Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2014-12-02 16:47

Samtiden: (sd) röstar på alliansens budget

Den sverigedemokratiska nättidningen Samtiden uppger att Sverigedemokraterna kommer rösta på allianspartiernas budgetförslag.


Samtidens webplats har gått ner av belastningenså jag länkar inte för stunden. Länk till artikeln här, men sajten är extremt långsam nu. Detta är det första beskedet vad jag vet, därav överbelastningen.

Det innebär i så fall att alliansens budget kommer gå igenom och Löfvén synas i sin utsaga att han inte tänker regera på någon annans budget, vilket implicerar att regeringen avgår.

Svenska kronan faller på beskedet och kostar nu 7:5045 USD, mot 7:4835 innan beskedet och 7:4373 i morse. Din nästa iPryl blir nu snabbt dyrare. Återstår att se vad som händer med räntemarknaden och ditt bostadslåns rörliga ränta...

16:53 Nu ger (sd):s Mattias Karlsson samma besked på presskonferensen, där partiets Sjöstedt och Karlsson först hållit monologer om svensk invandring i 23 minuter inför samlade journalister, som inte hade något annat val än att sitta och lyssna efter budgetbeskedet. Samtiden genomförde en liten PR-kupp där genom att läcka det hela i förväg, rimligtvis via en "officiell läcka".

17:00 "Vi har tagit som principbeslut att försöka fälla varje regering som bidrar till nuvarande invandringspolitik." - Mattias Karlsson (sd)

Kort sagt kommer man fortsätta rösta på oppositionens budget så länge vi har en minoritetsregering i Sverige, om man inte antingen får en majoritetsregering, ändrar invandringspolitiken, eller gör upp om budgeten över blockgränserna.

Alternativet är utlysande av ett extra val (aka nyval), men (sd) kommer stärka sina mandat vid ett sådant val, så det är osannolikt att det sker, åtminstone i det här läget. Möjligen om opinonsinstituten rapporterar ännu mer fel än de hade vid förra valet och därmed lurar övriga partier att utlysa extra val.

17:05 Public Service/SVT går igenom Löfvéns handlingsmöjligheter. En återremittering kan ske om en tredjedel av riksdagen (dvs det räcker med (s) + (mp)) begär det. Dock måste en ny budget förhandlas fram till den 11:e december för att börja gälla vid årsskiftet, vilket nog skulle vara att trolla med knäna. Mycket av skattelagstifningen måste börja gälla vid årsskiftet, annars fördröjs den till årsskiftet 2015/2016 och 2017 års taxering.

17:16 Man kan förvänta sig att alliansen Har En Plan (tm) och att det finns förhandlingspunkter som inte är oomklitterliga för att gå med på att stödja en (s)-budget. Ett alternativ är att man har planering för att själva bilda regering, med stöd av (s) där man släpper ifrån sig en del icke oomklitterliga kompromisser. Det tredje alternativet, dvs att någon part skulle släppa efter annat än fri invandring och bryta mot Reinfeldtdoktrinen är att anse som osannolikt. Dock kan (s) t ex tänka sig att helt stoppa utom EU/EES-arbetskraftsinvandring, vilket också LO vill. Där kan man antagligen gå (sd) till mötes, utan att få rasistkortet i huvudet, bara att hänvisa till att de invandrare som redan är här behöver jobben bättre. Detta kan dock inte alliansen stöda, eftersom den fria arbetskraftsinvandringen är ett sätt att urholka fackens dominans, lönebildningen och liberalisera ekonomin.

(sd) har ovan varit tydliga med att ändrad invandringspolitik är oomklitterlig för deras del och alltså inte kan förhandlas bort för att få deras stöd.

17:20 Utanför Aftonbladets kontor rapporteras det om att alla ljusstakar och julpynt nu tagits bort, samt att personalens julklappar (ett vattenfast kollage av Che, Mao, Stalin och Lenin, med en sarg för att fånga upp nostalgitårarna för återanvändning) har slängts i en sopcontainer nu när julefriden uteblev. Enligt uppgift har all julledighet ställts in, då julen är en borgerlig tradition.

17:24 Var är statsminister Löfvén i denna (s)(v)åra stund när han behöver visa statsmannaskap? Enligt uppgift ska han ha setts gå in i Sagerska palatset muttrandes "det är bara käbbel".

Det är ju knappast så att beskedet från (sd) kan ha kommit som en överraskning för regeringen, som rimligtvis (om de inte är inkompetenta) redan har handlingsplaner uttänkta för ett sådant här scenario.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Vi tackar (mp) för visat intresse och 55 dagar i regering. Men nu får de fortsätta kampen för att hela Sverige ska dö utanför regeringen. Inget ont som inte har något gott med sig.

