffsäker.

   Radera
  9. Nu kom de här med en budgetlösning till Malmö, de som har pengar flyger naturligtvis dikert till Arlanda.
   Vet inte hur väl siffran om 100 tkr för en resa till Sverige stämmer, låter som något ingen har koll på men att det har satt sig. Men med tanke på att de i sina hemländer får höra att när man kommer till Sverige så får man en lägenhet och pengar att leva på så kan det lätt vara värt att lägga 100 000 kr, det har du ju tillbaka redan på ett år. Klart de blir missnöjda när de hamnar på en camping eller stugby i skogen. Migrationsverket är lite för dåliga på att informera om vad som väntar i Sverige 2015, det är inte som 2010.

   Radera
 11. "Flyr" man från omständigheter i Syrien som man inte står ut med med som är bättre än de som råder på Grytan och dessutom betalat motsvarande hundratusentals kronor för besväret blir man garanterat negativt överraskad väl på plats i skogen utanför Östersund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. och JA, jag har egen erfarenhet av att bo i grytans läger en 2-3 veckor totalt för en drygt 10 år sedan. Barackerna höll normal skjutfältsstandard, väldigt fin matsal för ett skjutfältsläger, fanns gym också. Men så är jag ju bara svensk medelklass.

   Radera
 12. Grytan är som sagt bara ett av många ställen i vårt fagra land. Och ja, det känns verkligen som att bli pissad på av all bortskämdhet, oavsett om den kommer från flyktingar eller curlade ungdomar. Bara ett av många skäl till att värnplikten behövs igen. För alla i ett totalförsvar. Utan det fattar man helt enkelt inte vissa realiteter.

  SvaraRadera
 13. Nu har ni missförstått det här. Det är synd om dom stackars flyktingarna. Dom blir illa behandlade av det onda Migrationsverket. Ty det har jag läst i Aftonbladet. Och dom vet ju.

  När man läst vad som här skrivs i kommentarerna och även av bloggaren så finns bara det av den store Aschberg sanktionerade R-ordet och det av ordförande Löfven sanktionerade F-ordet att använda.

  SvaraRadera
 14. Låg som ksp-skytt på I5/NB5. I december 1995 övade vi i Grytan och då var det bra kallt. I halvtid fick vi besöka Grytans förläggningar och bo uppvärmt en natt och även duscha. I.a.f då höll förläggningen bra standard och den där inomhusnatten var nog bland det bästa som inträffade det året. På Lucia var det bra kallt. Då kördes det ut ett luciatåg till skjutfälltet. Alla frös, tjejerna sjung, ingen matstrejkade. Och det var alltså utomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon sådan lyx unnades man inte 67/68 men å andra sidan hade förläggningen inne i stan inte varmt vatten och värmdes med vedkaminer.

   Radera
 15. Som Aktuellt-intervjuerna visade var en av talespersonerna(kan engelska) missnöjd med att behöva resa så långt varmed de kände sig lurade. De ville till storstaden precis som de allra flesta. Där menade man fanns det bättre förutsättningar att lära känna svensken och dennes kultur påstods det(huvudargumentet).

  Flyr man för sitt liv från krigszoner eller politisk förföljelse är det nog mest en fristad man söker. Oavsett var den är. Kanske har den moderna flyktingen lite större anspråk? Särskilt då de som har förhandskännedom om Sverige, t.ex via släktingar m.fl som redan är här eller så handlar det kanske om personer som levt ett mycket gott liv hemma och som är vana vid att ha höga krav och kan tala för sig! Hur som helst tycker jag myndigheten tydligare måste kommentera detta fall.

  Hungerstrejk! Jo jag tackar ja. Vilket slagträ för SD. Denna händelse kommer att användas i retoriken även om hela bakgrunden till det aktuella fallet är okänd. Hur som helst dementerar Immigrationsverket protest-uppgifterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kritiken från talesmannen var dock klar. Vi har hamnat i skogen 2 mil från närmaste bebyggelse. Ja svaret är klart det fanns platser här men har man inte rätt att undra? Något svar på hans modesta frågor har jag inte hört men kommer väl.

