Cornucopia?

2014-12-23 18:15

Ukrainas parlament röstar bort alliansfriheten - öppnar för NATO-medlemskap

Ukrainas lagligt och demokratiskt valda parlament har precis klubbat bort Ukrainas alliansfrihet (eng non-aligned status) och öppnar därmed upp för NATO-medlemskap rapporterar BBC.

"The BBC's David Stern in Kiev says it is not clear when Ukraine will apply for Nato membership and many officials see it as a distant prospect.
Ukrainian President Petro Poroshenko pledged to seek Nato membership over Russian support for rebels in the east."
Alliansfriheten antogs 2010 under hårt tryck från Ryssland, men har nu skrotats på grund av den ryska invasionen av sydöstra Ukraina och annekteringen av Krim.

Jag kommer i julhelgen publicera ett antal blogginlägg om kriget i Ukraina, då jag bland annat ansikte mot ansikte träffat och pratat med en ryskspråkig flykting från Lugansk, som under den ryska ockupationen blivit till ett helvete för civilbefolkningen. Förtrycket och förföljelserna av civilbefolkningen är så omfattande att man i praktiken återgått till Sovjetstatens förtryck, fast utan lag och ordning där man istället styrs av ett gangsterväldes godtycke.

Om man vågar protestera riskerar man sitt och sin familjs liv, eller värre, och endast flyktingar som fått ut hela sina familjer vågar tala ut. Det samma gäller deltagande i "folkomröstningar" med genomskinliga valurnor och övervakning av beväpnade gangsters eller ryska FSB-agenter. Rösta fel och någon i din familj riskerar "försvinna".

Sydöstra Ukraina har inte blivit "befriat", utan tvärt om har situationen aldrig varit så illa för civilbefolkningen sedan Sovjetunionens fall. Putins invasion har på inget sätt "räddat" några ryssar, utan tvärt om kastat ryskspråkiga ukrainare ner i fördärvet.

Jag har även haft kontakt med frivilligsoldater från frivilligbataljonerna i Ukraina. Det finns en del lärdomar och erfarenheter där, som är applicerbara på svenska försvaret.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Ser fram emot kommande inlägg. Läget enligt svensk media är ju inte mycket att hänga i julgranen...
  God Jul btw! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är fascinerande. Det beslutet som togs borde vara en riktigt bomb för journalisterna, vare sig man är på den ena eller andra sidan. Men när man strosar in på nyhetsmedierna så får man bara läsa om tips till rim, mellandagsrea och Blondinbellas resa till akuten med sitt barn.

   Snacka om saker och ting är upp och ner. Ibland undrar jag inte om Sverige behöver sig en riktigt knäpp på näsan om vad som faktiskt är av vikt här i världen..

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Nu laddas det i trollstugan!

  SvaraRadera
 4. Du är inte rädd Lars att du blir utnyttjad?

  SvaraRadera
 5. Är så förbannat imponerad av Ukrainas förmåga och vilja att stå upp för sig själva. Jag har läst tillräckligt mycket om situationen för att säga att det är en herrans massa människor runt om i Europa och USA som tappat hakan av Ukrainarnas stridsvilja och de står som förgrund för de besluten som nu tagits i kontext av att försvara västvärldens intressen och Ukrainas vilja att vara en del av den.
  Ukraina gör det alla vill att Tyskarna gjorde fast från ett fundamentalt underläge. Go Ukraine!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske de kan bli det nya Finland.

   Radera
  2. Dom har ju lite historia att luta sig emot. Holodomor, etc.

   Radera
 6. Ser fram emot utlovad underhållning under julhelgen.

  SvaraRadera
 7. Gratulera den halvkriminella församlingen i Bryssel för dagens tillstånd i Ukraina.

  https://www.youtube.com/watch?v=PjC6UhAM16Y

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu Sven, halvkriminell var ordet. Synd bara att de helkriminella i Kreml (helkremlinell?) hann före med invasion av Ukraina. Hörde jag psyops?

   Radera
  2. Farage säger som det är och vi kan se hur också i denna konflikt anständiga människor står mot kulturmarxisterna

   Radera
  3. Farage är globalist, f d bankir och frihandelsförespråkare. Är det verkligen än du vill citera?

   Radera
 8. @Johan.

  Det är upp till dig. Om du sett länken skall du få se en brittisk libertarian uttala sig i EU-Parlamentet. Om han är en psyop? Njääääh.

  Lars Wilderäng är en tvättäkta Psyop himself. Det krävs inte mycket läsning för att förstå att L.W.egentligen kränger sina romaner genom den här bloggen. Och då skenar liksom en lantbrukares förstånd iväg med en, utan anledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven: Pilutta dig ggr 100! Stjärnstopp!

   Radera