Cornucopia?

2014-12-22 11:59

Vad fick du i julgåva av arbetsgivaren?

Så här i juletider händer det att arbetsgivare av någon outgrundlig anledning ger sina anställda julgåvor, vilket visar att de anställda har för låga löner eftersom arbetsgivaren anser att lönen inte räcker för att kompensera för att anställda gör sina arbetsuppgifter. Vad fick du i julgåva av arbetsgivaren?


Julgåvor är begränsade till 450:- SEK inklusive moms, men fraktkostnader får tillkomma ovanpå detta. Skatteverket skriver:
"Julgåvor till anställda är skattefria för de anställda om:
värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. I värdet inräknas inte fraktkostnader. Om värdet är högre blir gåvan skattepliktig från första kronan,julgåvan inte är kontanter. Skattefriheten gäller inte gåvor som lämnas i pengar. Med pengar jämställs andra betalningsmedel som check eller postväxel. Gåva i form av presentkort som inte kan bytas mot pengar kan vara skattefri. Läs mer i Skatteverkets ställningstagande Presentkort i gåva till anställda."
Kort sagt kan man komma runt pengafrågan genom att ge de anställda 450:- SEK i presentkort på ICA. De anställda kan därmed lägga 450:- SEK mindre av sin skattade lön på mat den månaden och får istället 450:- SEK att använda efter eget huvud.

Fast så gör nog få arbetsgivare. Utom möjligen egna företagare (OBS: enskild firma kan som vanligt inte ge sin anställde någonting alls, inte ens företagshälsovård).

Och ni ska vara misstänksamma om alla anställda får kryddig salami. Antagligen är det VD:ns barn som via företag som specialiserar sig på just detta säljer kryddig salami för att finansiera en klassresa.  Därmed är det ett snyggt försök av VD:n att via företaget finansiera barnets klassresa och samtidigt kompensera de anställda för de dåliga lönerna.

I övrigt är det tillåtet med två personalfester per år, inklusive julbord. Maten får kosta 90:- SEK per person, och kringkostnader får kosta 180:- SEK per person. Skatteverket nämner musikunderhållning, men rimligtvis kan restaurangen speca 90:- SEK för mat och 180:- SEK för lokalhyra. Dessutom får samma belopp även omfatta anställdas närvarande anhöriga.

Så vad fick du i julgåva av arbetsgivaren i år? Känner du dig tacksam och glad över denna?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

29 kommentarer:

 1. Inget alternativ passar :( (delägare i AB, fick inget :( )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något av de sista två...

   Radera
  2. Är själv Verkställande Direktör, så valde snåla direktörsjävel!

   Radera
  3. Det är jag som är den snåla direktörsjäveln. Köpte aldrig något paket till mig själv. Vad ska man svara då? :-)

   Radera
 2. 450 kr i presentkort till den lokala köphallen (engelskans Mall, tror det blir korrekt översättning). Mycket glad, då jag kan köpa vad jag vill där extra för pengarna.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Presentkort på 1 500.

  SvaraRadera
 5. Lite autistvarning i första stycket.

  Fick en julklapp för första gången sedan jag började i firman. Det var väldigt uppskattat faktiskt, just därför att det kom helt oväntat. Dessutom fick alla en liten extra julcheck pga väldigt gott resultat. Dem var populär eftersom den gav samma belopp till alla till skillnad från de vanliga bonusarna.
  Julklappen gick till alla, även konsulter, vilket också gav en positiv signal.

  SvaraRadera
 6. Vet inte än, men det är alltid en flaska brännvin eller två.

  SvaraRadera
 7. Presentkort hos Supékort. Allt till Barncancerfonden. Ser det som skattemedel som återgår till bistånd då det nu används till att bekosta asylhaveriet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om arbetsgivaren på begäran av den anställde, i stället för julgåva, skänker pengar till ideell verksamhet ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön. Detta eftersom gåvan jämställs med kontanter"

   Radera
  2. Jag var inne på det i en tidigare kommentar, 90-organisationerna bör ha en flaska kranvatten eller liknande till salu för 450kr.

   Radera
  3. Se på fan. NLL får mer ekonomiska bekymmer att brottas med.

   Radera
 8. Jag gav 450 kr i presentkort på ICA till hela personalen.

