Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2014-12-28 14:34

Spanien inför demonstrationsförbud - 500 000 euro i böter för regimkritik

I en tydligen nästan total mediaskugga har EU-landet Spanien infört demonstrationsförbud. Man kan få 5 miljoner kronor (gissar på 500 000 euro) i böter om man demonstrerar mot den spanska regimen uppmärksammar ingen mindre än Gudrun Schyman i en debattartikel hos Nyheter 24.


Jag har kritiserat (fi) och Schyman för mycket, men i den här sakfrågan är det bara att nicka och hålla med. Det spelar ingen roll vad (fi) är för sjuka gynnare och vad Schyman tycker i annat, men här har hon helt rätt.

Citat: 
"Grundläggande fri- och rättigheter i en demokrati är yttrandefrihet, åsiktsfrihet, tryckfrihet och demonstrationsfrihet. Att inskränka dessa rättigheter är antidemokratiskt och första steget mot en diktatur. I Spanien känns detta till alltför väl, då det endast är knappt fyrtio år sedan de slog sig loss från en fascistisk diktatur som tystade folkets röster på precis det här sättet. Det här visar tydligt att vi aldrig kan ta våra rättigheter för givna. Vi måste för alltid slå vakt om och värna om de rättigheter vi har lyckats vinna.
Journalister brukar inte vara sena med att skriva om kränkningar i yttrandefriheten, men nu verkar ingen bry sig nämnvärt. Var är alla demonstrationer, nyhetssändningar, direktsända debatter och upprörda krönikörer? Varför kokar inte hela Europa i vilda protester mot det som sker i ett EU-land med 46 miljoner invånare?
Ett stort land i Europa, som ingår i EU precis som Sverige, är på god väg att bli en fascistisk diktaturstat och ingen höjer på ögonbrynen. Människorna i Spanien kan inte längre kräva sina rättigheter, de kan inte protestera mot detta på egen hand. Det krävs krafttag utifrån, Europa måste visa att vi inte kan acceptera en antidemokratisk lagstiftning och sätta press på Spaniens regering."
Men istället är det tyst när yttrande- och demonstrationsfriheten dog i Spanien.

Snart dags även i sexjuntans Sverige kanske? Miljöpartiet har tidigare höjt röster om att förbjuda eller begränsa bloggar och sociala medier. Där kan man göra upp med Sverigedemokraternas Kent Ekeroth, som enligt Schyman också flera gånger uttryckt att fri mediarapportering bör begränsas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Länder med ett fascistiskt förflutet har nära till ta till den typen av åtgärder. Det kommer mera för att behålla makten. USA har varit på G under flera år. Inte lika explicita som här dock. Istället använder man sig där av icke-konstitutionella förändringar samt "korrumperade" domstolar när det väl gäller. I Washington och New York styr politiker med järnhand. Nya lager införs typ 8.000 sidor som ingen klarar att läsa. Sedan är det bara att köra!

  SvaraRadera
 2. "enligt Schyman".... förtroende 100%?
  Men visst låter det kul.

  Angående lagen... inte undra på att EU inte protesterar, EU kommer nog lagstadga samma sak, dvs böter för den som demonstrerar mot EU, det skulle lösa många problem.

  SvaraRadera
 3. Skulle inte tro att Europa/EU sätter press på Spaniens regering att upphäva demostrationsförbudet, då det mest troligt är EU som backar upp beslutet. Demostrationerna handlar till stor del om den åtstramningspolitik som EU bedriver mot Spanien som medför att en stor del av den Spanska arbetskraften inte har några jobb och visar på hur snett den gemensamma valutan Euron slår när produktionseffektiviteten inom euroområdet är differentierat.
  Fast jag är också förvånad över bristen på mediabevakning, med tanke på att demostrationer på andra sidan jordklotet i t ex Hong Kong bevakas så minutiöst, där man kritiserar Kina för just den här typen av beteende.
  Å andra sidan är det i linje med min teori vilka som egentligen styr västvärlden för tillfället.

  SvaraRadera
 4. Finns lite annan fakta att läsa i utländska media…om man inte föredrar att svälja Schymans partsinlaga på en vänstermedia site?

