Cornucopia?

2014-12-01 15:41

Så hanterar du psyops - diskutera enbart sakfrågan Rysslands aggression

Från gårdagens film kan man dra en del lärdomar om hur man bör hantera rysk psyops. Man ska enbart diskutera sakfrågan och inte svara eller bemöta whataboutism eller psyopsens alla försök att tala om något annat för att förminska sakfrågan Rysslands invasion av Ukraina, krig i Ukraina, annektering av Krim och deras aggressiva uppträdande och aggressiva uttalanden mot västvärldens länder.


Syftet med psyopsen är att förminska ämnet och dirigera bort alla diskussioner från bevis och rysk aggression.

Psyops börjar därför alltid med whataboutism, dvs man pekar på något annat för att få bort diskussionen från rysk aggression och bevis på rysk aggression. Svara inte på dessa försök, utan fortsätt enbart diskutera bevisen och ryskt agerande.

Oavsett vad andra länder gjort historiskt, så är Ryssland aggressivt och för krig i Europa idag 2014. Detta vill psyopsen förminska eller rikta bort uppmärksamheten från. Låt dem inte göra det.

Nästa steg är då istället att man lägger fram massa löjliga konspirationsteorier, som att oroade medborgare hittat rysk utrustning i någon lada, och sedan lärt sig använda avancerade system och uppträda i organiserade förband alldeles av sig själva. I fallet den ryska nedskjutningen av MH17 lanserade man, och lanserar fortfarande, dussintals med konspirationsteorier för att få bort uppmärksamheten från att Ryssland fört in BUK-system i Ukraina, som de med egen personal eller med personal instruerad och handledd av rysk personal, sköt ner ett civilt flygplan med. Man kommer fortsätta lansera nya konspirationsteorier. Varenda gång man gör det - bemöt dem inte, utan påtala att Ryssland ligger bakom hundratals män, kvinnors och barns död i nedskjutningen.

Genom att fylla media med lögner och vilda hypoteser, eller börja tala om något helt annat vill man få bort fokus från Rysslands faktiska övergrepp och brott mot både internationell rätt och ingågna avtal i modern tid, som Budapestfördraget.

Sedan finns det en ny skrämmande psyopsvåg där "svenskar" nu uppmanar svenska soldater att desertera och inte strida, utan lägga ner sina vapen och fly. Vilket är intressant, om det inte föreligger faktisk förberedande krigsplanering mot Sverige. Citat från en nystartad psyopsblogg.
"Mitt tips till svenska soldater eller sjömän som det finare kallas. Ta och desertera om det blir skarpt läge. [...] Är det bara att desertera. När telefonen ringer eller sms:et kommer om inställning för att bemanna en korvett. Tag och åk någon annanstans. Det är väl bättre att vara liv än att sitta i ett vrak på havets botten och låta kroppsdelarna ruttna bort?"
Fokus här är på att svenska flottans sjömän ska desertera. Av detta kan man initialt läsa att Ryssland i första skedet avser att utföra marina operationer och landets intresse i första hand är att lamslå svenska flottan och hindra den från att sättas in, t ex vid en rysk blockad mot Baltikum. Detta är antagligen en frågan om the long con, och innebär inte nödvändigtvis att angrepp kommer ske i närtid, bara att krigsplanering pågår. Även undervattenskränkningen utanför Stockholm handlar sannolikt om krigsplanering och det blir då extra intressant att man i inlägget ovan riktar in sig mot svenska sjömän.

Samma skribent, signatur Bjäen kommenterar även här på bloggen. Ni ser på särskrivningar och språkbruk att detta inte är en "svensk MÖP" (som vederbörande "presenterar sig" som på sin blogg), utan särskrivningarna är klassiskt ryska. Versaler används där ingen svensk använder versaler. Meningsbyggnad är inte svensk, med t ex inledning av meningar med "Samt". Några språkliga felaktigheter, varav det finns ännu fler i texten nedan är markerade med fetstil:
"Östra Ryssland är enorma arealer. Krig där är flyg, långräckvidda missiler och taktiska kärnvapen. Samt Luftlandsatta styrkor. Rys. Militären idag är en av de bäst övade på jorden idag efter USA möjligen. En Ropucha räcker för att ta över hela Gotland ex. Desto längre den militära upprustningen fortsätter och det händer inget hos sv. Försvsret. Stora materiel luckor planeras inte för snabb ersättning. Om 5 år. Men det är nu idag som omvärlden snabbt blir otrevlig, Svensk försvars politik måste vara bland det sämsta på länge i ett väst land. Tills för några år sedan var klimatet det stora hotet. Och internationella insatser. Medan vi hade ett Ryssland som rustade enormt. I ett konflikt där sv. Måste visa militär är det bättre att lägga med vapnen idag"
Skärmdump psyopskommentar.
Bjäens kommentar hittar ni här. Jag har skärmdumpat den ifall den nu raderas. Skärmdump bifogas.

