Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2014-12-18 13:17

Sverige omringat av NATO!

Sedan muren föll och sedan kalla kriget tog slut har Sverige omringats av NATO.


NATO:s utvidgning i vårt närområde omfattar Östtyskland, Polen, Estland, Lettland och Lituaen.

Och nu diskuterar Finland både närmare knytning till NATO eller rent av NATO-medlemskap.

Trots att vi alltså är omringade av NATO har Sverige inte invaderat och annekterat svensktalande Åland, och vi för inte heller ett invasionskrig i svensktalande Österbotten där svenskarna är på väg att bli en minoritet.

Däremot känner sig världens största kärnvapenmakt, tillika världens till ytan största land trängt av NATO, så de har invaderat och annekterat Krim, samt för ett invasionskrig i sydöstra Ukraina.

Åtminstone hävdar deras psyops och nyttiga idioter att Ryssland är helt omringade av NATO, trots att landets enda gränser mot NATO råkar vara mot Nordkalottens Norge och mot pytteländerna Estland och Lettland, samt via den sedan andra världskriget ockuperade enklaven Kaliningrad, fd tyska Königsberg, mot Litauen och Polen, samt en liten vattengräns mot USA:s Alaska. Gränserna mot Alaska och Norge är dock inget nytt, utan har funnits sedan Ryssland sålde Alaska till USA och Norge varit ett eget land.

Eller nja, gränsen mot Norge skapade man själva när tog Petsamo från Finland i slutet av andra världskriget, som tack för att 60 000 finska soldater drev ut 214 000 tyska soldater åt ryssarna i Lapplandskriget 1944 - 45. Vill man inte ha en gräns mot NATO via Norge går det utmärkt att lämna tillbaka ockuperade Petsamo till Finland, så slipper man den gränsen...

Har man geografikunskaper så ser man dock ingen som helst omringning av Ryssland från NATO:s sida. Däremot av Sverige...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Snart påstår du väl att Polen inte alls klev över gränsen i slutet på augusti 1939.

  SvaraRadera
 2. Idag på presskonfan sa för övrigt hr Putler att Yanukovitj aldrig använde våld på Maidan. Hrm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, polisen hade ju faktiskt träbatonger.

   Radera
 3. När nu USA upprättar förbindelser med Kuba kan väl vi lägga ner vår Rysskräck.
  Jag är tillräckligt gammal för att blivit skrämd av Sovjets "hjälp" till Kuba som stoppades av JFK 1961 utan att ett skott fyrades av.
  Mycket har hänt sen dess-men inte på Kuba!
  Världen blir bättre av handel och samförstånd-även Östra Ukraina-som har Ryssland som granne och handelspartner-inte EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har aldrig någonsin föresvävat dig att ukrainarna både är kompetenta och i sin fulla rätt att själva bestämma vilka de ska associera sig med? Kliv ner från din höga häst innan du trillar av och bryter lårbenshalsen.

   Radera
  2. Frågan är väl för övrigt vilket som plågat kubanerna mest - det handelsembargo du framhåller som nåt slags symptom på rysskräck eller dess despotiska, totalitära härskare?

   Radera
  3. Vare' inte rent av år 1962 krisen var?

   Radera
  4. +1 Ben.

   Nulli secundus

   Radera
  5. På A svarar jag Ukraina genomled en kris i just den frågan i vintras-så nej.
   Ukraina har ett inbördeskrig där EU och Ryssland är på olika sidor mer eller mindre aktiva. Till skada för hela Ukraina.
   Kuba har konserverats av handelsembargot. Gillar man nostalgitripp så är detta positivt för besökare. Framhålls även av miljöpartister som ett hållbart samhälle. Lien resursförbrukning där liksom på Nord Korea. Man bör se det goda i allt!

   Radera
  6. !962 var krisen ok-men då klarade USA frågan även under 1961 ;-)

   Radera
  7. Invasion, inte inbördeskrig.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Bra där oppti. Då kan du se det positiva i att jag tar över din plånbok. Du verkar rätt gammal och förvirrad och därmed har du nog i alla fall ingen beslutsrätt, precis som Ukraina. Skallfrakturen kan du få som en liten obekväm bonus bara.

   Radera
 4. Vet inte varför, men aldrig har min patriotism blossat upp starkare.
  Känner ett starkt sug att poppa "Sabaton - Primo Victoria" och landstiga vid Mariehamn.

  SvaraRadera
 5. Om Finland går med i Nato måste vi skyndsamt skydda de Svensktalande mot de Demokratiska expansionisterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Los P
   Redan utfört.
   Min hustru i tryggt förvar i Belgien.
   Sände just ut henne i störtregnet tillsammans med en halvpolack att handla.
   Gammal god svensk stil: Sverige slåss till sista finnen ( och sista legoknekten...)

