Cornucopia?

2014-12-18 07:31

Spridningseffekter: Leder det kraschade oljepriset till en ny akut finanskris?

Det kraschade oljepriset riskerar att sk junk bonds för hundratals miljarder blir värdelösa, och enligt en del bedömare kan detta vara snöbollen som drar igång en ny finanskris likt 2008. Den gången drog fallande bostadspriser igång en krasch i usla obligationer och derivat, och denna gång kan fallande oljepris göra det samma.


I botten handlar det om den skönlitterära berättelsen om den nordamerikanska skifferoljan, som finansierat skifferoljebubblan. Sedan 2011 har branschen pumpat in otroliga 1 500 miljarder USD, till stor del finansierat via junk bonds, i skifferoljeutbyggnaden - en utbyggnad och oljekällor som nu är olönsamma. Dessa junk bonds ligger på åtminstone 210 miljarder USD.

Obligationerna har i sin tur sålts vidare till exempelvis fonder, och investerare, kanske likt innan finanskrisen för amerikanska sub-primebolåneobligationer till svenska kommuner, med löften om säker hög avkastning. De har även i okänd omfattning paketerats om som derivat, där derivaten till den globala obligationsbubblans samlade portfölj om 500 000 miljarder USD (eng 500 trillion USD) omfattar 1 500 000 miljarder USD. Det antyder att det kan finnas 630 miljarder USD i derivat till skifferoljejunkbonds.

"If oil prices stay at $65 per barrel for three years, 40 percent of all energy junk bonds could be looking at default, according to a recent JP Morgan estimate. While that is a long-term and uncertain scenario, the pain is being felt today. The FT reported that a third of energy debt issued in the junk-bond market is currently in “distressed” territory."
Notera ovan att JP Morgan talar om tre år.

USA:s bostadsbubbla toppade 2005. Finanskrisen började på allvar 2007 med Bear Sterns krasch, men blev inte akut förrän Lehman Brothers kraschade året efter.

En krasch orsakad av värdelösa skifferoljeobligationer kommer på samma sätt inte ske nu. Antagligen tar det några år innan smällen kommer på allvar. Avgörande är om sättningen i oljepriset är tillfällig, eller likt nedgången i de amerikanska bostadspriserna långvarig.

Då dessa obligationer, eller paketering av dessa i t ex fonder eller derivat, i sin tur antagligen är belånade, så kan en krasch dra vidare och starta den lavin som den globala obligationsbubblan byggt upp. Då pratar vi om alla kraschers moder när belopp på 1 500 000 miljarder USD står på spel.

För er som inte förstår vad obligationsbubblan är, så är det dagens "nollräntor" och låga räntor på obligationer, som blåst upp marknadsvärdet på obligationer - när marknadsvärdet på en obligation stiger faller tillhörande marknadsränta.

Till skillnad mot finanskrisen 2008 går världen i så fall in i alla krisers moder nedtyngda av en skuldkris och åratal av anemisk tillväxt i västvärlden.

Brittiska The Telegraph vågar ta upp frågan. Även Our finite world tar upp risken skifferoljebolagens skulder innebär.

Därtill har vi länder som Venezuela och Ryssland, eller för den delen Iran, som snart blöder ur alla kroppsöppningar på grund av det låga oljepriset. Och den norska kronans ras kan också härledas dit, med eventuella spridningseffekter för svensk del.

Vare sig Iran, Venezuela eller den aggressiva krigförande kärnvapenmakten Ryssland är speciellt stabila länder. Varaktigt sänkt oljepris kan ge oanada konsekvenser.

Återställt oljepris räddar visserligen skifferoljebubblan ett tag till, men obligationsbubblan finns kvar. Förr eller senare kommer den punkteras...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

45 kommentarer:

 1. Lågt oljepris betyder ju att utvinningen ökar och vi närmar oss "peak oil" allt fortare så inom ett par år borde oljepriset öka kraftigt, enligt lagen om tillgång och efterfrågan.
  Dock kanske vi har långt kvar till peak oil, vem vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oljepriset är inte elastiskt
   När priset sjunker så kör vi bara marginellt mer bil
   När priset stiget så kör vi bara marginellt mindre bil
   osv

   För att få ett stabilt pris så behövs en Swing producer som reglerar sin produktion så att priset blir stabilt. Först var det Standard Oil som tog den rollen, senare blev det Saudi.

   Idag har inte Saudi råd (eller lust) att minska sin produktion när priset sjunker.
   ALLTSÅ: Priset kommer att svänga våldsamt

   Radera
  2. Tango, Olja ska inte betraktas som ett drivmedel utan som energi och så snart en energikälla är billigare än en annan så styrs konsumtionen dit.