Samma typiska "ryss som försöker skriva svenska"-språk förekommer på länkad blogg ovan, där svensk förmåga sågas med fotknölarna, medan rysk förmåga höjs till världens bästa.

Som avatar till signaturen använder Bjäen även TV-björnen Björne, vilket ytterligare stärker bilden av rysk professionell psyops, då man i Ryssland i statlig television använder svenska barnprogram för att förlöjliga svensken och Sverige, samt visa på Sveriges moraliska underlägsenhet.

Bjäen har även skrivit motsvarande "desertera"-kommentarer på andra försvarsbloggar, t ex Jägarchefen.

Det är mycket intressant att rysk psyops nu aktivt riktar in sig på att demoralisera svenska soldater för att hindra genomförande av mobilisering.

Det är beklämmande att jag som privat bloggare ska behöva axla en roll som svenskt totalförsvar i form av tidigare psykologiskt försvar borde mantla.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

80 kommentarer:

 1. Humor när du försöker dig på att dra logiska slutsatser. Det är helt klart något du behöver träna på och det är kul att du försöker.

  SvaraRadera
 2. Jag vill inte whatabouta men du skriver

  "...Ryssland fört in BUK-system i Ukraina, som de med egen personal eller med personal instruerad och handledd av rysk personal, sköt ner ett civilt flygplan med."

  Tysk underrättelsetjänst verkar luta åt att det handlade om ett BUK-system som rebellerna snodde från en Ukrainsk bas?

  http://www.spiegel.de/politik/ausland/mh17-laut-bnd-waren-separatisten-fuer-absturz-verantwortlich-a-997885.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du som alla andra vet att det där är skitsnack och dåligt underrättelsearbete.

   Radera
  2. Nej det vet jag inte, men det är förstås mycket möjligt. Resultatet blev ju detsamma, 300 oskyldiga fick sätta livet till.

   Radera
 3. Det förekommer självklart psykologiska operationer mot Sverige från både Ryssland, CIA m.fl. som vill påverka den svenska opinionen. Men att avfärda alla som inte håller med som "ryska psyops" är ju att göra det lite lätt för sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar inte om detta här. Här handlar det om en ryss som försöker skriva svenska, och uppmanar svenska sjömän att desertera. Personen presenterar sig som "svensk MÖP", vilket är en direkt lögn, då särskrivning, meningsbyggnad, versalanvändning etc allt pekar på Ryssland.

   Annars är förstås inte alla psyops. Det finns även nyttiga idioter som för vidare psyopsarnas propaganda.

   Radera
  2. När någon skriver sådan uppenbar "rysk" svenska som i exemplet ovan så kan man inte ha många hästar hemma om man inte fattar att det är just rysk psy-op. Som (alltför) flitig kommentarsläsare så tycker jag att det allt oftare är uppenbart att inlägg inte är skrivna av svenskar. Inte bara språket avslöjar utan även argumentation, fakta, logik osv. avslöjar att detta är inte en vanlig svensk. Tycker detta är extremt obehagligt och hade vi ett försvar värt namnet så skulle motåtgärder vidtagits för länge sen.

   Radera
  3. Jag har inte påstått att jag är svensk. Men som utomstående ser jag bättre vissa problem än vad många ”riktiga” svenskar gör, som ofta visar upp en bristande förståelse för geopolitiska skeenden. Sverige saknar en tydlig försvarspolitik och har inget effektivt försvar. Utan en självständig strategi kan Sverige inte heller uppnå detta. Det enda Sverige för närvarande lyckas med är att likt förvirrade papegojor upprepa en agenda som sätts av utländska krafter (USA, EU och Nato) och som inte gynnar Sveriges egna säkerhetspolitiska intressen. Sverige behöver ett starkt och självständigt försvar som kan verka fred och avspänning i Östersjöområdet. Dessutom borde Sverige etablera goda relationer med alla sina grannar, även Ryssland. Att sprida nidbilder av sin största granne och dess befolkning späder bara på en närmast patologisk ryssofobi som för närvarande genomsyrar både politiken, samhället och inte minst sådana här militärorienterade bloggar.

