Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2014-12-02 09:48

Utdelningssänkning på gång för COS?

Med raset i oljepriset kan vi antagligen vänta oss en sänkning av utdelningen från Canadian Oil Sands (TSX:COS) när nästa utdelning offentliggörs i januari och betalas ut i februari. Annars ligger utdelningen idag på 10.14%.

Veckochart COS

Aktiemarknaden har sänkt bolagets aktiekurs kraftigt i takt med oljepriset och från toppen i juni har kursen rasat 44%. Det är rimligt att anta att detta återspeglar förväntningarna på kommande utdelning.

Tittar man på historiska utdelningar så ser man att dessa varit relativt hårt kopplade till oljepriset. När bolaget var en trust fram till 2011 var den matematiska korrelationen mellan oljepris och utdelningar 0.60, dvs mycket högt.
COS utdelningar 2005 - 2014
samt oljepriset (WTI).

Sedan 2011 har bolaget istället varit just ett aktiebolag och utdelningarna har sänkts på grund av att man inte längre gynnas skattemässigt. Sammanlagd korrelation 2005 - 2014 blir då endast 0.18 och under aktieperioden endast 0.1.
COS utdelningar 2011 - 2014
och oljepriset (WTI)

Den låga korrelationen beror förstås på att utdelningen varit i princip konstant, medan oljepriset pendlat mellan 90 och 110 USD under perioden.

Allt talar nu för en sänkning av utdelningen. Det är inte orimligt att den sänks till 0:20 CAD från aktuella 0:35 CAD, vilket tar ner direktavkastningen till 5.7%. Fortsätter oljepriset att falla kan sänkningen förstås bli ännu större. Vid kraschen i oljepriset 2008 sänktes utdelningen från 1:25 CAD hela vägen ner till 0:15 CAD. Sänkningen i inledningen av 2011 berodde på skatteeffekter av ombildandet till aktiebolag.

Min tro är att kraschen i oljepriset förstås är tillfällig och att priset kommer återhämta sig. Med det kommer också utdelningen att höjas, så ett köp på dessa nivåer kan likväl långsiktigt ge en direktavkastning på satsat kapital om 10%. Men fånga aldrig en fallande kniv. Man kan med all sannolikhet vänta med att kliva in i COS till oljepriset åter visar styrka.

COS är en aktie för byrålådan, där man ställer in siktet på åren 2025+. Bolagets fuloljereserver kommer fortsätta utvinna olja långt efter peak oil, och skördetiden kommer längre fram. Till dess får man stå ut med kontinuerliga utdelningar, som förslagsvis kan återinvesteras i bolaget.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Företaget är belånade upp till öronen. Risk för en ny subprimekris i miniformat i USA och Kanada.

  SvaraRadera
 2. Bolaget har sällan varit under 20 CAD så nivåerna är ju intressanta. Risken är väl att de inte klarar sig om det blir långvarigt.

  Vad har de för break even per fat? Har inte hittat.

  SvaraRadera
 3. Vem kommer köpa dyrolja när hela det finansiella systemet kraschat? Det lär dröja längre än 2025 innan världen har återhämtat sig.

  SvaraRadera
 4. Phillips ställde in utdelningen helt i 3 år, tror det var 1931 - 1933. De hade haft ett program där anställda skulle övertala vänner och släkt att köpa Philips aktier, det var innan den stora börskraschen förstås. Många anställda fick gömma sig för släkt och vänner.

  Frank Phillips klarade sig igenom depressionen med rädda bankirer hängande runt halsen som albatrosser, medan många andra oljebolag gick under. Men det var med nöd och näppe, och ett riskfyllt innovativt pipeline projekt för att nå nya marknader i östra USA.

  Överproduktion och sjunkande efterfrågan - vad hände då med oljepriset?

  Ett citat från Frank Phillips biografi "Oil Man", page 326:

  ". . . from a peak of $3.50 a barrel in 1920 to $0.95 a barrel in 1930. In 1931 the crude oil price shrank to only $0.22."

  Det är ett fall till 6.3% av toppenpriset. . . . idag skulle det get ett botten omkring $9?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag menar, en världsomspännande långdragen depression är i princip oundviklig och det kommer slå stenhårt på de flesta råvaror. Det kommer inte vara brist på olja de kommande 15 åren, utan brist på efterfrågan.

   Radera
 5. Utdelningen nästan halverad och COS tappar 15%. Är detta tidernas köpläge?

  SvaraRadera