Cornucopia?

2014-12-20 19:14

Upprekyl i oljeaktier

Oljepriset har marginellt återhämtat sig, eller åtminstone satt sin krasch på en mycket tillfällig paus under fredagen, men bra oljeaktier har återhämtat sig under veckan. Charts för Lundin Petroleum (OMX:LUPE), Canadian Oil Sands (TSX:COS) och Black Pearl (OMX:PXX SDB, TSX:PXX) följer nedan.


Även DNO (OSE:DNO) har återhämtat sig på motsvarande sätt, men min kursleverantör levererar inte historiska data för aktien, så en graf blir missvisande.

Man kan fråga sig om återhämtningen beror på
 1. Att nedgångarna var en överreaktion
 2. Att aktiemarknaden leder utvecklingen med några månader och oljepriset följer efter tids nog. Trots allt är det framtiden man investerar i och inte nuläget.
 3. Att det är en tjurfälla, som lurar in de som ännu har pengar kvar och att kraschen fortsätter. 
 4. Att hela nedgången var en björnfälla för att lura ur de som var negativa.
Kort sagt - fortsätter återhämtningen eller fortsätter nedgången? Vid så här kraftiga ras utlöses alltid belånade portföljer och tvingar fram tvångsförsäljningar. När dessa ebbar ur kan man få upprekyler, men sedan fortsätter nedgången på fundamenta.

Frågan landar i ska man ligga kvar, ta hem nya eller utökade positioner på upprekylen eller ska man sälja av det man har (kvar)?
Dagschart COS. Den som köpte på en perfekt botten och sålde på toppen igår tjänade 88% på tre dagar.
Köpte man för 6:20 CAD ger aktien dessutom 13% i direktavkastning om man sitter kvar och om oljepris
och med det utdelningarna återställs till runt 100 USD kommer direktavkastningen på 6:20 stiga till drygt 19% om året. 
Dagschart LUPE. Perfekt affär har gett 20% på tre dagar.

Dagschart PXX. Perfekt affär har gett 35% på tre dagar.
Volatiliteten är dock oroande. Man ska dra till sig öronen när man får extrema rörelser åt bägge hållen. Långsiktigt har man dock haft fantastiska möjligheter till bra köp här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Som beskrivet. Bra tillfälle att köpa för långsiktiga.

  SvaraRadera
 2. Lågkonjunkturen knackar på. Det här gången utan räntesänkningar.

  SvaraRadera
 3. Det ter sig lite optimistiskt att tro att oljeaktierna skall bli mycket värda en dag. Jag tycker mer att det verkar som att vi går mot harmageddon. Det finns bara två saker som kan förhindra det globala sammanbrottet. Det ena är stora teknologiska framsteg som gör att kakan vi har att dela på kan bli mycket större. Det andra är en uppdatering av våra värderingar, världsbilder och policys. Jag har försökt bidra med det senare, men tiden är knapp. Det kan tyvärr ta tjugo år att uppdatera våra värderingar, världsbilder och policys och den tiden har vi inte. Då är teknologiska trollerier det enda vi har att hoppas på. Oljeaktiernas värde förefaller vara beroende av en högst osannolik BAU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Inte för att vara framtidsoptimistisk men jorden går nog inte under den här gången heller.
   Mer dopade marknader och konstlade styrmedel gör att ångan hålls uppe.
   Strategi med rasat oljepris just nu är väl kanske att göra det besvärligt för Ryssland. Men samtidigt som USA säkert kan styra marknaden så torskar de dit på sin egna oljeproduktion.
   Besvärligt och osäkert läge för investeringar. Ofta då som de bästa köptillfällena finns.
   Men det vet man inte för ens efteråt

   Radera
 4. Det är inte så jättekonstigt att det sker någon form utav reaktion här i dessa regioner. Om vi tittar på månadscharten (http://i.imgur.com/DXALgMI.png) för energisektorn i USA, mha. tex. ETF:en XLE, så ser vi att vi är i en långtgående uppåttrend, och att vi på sistone har haft en kapitulation volymmässigt. Om "de flesta" dumpar sina aktier så kommer det tids nog inte längre finnas några kvar som är villiga att sälja. Då finns det därefter bara en väg att gå: uppåt. Hur det går i slutändan kan endast tiden utvisa dock.

  SvaraRadera
 5. Nja, tror inte vi ser botten än. Brent har mycket svagt stöd runt 50 och tufft motstånd runt 55-57.

  Tufft motstånd finns inte förrän 42-45.

  Det var det tekniska.

  Hur mycket vinst gör t.ex. LUPE vid $60 fatet.. Hur kommer det påverka när de ska rulla sina obligationer...

  När oljan låg på 120 låg LUPE på 140. nu vid 60 ligger LUPE på 110.

  Går inte oljan snabbt upp mot 80-90 så spår jag ras för de flesta oljeaktier.

  Har dock hedge på min trade då vad som än händer så kommer det gå snabbt åt något håll

  SvaraRadera
 6. Det kan säkert vara ett ypperligt tillfälle att ge sig in i tex COS.

  Dock var det ett lika ypperligt tillfälle under finanskrisen, vilket du själv nämnde i oktober 2008.

  "Oavsett risker, så är min åsikt att det just nu är ett fantastiskt tillfälle att komma in billigt i dessa truster, och att det är väl värt att själv läsa på, konsultera andra och titta närmare på denna investeringsmöjlighet, som annars får rätt lite uppmärksamhet i Sverige. "

  COS då = $31.
  COS nu = $11.4.

  Visst, man har fått >$8 utdelning under tiden, men ändå. Här snackar vi volatilitet och hävstång...

  Det känns dock sannolikt att på 10 års sikt eller så så bör oljepriset stiga så pass att dessa företag fortsätter vara lönsamma och att aktierna ger relativt hög utdelning. Att försöka trada på detta verkar svårt, bättre då att bara köpa på sig nytt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jämför ex med en investering i Swedbank oktober 2008, 66 kr då -> 192 kr idag plus >25 kr utdelning.

   Radera
 7. Här talas det om nära förestående ras på 50 procent för amerikanska börsen. Då kvittar det nog hur oljeaktierna går. Det handlar som vanligt om fear mongering för att få sälja tips till oroliga investerare om hur man bäst klarar nämnda kollaps. Men okunnig som jag är så är det lätt att tro på experterna Faber och Hyman, om det nu stämmer att de faktiskt haft rätt förr.

  http://www.moneynews.com/MKTNewsIntl/stock-market-crash-warren-buffett-indicator/2014/10/03/id/598461/

  SvaraRadera
 8. En erfarenhet jag lärt mig är att inte göra någonting är ett bra alternativ!
  Fast det är svårt att efterleva!
  I tre år har en oljeinriktad (och ryssinriktad) portfölj underpresterat mot index . Men på 10-15 års tid så ligger den väl till mot index.

  SvaraRadera