   Radera
 16. Det finns en plats på jorden där solen aldrig ler...

  Har de månne varit inne på toa och tagit del av klottret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... platsens namn är Boden
   Dit vill jag aldrig mer

   Detta är dock bara halvvägs till Boden.

   Radera
  2. Stod iofs så i Fårösund också.

   Annars var de gamla barackerna (de *var* baracker, inte "baracks") på Säve de kulturellt rikaste som jag fick se.

   Radera
  3. Boden driver också flyktingförläggningar, med tillhörande problematik. Kanske det behövs något mer än att stuva undan människor i obygden för att undvika att de löper amok.

   Radera
  4. Sävebarackerna upplevde jag 93-94
   Kulturellt rika som du säger.
   När jag gjorde repövning hade det byggts nytt

   Radera
 17. Grytan är väl rena semesterparadiset....Jag säger bara: Grubbnäsudden....say no more!

  Förresten finns det lediga baracker där....

  SvaraRadera
 18. Tänk om majoriteten av flyktingar delar denna fina..hrm..attityd...dessa...flyktingar uppvisar. Vad...bra det kommer vara för Sverige. Speciellt långsiktigt.

  Vad bra det är att de...eh...ställer rimliga krav på levnadsstandard, det bådar ju gott inför deras integration i samhället! Ja!

  P.S. SD är dumma. Jag är god. huehehehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker deras attityd är högst rimlig. Förmodligen så har de levt med god standard, ger sig av i god tid medan de ännu har den standarden. Sen kommer de hit och blir utskjutsade till en skitbarack mitt ute i ingenstans. Kanske inte riktigt vad man väntar sig när man åker till det högt utvecklade förlovade landet med en avundsvärd ekonomi och allt det där.

   Radera
  2. Ett korrekt agerande från svensk sida hade varit att tidigt förklara situationen, vad de har att vänta sig, så att hade fått chansen att välja, antingen baracken i skogen eller åka tillbaka.

   Radera
 19. Fundering
  Om Sverige råkar i krig, kan vi då räkna med att dessa människor ställer upp och försvarar Sverige?

  SvaraRadera
 20. Ide
  I Frankrike har de Fråmlingslegionen som tar emot unga män som vill till Frankrike. Om de sköter sig får de efter avtjänad tid PUT i Frankrike. Varför inte skapa en Främlingslegion i Sverige? De unga män som kommer hit som ensamkommande flyktingbarn är ju i många fall i värnpliktåldern. Om vi hänvisade dem till Legionen istället för att sköta dem som mode vore bebisar som inte ska behöva göra sådant som att åka buss, så skulle vi uppnå flera saker samtidigt.
  - Rekryter till den svenska armen
  - karaktärs och lämplighetskontroll innan PUT
  - vara ett lagom attraktivt mål för oseriösa invandrare

  SvaraRadera
 21. Tråkigt att ha blivit såld en resa med gratis lägenhet i storstad, på ett område där man klarar sig på arabiska, och sedan hamna ut på vischan.

  Kanske de borde göra reklamation till transportföretagaren.

  SvaraRadera
 22. Småländska höglandet, en vecka, temp mellan -20 och -25. Rev förläggning 06:00. Skjutövningar hela dagen fram till 22:00. Skottade upp en stor yta för att resa ny förläggning. Tälten uppe och kaminen igång vid midnatt. Vi väcktes vid 01:30 precis när alla somnat på grund av "anfall", förläggningen måste rivas och och flyttas. Ytterligare en förläggning byggs under natten. Fick sova nån timme totalt den natten. Inte ett ljud i media om detta, inte en endaste artikel skrevs om dessa " fasor"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vanlig manöver? Varför skriva om det?