  SvaraRadera
 2. "Fria & oberoende media" och "twitterstrom".

  Saxat ur Svd:s livesänding på nätet.
  "Aftonbladet avbröt sin webb-tv-sändning från SD:s pressträff, för att SD valde att inleda med att prata länge om sin politik och sin syn på invandringspolitiken. "Vanligtvis får man betala för att få in reklam", sa Aftonbladets Lena Mellin i studion efteråt. Inte heller SVT visade hela Mattias Karlssons dragning. På Twitter är många irriterade över att SD verkar ha tagit tillfället i akt att få ut sin politik. "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korkat, men det tycks ju vara praxis inom sosseriet numera, för jag tyckte Karlsson gjorde ett obehagligt intryck. Nu blir det offerkoftan istället.

   Radera
 3. Inte alls oväntat.

  Bara strategiska strutsar kunde missa den här pucken.

  SvaraRadera
 4. Genialiskt! Underbart! Behandlat man ett demokratiskt valt parti och 13 % av väljarna som hundskit ska det fan svida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det handlar nog främst om att "regeringen" helt enkelt ÄR oduglig.

   Radera
  2. All skit som kastats genom åren har SD lagt på hög och levererar nu tillbaka med ränta.

   Radera
 5. Ska bli intressant att höra vad (S) eller MP har att säga om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfven, vad står du och säger. "Det är inte vårt ansvar, det är deras ansvar".. UhUhUHEUHEuehUEhUEHE :-(

   Radera
  2. Och Magdalena Andersson drar stammande upp Praxis!

   Radera
 6. Så går det när man inte tar hänsyn till och förhandlar på riktigt om alla parters "ingångsvärden".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi får se om Löfven börjar prata om sina "ingångsvärden" på presskonferensen...

   Radera
 7. Skulle vilja se Svamp rösta på SD-budgeten !!!
  Vilket liv i media, rödblommiga reportrar i TV kastar slipsen o skriker i falsett ;).
  Då står SD mor Svamp och . . . . . och talmannens haka klappar i bordet o gör ett märke, Alliansen sitter som yra höns o funderar, 'vad hände', till slut ropar nån i falsett 'ajournering'.
  Eller då snabbt som ögat ställer talmannen SD mot svamp o Alliansen glömmer rösta då dom inte tränat för detta scenario.
  Eller går det som tänkt o Då Alliansens ställs mot svamp lägger A ner sina röster o det blir enbart SD som röstar Allians?
  Eller tar Lövet 1 veckas uppskov?

  SvaraRadera
 8. Jag gör analysen att SD är ägda, eftersom de inte röstar emot något utan för: http://iblandekonomi.wordpress.com/2014/12/02/sd-ar-agda/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var en värdelös analys.

   Radera
  2. Gött, då vet jag att den håller!

   Radera
  3. iblandekonomi, du har fel. Avpixlat skriver; "Enligt Karlsson är SD inte främmande för att även fälla en alliansregering som upprätthåller samma slags politik och migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet".

   Radera
  4. Ja, efter lite eftertanke tror jag SDs beslut är strategiskt genialiskt. Om de lovar fälla alla regeringar som inte kompromissar angående migrationspolitiken så framstår dessa regeringar som oerhört oansvariga - framför allt när en stor del av svenska folket stöder SD i deras invandringspolitik. Det lär i alla fall vara mer än 13 % som gör det.

   Ett alternativ till att gå SD till mötes är naturligtvis att bilda en bred samlingsregering S + Alliansen (eller C + Fp), men det kommer bara tillbaka och biter dem själva i röven vid nästa val då SD skulle gå fram stort om övriga partier svek sina väljare på det viset.

   Radera
  5. Nej. Väljarna har röstat på respektive partis invandringspolitik. Alltså sviker man inte väljarna om man genomför de partiernas invandringspolitik.

   Radera
  6. SD är ett passivt stödparti till Alliansen. Det har varit under hela sin tid i Riksdagen, idag inräknat. Dvs en röst på SD är en röst på Alliansen. SD kan inte fälla en alliansregering efter att de röstat igenom dess budget.

