Cornucopia?

2014-12-09 22:09

Totalt haveri på Swedbank - läsaranekdot från utlandsemestern

Swedbank har drabbats av ett totalt datorhaveri. Kortbetalningar fungerar inte, det går knappt att komma in på telefonbanken och väl där går det inte ens att flytta pengar mellan konton. Bland drabbade är en läsare, som mailade mig från restaurangen i London, omringad av säkerhetsvakter efter att inte kunna betala barnfamiljens nota.

Eller ja, han mailade mig efteråt, men det lät bättre.
"Som trogen läsare av Cornu vet jag om att man inte kan lita på kort. Utomlands ser jag alltid till att ha betalt hotell, hemresa och transfer i förväg, Jag har alltid kontanter för största tänkbara skuldutgift, alltså en m idag för familjen. Man betalar ju den efteråt och är då skuldsatt. Det brukar vara tusen kronor. Nu hade jag hundra pund som kontantreserv, men när Swedbank gick ner låg nota på hundrasex pund. Inget kort fungerade i familjen, i avsett belopp, det gick inte att ta ut från automaten jag skickades till medan två säkerhetsvakter höll familjen som gisslan. Telefonbanken fungerade inte. Det var fyrtiofem minuters kö till personlig service. Till slut gick managern med på att ta hundra pund och släppte iväg oss,  medan hela restaurangen titta på oss. Barnen grät nästan av oro och för att de skämdes över sina fattiga föräldrar och oroade sig över om de någonsin skulle komma hem igen. Jag kommer aldrig mer använda Swedbanks kort utomlands, kanske byter jag bank helt."
Ibland räcker det inte att tänka rätt, åtminstone inte om man råkat gå över kontantbufferten som i exemplet. Jag brukar iofs rekommendera tillräckligt med kontanter för alternativ resa hem, t ex vid en  force majeur som gör att dina flygbiljetter dras in, men en buffert för största skuld är ett gott steg på vägen och större summor vill man nog låsa in och inte gå runt med på stan.

Just på utlandssemester är man extra känslig och min läsare ovan är knappast den enda just nu drabbade.

Swebank hänvisar till Facebook och Twitter på sin hemsida... Som om sociala medier fungerar för kundservice. Tillägg: Man har nu slutat att hänvisa till Facebook och Twitter men medger att man inte har en aning om när problemet är fixat och att kunderna vare sig kan ta ut sina pengar eller använda kort eller Internet- eller telefonbanken. Sveriges största banks kunder blev i praktiken av med allt de har på banken tills vidare. Cash is King.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

21 kommentarer:

 1. Avänder aldrig kort om jag kan undvka det. Alltid kontanter om det går. Tycker inte om att andra skall se vad jag gör. Enkelt. Fyll plånboken med cash. Så får du bland annat kontantrabatt på den lokala bensinstationen.

  SvaraRadera
 2. Eller så har man 3-4 stycken, från olika kortutgivare och banker...

  Mycket kan hända med kort, det har jag lärt mig den hårda vägen. Så numera har jag åtminstone 2 helt olika kort med mig på semestern. Oftast 3-4 stycken. Från olika banker och blandat VISA/MasterCard.

  Cash is king, men kontanter kan också få fötter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör samma sak, men stör mig hela tiden på alla dessa kortavgifter. Det är ju reservkort både till mig och frun som ska betalas. Men man ska inte vara dumsnål.

   Radera
  2. Kör med kort från t.ex. Statoil eller Shell. 1% bonus på alla köp (=1% rabatt på allt) och upp till 60 dagars räntefri kredit (=dina pengar kan ticka ränta under tiden). Inga kortavgifter och du får rabatt på bränsle. Dessutom har du möjlighet att bestrida ev. bedrägerier innan du pengarna försvinner från ditt konto.Inga objektiva nackdelar med andra ord. Se bara till att betala direkt så att det inte börjar ticka 15-20% ränta.

   Radera
  3. Skaffa OKQ8 VISA och/eller Shell Mastercard och koppla autogiro på hela beloppet. De tar inte heller betalt för extrakorten (så du och frun kan ha varsitt kort kopplat till samma kredit).

   För användning utomlands rekommenderar jag dock GE MittKort från GE Money Bank. Ger ingen bonus men tar ingen avgift för valutaväxling som de flesta andra gör.

   Inget av korten jag har nämnt har några avgifter så länge man betalar hela beloppet varje gång och inte använder dem till att ta ut kontanter (eller handlar med andra valutor än SEK med OKQ8/Shell).

   Radera
 3. I de här tidigare "nu har det kraschat"-inläggen kom det alltid en brasklapp:
  "Tillägg: Både jag och mitt förlag förnekar all inblandning i XXXX:s IT-krasch och kraschen är inte alls ett marknadsföringstrick för min senaste roman Stjärnklart."

  Den här gången förnekar Cornu inget...hmm. ;-)

  SvaraRadera
 4. Fast plötsligt ont om pengar utomlands kan ge trevliga effekter.