   Radera
  4. dålig svenska är snarare ett tecken på att man inte är psyop

   de här psyops-diskussionerna är extremt underhållande, kan tänka mig att det är många som läser dem med ett flin

   Radera
  5. Håller med. Ibland är det en fin linje mellan psy-ops och psy-kos :)

   Radera
 4. Det är ju förstås en fördel om man ska utöva någon form av influens att mottagaren är kapabel att tillgodogöra sig av budskapet. "Bjäens" skriverier är i stort sett oläsbart, och ger intrycket av att det är någon med Björnes intellektuella kapacitet som käkat lite av miljöpartiets tjänstesvampar och sedan skrivit.

  Det har ju diskuterats innan men det viktigaste vapnet mot psykologisk krigföring är ju inte svärdet utan pennan, dessvärre är pennorna/media nu mera så oslipade att de mer påminner om slitna kritor på något överbelagt dagis någonstans.
  Ett exempel på hur media gör självmål såg jag innan idag. Videoklippet där ett ryskt flygplan gör en överraskande manöver framför ett norskt F-16. På den norska mediesida jag såg klippet föregicks det av ett arkivklipp där en brittisk Tornado F3 visas under det att speakerrösten allvarligt beskriver rysk aggressivitet. Bara för propagandamaskineriet att påtala att det minsann är ett brittiskt flygplan i videon, och att ryssland minsann aldrig var där. Förvisso togs Tornado F3 ur tjänst för några år sedan, men de flesta kan nog knappast skilja en Tornado F3 från en Tornado GR4 eller ens en SU-24 Fencer. Men har man satt bollen i rullning så har man , och varje litet frö av tvivel man kan så och så vidare.
  Vi i väst har ju under många år lärt oss att inte lita på media, och vant oss vid inkompetent journalistik, vilket paradoxalt nog gjort oss mer sårbara då vi är mer mottagliga för alternativa informationskällor som t.ex Twitter eller bloggar. Dessvärre klarar inte gemene man av att göra det jobb nyhetsmedia inte heller klarar av, nämligen ställa oss kritiska till källorna och bedöma dessas trovärdighet.
  Men situationen är hur som helst att föredra framför alternativet, 100% statskontrollerad information.

  SvaraRadera
 5. Löjligt! Så om man sätter in frågan i en större kontext är man en del av psyops? :D

  Låt oss använda samma logik på tex. Kubakrisen:

  Diskutera enbart USA:s hot om kärnvapenkrig. Alla försök att styra in diskussionen på sovjetiska missiler på Kuba är en förminskning av USA:s aggression. Sakfrågan här är Kennedys hot mot Sovjet och endast det skall diskuteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är rimligt, eller i alla fall Sovjets och USA:s hot om kärnvapenkrig under Kubakrisen, eftersom det var mellan dem det stod. Kuba var ju bara en liten bricka. Löjet ligger hos betraktaren.

   Således diskuteras i dagens fall Rysslands angrepp på Ukraina och hur Ukraina ska kunna försvara sig.

   Radera
  2. Men ska man använda analogin USA-Kubas relation under Kennedyeran så är det väl som att i en diskussion om Grisbukten envisas med att bara vilja prata om Sovjets invasion av Ungern.

   Radera
  3. Anser att du har helt rätt. Cornus fullständigt ensidiga och ryssofobiska är nog det värsta jag varit med om. Jag var till skillnad från Cornu ändå med då Sovjet var ett verkligt hot mot Sverige och Europa. Kubakrisen är en intressant jämförelse. Sen att det är ett faktum att Ryssland upplever USA/NATOS utvidgning och försök till utvidgning som aggressiv och hotfull vill han inte diskutera - ha, ha. Det är märkligt att Cornu som är intressant, vidsynt och öppen i andra frågor är som en enögd häst med skyddlappar i denna fråga - också i vargfrågan förstås. Men där har han egenintresse så jag förlåter honom. Men kanske han har det i Ryssfrågan också i och med sina krigsböcker?

   Radera
  4. Ja, fast Grisbukten var ju OK. Sovjet hade ju invaderat Tjeckoslovakien också! Därför gjorde ju USA inget fel.

   Radera
  5. För det första här hela den här utvikningen ett försök att undvika och deflektera bort från sakfrågan. Ett led står RB ovan för, som skriver lögner om mig.

   Jag må se ut som jag är 25, men jag är i själva verket 44 år, mönstrade under kalla kriget och gjorde lumpen när Sovjetunionen föll. Sov som stabstroppchef bredvid telefonen med larmlista till kompaniets alla officerare när vi gick in i höjd beredskap under kuppförsöket mot Gorbachev.

