Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2014-12-12 08:38

The Ulla-Bella Solution: 8.8.8.8

Telias DNS fortsätter att utsättas för attacker vilket drabbar ett okänt antal Teliakunder, speciellt de som använder icke-konfigurerbar Teliahårdvara för t ex TV eller IP-telefoni. Lösningen är The Ulla-Bella1. Solution: 8.8.8.8 - att manuellt byta till Googles DNS.


Googles primära publika DNS har adressen 8.8.8.8 och deras reserv heter 8.8.4.4. Hur man byter detta beror på din app-arat eller operativsystem och lämnas som en övning åt läsaren.

Googles DNS 8.8.8.8 finns på olika platser i världen, och för oss oftast i Finland, men även om ett enskilt DNS-kluster tas ner så kommer man istället dirigeras till en annan tjänst. Med Googles muskler och globala närvaro så finns det antagligen få DNS:er som är stabilare, mer svårangripna och dessutom är den avsevärt snabbare på att svara än Telias DNS även till vardags, så hela din Internetupplevelse kommer bli bättre.

Intressant är att en rysk hackergrupp tagit på sig ansvaret för attackerna mot Telia. Det är det där med verkligheten och dikten. I Midsommargryning finns det en hackergrupp, som i själva verket är i statlig tjänst...

1. Pop-kulturell referens.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. http://www.di.se/artiklar/2014/12/11/lofven-till-val-utan-mp/

  Blir det något inlägg angående detta idag? Hade varit intressant läsning om alla Löfvens olika bud.

  SvaraRadera
 2. Går inte typ all rysk internettrafik genom Sverige?

  SvaraRadera
 3. J-vla Telia. Men tack för tipset, nu kan man i alla fall jobba vidare från soffan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessvärre kan det vara svårt att läsa detta om man inte har en fungerande DNS...

   Radera
  2. Nja, slipper jobba uppkopplad via mobilen. Nu kan jag köra via wifi istället.

   Radera
 4. Och nu till något annat: Grattis till den kortfattade men positiva recensionen i DN!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en fin recension. Det gissar jag att du är mycket stolt över!

   Mellan raderna skriver hon ju "jag är lite för fin för att skriva hur bra jag egentligen tycker om boken".

   http://www.dn.se/arkiv/kultur/gastkramande-dystopi-med-ljusglimtar

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. 208.67.222.222
  208.67.220.220
  går också väldigt bra. Opendns.

  SvaraRadera
 7. Lite roligt är ju att Telia säljer DDoS-protection mot företag/storföretag är helt annan avdelning än de som hanterar bredbands och IpTv näten i Sverige både dotterbolag, organization med vattentäta skott mellan dem. Men blir inte rolig vara säljare eller pre-sales på den lösningen just....

  Se http://www.telia.se/foretag/katalog/VisaProdukt.do?productRef=/foretag/natverksakerhet/sakerhet/ddos-protection/ddos-protection.product

  SvaraRadera
 8. Problemet gäller alla distributionsformer av internet via telia, även via telefon (4G), om någon undrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SetDNS app sätter googles DNS på Android.

   Radera
 9. Tyvärr inte en fix i alla lägen vad det verkar. Vi som ibland surfar via VPN har alltid annan DNS för att undvika läckage via ISPs DNS. Trots detta verkar min Telia IP-adress ha blivit utsatt efter kl 02 inatt. Med ny IP-adress under morgonen är allt acceptabelt igen. Lite svajigheter noteras fortfarande.

  SvaraRadera
 10. Sedan är ju Google Rysslandvänligt, så man kanske kan undra hur säkert det är när väl Ryssland gör en Midvintermörker.

  Som bevis använder jag de olika karttjänsterna Bingmaps och Googlemaps. Om man jämföra de två karttjänsterna googlemaps med bing maps över just Krim och norra Georgien ser man lite skillnader. Bingmaps anser tex inte att Krim tillhör Ryssland medan Googlemaps gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Google är ju 50% rysskt.
   Serge Brin, har jag för mig...

   Radera
 11. Lizard Squad verkar ju inte vara en rysk hacker grupp ---------> http://www.vocativ.com/tech/internet/notorious-hacking-group-lizard-squad-gets-wiped-internet/
  + ------> http://www.justice.gov/opa/pr/four-members-international-computer-hacking-ring-indicted-stealing-gaming-technology-apache

  SvaraRadera
 12. Bytte dns-server till google på jobbet i förmiddags och allt verkar funkar nu. På köpet blev jag dagens hjälte. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 13. En intressant sak i sammanhanget kan ju vara det att Ryssland för inte så länge sedan gick ut och sade att de ser varje cyperangrepp mot landet som ett angrepp med massförstörelsevapen, och ser sig ha rätt att svara ett sådant angrepp med andra massförstörelsevapen. Enligt Rysslands eget sätt att se på saken har de nu kärnvapenbombat oss. Tack för den, Moskva.

  SvaraRadera