Cornucopia?

2014-12-21 15:11

Ryssland in i recession - kupprisk för Putin

Hos brittiska The Telegraph sammanfattar Ambrose Evans-Pritchard det ekonomiska läget för Vladimir Putins Ryssland. Läget kan anses vara värre än inför den ryska krisen 1998, då västvärlden stod på Ryssland sida den gången.Ryssland har ingen konkurrenskraft, utan är som tidigare påtalat en bananrepublik. En kleptokratisk skendemokrati, där ledningen gör sig rika genom att exportera bananer. Fast i Ryssland fall exporterar man oförädlade råvaror. 73% av exporten sägs utgöras av detta och någon konkurrenskraft inom andra segment finns inte heller.

Dock finns en referens att icke oljerelaterad export skulle fallit till endast 8% i Evans-Pritchards artikel.
"The IMF says the effect has been to smother everything else, hollowing out the industrial core. Non-oil exports fell from 21pc to 8pc of GDP.The economy is a tangle of bottlenecks. Russia ranks 136 for road quality, 126 for the ability of firms to absorb technology, 124 for availability of the latest technology, 120 for the burden of government regulation, and 105 for product sophistication, in the World Economic Forum’s index of competitiveness."
Putinregimens egna optimistiska prognoser talar om en recession på 0.8% nästa år, medan BNE pratar om en recession om 4.5% för Rysslands del. Enligt BNE behöver oljepriset över 90 USD i snitt under 2015 för att Ryssland ska undvika recession och det krävs en bra bit över 100 USD för att ryska staten inte ska visa budgetunderskott.

Därtill har vi sanktionerna mot landet på grund av deras invasion och annektering av Krim och angreppskriget och den fientliga ockupationen av sydöstra Ukraina.

Hermitages Mark Browder säger enligt The Telegraph att Putin riskerar att störtas i en militärkupp, där hans egna gamla KGB-kamrater håller i knivarna.
“Putin’s sales pitch has always been that he brought the country back to stability after the craziness of the Yeltsin years,” says Browder. “He could get away with it because the oil boom created enough money for everybody, but now the money has run out. People are getting very angry. If oil all stays at $60 for a year, he risks a palace coup from his own ‘Siloviki’ (former KGB) circle.
Den ryska ekonomin under Putin har byggt enbart på de stigande och sedan varaktigt höga oljepriserna. Detta är nu undanryckt tillsammans med ekonomiska och skärpta sanktioner. Kvar återstår en despot, som har ridit på en stark oljetrend. Och när den trenden vänder så avslöjas nivån av verklig kompetens, eller inkompetens...

Tillägg: Anders Åslund skriver i SvD att han förväntar sig en recession om 8-10% för Rysslands del. Annars i stort sett samma artikel som Evans-Pritchard fast kortare och utan referenser eller faktauppgifter. 

Poängen blir dock att alla nu talar om en recession för Ryssland, inklusive Putinregimen själva. Frågan landar bara i hur många procent och om det blir värre än under finanskrisen 2009 eller inte.

Tillägg 2: Putin har placerat den ledande oppositionspolitikern Alexei Navalny i tio års fängelse för och Ryssland blockerar nu den Facebooksida som försökt organisera en protestdemonstration mot det hela, rapporterar Financial Times. Tesen är att Putin nu är rädd för folket och att de kommer störta honom. I sitt tal i veckan angav han att skillnaden mellan att vara regimopposition och en förrädare är hårfin. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

36 kommentarer:

 1. Googlade på "International Reserves of the Russian Federation" och fick ca 420G$.

  "The international reserves of the Russian Federation are highly liquid external assets that are readily available to the Bank of Russia and the Government of the Russian Federation."

  Nu är jag inte ekonom nog att bedöma exakt vad det betyder, men det verkar som att de har lite att ta av, åtminstone ett tag. Kanske någon voodoo-kunnig kan säga om det betyder något, och i så fall vad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och exportvärdet verkar ligga på ca 520G$ 2013, varav ca hälften olja så då handlar det om att täcka upp för ca 100G$ minskad exportinkomst/år?