   Så RB ljuger. Alla vi som medvetna, dvs över 10 år, under 80-talet levde ständigt med det sovjetiska hotet över oss, speciellt vi som bodde i direkt anslutning till en militärbas.

   Detta hör dock inte till ämnet, men visar hur en nyttig idiot alternativt avlönad psyops som RB försöker undvika ämnet och disktera något annat.

   Radera
  6. "Så om man sätter in frågan i en större kontext är man en del av psyops?!"

   Nej, det som skrevs i inlägget var att om man börjar argumentera med trollen om den större kontext de vill sätta in rysslands annektering och invasion i så går man trollens ärende.

   Om du undrade, vilket jag betvivlar.

   Radera
  7. Ok jag erkänner Cornu. Jag är en hemlig rysk agent.
   Imorgon ska jag till Washington i mitt Ufo och träffa Illuminati.

   Radera
  8. Liiiiiiten miss herr "jag är ingen agent för Ryssland". Ufo, stavas med liten bokstav mitt i en mening på svenska. Det kan du säga till Ivan och Boris.

   Radera
  9. Nåväl. Det är väl ganska tydligt var vi hittar våra svenska femtekolonnare.
   Kolla tex RB som hyllar SD och pratar om "kulturmarxister" samtidigt som han verkar gilla Putin.
   Vet ej varför men det är väl Putins faschism som lockar?

   Radera
  10. @ModeratMartin "Ufo, stavas med liten bokstav mitt i en mening på svenska."

   Det skulle kunna vara så att han har döpt något till "Ufo". Om det är ett namn så ska det vara stort u även mitt i en mening.

   Radera
 6. Så länge det handlar om riktig psyops så är det ju snarast underhållning. Personer placerade i Ryssland som aldrig varit utanför sitt lands gränser ska försöka hänga med i tugget. De har en omvärldsbild som vore den hämtad från Russia Today. Det blir ju direkt som Bagdad-Bob, även om de lyckas producera ett halvtaffligt språk. Hej där borta i öster? Kan ni inte få göra en studieresa till Sverige? Ni behöver inte ens åka miniubåt. Ni är välkomna ändå!

  Värre då med de nyttiga idioterna.

  SvaraRadera
 7. Hehe, den där deserteringsuppmaningen är verkligen klassisk. Ryssland blir mer och mer som Sovjet.

  En version av "I'm fixin' to die rag" kanske riktad till de ryska soldaterna på temat "Dö för en oligark"?

  Nej, nu blev jag sugen på lite rysk kultur, typ Cheburaska eller Nu Pagadi :-)

  "Underbart, underbart. Allting e underbart. Livet är spännande på vårt blåa tåg"

  https://www.youtube.com/watch?v=BtUFQMf1xNU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle aldrig klickat på länken. Nu kommer jag ha den där låten på hjärnan hela kvällen

   Motgift: Dr Snuggles!
   https://www.youtube.com/watch?v=r1Mu2cXpaeQ

   Radera
 8. Ok jag erkänner jag är rysk hemlig KGB agent. En Psy Ops som har tusentals hemliga uppdrag. Jag kan SV. halnknackigt och är därmed ryss.
  Hmm eller är det någon som lever i mörkret och behöver komma ut i ljuset.

  Det är ganska konstigt när det skrivs rätt ofta att RBS15 är rätt värdelösa i strid numera. Då är det väl bättre att aldrig ge sig ut i strid. Eller starta krig när vi inte klarar uppgiften. Veckor fösvaret är 1 timme försvaret. Det är min "psy-Ops" KGP, FSB och hemlig ILLEGALIST kommentar.

  Det är konstigt att Wiseman, Skipper mfl. skriver ungefär samma sak om RBS15. Skillnaden är att jag lägger till lite PsyOps humor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Fick mig att le åtminstonde, tänk vad roligt det är att läsa ibland!

   Radera
  2. Bjäen, din genuina omtanke om svenska soldater är verkligen rörande.Och jag tycker inte heller att VI skall starta krig. Däremot kan det ju finnas andra som startar krig, exempelvis bananrepubliken Ryssland i Ukraina och Krim. Fast nu ser det ut som att ekonomin lägger en våt filt över Putins ambitioner så han orkar nog inte så långt västerut som till Sverige. Kanske vi borde hjälpa till och investera i den våta filten genom att köpa olja från Saudi istället. Har hört att de har höstrea på olja.

   Radera
 9. Cornu har helt rätt.

  Två fel gör inte ett rätt. Så om vi skippar USA:s dåligheter och tittar på Ryssland.