   Blir oljan tillräckligt billig så fyller jag tanken och värmer mitt hus med olja istället för el. Gör nu inte en halmgubbe av oljepannan för det var bara ett pedagogiskt exempel.

   Radera
  3. Kent, har du någon källa på att det går så snabbt att ställa om mellan olika energikällor? Jag har läst rapporter som tyder på motsatsen.

   Varför tog du inte ett bättre exempel än oljepannan. Det blir ju ett opedagogiskt exempel om exemplet i fråga inte understödjer tesen.

   Radera
  4. Varför understödjer inte värmepannan tesen? Det är ganska många i vårt land som inte hunnit kastat ut pannan ännu. Hur det ser ut i andra länder vet jag inte men måna har lägre skatt än oss på oljan.

   Gasturbiner på kraftstationer då? Dessa finns och står oftast stilla som reservkapacitet.

   Radera
  5. Självklart kommer det låga oljepriset påverka åtgången av olja. Oljepriset har nästan konstant legat över 100 USD de sista 3 åren. Satsning på ny elkraft har därför överförts på biogas, vindkraft och annan dyrt framställd energi.
   När nu oljepriset sjunkit blir ju investeringar inom ny energi olönsamt och kommer successivt att minska om oljepriset hålls lågt en period.
   Sen kommer dessutom att vissa skifferoljefält och annan olja som är dyr att få fram försvinna då företagen går i konkurs.

   Radera
 2. En ny finanskris lik den 2008 är i princip omöjlig idag. Fed kommer bara köpa alla junk bonds och det blir business as usual.

  Den stora kraschen kommer när Fed (och övriga centralbanker) köper åt sig för mycket dåliga tillgångar, och förtroendet för deras penningpolitik försvinner. Men dit är det långt kvar...

  SvaraRadera
 3. Artikeln i Telegraph som du refererar till är från mitten av november och oljepriset har redan fallit de "20% till" som kommer att leda till "30pc default rate among B and CCC rated high-yield US borrowers in the industry". Välkommen, du sköna nya finanskris!
  Och det första skifferoljebolaget har redan gått i konkurs - Red Fork Energy som jag nämnde häromdagen http://flutetankar.blogspot.se/2014/12/mer-kris-for-usas-skifferolja.html

  Jag skulle tro att tiden från att oljepriset började sjunka tills det blir finanskris är kortare denna gång än för bostäderna, där det hela var mer trögrörligt.

  SvaraRadera
 4. Obligationer ägs väl oftast av dem som har överskott att placera.
  De rika har råd med förluster på pengar de inte behöver!
  Förargligt men knappast nån som kommer att ha medömkan med dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan alla pensionsfonder består till stor del av obligationer.

   Många har satsat på riskabla, men högavkastande, obligationer de senaste åren, och då många pensionsfonder, särskilt i USA, ytterst backas av kommuner, delstater och företag så kommer en obligationskrasch ge mycket obehagliga effekter. Direkt drabbas pensionärerna, indirekt drabbas alla skattebetalare och anställda på dessa företag...

   Radera
 5. Jag vet inte om jag vill se hur den här filmen kommer att sluta. Ryssland kanske blir så trängda till slut av hetsjakten från neocons att man tappar fattningen. Än är vi inte där, men fortsätter detta vansinne så utesluter jag ingenting inte ens en EMP över city of London.

  Det är ju inte en slump att Saudi "helt plötsligt" går emot sin och OPECs långsiktiga strategi angående ett stabilt oljepris, självklart handlar det om påtryckningar från USA.
  Det är ju inte en slump att USA planerar att öppna en ambassad och häva sanktioner mot Cuba, som är Rysslands allierade just nu
  Det är ju inte slump att USA pytsade in 5mdr USD i "demokratiskapande åtgärder" i Ukraina för att störta den Ryssvänlige presidenten
  Det är ju inte en slump att EU, trots att det är ekonomsikt skadligt för en mängd privata bolag i Norge, Finland, Tyskland och även Sverige har infört sanktioner mot Ryssland
  (vad har Ryssland gjort oss för ont)

  Allt detta skedde efter det att Ryssland öppet stöttade Assad, för att bl a undvika ett nytt Libyen och därmed tillfälligt hindra planerna på ett nytt Storisarael, då judarna behöver mer "lebensraum" eftersom Västbankens bördiga del snart är helt belamrad av judiska bosättare.
  Sen hjälper det inte heller till att Ryssland har goda relationer med Iran som är Israels största hinder mot att kontrollera mellanöstern.