   Radera
 6. Lars du har kanske inte märkt det men sen kalla kriget tog slut så har svensk militär massivt nedrustats. Bortsett från Livets Ord´s operatörer och nallebombningar utförda av reklambyråer, med vilket sort militär uppbackning skulle Svergie kunna genomföra en aggressiv expansionspolitik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nothing goes over my head, my reflexes are too fast. I would catch it."

   Radera
 7. Så länge vi lydigt utför varje uppgift som vi får från storebror, har vi inget att frukta från Nato. Så du kan vara lugn Corny!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi väljer alla vår storebror, frågan är bara vilken, eller hur?

   Radera
  2. Alla fegisar väljer en storebror.

   Radera
  3. Illusion käre bror.

   Radera
  4. Till skillnad från Putins modiga män som skjuter ner civila passagerarplan och mördar sina oppositionella? Vilka är fegisar? "Anders Mattson" - godnatt!

   Radera
  5. Ja, Matsson är en sån där ryggradslös stackare som inte ens överväger alternativet att stå upp för sig själv utan endast överväger vems bitch han ska vara.

   Radera
 8. Att ryssarna är sura på NATO-utvidgningen har väl ngt att gör med det man kom överens om på Maltakonferensen 1989 där det kalla kriget formellt avslutades. Typ att Östtyskland skulle få gå med i NATO, något som var långt ifrån självklart vid den tidpunkten, genom återföreningen med Västtyskland som redan var medlem. Därefter var skulle det vara definitivt slut på alla former av NATO-utvidgningar i Europa..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det bestämde man nog inte. Källa?

   Radera
  2. Rent formellt bestämdes det ingenting på Malta därav inledningen av andra meningen med "typ". Det man däremot lät varandra förstå var att Sovjet inte skulle ingripa militärt i den tyska återföreningen som USA stödde samtidigt som USA inte skulle utöva inflytande över andra östeuropeiska länder. Vid senare möten gick man i princip vidare på samma linje intill att Clinton tog över som president och började förspråka NATO-utvidgning.

   Hela transkriptet från mötet kan läsas här: http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/117430

   Några intressanta passager: BUSH: "I want you to interpret our approach in a positive light: Western values by no means signify the intrusion of our system on Romania, Czechoslovakia, or even the GDR." GORBACHEV: "That is very important for us."

   Angående om ryssen skulle kännt sig hotad och omringad sa Gorbachev följande på mötet 1989. "As early as the beginning of the 1950s we were literally encircled by a network of military bases. They consisted of more than 500,000 people, hundreds of fighter planes, and powerful naval forces. The U.S. has 15 aircraft carriers, approximately 1,500 fighter planes. And what immense forces are already deployed along our shores, or could be deployed at any moment?" Vi kan således tycka vad vi vill om hur omringat Ryssland är, hänvisa till landets storlek, kartor mm. Ryssarna lever i uppfattningen att de är omringade, har gjort det i över 60 år och inga tecken tyder på att de håller på att ändra uppfattning. I det ljuset är deras agerande rätt rimligt. Hur man får dem att faktiskt ändra uppfattning blir en lite svårare nöt att knäcka men kanske andan från Maltakonferensen är rätt väg att gå. Dvs låta de östeuropeiska staterna reda ut sina egna inre angelägenheter utan yttre inblandning från någon sida och konsekvent driva den linjen.

   Radera
  3. En annan mycket mer uppenbar anledning till att man inte bestämde det är att 90-91 var de flesta av de här länderna med i Warsawapakten. Baltstaterna kanske inte ens fanns?

   Hur som haver, kände man sig omringad var det ju t ex dumt att skriva under t ex samarbetsavtalet med NATO. Till skillnad från vad ryssarna påstår har de fått en tillmötesgående särbehandling av NATO. I avtalet från 1997 skriver man t ex:

   Respect for sovereignty, independence and territorial integrity of all states and their inherent right to choose the means to ensure their own security, the inviolability of borders and peoples' right of self-determination as enshrined in the Helsinki Final Act and other OSCE documents;

   Ergo, Ryssland har klart och tydligt skrivit under på att alla länder äger rätten bli medlemmar i NATO om de känner för det. Sen om vi snackar förståelse och historia är det ju ingen högoddsare att t ex baltstaterna vill vara med i en militärallians. Förståelse är alltid en tvåvägsprocess, inget vapen man drar fram ur byxfickan när bunkermentaliteten gör sig påmind och man känner sig lite omringad.

   Radera
  4. Läs för all del avtalet i sin helhet förresten, det innehåller en hel del godbitar i form av krav på vettigt och normalt beteende.

   Radera
  5. "Vettigt och normalt beteende" hm, det kanske du borde öva dig på Ben.

   Radera
  6. Jag tar inte etikettråd från mytomaner, hr Lögnare.

   Radera
  7. Men lite mer vett och etikett skulle inte skada.