  Ryssland är bevisligen INTE en funktionell demokrati längre. En funktionell demokrati behöver INTE förbjuda NGO som finansieras från utlandet. Man behöver heller inte förbjuda CNN att sända i landet och i kabelnät. Man behöver heller inte hetsa mot en MYCKET LITEN minoritet av homosexuella. Eller ha Putinjugend i form av Nashi osv.

  Helt klart är det så att Ryssland har vänt sig mot någon form av ny politisk ideologi, som vi kanske skulle kunna klassificera som nationalkommunism. Det är bara en tidsfråga innan Putin börjar nationalisera misshagliga oligarkers egendomar. Därefter kommer säkerligen utländska tillgångar att nationaliseras. Lämpligtvis börjar man med franska företag, eftersom fransoserna inte levererar Mistral.

  Men FAKTA är följande. Ryssland har annekterat Krim, som är en del av Ukraina enligt nu gällande statsrättsliga avtal. Det så kallade "Novorossija" har INTE industriell kapacitet att logistiskt försörja alla GRAD och andra artilleripjäser som används mot den ukrainska armén.

  Men FAKTA är ju inget som en diktatur behöver bry sig om. Så länge som det egna folket köper läget.

  FAKTA är att Putin och hans anhang är tjuvar, helt enkelt. Tjuvar med kärnvapen. Och som är oroade för att om ryssarna fick se välståndet i resten av Europa, så skulle folket vända sig mot Putin och kompani på en gång.

  Fred är krig och krig är fred.

  /Statsmanne

  PS: Skicka gärna några gröna smurfer till Finland eller Sverige, så får väl ryssarna se hur smurfer omhändertas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör verkligen skäl för namnet "Statsmannen"......
   Läs boken "Jättens andedräkt" av Krister Wahlbäck och få lite verkligt kött på benen istället.

   Radera
  2. Sen är det inte så hälsosamt att vara allt för frispråkig journalist heller i ett maffiasamhälle. Hundratals journalister rapporteras mördade under Putin/Medvedevs vakande händer, och många fler hotade och misshandlade. Redan 2006 rapporterade Tyska Spiegel att "No less than 261 journalists have been killed there since the fall of the Soviet Union.". Det finns förstås också en wikisida.

   Radera
  3. Har Ryssland någonsin varit en funktionell demokrati?

   Radera
  4. @RB

   Nu ska vi se.

   Är det några FAKTA som är felaktiga i mina påståenden?

   Har jag berört Finland?
   Har jag berört Sverige?

   Har jag sagt att USA har rätt i sitt utrikespolitiska agerande?

   Som jag ser det, så har Wahlbäcks bok INGEN relevans när det gäller min argumentation mot Rysslands agerande i sitt krig mot Ukraina. Och för den delen att man har STULIT Krim från Ukraina.

   Ryssland är en nation ledd av tjuvar och avtalsbrytare, så enkelt är det. Och de har stulit av Ukraina. Både land och industriell materiel. Och människoliv.

   Punkt.

   RB, betyder det RoBot, dvs. rabota, en viljelös knegare, eller kanske psyopsslav?

   Mvh
   Statsmannen

   PS: Fördelen med tjuvar är att de vill överleva med sitt stöldgods, så kärnvapenhotet är ett tomt hot....

   Radera
 10. Bra serie inlägg om den ryska propagandan. Den må vara av usel kvalitet rent förnuftsmässigt, men läser man med förstrött intresse och utan att reflektera över att det handlar just om riktad propaganda är det lätt att börja tvivla och anamma kålsuparteorier/whataboutism. Psykologiskt försvar i någon form kan definitivt göra nytta nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är det Cornu som privatperson som ska uppmärksamma och visa vad som pågår?
   Har vi inte en myndighet, MSB, som ska skydda oss från onda uppsåt och berätta och förklara för oss medborgare hur vi ska agera och förbereda oss för det värsta?
   Att vi saknar ett psyops-försvar är ju i linje med att vi saknar ett försvar över huvud taget, men byråkratin MSB finns ju för att åtminstone beskriva hoten och farorna för oss.

   Radera
  2. Så som jag ser det så finns det två alternativ där Gronvita: Antingen är MSB totalt odugliga och kan inte göra sina jobb, eller så är MSB extremt duktiga men där finns egentligen inget att uppmärksamma.

   Radera
  3. Enligt Cornu, finns det ju något att uppmärksamma. Tror du han har fel om det här?

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägg raderat på grund av rasism, hets mot folkgrupp och brott mot kommentarsregeln "folkhemsfundamentalistisk retorik".

   Radera
  2. Här diskuteras rysk psyops, inte invandring.

