Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-12-01 10:15

Sornettebubblor - Didier Sornette om finansbubblor och drakkungar

Didier Sornette håller nedan ett TED-framträdande där han lanserar begreppet drakkung, som kontrast mot den svarta svanen och han menar att finanskriser och krascher är förutsägbara. Fast Talebs svarta svanar säger inte nödvändigtvis emot detta, det väsentliga är ju att den absoluta majoriteten inte förutser krisen eller inte lyssnar på varningarna.

En Sornettebubbla har tre faser, där likt en klassisk bubbla den tredje fasen maniskt ger den största uppgången och även varar kortast tid. Återkommer med ett inlägg om aktuell relevans för detta lite senare.

Slänger ut en graf nedan så länge.
Valueguard-KTH:s boprisindex Sverige, HOXSWE. Tredje fasen är mycket riktigt manisk.
Didier Sornettes Financial Crisis Observatorys (FCO) hemsida hittar man här. Bland annat har man pekat ut Tesla-aktien som en bubbla, fast aktien steg ännu mer därefter. Viktigt är dock att förekomsten av en bubbla innebär ju inte att den kommer spricka exakt när man identifierar bubblan.

Sornette påtalar också ovan att själva mänskligheten är i en bubbla och att modellen förutser en icke-linjär utveckling under åren 2030 - 2060, dvs någon form av krasch för mänskligheten som helhet.

Se även FCO:s senaste sammanställande rapport där bland annat oljepriset pekas ut som i en negativ bubbla, som alltså kommer krascha uppåt framöver. Rapporten är från 1:a november, och en ny bör komma idag. Oljan fortsatte dock att krascha sedan senaste rapporten, men för att upprepa förekomsten av en bubbla innebär inte att den kommer spricka när man identifierar den.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Finanassocialismen som vi upplever just nu och som ges i utryck av stigande aktie och obligationspriser, är den absolut största bubblan i mänsklighetens historia. När den spricker (ledtråd, snart) kommer världen förändras dramatiskt.

  SvaraRadera
 2. "21 May 2013
  S&P 500 in a bubble. Analysis by the FCO indicates that the US stock market index S&P 500 is growing at an unsustainable rate (8.3% gain in 4 weeks) and will soon correct"

  Sornette

  Klart han kommer få rätt om han gapar vargen kommer tillräckligt många gånger.

  SvaraRadera
 3. "Sornette påtalar också ovan att själva mänskligheten är i en bubbla och att modellen förutser en icke-linjär utveckling under åren 2030 - 2060, dvs någon form av krasch för mänskligheten som helhet."

  Hur kommer du till slutsats om krasch för mänsligheten? Förstår inte.

  SvaraRadera
 4. Har lite svårt för att han applicerar sin metod på allt. Exempelvis skrev han att ryska rubeln befinner sig i en negative bubbla, dvs försvagats "för" kraftigt. Men hans modell hade säkerligen sagt samma sak när rubeln (mot USD) gick från 6 till 12 på en månad, samma sak när den gick från 12 till 20 månaden efter, samma sak när den fortsatte gå till 30.

  SvaraRadera