  Ryssland måste alltså knäckas en gång för alla och det är skådespelet vi nu ser utspelas med massor av oskyldiga individer i en mängd länder som blir offer för detta cyniska spel.

  Redan på romartiden ställde man frågan "Cui bono" om det skedde ett brott.

  .  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Phil Hellmuth: "Vad har Ryssland gjort oss för ont". Svar: Invaderat och annekterat grannländer, samt skjutit ner ett passagerarflygplan fyllt med oskyldiga. Kränkningar av luftrum och troligen terroterialvatten, farliga maktdemonstrationer i internationellt luftrum, kidnappningar på annan stats territorium, beslag av fiskefartyg. I övrigt är ditt inlägg ett skolexempel på whataboutism och nazistiskt kryddade konspirationsteorier. Roligt att USA enligt dig tydligen gör fel också när de söker vänskapliga relationer med t.ex Kuba, (som det vanligen stavas på svenska). Hade de tvärtom skärpt sanktionerna mot Kuba hade du istället använt det som bevis på USAs aggressivitet.

   Radera
  2. edit: territorialvatten ska det vara.

   Radera
  3. USA har väl, trots allt Phil räknar upp, inte gjort just oss något ont. Enligt Phils nymodigheter logik bör vi alltså gosa riktigt mycket med USA. Eller hur Phil?

   Radera
  4. "Låt stå" avseende mitt inlägg, som min gamla lärare på 80-talet skrev.
   Jag bara noterar vad som skett och sen dragit mina egna slutsatser, sen är det upp till var och en att dra sina slutsatser, vilket jag aldrig kan hindra någon från att göra.
   Bra exempel angående det nedskjutna planet över Ukraina.
   "Cui bono" på vilket sätt skulle Ryssland tjäna på att skjuta ner ett civilt flygplan över Ukraina?
   "Cui bono" på vilket sätt skulle Assad tjäna på att använda gas mot civila 2000m från det hotell där alla västvärldens journalister befinner sig, i ett skede av kriget då rebellerna kraftigt pressas tillbaka?

   Vi måste ju börja tänka själva någon gång och inte tro på allt som skrivs rakt av, då det oftast finns en agenda bakom allt som sker.

   Så fort man inte tror på att allt sker av en slump, blir man kallad "konspirationsteoretiker"

   Radera
  5. Ja Phil, det vore bra om du började tänka nån gång, men jag har inga större förhoppningar.

   Radera
  6. Annars tycker jag att artikeln är ganska intressant, dvs vem knäcks först västväldens civilbefolkning eller Rysslands civilbefolkning. Ingen av dom har egentligen någonting med ovanstående konflikt att göra men det är dom som drabbas.

   Radera
  7. Nedskjutningen av det civila planet över Ukraina var väl ett misstag som man sedan försökte skylla på ngn annan. USA har säkerligen gjort mycket dumheter genom åren, men det betyder INTE att det är OK för Putin att göra samma eller värre dumheter. Om jag skulle bli tvingad att flytta till antingen USA eller Ryssland så väljer jag USA 7 dagar i veckan. ,De ryssar jag känner här i Sverige är de trevligaste människor man kan tänka sig. De och många av deras kompisar har lämnat sitt hemland och bor nu i Sverige, Israel, USA, Holland osv. De som kan sticker därifrån. USA är ett land som massor av människor vill, men inte får imigrera till. Jag tror inte direkt att Ryssland lider av det "problemet" på samma sätt.
   http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_journalists_killed_in_Russia

   Radera
  8. Hej

   Det syns mig vara "mycket märkligt" att så snart man yttrar sig om Ryssland/Putin i ett ej helt negativt sätt, så får man alla möjliga "epitet" här.

   Ledsen, men det finns alltför många här som inte klarar av att höja den egna blicken för att skåda en fri horisont.

   Radera
  9. Finns en hel del som är märkligare. Att man ska blanda in USA hela tiden t ex.

   Radera
  10. Du menar som i artikeln ovan? ;-)

   Radera
  11. Eller varför hr Putler sitter i tv och svamlar om björnar.

   Radera
  12. Eller varför hr bend over sitter vid tangentbordet och svamlar om tv och björnar.

   Radera
  13. För att bemöta ditt påstående? Men jag förstår att det är jobbigt att få svar på tal, Kap Hor.

