Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2014-12-05 11:43

Vilka fonder för vändningen i olja?

För tillfället har raset i oljepriset stoppat upp och även om det är tidigt kan man fundera på vilka fonder man ska välja för att vara med när oljepriset vänder upp igen. Detta för de fall när man är förvisad till fonder, t ex PPM eller tjänstepensionsförvaltning, eftersom du, käre läsare, förstås själv bara handlar med akiter och är din egen fondförvaltare.


Till en början gissade jag rätt om Canadian Oil Sands (TSX:COS) sänkning av utdelningen. Jag skrev:
"Allt talar nu för en sänkning av utdelningen. Det är inte orimligt att den sänks till 0:20 CAD från aktuella 0:35 CAD, vilket tar ner direktavkastningen till 5.7%. Fortsätter oljepriset att falla kan sänkningen förstås bli ännu större."
Veckochart COS.
Canadian Oil Sands utlyste sedan en utdelningssänkningtill just 0:20 CAD per kvartal:
"To moderate the growth in net debt and based on the budget assumptions, COS intends to reduce the quarterly dividend to $0.20 per share concurrent with the release of its fourth quarter results in late January."
Aktien föll hårt på beskedet och ligger nu på 7.3% i utdelning om man förväntar sig att utdelningen per kvartal ligger kvar på 0:20 CAD. Aktien har därmed fallit 54% på kort tid, vilket också visar på uppsidan när oljepriset återställs till runt 100 USD tids nog, som skulle kunna ge en återhämtning på 125%, samtidigt som utdelningarna återställs. Om man tids nog ser en återställning till 0:35 CAD i utdelning så kommer det ge 12.8% i direktavkastning på idag satsat kapital. Man ska som bekant köpa när det är blod i vattnet.

Även 7.3% i utdelning ter sig rätt attraktivt i dagsläget. Dessutom kan man få se en viss ökning av faktiskt utdelning om svenska kronan fortsätter försvagas. Aktier utomlands är att blanka svensk ekonomi...
Veckochart nordamerikansk finolja

Frågan är dock om det först kommer spruta mer blod, och då inte bara ur näsan, utan ur alla kroppsöppningar, innan oljepriset vänder upp igen?

För stunden har nedgången i oljepriset stoppat upp, men någon trendvändning finns inte att tala om. Samtidigt säger sig Saudi-Arabien vara nöjda med 60 USD per fat olja, så baserat på det finns det ytterligare nedsida, vilket inte är goda nyheter för de nordamerikanska skifferoljebolagen.

Dock, givet att oljepriset kommer vända upp igen tids nog, så kan man titta på tillgängliga fonder för de där pensionspengarna.
Månadschart nordamerikansk finolja

Själv har jag legat ute ur oljan på fondsidan i några år, då småbolagsfonder har varit mycket mer attraktiva, och även gått bättre. Fast nu kan det börja bli attraktivt igen.

I PPM verkar det bara finnas en renodlad fulenergifond, nämligen Black Rock World Energy (PPM #517748). Övriga är generella råvarufonder, och exponeras därmed inte bara mot energi, även om även World Energy fuskar utanför oljesektorn.

Tittar man hos Swedbank verkar man bara ha sin Råvarufond. Avanza har fler de klassar som energfonder, men de flesta verkar mest vara råvarufonder med visst energiinslag.

Å andra sidan har t ex råvarugurun Jim Rogers hela tiden pratat om råvarucykler på 15 - 20 år, och nuvarande cykel startade ca år 2000. Att uppgången i råvaror verkar vara över ligger helt i linje med detta, då vi om en månad råkar vara på år 2015 och därmed kan cykeln faktiskt vara över.

I så fall är det slut på det roliga de närmaste 15 - 20 åren. Lagom till 2030 krisar det till sig på allvar i råvarusektorn igen. Känns årtalet igen, tro?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Tråkigt för våra tillgångar i olja men bra för de flesta andra tillgångar vi har.

  SvaraRadera
 2. och ditt investeringstips är......................

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som inlägget ej blev klart 😁
   Började bra sen lalala ....

   Radera
  2. Lars har ju alltid fel, då även när han säger att han alltid har fel... vet inte hur jag ska tolka det riktigt.

   Radera
 3. Oljeaktier och -fonder har inte varit någon trevlig investering på sistone.

  Ta en av dina favoriter som du nämner i inlägget, "Canadian Oil Sands". Den kostade 25-30 CAD när du skrev ditt berömda "dividends don't lite"-inlägg för sex år sedan. Idag ~11 CAD.

  Under dessa sex år har man fått schysst utdelning, totalt 8.40 CAD. Likväl en förlust på ungefär 22% över sex år. Kanske är det läge att köpa nu dock?

  Den som istället köpt aktier på stockholmsbörsen och återinvesterat utdelningarna från oktober 2008 har fått en avkastning på +136%.

  SvaraRadera
 4. @Cornu
  UBS (Lux) Str. Sicav - Rogers Int Commodity Index (EUR), som även den finns hos PPM borde vara en kandidat för den som vill investera i reala tillgångar som inte har bubbelvärdering just nu.

  SvaraRadera
 5. Odin offshore skulle jag nog sikta in mig på, har dock både olja och gas som inriktning.

  SvaraRadera
 6. Varför inte bara köpa certifikat i brentolja? Jag kan inte så mycket på området, men oljepriset måste ju rimligen gå upp förr eller senare, så vilka är riskerna med en långsiktig investering i oljecertifikat?

  Exempelvis denna: https://www.avanza.se/handla/certifikat.html/kop/370176/bull-olja-x4-h

  SvaraRadera