Cornucopia?

2014-12-04 11:51

Valprognos extra val 2015: (m), (c) och (sd) vinnare - två partier åker ur riksdagen

Utifrån förmiddagens enkät om hur läsare skulle rösta idag kan man konstatera att dödläget med (sd) som vågmästare ligger kvar och förvärras rent av, då två partier åker ur riksdagen och alliansens slås sönder. Det rödgrönrosa blocket får 140 mandat, alliansblocket får 123 mandat och det bruna blocket får 86 mandat.


Först lite om metodiken. Ett fåtal procent av bloggens ca 50 000 unika läsare per vecka har svarat.  så Jag bröt enkäten när svaren passerade 1 000. Fram till enkäten stängdes hade bloggen 7 189 unika besökare under dagen, så ca 14% av bloggläsarna svarade.

Utifrån skillnad i hur respondenter säger sig röstat i riksdagsvalet 2014 och hur de tänker rösta i extra valet 2015, har det faktiska utfallet från riksdagsvalet 2014 justerats. I olika steg i summeringen når man inte 100%, och efterföljande steg har då justerats proportionerligt för att nå 100%. Slutligen har partier som hamnar under 4%-spärren strukits från mandatuträkningen, som skett med en marginellt felaktig rak procentfördelning. Exakt fördelning av mandat sker via en algoritm, vilket kan ge något enskilt mandat i differens.

Metodiken bör vara bättre än den jag använde vid riksdagsvalet 2014, som utgick från EU-valet.
Prognos extra val riksdagen 2015.
Procentuellt utfall.

Bild på rådatat från uträkningen finns längre ner, liksom en skärmdump från enkäten.

Samtliga vänstersocialistiska partier går bakåt, inklusive feministiskt initiativ. Socialdemokraterna tappar flest procentenheter. Moderaterna går marginellt framåt, (c) tar ett rejält kliv uppåt och (sd) går fram mycket kraftigt, i linje med min tidigare prognos eller den som Dagens Samhälle lagt. Folkpartiet och kristdemokraterna åker ur riksdagen.
Prognos extra val riksdagen 2015.
Mandatfördelning.

Jag har kontinuerligt följt enkätens resultat och vågmästarrollen för (sd) berörs inte av att (fp) och (kd) åker ut. (Fp) balanserade hela tiden runt gränsen, medan (kd) åkte ut först med de sista ca 200 enkätsvaren. (Fi) var bara inne i riksdagen de första 100 svaren.

Den nya riksdagen innebär att alliansen upplöses, då två partier åker ut. Det vänstersocialistiska blocket kan inte få en majoritet ens med stöd av (c):s mandat. Ej heller kan resterna av alliansen få en majoritet med stöd av (mp).

Möjliga majoriteter enligt denna prognos är (m)+(sd), (s)+(m) eller (sd) + (s). 

Att (c) och (mp) eller (sd) och (v) och (mp) skulle sitta i samma regering är helt otänkbart. (M):s invandringspolitiska utredning från 2009 är i stort samma som (sd):s politik och en återgång till den skulle öppna för ett samarbete mellan partierna. Det mesta av (sd):s politik är samma som traditionell betongsosse eller gammelmoderat politik, och samarbeten är fullt möjliga.

Eftersom alliansen upplöses är inte en mittenregering med (s) + (m) otänkbart. Partierna ligger mycket nära varandra, när de inte längre behöver ta hänsyn till sina stödsvansar åt vänster eller höger.

Beräkningarna. Pilar visar hur justeringar gjorts, där summan
89.61 är antalet procentenheter som utgör mandatbas.
Med fördel upplöses efter detta valutfall Folkpartiet och Kristdemokraterna och går upp i moderaterna. Därmed har vi ett brunt nationalistiskt parti, ett grönt och ultraliberalt parti, ett högerparti, ett socialistiskt mittenparti, ett grönt svamptomtehaschrökarbottenfärgsniffarparti och ett kommunistparti att välja mellan. Tydliga enkla val. Utanför riksdagen hittar man också ett hatamänparti.
Skärmdump enkäterna.