   Radera
  14. Om USA ville knäcka oljeproducerande länder så borde de väl lägga skatt på olja och bensin. Alltså samma sorts skatt som vi har i Sverige.

   Radera
  15. Man ska aldrig förstöra en fin konspirationsteori med fakta och logik.

   Radera
  16. Här kommer en konspirationsteori (med USA inblandat);
   All världens storbolag har tillsammans en väldigt massa kapital som de vill förränta. Det är dessa som är de stora finansiella placerarna.
   USD är en stabil och säker valuta trots alla kriser och statsskuld. Om tex. Ericsson får en fet betalning så växlar man inte in den i SEK, för SEK kan lätt utsättas för valutaspekulation. Alltså gäller det att förränta i USD. Om alla storbolag tänker så blir räntorna väldigt låga och utbudet på investeringsmöjligheter få. Det är därför obligationsmarknaden blåses upp.
   Om nu USAs stat och kapital går hand i hand och har konstruerat denna bubbla för att krascha oljepriset? Syftet skulle vara att än en gång sätta Ryssen på obestånd med instabilitet, precis som Reagan gjorde mha Saudi i slutet av 80-talet.

   Radera
  17. Saudiernas förmåga till "svingproduktion" är inte så stor som många tror. Dessutom undergrävs förmågan av de övriga opecländernas motvilja att följa sina kvoter...

   När oljepriset sjunker ökar paradoxalt nog ofta produktionen för att man behöver få in samma pengar...

   Detta fenomen är kanske mest tydligt och illustrativt inom guldproduktion, där ett sjunkande guldpris gör att gruvbolagen bryter mer höghaltigt guld för att få ned brytningskostnaderna per uns. I takt med att guldpriset stiger bryter man mer malm av det som tidigare varit olönsamt och höjer därmed sin produktionskostnad.

   Kort sagt, alla producenter har förmåga att (inom vissa gränser givetvis) påverka sina kostnader och hur mycket de producerar.

   Själv tror jag inte alls på konspirationsteorierna runt oljepriset, snarare är det detta jag väntat på, även om det inte utvecklat sig på det sätt jag först förväntade mig, och faktiskt trodde jag ursprungligen att detta skulle komma runt 2012.

   Radera
  18. Jag sa inte att Saudi var inblandat. Denna gång skulle det vara FED+CIA+.. som kokat ihop den skönlitterära berättelsen om skifferoljan. Marknaden får intrycket att oljan flödar, ingen peak-oil här inte! Priset sjunker och man stoppar Putin och hans allierades framfart.
   Som du säger så ökar produktionen för att balansera kostnaderna. Detta pressar ju ner priset ytterligare…

   Radera
 6. Alltid dessa slemma judar...

  SvaraRadera
 7. Låter som det bara är att bita ihop och det kan bli lite tufft. Fördelen med lågkonjunktur är att det överlever man ganska enkelt.

  Att bli anfallen av Putin är svårare att överleva.

  SvaraRadera
 8. Förvisso förlorar investerare (aktie- och obligationsinnehavare) i oljebolag stora pengar om oljepriset fortsätter att ligga lågt.

  Å andra sidan gynnas oljekonsumenter, och nettoeffekten blir positiv för världsekonomin. Att HY-obligationer faller i pris och att företag går i konkurs är en risk man får ta... Volymmässigt handlar det om betydligt mindre summor än bostadsobligationerna ~2008.

  SvaraRadera
 9. Ett tämligen säkert tecken på att blir en relativt stor oro i närtid kan jag bidraga med.
  1990 skulle vi sälja vår gård.
  Annons ute.
  Visning sker.
  Nyckeln i kk och strax 500% ränta.
  Vi avvaktade.
  2000 nytt koncept. Annons ute etc.
  IT bubblan.
  Vi avvaktar
  År 2008 i september annons ute igen.
  6 dagar efter Lehman Brothers i kk.
  Nu kommer varningen och ett ( säkert?) stalltips.
  Var mycket försiktiga runt maj i år.
  Nu tänker vi sälja egendom igen.
  Dock ej annons ute ännu.
  Sannolikhet för ovannämnda händelser, Lars W?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skapar kriser genom att t.ex. avstå (vänta) med att köpa en fastighet, vi skapar brist på varor genom att handla i panik. Ponera att varje familj skulle köpa ett extra paket knäckebröd när de handlar, då blir det tomt i hyllor och lager och vi har skapat brist på en vara.
   Jag antar att det är det som händer i Ryssland just nu, fast inte med knäckebröd.

   Radera
  2. @skepparn

   Efter att jag satt på vinterdäcken så blir det milt väder och ingen snö på många veckor.