  Utan att ha sett detaljerna i förbudet (vilket är begränsat till platser och vissa aktiviteter- inte generellt) så har jag för mig att inte ens i sverige får man demonstrera varsomhelst närsomhelst. Ohemula bötesbelopp dock.
  Mycket bättre i Sverige då AFA eller Reclaim the streets kan bränna, förstöra och misshandla runt hela städer och som straff köras iväg med buss till annan plats. Mycket bättre. Deras och Gudruns demonstration/kamp är ju för en god sak också så det vore verkligen att begränsa yttrandefriheten om dom inte fick fortsätta så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror våld, stenkastning, misshandel osv brukar hanteras av andra lagar...
   Eller ska du förbjuda bilar också för att någon använde en vid ett bankrån?

   Radera
  2. ankdammsboende: Det finns mängder av fakta om du googlar på exempelvis spain law protest. Här t.ex. http://www.theguardian.com/world/2014/dec/20/spain-protests-security-law-parliament

   Radera
  3. Flute
   Ja, det var ju det jag skrev….? Där och på fler ställen kan man läsa en annorlunda och mer detaljerad version än Schymans. För du tror väl inte att Schyman plötsligt börjat bli bekymrad över allas lika rättigheter?
   I förslagna lagarna finns det ju en hel tänkbara konflikter med bla EUs rättighetsdirektiv vilket man kan undra om det håller. Och bötesbeloppen är helt orimliga vilket nog bara motverkar ev avskräckande syfte med lagen och följaktligen verkningslösa?
   Dock har inte alla rätt att göra vadsomhelst varsomhelst och närsomhelst ens i sverige vilket enligt Schymans egna logik då också innebär att sverige är en fascistisk stat. Den slutsatsen stämmer i och för sig väl med annan retorik från just det hållet.

   Radera
 5. Schyman är inte riktigt den person jag skulle exemplifiera med för att beskriva ordet sanningsvittne, men det innebär inte att hon med automatik behöver ha fel i denna sak. Schyman är vanligtvis glad anhängare av auktoritärt tankegods, i detta fall är det kanske bara fel på lagstiftarens "färg".

  Vore dock klargörande med en svensk översättning av den spanska lagtexten så att vi mer precist vet vad vi talar och tycker om. Någon som känner sig manad och kunnig?

  SvaraRadera
 6. Man skall nog inte lita på Schyman i detta fall heller. Den nya säkerhetslagen avser inte vanliga fredliga demonstrationer utan speciella förhållanden tex där våld brukas eller där polis utsätts för fara. Läs mera här: http://www.theguardian.com/world/2014/dec/20/spain-protests-security-law-parliament

  SvaraRadera
 7. UKIP- Here we come.
  SvaraRadera
 8. Schyman m.fl vänstermänniskor överdriver detta.
  Lagförslaget avser böter för organisatörer bakom olagliga ej föranmälda demonstrationer som hindrar trafiken, eller är samhällsfarliga.
  Självklart kommer det att bli fråga om tolkningsföreträde etc,
  I Spanien förekommer det ständigt demonstrationer på gator och torg mot allt som folk inte gillar, vilket är bra iofs, men det kostar ordningsmakten och samhället stora summor.
  Med tanke på svenska tokvänsterns demonstrationer som vandaliserar borde böter vara på sin plats även i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. en länk med engelsk översättning: http://elpais.com/elpais/2014/12/12/inenglish/1418379884_767333.html

   Radera
  2. Tack för länken!

   Radera
 9. Det är bara en tidsfråga innan demokraturens Sverige följer efter och förbjuder regim kritik för yttrandefriheten är redan under attack ex Dan Park eller kritik mot invandring=rasism,(ny)fascism, nazism mm
  Sverige ligger inte långt efter

  SvaraRadera
 10. Jag och några andra drog igång en namninsamling mot den spanska demonstrationslagen för ganska exakt ett år sedan. Vi fick audiens hos spanska ambassadören och lämnade över de ca 2400 underksrifterna. Trodde faktiskt aldrig lagen skulle bli verklighet, då för ett år sedan var det bara ett förslag...
  http://namninsamling.se/index.php?nid=8387

  SvaraRadera