Detta kan också innebära slutet på blockpolitiken, som framför allt existerar för (c), (fp) och (kd):s skull. Med enbart ett tydligt högerparti, (m)oderaterna, behövs ingen blockpolitik.

Viktigt att notera är att extra val inte utlysts än. Regeringen sitter kvar och har sagt att de tänker utlysa extra val den 29:e december. Om opinionsundersökningar går dem emot kan de förstås strunta i det och regera på alliansens budget istället.

Beskedet är också att (fp) och (kd) måste skärpa sig och synas om de ska överleva valet i mars 2015. Det räcker med 1.4 promille mer röster än denna prognos så är partierna kvar i riksdagen, så att de åker ut ska nog anses som osäkert. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

40 kommentarer:

 1. Eftersom läget är som det, och detta kan bli Alliansens sista strid, skulle jag som kd- eller fp-strateg överväga valteknisk samverkan, för att kunna fundera på framtiden mer i lugn och ro efter extravalet.

  SvaraRadera
 2. Varför är det ingen som nämner att det Löfvén faktiskt ämnar att göra är att lösa upp Riksdagen, på samma sätt som Riksdagen kan avsätta Regeringen genom en misstroendeförklaring så kan statsministern avsätta hela Riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som faktiskt sker är ju att statsministern inte är nöjd med parlamentets sammansättning, därför ämnar han att lösa upp Riksdagen. Jag undrar hur många som funderat på att statsministern faktiskt har makten att göra det.

   Radera
  2. Alltså, istället för att själv avgå upplöser han Riksdagen

   Radera
  3. Robin. Har du nån länk där man kan läsa om detta? Jag hittar bara denna som menar att det inte går. http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Kommunalt-misstroendevotum_H002K257/?text=true

   Radera
  4. Inte på internet, dock en lärobok från Statsvetenskap I vid Stockholms universitet "Den svenska politiken" (2011) "Regeringen är dock inte utan makt i förhållande till riksdagen. Konstitutionellt är riksdagen inte överordnad regeringen i alla avseenden - regeringen kan faktiskt avsätta sin kontrollant (riksdagen). Det står regeringen (i realiteten statsministern) fritt att när som helst upplösa riksdagen och utlysa extra val [...]"

   Radera
  5. Dock är väl "när som helst" fel då jag har för mig att det måste ha gått tre månader från valet.

   Radera
  6. Ok. Tack för svar Robin!

   Radera
  7. Det är väl ganska bra att Statsministern har det alternativet. Han har fått ett uppdrag av vår Riksdag att leda landet, men samma riksdag röstar inte på de förslag han ställer, dvs har inte egentligen fullt förtroende för honom. Därmed kan han inte göra sitt jobb på ett bra sätt. Lösningen är att Statsministern påvisar den för landet "dåliga" situationen och kallar till Nyval, dvs upplöser riksdagen eller så meddelar riksdagen misstroende mot statsministern. Men det alternativet stoppar all lagstiftningsprocess i Riksdagen under flera månader, dvs ca 70 % av alla omröstningar där det alltid blir majoritet i församligen och senare lag. Detta alternativ var det bästa av många dåliga alternativ.

   Radera
 3. Bara en liten kommentar till din benämning "bruna blocket": Blandar man grönt o rött, blir det brunt, så du kan använda den benämningen om det rödgröna blocket i stället. Brunt är en nyans av rött....
  Den verkliga faran är annars att vi får in ex SvP i riksdagen, vad ska man kalla det blocket? Kalla istället SD för det mörkblå blocket.
  Att de 7 icke-SDpartierna tycks ha låst sig vid SD som mobboffer har försett dessa partier med skygglappar, dom ser inte faran som kommer bakifrån och från sidan. I mars har vi enl MV:s beräkningar ca 30 000 fler flyktingar/invandrare, som ska härbärgeras och försörjas med skola vård och omsorg....Det kommer ffa att drabba landsbygden där det kokar redan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folkhemssocialism bör på intet sätt kategoriseras som blått.

   Radera
  2. Storbrittaniens premiärminister David Cameron är naturligtvis också brun (men bara i Sverige).