   Radera
  2. Ok, jag läste hela artikel som det länkas till och fick svaret: "Isolation and Stalinist autarky lie ahead."

   Radera
 2. Innan valet var SVaMParna i opposition och förrädare. Nu är de än så länge bara förrädare. Efter det eventuella extravalet återgår allt till sin ordning igen. Inte ofta jag tycker Putin har rätt.

  SvaraRadera
 3. Läget är mycket farligt. Tredje världskriget är närmare än på länge. Och det är nästan helt och hållet Putins fel. Stora oljetillgångar kletar igen hjärnvindlingarna på det politiska ledarskapet i B-nationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kuckeliku

   Om ett tredje världskrig närmar sig (vilket jag tyvärr är benägen att hålla med om), så är det "världens" fel.

   It takes two to dance tango, You know...

   Radera
  2. Gäller det resonemanget även, säg, våldtäkt?

   Radera
  3. Bra fråga!

   På-sätt och vis antar jag.

   Men så länge "världen" inte har lärt sig att ett "nej" är ett "nej" så harvar vi på samma redan upplöjda åker...och skördar samma frukt(an)

   Radera
  4. Menar du på allvar att skulden är lite sådär 50/50 vid våldtäkt? Spännande.

   Radera
  5. Passande då att tango tydligen var ett sätt att bjuda upp kvinnor sysselsatta med världens äldsta yrke. Angående frågan så krävs minst två varav minst en ofrovillig och sitter man på en skatt, men inte vill man inte vara med om samma som Assad, Khadaffi, Saddam och andra diskutablamakthavare får man förbereda sig.

   I Sverige är det ju knappt inte längre folket via politikerna som har makten. Jordbruk och jägarbloggen visar tydligt hur myndigheter skiter i lagar och istället gör som de vill. Eller för den delen omröstningen i Muteborg. Frågan kommer då, vem har makten i Sverige? Är Sverige våldtaget, så långsamt att vi inte ens märkt det? Den retroaktiva upphovsrättslagstiftningen och straffskalan antyder ju även den något.

   Radera
  6. "Och det är nästan helt och hållet Putins fel" Haha :-) Är det därför NATO expanderar mot Ryska gränsen trotts att man lovat motsatsen.. och finansierar en statskupp mot en demokratiskt vald president för att han inte vill skriva handelsavtal med EU utan Ryssland istället. Ja det är ju Putins fel eller hur :-) Stäng av västmedias propaganda för helvette. Är det nån som här överhuvudtaget lyssnat på nåt av Putin tal och vad han säger? ..om banksystemet.. petrodollar och annat? Eller köper ni bara rakt av det media trycker in i huvet på er?? Det är lite väl mkt naturresurser och låg skuldsättning i det området för att det ska se ut som en slump när man ser saken ur bankernas synvinkel :) Har nån nånsin försökt överge petrodollarn utan att utsättas för krig eller massiva trakasserier? Nej.

   https://socioecohistory.files.wordpress.com/2014/04/russia_wants_war_look_how_closely_they_put_country_to_our_military_bases.jpg

   Radera
  7. Martin, det är klart att det alltid är hustruns fel att mannen slår henne. Eller hur. Putin var ju bara tvungen att invadera ett grannland. Han hade inget val för att han är man helt enkelt, som tänker med kukhuvudet.

   Radera
  8. "Ja min Ben"
   eller är det "Benjamin" dvs "lyckans son" som det betyder på hebreiska?


   Inte skulden...den som säger "nej" medan den andre säger "ja" så är väl läget glasklar.
   Läget, men inte lagen!

   Säger Russland nej till mera NATO i närområdet men inte blir "bönhörd" så gäller tydligen "ja" i alla fall...

   No more comments.

   Except: vem våldför sig på vem?

   USA som ser till allt oljepriset "rasar"? Ryssland på Ukraina?


   Radera
  9. Jag talar inte hebreiska så jag vet inte vad du snackar om. Men det stämmer att Ryssland inte har veto på vad som händer i andra självständiga länder. Det är det som kallas demokrati, liksom.

   Radera
  10. @Martin: Det finns inget sådant löfte från Nato.