   Radera
  3. Men det är ju rysk invandring av avlönade gröna gubabr som är psyops?

   Radera
  4. Men jag diskuterade inte inte invandring utan jämförde din debatteknik med den som PK-media använder för att slippa diskutera verkligheten. I mina ögon är föga hedervärt att agera på det viset.
   Hets mot folkgrupp - det var det löjligaste! Tänk vilka påhopp utan att visa kommentaren.ifråga.
   Kul att du använder ordet rasism just så som jag beskrev - men som nu ingen kan läsa eftersom du tog bort kommentaren.

   Radera
 12. Tack för god folkbildande insats! Bra jobbat.

  SvaraRadera
 13. Något jag inte begriper är att ryssarna bränner av sitt psyops-artilleri helt utan urskillning. Det vore smartare att välja sina strider och inte försöka bortförklara hela kriget inklusive deras hejdukars nedskjutningen av passagerarplanet. All trovärdighet är nu borta och ingen kommer vilja ha med landet att göra på mycket lång tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är rädd att Rysslands roll som råvaruleverantör kommer kvarstå under rätt lång tid. Så någon slags relation måste man upprätthålla så länge man är ömsesidigt beroende. Och det beroendet ingår förstås som en faktor i Puttes planer när han bedömer hur mycket han kan komma undan med. Fast visst är det nesligt att vi och Europas starke man Merkel genom olja och gasköp hjälper till att finansiera Putins imperieplaner.

   Radera
  2. Rysslands handel borde inte domineras av råvaruexport. Med den nationens vetenskapliga kunnande borde Ryssland vara en stor exportör av högförädlade varor, de kan klämma fram fantastiska vapen men när något civilt skall serieproduceras får de inte ihop det. Detta är ett av den ryska statsledningens största misslyckanden, jag hoppas de någon gång löser detta så Ryssland kan få en stor medelklass och ett gott välstånd och förhoppningsvis börjar bete sig lite mera västerländskt avslappnat och kliar sig i naveln i stället för att dra ut i krig.

   Radera
  3. REXX: Om landet står inför hot och inte tas på allvar så kan det ena dem inrikes och motivera varör man nu fullständigt sänker sitt civilsamhälle till förmån för militära utgifter.
   Annars riskerar man statskupp vilket man förmodligen redan gör annars hade man inte varit så livrädd för sin egen befolkning.

   Radera
 14. Gotlandsfärjan: En potentiell militär massgrav på östersjöns botten

  http://kanonmat90.blogspot.se/2014/12/gotlandsfarjan-en-potentiell-militar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ropucha, en potentiell militär massgrav på östersjöns botten.

   Radera
 15. Hej Lars

  Med stigande "makt" (som du upplever just nu) så följer i min värld även stigande ansvar.

  Jag tycker det är dags att du ta det och inte tappar bort dig i en allt för ensidig synvinkel.

  Tack än en gång...för det fria ordet...som du tar till dig...och sprider vidare

  Manfred

  SvaraRadera
 16. Funderar på om det skulle vara lämpligt att föreslå en föreläsning i Stockholm om behovet av ett psykologiskt försvar igen. Med lite exempel på psyops agerande idag och hur det bör bemötas av oss engagerade i väntan på ett restaurerat försvar. De flesta bibliotek har vad jag förstått en del resurser för sådant. Kanske ett studieförbund eller?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så dum idé, men det skulle bara bli för redan intresserade.
   Förr i tiden skulle vi ha använt statlig TV "Anslagstavlan" och likaledes den statliga skolan och kanske värnplikten för det här ändamålet. Skolan är nog rätt arena.

   Radera
  2. Ett tips till utvalt massmedia skulle sprida kunskap ytterligare inte minst bland journalister. Se det också som utbildning av oss redan intresserade. Möjligen kan Cornucopia? också få nya ideer vid samspelet muntligt med oss. Mest spännande är att det kan tänkas dyka upp någon psyops.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 17. Cornu ditt senaste alster att jag skulle vara en betald rysk psyops är ren galenskap ärligt talat.
  Klart man ska vara analytisk men psyops inlägget liknar mer någon form av paranoiditet ärligt talat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan när man läser om vilken världsbild andra Twitter nissar och skribenter här skriver så är begreppet vandringssägner och fantasi en gemensam nämnare.
   Det är inte riktigt psykiskt friskt att inbilla sig diverse folk är ryska psyops.
   Blir galet.

   Radera
  2. Att de finns är konstaterat, hur många de är, hur de är samordnade och hur många som hakar på är frågorna.