   Radera
 4. När jag röstade i din gallup så var det med förutsättningen att M uppdaterar sin migrationspolitik till ett hållbart scenario där existerande infrastruktur matchar antalet nyanlända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " hållbart scenario där existerande infrastruktur matchar antalet nyanlända." Dvs att M ska föreslå deportationer?

   Radera
  2. Aftonbladet och Expressen gillar inte deportationer så det kommer aldrig att gå.

   Radera
  3. Haha +1 Kallle7 och Lotta Trouble

   Radera
 5. Risken att allianspartier som bara är tiondelar ifrån en spärr inte får stödröster och kommer in är nog obefintlig. Värre om de ligger över i mätningar men klavertrampar i slutspurten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle jag inte vara så säker på. Vitsen med stödröstning är ju att förhindra att socialisterna får majoritet. Om blått + brunt ändå blir större än rött gör det ingen större skillnad om någon borgerligt småparti faller ur.

   Radera
  2. Tror inte blocksympatierna sträcker sig utanför Alliansen, de som stödröstar maximerar nog Allianskonstellationen. Det blir ju trots allt så att bortfallande partiers mandat fördelas på alla övriga. Så förlusten är större än procenten om man ser till mandatfördelningen när någon trillar ur eller faller innan målsnöret.

   Radera
 6. Fram tom 29e december måste man alltså ange att man ska rösta på sossarna i alla opinionsundersökningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det nog inte så många som räknat ut än...

   Radera
 7. Undersökningen har några brister. 1000 första röstande betyder att den blir överrepresenterad av permanent eller tillfälligt arbetslösa dvs de som inte är upptagna i möten eller vars arbete hindrar. Förmodligen finns också betydligt fler i grupperna aktieplacerare och 30-50 år än bland de som röstar.
  Möjligen har bloggaren fått en del som gillar de mest hånade partierna att lämna bloggen. (SD MP Fi) övriga partier har kanske därmed en överrepresentation.

  Ändå var det kul att läsa.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Över- eller underrepresentation spelar ingen roll, eftersom jag justerar utifrån faktiskt valresultat.

   Radera
  2. Tiden på arbetsdagen för din undersökning påverkar. Blev själv upptagen direkt efter mitt inlägg 13:24 av en trevlig aktieuppgång.

   Möjligen påverkar också den lilla förändringen i de som läser bloggen nu och före senaste valet. Hoppas du gör en ny undersökning betydligt närmare valet. Fast glöm inte bokskrivandet, aktier mm och att rädda några högbelånade. (Samt att du inte är omnipotent bara nästan )

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Denna undersökning säger ju inte ett skvatt mer än hur de tusen första tänker rösta. SD brukar ibland uteslutas av Cornu. Men han behärskar inte statistikens grunder och den är lika, högst, tillförlitlig som Aftonbladets Vi fem.

   Radera
 8. Röstar folket fel den här gången också blir det nästa gång ett nytt folk som väljs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte välja ett nytt folk
   Det kommer ju, om jag fattat det hela rätt, dylikt hela tiden...

   Radera
 9. Cornus förra valprognos, sept 2014, låg SD på drygt 9%. Baserat alltså på EU-valet. Vad kan vara anledningen till det felaktiga utfallet? Fler som ändrade sig och röstade SD?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina prognoser är naturligtvis väldigt grova pga underlaget. Dessutom baserade den sig på EU-valsresultatet, vilket var ytterligare missvisande.

   Radera
  2. Fast SD hade ju mer än dubblat sina röster i EU valet jämfört med det tidigare EU valet?

   Radera
 10. "Jag tänker inte administrera någon annans budget, det vore korkat helt enkelt"
  Sagt av Sveriges tillförordnande statsminister Stefan Löfven (S) två dagar innan han bestämmer sig för att sitta kvar och administrera någon annans budget.

  Han hittade väl 156000 (kr) skäl att hänga kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfven driver två linjer som vanligt (det han vill och det han måste). Win/win helt enkelt...

   Radera
 11. Det vore klokt av (M)+(FP)+(C)+(KD) att helt enkelt bli (A).
  Det vore också klokt av (S) att inte börja måla in sig i ett hörn igen.
  Det vore också klokt att undvika nyval.
  Det vore också klokt att kunna samtala med politiska motståndare.