   Radera
  7. Cornu: Jag menar att många väljare skulle uppfatta det som ett svek att samarbeta med "fienden" bara för att inte ge SD inflytande. Då skulle det inte uppfattas som någon skillnad mellan att rösta S eller Alliansen. Ett sådant samarbete skulle onekligen innebära många smärtsamma kompromisser för alla inblandade. Varför då inte istället kompromissa angående migrationspolitiken för att få igenom sin övriga politik? I synnerhet med tanke på att många M-.och S-väljare troligen ligger närmare SD i synen på invandringen jämfört med dagens politik, som i stort sett är miljöpartiets. Nä, jag tror Alliansen och S sitter i en rävsax så länge de tjurskalligt vägrar ge SD inflytande. De kommer bara förlora på det själva.

   Radera
  8. Om S bildar en bred samling regering med C och FP så får de säkert kompromissa i många andra frågor (än invandringen)som inte kommer "falla i god jord" hos S väljarna.

   Radera
  9. @iblandekonomi

   Dom har lurat dig grundligt och nu får vi försöka få in dig på rätt spår igen, du måste sluta läsa "Aftonbladet" det är inte bra för dig de målar upp en verklighet som inte existerar, påstår saker som inte är sant och när du sen läser "Expressen" så får du se samma skit i den blaskan. vilket i ditt fall då, bekräftar att Aftonbladet talar minsann sanning..

   Och sen kommer du dragande med den skiten hit, till oss som passerat det stadiet av för längesedan och insett att sanningen finns bara i fria medier, som tex i denna bloggen och på Avpixlat.   Radera
 9. Löfven bluffar vidare med ett nytt möte som blir meningslöst eftersom SD inte är med. Man kan blunda för verkligheten men man kan inte blunda för konsekvenserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tämligen meningslöst just nu, ja.

   Alliansens budget kommer gå igenom, regeringen avgår. Det Löfven möjligen kan hoppas på just nu är att han får komma tillbaka som en renodlad S-regering (För efter detta har han visat sig hopplöst oduglig som statsminister och partiledare) och möjligen locka med sig C & FP efter nyår...

   För i stort sett samtliga partier har gjort bort sig efter valet, som jag ser det, och intresset för extraval är sannolikt lågt hos alla utom SD...

   Men jag finner det roande, sverige är så nedlusat med byråkrater och myndigheter som dessutom är oberoende att en längre period utan en regering inte skulle göra nåt. I Belgien gick det ju bra, och sverige har sannolikt bättre utsikter ändå.

   Radera
  2. Tänkte skriva om det där sista i morgon. Det är politikernas mardröm - att visa att Sverige och folket klarar sig utmärkt utan dem.

   Radera
 10. "Oomklitterlig"? Vad har jag nu missat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tjejerna klittrar

   Radera
  2. Oomkullrunkelig är ett gammalt fint svenskt ord, som betyder okullkastbar. Cornu behagar skämta genom att använda bryta ut den centrala ordstammen, vars moderna betydelses kvinnliga motsvarighet nyligen genom RFSU:s röstning fått namnet "klittra", men slarvar, så att "omkull" blir "-om-".

   Radera
  3. Ej omkullkastbar, skulle det stå. Även jag slarvar tydligen.

   Radera
  4. Anspelning på det gamla fina ordet oomrunkelig, dvs ungf orubblig, i kombination med det nyligen framröstade ordet som skulle beskriva den kvinnliga motsvarigheten till den med självbefläckelse associerade betydelsen av oomrunkelig.

   Radera
  5. Kanske även dags för en feministisk motsvarighet till det gamla hedervärda yrket sumprunkare.

   Radera
  6. Det manliga könsorganet är allt annat än oomkullrunkeligt...

   Radera
  7. Aha, då förstår jag. Tack för svaren! Cornus slarv gjorde att ordleken föll platt till marken. Synd, den kunde annars ha varit rolig.

   Radera
 11. Löfvén får förhoppningsvis den kortaste statsministerkarriären i Sverige hittills. Manshatar-Romson kan återgå till att måla båten med giftig färg.

  SvaraRadera
 12. Om kompromissviljan finns går det alltid att få ihop minst 175 ledamöter bakom en regering. Bildt är väl en erfaren och erkänt duktig medlare (ironi...)

  Om kompromissviljan saknas behövs antingen nyval eller att Försvarsmakten "tar sitt ansvar för Sverige" och interimistiskt återställer ordning med sikte på demokratiska val....ööh, "sen".

  I Sverige har inte Försvarsmakten den möjligheten, ens om de hade velat (vilket de säkert inte vill), så då är extraval enda lösningen.

  Efter det får alla svälja förtreten och begrunda alternativen till demokrati. För 60 lax i månaden måste man kunna samarbeta med fan själv, om det behövs.

  SvaraRadera