   Synd att det är meningslöst att fråga dem om hur de vill att det egna landet skall utvecklas. Och vad är det som ni tycker är så bra att ni vill sprida det till grannarna med vapenmakt?

   Radera
  3. Nä, jag tror inte att du är rysk psy-ops. Ryssar är i regel ett bildat folk. Självklart har de också goda granskare som godkänner en release av information/propaganda.

   Key messages and talking points have to be released by an authorized officer, som det heter på NATO-språket.

   Dina inlägg tyder inte på några officerskvalitéer. Alltså har du ingen releasing authority eller någon form av officiell ställning.

   Alternativet för den dåliga svenskan är dyslexi eller dålig bildning. Eller både och.

   Oavsett, så anser jag att du inte tillför diskursen något som är upplysande.

   Mitt förslag är att du tar din Gerber överlevnadskniv och kör den över brynstenen ett par gånger till. Och fundera på nya saker som du kan göra med paracord.

   Så ska vi lite mer erfarna "gubbarna" som har erfarenhet av både Sovjetunionen och det kalla kriget att fortsätta diskutera det som är viktigt.

   Nämligen att rysk psy-ops finns. Varför den inte fungerar så bra här är att den är dimensionerad för en målgrupp som är av ryskt snitt. Dvs. ryssen känner sitt folk, men inte sin fiendes folk. Därför är ryssarnas psy-ops utformad för en "rysk" publik. Vilket inte räcker i det lite mer diversifierade informationsslagfält som finns i demokratiska länder i EU.

   Världsbild kan man få från många foliehattsforum, men det är inte särskilt relevant. Dessutom trivs konspirationsteorier bäst i länder där demokrati och informationsfrihet inte råder. Det som är relevant är vilken grundideologi som ett samhälle bygger på. Och i Ryssland så är det fortfarande en ideologi grundat på "starka" män, eller en stark stat, vilket i rysk diskurs är i praktiken ekvivalent. Lenin, Stalin, Chrustjev, Brezhnev osv.

   Som solkungen sa en gång i tiden, -"L´etat, c´est moi." Samma med ryska ledare/tsarer.

   I dagens individualiserade och sekulära västvärld fungerar det inte riktigt så. Och jag är säker på att ryssen underskattar de krafter som finns i västvärlden.

   Så Bjäen, fortsätt MÖP:a, det gör du kanske bra. Men du för ingen säkerhetspolitisk diskussion som är värd att beakta.

   /Statsmannen

   Radera
  4. Käre statsman
   I Bäjens inlägg saknas kommatering. Något annat finns inte att anmärka på och själv glömmer du kommatecknet vid ett flertaltillfällen. Argumentbrist? Det finns ju svenska psyops också; de som inte tror på allt som marinen påstår som den senaste budgetubåten. Uttrycket är äldre än U137; det myntades av flygvapnet redan innan i kampen om resurserna eftersom de alltid dök upp på hösten inför budgetarbetet. Och visst annekteringen av Krim stred mot folkrätten och folkomröstningen var farsartad men följ den tyske politikerns förslag om att anordna en ny under internationellt överinseende (vid den gjorda tackade man nej till detta trots inbjudan). Om det blir ett nytt ja så kan faktum accepteras. Rysslands ekonomi lider av nuvarande läge och den europeiska likaså. Däremot frodas den amerikanska som under sanktionerna ökat sin handel med Ryssland. Men jag är medveten om at vad som än händer i världen så är det RYSSLAND SOM ÄR AGRRESSIVT OCH BARA DET.

   Radera
  5. USA ökar sin handel med Ryssland?

   Radera
  6. Ja det har det gjort faktiskt.

   Radera
 18. Rysk fokusering på att få grannarnas soldater att desertera skulle även kunna spegla det man tror om sina egna soldater.

  Månne vi borde lära våra kok att laga perfekt borsjtj och sprida ryktet att svenska krigsfångar får spela playstation och dricka sprit? Sverige stämplas ju ändå som dekadent så varför inte göra motsatsen till Hitlers och Stalins ömsesidiga motivationskampanjer för sina soldater? Skämt med en bottensats av allvar, den bästa fienden är den som ger upp striden.

  Nå jag vet väldigt lite om ryskt lynne och hur folk fungerar i sådana situationer, jag hoppas det finns experter.