  Jag har sett folk bli så besvikna på julklapparna från arbetsgivarna över åren så detta löser det och de flesta blir nöjda.

  SvaraRadera
 9. Som anställd i Falu Kommun fick jag en blå/gul mössa och halsduk samt en biljett till skid-vm på valfri dag.
  Är inget stort fan av längdskidåkning, men skulle jag mot förmodan få för mig att nyttja min julklapp och gå på stafetten, får jag ta ut en semesterdag om den faller inom arbetstid enligt min chef.
  Kanske ska kränga biljetten utanför arenan till någon överförfriskad norrman istället.

  SvaraRadera
 10. Fick en reklamväska (dussinvara) av företaget......

  SvaraRadera
 11. Lite bestick välsignade av nån sorts kändiskock (tjock som sjutton) samt eget val ur ett påkostat häfte med alla möjliga alternativ.

  SvaraRadera
 12. En låda med goda ostar och rökta korvar är det jag fått som varit mest uppskattat. Sen är öl och sprit aldrig fel, en flaska rött, några Ale/IPA/Stout eller rom, cognac, etc. Presentkort på valfri matbutik går även bra det.

  SvaraRadera
 13. En gång fick jag av den anställde ( en flicka ) ett tigeröga.
  Cabuchon slipat.
  Trevligt?
  Tja, si så där.
  Jag hade nämligen givit det till henne ett par år tidigare.
  Lite bättre än att säga upp bekantskapen per SMS, kanske i alla fall.
  Om nu inte bloggaren alltid ger mig anledning minnas det förflutna skulle livet vara lite lättare.
  Varför, Lars?

  SvaraRadera
 14. Manpower ger numera till välgörenhet istf prylar till personalen vilket jag tycker är utmärkt. Tidigare har vi fått fickalmanackor med vårt namn på och det har också varit mycket uppskattat för en kalender behöver man alltid - åtminstone då. Tidigare har jag fått småsaker, någon delikatesslåda eller annat. Jag har alltid blivit glad för min present. Ser det inte som en gåva istf lön utan som en gest man ger till jul precis som man köper kallingar och strumpor till maken eller en varm kofta till mamma. Det måste inte vara så dyrt jämt.

  SvaraRadera
 15. Kryddig salami (eller motsvarande) var inte med som alternativ...

  SvaraRadera
 16. Måste allt vara så ultrarationellt och perfekt att man inte kan ge bort en present längre? Att få några hundra kronor i kontanter måste ju vara rätt ointressant för den här bloggens läsare i alla fall?
  Uppskattar man presenter av familj och bekanta om man är såpass kverulantisk?
  Bra tips på presenter kan ju vara just saker man vet att en lagom snål en inte köper själv, som någon matvara av lyxkaraktär till exempel.

  SvaraRadera
 17. Jag brukar erbjuda de flesta min salami. Skinkan däremot behåller jag för mig själv...

  SvaraRadera
 18. Företaget gav ca 80 kr per anställd till välgörenhet. Generöst!

  Jag fick informationen via rykte, men det beror väl på att jag jobbat ihjäl mig istället för att mysfika sista veckan.

  SvaraRadera
 19. Vårt företag skänkte okänd summa pengar till välgörenhet istället för att ge personalen några klappar av betydelse, knappast eftersom att de är genuint bryr sig om de behövande, men det ser ju bättre ut i marknadsföringssyfte än att ge presenter till personalen. Dock fick jag ändå en present av min chef, värd ca 40 kr, bestående av sådant som chefen är väl medveten om att jag inte tål... och även om jag tålde det skulle jag inte äta skiten för det finns inga positiva hälsoeffekter för någon av att äta det. Så jag lämnade det på fikabordet så kan nån annan kollega som vill försämra sin hälsa äta upp det. Chefen själv kanske..

  SvaraRadera
 20. Två handblåsta champagneglas och en bok om hur man njuter den ädla drycken bäst.

  SvaraRadera
 21. En kniv för drygt 800 kr. Hos mina tidigare arbetsgivare väljer de nuförtiden att donera pengar till hjälporganisationer, vilket de mycket väl kan göra utöver de julgåvor de tidigare givit sina medarbetare.

  SvaraRadera