  Var i Italien med familjen och upptäckte plötsligt att min reseräkning inte hade betalats in till kontot. Vi fick börja köra hemåt och leta billig övernattning. Det blev bondgårdar till barnens stora förtjusning.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Åt på en liten sushirestaurant där kortläsaren slutat fungerade. In kom en familj med 3 förväntansfulla barn och föräldrar i 40-45-årsåldern. De hade inte Cash och fick med ledsna barn lämna stället.

  SvaraRadera
 6. Säger en del om samhället att ingen av de andra gästerna ville skänka 6 pund för att lösa ut en barnfamilj i knipa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast mest tycker jag det säger om hur gniden och oförstående restaurangägaren var.

   Radera
  2. Tja, såklart man försöker alla sätt att få betalt o betala före man ger sig. O ägaren backade istället för att kräva 6h arbete i köket =)

   Ser väl inget knas i situationen alls jag. Har själv fått lämna flickor som pant medans jag springer till automat.

   Radera
 7. Är det klarlagt om det var debitkort ("bankkort") eller kreditkort som slutade funka? Eller båda?

  Jag tänker såhär; för ett kreditkort behöver ju inte Swedbank vara upp, strängt taget. Det räcker med att VISA eller Mastercard (vilket det nu är de har) fungerar. Transaktionen clearas med utgivaren senare.

  För debitkortet ska ju dock summan dras direkt från kontot, och därmed stoppas transaktionen om man inte kan cleara direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt analys. Det är därför man alltid ska ha ett kreditkort som komplement till sitt bankkort om man till vardags föredrar att köpen dras direkt från kontot.

   Viktigt är också att ha minst ett visa och ett MasterCard. Samt från minst två olika lokala utfärdare. Tex Swedbank och ica. Man måste se upp med mindre utfärdadare då dessa ofta bara ger ut andras kort. Tex Statoil ger ut seb kort sist jag kollade.

   Själv har jag fyra kort i plånkan och känner mig väl förberedd. Obs se till att ha minst ett äkta visa/MasterCard och inte electron/maestro då de senare inte fungerar om terminalen själv är offline.

   /jobbar i branchen

   Radera
  2. http://www.swedbank.se/privat/kort-och-betalningar/kort/vara-kort/index.htm

   Bankkort Maestro
   Betala med kortet både i Sverige och
   utomlands - i butiker med
   direktuppkopplad terminal.

   Bankkort Visa
   Betala med kortet både i Sverige och
   utomlands – pengarna dras direkt
   från ditt konto i banken.

   Är det någon skillnad på dessa kort funktionsmässigt?

   Radera
  3. Ja det är rejäl skillnad på kort och kort, och det är inte alltid uppenbart vem som processar vilka kort åt vem och på vilket sätt. Omfattade haveriet bara Swedbanks kort eller var även andra kort inblandade? Överhuvudtaget är internationell korthantering som en dansande björn; det fantastiska är inte hur fint björnen dansar utan att den dansar alls.

   Radera
 8. Visst bör man ha kontanter, men största felet från familjen i exemplet torde vara att ha kontokort från samma bank. Det om något är oansvarigt, särskilt när man har barn med sig. Tänk om de tex
  varit tvungna att tanka bilen och stått där med tom tank vid en automatstation längs en motorväg? Efter två timmars telefonkö till banken dör mobilens batteri för att du glömde ladda.

  Flera kort, olika banker, olika utgivare, konto och kredit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. "Läsarens" avsikt att helt byta bank visar på dåligt survival tänkande. Komplettera med fler banker och utöka kontantreserven är det som gäller.

   Radera
  2. Låter som en fullt realistisk nivå på semesterorganisation signerad en person som jag har gemensam avkomma med. Dessutom skulle personen ifråga skylla på "otur" och definitivt ge mig onda ögat om jag skulle påpeka det orimliga i att bära med sig ett enda kreditkort som betalningsmedel.

   Radera
 9. Har Swedbank offshorat sin drift eller IT avdelning? Eller outsourcat den till något bolag som i sin tur offshorar?

  Den är ju precis därför banker i tex Storbritannien råkade ut för exakt samma sak.

  http://www.computerweekly.com/news/2240234533/Irish-regulator-stings-bank-over-RBS-IT-failings

  Vad blir bötesbeloppet från Riskbanken? 0 kr?

  SvaraRadera
 10. Igår gjordes ett tillslag mot en serverhall i Stockholm. Piratebay och några andra fildelningssajter gick ner och därefter har internet strulat i vad jag förstår nästan hela Sverige. Enligt telia är dom utsatta för en attack just nu. Kan det vara anonymous som håller på att hämnas efter tillslaget? Kan det vara dom som tog ner Swedbank?

  SvaraRadera
 11. Swedbank har fu**at upp rikslunchkortet under året också.

  SvaraRadera