   Radera
 9. Att det skulle handla om att Ryssland känner sig hotat är osannolikt. Nato har rustat ner kraftigt i europa och har dessutom problem med ekonomi och civilsamhälle. Snarare har Putinligan sett svagheter som han vill utnyttja. Med små krypande steg tycks han vilja flytta gränsen för det acceptabla medan håglösa och splittrade västledare ylar i protest, men med få konkreta åtgärder. Krig har nog funnits med som långsiktigt mål, men först när skuldkris och Peak oil gjort sitt med Europa. Han har uppenbart inte väntat sig det här motståndet och enigheten så nu står han med en slug plan som inte gick i lås. Det han har är ett civilsamhälle omprogramerat till krig och en stark arme som landet inte har råd med länge till. Han sitter i samma sits som de gamla krigarkungarna. När man väl rustat finns ingen återvändo. Det är krig eller ekonomisk ruin som gäller.

  SvaraRadera
 10. Östtyskland, Polen, Estland, Lettland och Lituaen blir väl tillsammans med Finland omslutande sex. Men räknar man med Norge, Danmark och Tyskland blir det omslutande nian. We're fucked!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 69:an?
   Så här bland alla gäster?
   Vi kan väl vänta lite...

   Radera
 11. Om man räknar in havsgränser kan man även lägga till Kanada Turkiet Rumänien och Bulgarien. Att dessutom Japan och Sydkorea är starka allierade med stora amerikanska baser är väl ingen hemlighet. Så att säga att USA/Nato och dess allierade omsluter Ryssland stämmer. Lägg därtill baser i Afghanistan och Pakistan så är alla väderstrecken inräknade.
  1990 så enades USAs dåvarande utrikesminister James Baker med Gorbatjov om att Östtyskland skulle få enas på ett villkor. NATOs utvidgning stannar vid Elbe. dvs det förenade Tysklands östra gräns mot Polen. Inte nog med att i princip hela östeuropa har gått med i Nato, även flera tidigare sovjetrepubliker är numera Nato medlemmar. Att man i Moskva känner att Nato hela tiden kryper närmare förstår man bara genom att titta på kartan över Nato från 1989 och jämför med idag.

  Men därmed inte sagt att Rysslands agerande idag är rättfärdigt. Däremot tjänar ingen på att vi skriker oss allt hesare på att ensidigt fördöma ryssland. Det finns alltid två sidor av en konflikt och vi bör som 3 part, precis som i en domstol, lyssna till bägge sidor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt felaktigt, något sådant löfte har aldrig funnits.

   Radera
  2. Psyops ljuger ofta. Blandar lögner med sanningar och "problematisering" likt ovan.

   Radera
  3. För övrigt ligger Kina mellan Ryssland och Pakistan, och mellan Afghanistan och Ryssland ligger bl a Kazakhstan mfl *staner. Så även där ljuger man som en borstbindare.

   Radera
  4. Ha ha, ja det är ju elrond som orerade om hur oerhört vackert Ryssland var och hade bott där i flera år utan att se ett enda hål i gatan. Karln måste vara blind så det är väl antagligen därför han har rutten geografi-koll.

   Radera
  5. Nej Lars jag råkar vara allmänläkare inte långt från där du bor. Så ganska långt från psyops där.

   På kartorna över Natos utvidgning syns det tydligt att det ligger "stan" länder mellan Pakistan/Afganistan och Ryssland. Men med samma logik kan ju vi Svenskar känna oss trygga då eftersom Baltländerna och havet skiljer oss från Ryssland?

   Och Ben visst såg jag hål i gatorna i Ryssland. Men jag såg även gator utan hål. Vill du jag ska lägga upp ett kort på dem och därmed motbevisa något?

   Radera
  6. På norra halvklotet är de flesta länder utom Rysslands grannar omringade av Natoländer eller dess allierade. Det beror väl på att de flesta länder inte vill ha med Ryssland att göra?
   Om man har ett fritt val varför ska man närma sig en instabil, korrupt och fattig kärnvapennation som prioriterar enbart sin arme och några med makten allierade skurkar?

   Radera
  7. Nä Elrond, du kan väl förklara varför du far med osanning istället?

   Radera
 12. Här kan man läsa in en publikation från Universitet i Ottawa om hur ett flertal Maidan demonstranter och kravallpoliser blev skjutna och dödade från byggnader som var ockuperade av sk Maidan rörelsen
  http://www.academia.edu/8776021/The_Snipers_Massacre_on_the_Maidan_in_Ukraine
  Analyserar videos med tidstämplar, ingångshål i trän mm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1: Off topic m a p blogginlägget. 2: Osannolik konspirationsteori. 3: Språkliga fel typiska för folk med ryska som modersmål.

   Radera
  2. Kan det vara charlatanen Chossudovsky som varit i farten? Han är sociolog, så vad han har för sakkunskap om ballistik etc är svårt att se.

   Radera
  3. Varning Ben, gissningar inte fakta. Skärpning.

   Radera