   Radera

 23. Som värnpliktig fänrik och Eldledare gjorde jag 15 månader på A4. Jag har gjort grundutbildning, strapatsövningar, överlevnadsövningar och specialist och förbands övningar på Grytan... inte en enda natt har jag sovit inne i logementen på Grytan, det ansågs inte fältmässigt. Det var tält 12, tält 20, knäppetält och bar himmel som erbjöds. Logementen användes dock för viss utbildning, jag har suttit i lektionssal och tittat på filmer som förebudet och eldledaren, alla måltider förtärdes dock utomhus.

  Börjar tröttna på alla rättigheter hit och dit, vad hände med plikterna? Varför ska jag betala skatt för att försörja dom här männen? Varför kan man inte ställa krav på dom? Hade jag vägrat att kliva ur en buss efter en övning hade det direkt inneburit samtal med kompanichefen och bestraffning, antingen i form av extra tjänst eller indragen ersättning, fogade jag mig ändå inte blev det husarrest och i förlängningen domstol och fängelse.

  Klart att jag förstår att den Jämtländska vintern och skogarna kan vara skrämmande (tro mig) men det är ju inte farligt. Är dom verkligen flyktingar??? verkar snarare vara bidrags turister.

  SvaraRadera
 24. "Vi vill lära oss svenska"? När dom intervjuade en av killarna i P3 så sa han att han var arab och inte kunde bo sån kyla för han var inte van vid det.

  SvaraRadera
 25. Jag kan bekräfta att grytan även användes för värnpliktiga ifrån F4. Jag gjorde min vinterutbildning i grytan -93 i ett tält 20 med lite sömn, mycket snö och låga temperaturer (-30 något). Visst var det ovant för en sörlänning som jag - men det var inte svårare än att man lärde sig att ha kaminen "lagom varm" som eldvakt och fick en god kamratskap.
  /kompis med lokatten

  SvaraRadera
 26. Säger bara; Otacksamma människor.
  När mina släktingar flyttade till USA på 1800-talet, var de jäkligt tacksamma för att de hittade en plats på jorden där de slapp brukspatron och godsägare och kunde skapa sig en framtid.

  SvaraRadera
 27. Vad förväntar ni er? Här anländer flyktingar i privatjet och sedan skickar vi dom till Norrland för att bo i en liten röd stuga. Klart de blir missnöjda!

  SvaraRadera
 28. Dessutom tvingade vi dem att åka buss i flera timmar. Har invandrar verket blivit rasistiskt?

  SvaraRadera
 29. En konsekvens av att protesterna i Östersund blir kända kan bli att de flyktingar med utbildning och goda chanser till integration väljer andra länder. De som "väljer" Sverige blir då de utan utbildning och möjlighet till integration. Konsekvensen blir en sorts omvänd Kanadensisk invandringspolitik.

  SvaraRadera
 30. Jag tror att Ullenhag kommer att förbarma sig över dessa stackars människorna och hysa in dom på Sheraton i Stockholm.

  SvaraRadera
 31. Krisen är avblåst. Migrationsverket har skrivit kontrakt med buss strejkarna. Har lovat att de ska få nytt boende inom 12 veckor.

  SvaraRadera
 32. Jag vill också ha ett bättre boende. Ett A läge vid guldkusten i Karlstad. Är det någon som hakar på så ockuperar vi en stadsbuss!

  SvaraRadera
 33. Kan bli en ny folkrörelse att ockupera bussar

  SvaraRadera
 34. 12 veckor är alldeles för lång tid.

  SvaraRadera
 35. Fast det är ju klart. Om jag som Svensk ockuperar en buss då blir jag väl anklagad för statsterrorism. jag kanske ska be om ett förhandsbesked på Säpos nya sida på Twitter.

  SvaraRadera
 36. Käre Lord Dexter. Du borde ha skickat dina inlägg till sajten Appissat. Föresten har du glömt att ta dina mediciner?

  SvaraRadera