Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2014-12-18 15:01

Ryssland övade Midvintermörker förra veckan

Jag har fått kritik för min debutroman Midvintermörker, om att Ryssland inte har den förmågan. Nu framkommer det att Ryssland övade just Midvintermörkers styrkeförhållanden i förra veckans oplanerade övning (eng snap exercise) i Kalilningrad, och alltså utan förberedelse kan greppa just detta i Östersjön.


Atlantic Council redovisar nu styrkeförhållandena som övades i den oplanerade övningen, som inkluderade att man med landstigningsfartyg flyttade trupp och fordon mellan Leningrads militärdistrikt (ja, det heter fortfarande så) och Kaliningrad.
"The drills consisted of 9,000 servicemen, 642 military vehicles, including 250 tanks and APCs, over 100 artillery units, 55 warships and the Iskander ballistic missile system."
Uppgifterna varierar om hur många Iskandersystem man satte in, en del uppgifter säger två brigader, eller 48 eldenheter, andra endast en brigad och 24 eldenheter. I Midvintermörker nämns att ett femtiotal Iskander avfyrats, vilket passar bra med 24 eldenheter.

Försvarsdoktoranden Oscar Jonsson vid brittiska King's College kompletterar med uppgifter om 41 flygplan, vilket också är i linje med de initiala insatserna i Midvintermörker.

Så var det iaf med den saken. Ryssland kan utan förvarning sätta in Midvintermörkerstyrkor kring Östersjön. Fast mina kritiker, som gissningvis är rysk psyops eller nyttiga idioter, lär inte ta åt sig av detta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Ryska psyops borde väl snarare överdriva Rysslands förmåga än tvärtom. Cornu logik ...
  Mr 100% fel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde det inte vara tvärtom? Jag hade hellre arbetat med "äsch, oroa er inte, bara 1 tank och 1 plan" än att faktiskt skrämma upp..

   Radera
  2. Beror ju på vad man vill uppnå. Egentligen.

   Radera
  3. "Är du stark - få din fiende att tro att du är svag. Är du svag - få din fiende att tro att du är stark." Th art of war, Sun Zi, ca 380 f. Kr. Gäller nog än.

   Radera
  4. The art... typo, inte th art.

   Radera
  5. Unknown, zeh artz of waaagh

   Radera
 2. På samma sätt som DN borde tacka dig för alla reportagetips så borde du tacka Putin för all hjälp med författande och bokförsäljning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja skicka en signerad kopia av Midvintermörker till honom!

   Radera
  2. Blir det någon översättning till ryska, cornu? :D

   Radera
 3. Otäckt likt Midvintermörker. Får nog kolla reserverna igen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. men kanske Danmark har retat Ryssland mer med sina anspråk på artiskt numera (vilket jag vet de inte är ensam om att göra anspråk på)

  SvaraRadera
 5. Är boken översatt till ryska ?
  Putin vill nog få ryssarna att sluta tänka på mat när magarna knorrar, går ju bra att skylla bristen på mat och höjda priser på det mesta, på Västeuropa och USA.
  Lite vapenskrammel är bra för självkänslan.

  SvaraRadera
 6. Jag tror att Putin känner sig smickrad över all uppmärksamhet.

  SvaraRadera
 7. Cornu, har du skrivit något inlägg om hur du tycker att Sveriges försvar ska rustas upp? Om politikerna får för mycket att säga till om kommer det bara bli en arbetsmarknadsåtgärd, gäller att etablera en tydlig bild av hur de taktiska behoven faktiskt ser ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte läsa Midsommargryning? Där finns hela arsenalen sida upp och sida ner.

   Radera
 8. PLOT TWIST: Conru är egentligen med Putin's ÖB och arbetar egetnligen med att ta fram militära strategier åt den ryska armén!

  SvaraRadera