  Antar att många av "beslutsfattarna" bara fungerar inom politiken eftersom man med hot kan ta för sig av skatterna även om man är helt dum i huvudet. Inom det riktiga näringslivet hade processen blivit kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det bara jag som tror att FI kommer att komma in i Riksdagen i mars? Många kvinnor i offentlig sektor som är besvikna på S nu efter september - en enda framträdande post till sossekvinnor i regeringen (Maggan) och ett antal som möjligen egentligen är kompententa men helt försvunnit i mediaskuggan bakom miljöclowerna Romsom och Alice Blaha-Kuken (eller vad hon nu heter). FI kan komma att återupprepa sitt EU-resultat (som ju var ett slags proteströstande) om de lyckas mobilisera på samma sätt. Jag tror också att det finns kvinnor som tvekat mellan S och V och nu insett att S fortfarande egentligen är en mansborg och att V är utestängda från inflytande av denna mansborg - för de som inte gillar Mp kan kompromissen då bli att proteströsta på FI istället - det kan blir 5-8 procent där gissar jag.

   Radera
  2. Tror de som röstade på FI förra gången är besvikna och röstar på MP istället.

   Radera
  3. För F! talar att de denna gång får sina valsedlar distribuerade av valmyndigheten till minsta byhåla. Även om det inte är i byhålorna F! har sitt största stöd direkt.

   Då är nog chansen större att de får över 12% i Stockholms kommun och där går det bra att distribuera till fots.

   Radera
 12. Kommer vi se en ny valkampanj? Tänker inte först från politiskt håll utan främst från gammelmedia, proffstyckarbloggar och statsmedia.

  Då tänker jag att ovan mistlurar till valet i september sköt slut på allt sin uppsamlade torra Sd-smutskastnings-och-skandal-krut.

  En "fördel" med att ha val så sällan som vart fjärde år är att fårket glömmer bort hur invaggade och lurade de blir under en valkampanj. Men med senaste valet (med tillhörande följder) färskt i minnet sitter det svenska folket verkligen inne med makten denna gång.

  Otroligt spännande.

  SvaraRadera
 13. Det talas nu om att speciallagstifta explicit för att neutralisera SD. Detta ska ske genom att man bara får rösta på 1 budget i riksdagen. Undrar hur gemene man uppfattar denna hatkampanj mot SD? För SD borde det vara en enkel sak att i media verkligen framhäva vilka former hatet mot dem tagit, och sedan rösta tekniskt, dvs SD ska undvika att rösta på sin egen budget, för att sedan rösta ned sittande regerings budget.
  Låt kulturrevolutionärernas söner och döttrar få smaka lite på sin egen medicin; dvs "öga för öga, tand för tand".

  SvaraRadera
 14. Det är förvånande att Cornu tror att man får ett högerparti som ligger längre till höger när man slår ihop en massa socialliberala partier?

  FP skulle lika gärna kunna gå ihop med V eller MP som med M. FP är ett mycket kulturradikalt parti, med litet ekonomiskt ansvarstagande påklistrat ovanpå. Och deras hjärta tycks bo i kulturradikalismen snarare än i ekonomin.

  M och S ligger väl lika nära varandra som något annat parti? KD är väl egentligen där också. Socialliberaler är de allihopa egentligen utom möjligen C och V. Och ekonomister är de allihopa utom möjligen MP och Fi. Och KD är wannabe icke ekonomister.

  Däremot tror jag att styrekförhållandena kommer bli ungefär som Cornu förutsätter. Förutom att jag inte tror M går framåt något.

  Sen undrar jag vad som flög i Löfven när han utlyste nyval, är han inte riktigt klok? Hans regering har gått från klanteri till klanteri och gjort ett allmänt taffligt intryck. Och till råga på (hans) elände så utlyser han nyval med den här misslyckade budgeten och kedjar sig redan nu till MP. Han skulle snackat mindre och tänkt mer efter att hans budget besegrades. Och ärligt talat, innan också.

  SvaraRadera