  SvaraRadera
 19. Att få våra soldater att desertera är inget jag stödjer, skriver så ironiskt. Eftersom det är inte värt att strida för något om man är självmordssoldat. Tron på Sverige är inget jihad.
  När sv. Försvaret saknar grundläggande förmågor som utgör stommen i försvaret och när de saknas så blir uppgiften omöjlig att genomföra. Varför ska man skicka ut soldater i strid för det.
  Det blir då som i Ryssland som tvingade sina soldater anfalla där bara varannan hade gevär. Om de sprang tillbaka blev de nedskjutna av ryska officerare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gjorde aldrig lumpen, eller hur?

   /Statsmannen

   Radera
  2. Med den låga lön de har så deserterar de i stor mängd, försvaret har vid ett flertal tillfällen tagit upp problemen med en legoarmé. Med allmän värnplikt bleve perspektivet ett annat.

   Radera

 20. Jag tror att jag skulle betala mig själv mer, så kan jag börja med att skriva "jag" hela tiden.
  Jag tror det skulle funka.
  Jag tror det skulle vara bra för ryssland.. Hmm.. Det blir rött.. Ryssland??
  Jag menar, vore det inte dumt att inte betala en svensk och köpa ett svenskt IP och OS? Så stavfunktionen funkar...

  SvaraRadera
 21. Det luriga i att inte besvara deras lögner är att de riskerar att bli sanning för tanke/Känslosvaga personer. Och som det visat sig i det senaste valet så har även dessa rösträtt.

  SvaraRadera
 22. Oroväckande kommunikation.
  Om man bortser från formatet, översättning av en Sinclair Spectrum från -83, så är det lite nytt med direkta hot och uppmaningar till att inte försvara landet, det som "Bjäen" sysslar med.

  Det kan vara inspirerat av svensk velighet och politisk osäkerhet.

  Kan tyda på massor med saker, men om det kommer från högre ort kan man befara snar rysk aktivitet i Sveriges närområde. Tidigare har de plötsliga ökade aktiviteterna på bloggar föregått militära aktioner tycker jag mig ha märkt, i ett par fall endast med dagar.

  SvaraRadera
 23. Ja så bör ryska psyops behandlas, utnyttja ditt tunnelseende till max. " Oavsett vad andra länder gjort historiskt, så är Ryssland aggressivt och för krig i Europa idag 2014. Detta vill psyopsen förminska eller rikta bort uppmärksamheten från." Låt dem inte göra det. Eftersom några historiska belägg för detta kan hittas så fastslå det som ett axiom. Nu är det Ryssland vi talar om och allt annat är avfört från granskning. Antalet kränkningar av svenskt territorium uppgick ifjol till 7 och 8 de tre första kvartalen i år - nationalitet ej angivet enligt försvarets egna rapporter. MEN RYSSLAND ÄR AGGRESIVT OAVSETT VERKLIGHETEN. Hur ska man ta svenska psyops som Cornu? Gråta ty skratta kan man inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. H Bylunds krokodiltårar är rörande. Här i Europa råder krig. Tjuven Putin med sina nära oligarker testar hur långt han kan gå. Men H Bylund vill antyda att Rysslands diktator i verkligheten gör som alla andra gjort tidigare.

   Ja Cornucopia? fungerar bra för att avslöja en del extra fula trick.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Krokodiltårar? Jag bara uppreparar Cornus teser. 1. Inga jämförelser med liknande situationer får göras. 2. Fastslå som axiom att Ryssland alltid har varit aggressivt. Och visst har landet expanderat och varit med i krig men snarare i mindre utsträckning än andra och snarare som försvarare än angripare. Således är § 1 mycket viktig.
   Ja Cornucopia? fungerar bra för att avslöja en del extra fula trick dvs "I've made up my mind; don't confuse me with facts"

   Radera
 24. Här är en teori bakom Cornus vanföreställningar
  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Great_Purge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du Bjäen, en psyops kan man ju ändå ha någon slags respekt för. Nu verkar ju du inte vara någon psyops, bara ett helt vanligt mentalt luder.

   .../sjodan

   Radera
  2. Det är roligt att läsa Bjäens tidigare inlägg i andra trådar/sin egna blogg och jämföra med de senare inläggen. Svenska språkutveckligen är makalös. Svenska skolan borde kontakta den käre Bjäen, som uppenbarligen har lyckats utveckla sin skriftliga förmåga inom några dagar. Ett pedagogiskt geni kanske? Vem vem..

   Radera
  3. Har också observerat detta.
   Har vi månde en troika i aktion?

   Radera
  4. Min röst faller på att Bäjen är en legitimerad tokdåre snarare än psyops.

   Radera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 26. Putins eskapader påminner om en rysk dvärgtax som står och gläfser på en fullvuxen Nato-elefant. Frågan är inte om utan när Krim tillhör Ukraina igen.

  SvaraRadera