   Och på vårkanten är det oftast mitt fel att det kommer ännu ett sent snöoväder då jag har för bråttom att få på de sköna sommardäcken.

   Jag tycker du ska tidigarelägga försäljningen så vi får den här boprisbubbelthrillern avklarad.

   Radera
 10. Cpornu hade helt fel när han prognosticerade att oljepriset skulle stiga osm en raket och därför orsaka ekonomisk kris. Så nu när, i motsats till all hans peak-teori, oljepriset istället plötsligt halveras,m så försöker han framställa även detta som en katastrof. Cornu är en domedagsprofet. Det spelar ingen roll vad som händer, han kommer alltid att tolka det som att domedagen är nära. Det är hans mentala (s)tillstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För lågt råoljepris är direkt skadligt och kommer öka volatiliteten våldsamt på medellång sikt. Pga lågt pris uteblir nyinvesteringar, samtidigt minskar världsproduktionen ur befintliga fält med ca 3 Mfat/dygn per år. Detta kommer leda till mycket höga råoljepriser inom en inte allt för avlägsen framtid när utbudet inte förmår möta efterfrågan då nya fält tar flera år att få i produktion.

   Att råoljepriset sjunkit så drastiskt är förövrigt något som INGEN förutsåg och inget har i grunden förändrats. OECD-länders lagernivåer av olja är idag LÄGRE än för ett år sedan. Världens dygnskonsumption av olja är HÖGRE än för ett år sedan, iofs inte riktigt lika mycket som IEA prognosticerade. INGET oförutsett, dvs något som vi inte visste för ett år sidan, har hänt vad gäller aktuell produktion. Och till råga på allt verkar INGEN ha en vettig förklaring till varför oljepriset sjunkit så drastiskt som det gjort.

   Radera
  2. Hur skulle han annars kunna driva trafik till bloggen? Samma strategi som Aftonbladet.

   Radera
  3. Kapitalist är välkommen att visa var jag påstått att oljepriset ska stiga som en raket. Det har jag nämligen aldrig påstått. Oljan kommer om och om igen knäcka världsekonomin, och då kommer oljepriset falla tillsammans med ekonomin, till nästa försök till återhämtning.

   Inte mitt fel att du saknar läsförståelse.

   Radera
  4. Kapitalist är lika likgiltig för verkligheten som när han skriver under pseudonymen Neo-liberal Agenda.

   Radera
 11. En annan aspekt vad gäller spridningseffekter av det kraschande oljepriset är att många producenter låst in priser tom utgången av 2015, sk hedging. Många skifferoljeproducenter har gjort det och Mexico som nu producerar nästan 3 miljoner fat/dygn har prissäkrat hela sin produktion tom utgången av 2014 till drygt 90 dollar fatet och hela 2015 för drygt 80 dollar fatet enligt Financial times. Detta innebär att bara i fallet Mexico gör någon en förlust på nästan 100 MUSD om dagen ((94-62)*3*10^6 = 96*10^6) för att täcka prisskillnaden.

  Det är således inte enbart "ohedgade" oljeproducenter som får sig rejält med smisk just nu utan även ett gäng i finansbranchen som sannolikt blir utan julbonus i år..

  SvaraRadera
 12. Här är orginalet:

  http://www.zerohedge.com/news/2014-12-17/fracturing-energy-bubble-new-housing-crash

  SvaraRadera
 13. Men de flesta delar av världsekonomin tjänar på låga oljepriser. Min prognos är förbättrad konjunktur och snabbare förmögenhetsuppbyggnad så länge oljepriserna varar. Låga räntor tror jag har kommit för att stanna större delen av 10-talet.

  Krasch? Lars utnyttjar det faktum att en klocka som har stannat går rätt två gånger per dygn. Han kommer alltid prognosticera att bubblan är på väg att spricka.

  SvaraRadera

 14. Hej

  Är du en affärsman eller kvinna? Är du i alla finansiella röran eller göra
  du behöver medel för att starta eget företag? Behöver du lån till
  betala din skuld eller betala dina räkningar eller starta ett trevligt företag?

  Har du en låg kredit-värdering och du har svårt att få
  kapital lån från lokala banker / andra finansiella institut? Behöver du
  ett lån eller finansiering av någon anledning som:

  a) personliga lån, Expansion av verksamheten,
  b) företagsstarten, utbildning,
  c) skuldkonsolidering,
  d) hårda pengar lån, etc

  Så kontakta oss idag via e-post: [email protected]  SvaraRadera