   Radera
  11. @kgb35
   "sitter på en skatt"
   Du menar flickan?
   Vackert uttryck i sanning...

   Radera
 4. Äkta rysk meritokrati. Stora delar av befolkningen hålls på svältgränsen så ingen orkar göra uppror, decimera regimkritiska individer genom statsterror och obefintlig rättssäkerhet. Skära huvudet av fursten som inte kan mata oligopolet med gratis oljedollar.

  Business as usual i en av de mest bisarra statsbildningar världen har skådat.

  Ingenting verkar kunna skaka sovjetheten ur ryssen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte detta är ett tecken på är "styrka" ;-)

   Jag vill då inte leva in/på en värld som är ett enda korporativ...en värld där man roffar åt sig allt och helst det som inte finns.

   Se på Sverige där man var tom med på väg att privatisera vägar, hamnar (för att inte tala om skolan, sjukvård, järnväg, apoteket, eller "vad som helst").

   Jag förstår gott och väl att det finns "rötter" som har sökt sig till Amerika, rötter som finns sedan "när det begav sig")

   Utvandringen var väl ca 1/3 av befolkningen när hungern slog till.
   Därifrån kommer denna USA-vänlighet i det här landet.

   Men den tiden har flydd, det är inte längre "det förlovade landet"...inget land är det längre.


   Är du säker att du förstår ordet "meritokraki"?

   Det som du använder med negativ förtecken är, när jag läser var det betyder, är riktigt positivt i min världsuppfattning.


   Enligt WIKI

   "Meritokrati (av latinets meritus, förtjänst, och kratein, styre) är en rörelse, ideologi eller statsskick som syftar till att en individs sociala status och lön ska bygga på vad denne åstadkommer i samhället. Kunskaper, meriter, skickligheter och färdigheter bestämmer i meritokratin en individs möjlighet till socialt och politiskt avancemang, i stället för till exempel socialt ursprung som i en aristokrati. Den svenska staten har tillsatt tjänster enligt 'förtjänst och skicklighet' (dvs. utbildning och tjänsteår). I den privata sektorn är företeelsen meritokrati vanligt förekommande.


   Radera
  2. Kap, märk väl att det talas om "Äkta rysk meritokrati". Föreslår att du googlar på ironi så kanske du förstår bättre.

   Radera
  3. Rysk meritokrati är speciell. Inte minst när partiapparaten historisk sett inte tål annan meritokrati,annat än den som är "godkänt". Dina personliga meriter är noll och intet värd om du inte kan tala utifrån dina personliga meriter som avviker från ett politisk konsensus.

   meritokrati ,som den framförallt praktiseras i privata företag är den egentliga eftersom staten inte kan komma in i företagen och "störa" ordningen hursomhelst. Dina personliga meriter blir istället avgörande för det organiska företagandets överlevnad.

   Radera
  4. Här målas det friskt "svar och vit"

   Radera
  5. Flytta då för all del. Jag kan hjälpa dig att packa väskan.

   Radera
  6. @Kap Horn

   Ur ditt Wikipediaklipp (Meritokrati)

   " I den privata sektorn är företeelsen meritokrati vanligt förekommande."


   Jag skulle vilja säga : Extremt vanligt förekommande.


   För mig i det "vita" fältet av "svart och vitt" måleriet

   Radera
 5. Rekommederar att läsa denna blogg istället för uppenbar hetspropaganda:
  http://www.paulcraigroberts.org/

  Skriver en hel del om Ryssland och vad Washington håller på med. Han lär ha bättre insikt än de flesta eftersom han själv bla jobbat som vice finansminister under Reagans tid ihop med detta klientel.
  För egen del har jag funderat över vad det kommer sig att hetspropagandan är så utpräglat aggressiv i Sverige just..
  USA och Sverige av nån anledning. Räcker att läsa tysk media för att få en långt mer nyanserad bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin

   Paul Craig kan uppfattas som en "omstörtare"...men ser man vad han har för bakgrund, så blir det en hel annan 5:a

   Och att läsa andra "länders" eller personers uppfattning är alltid givande i processen att försöka bilda sig en egen uppfattning.

   Tyvärr så är även i denna inspirerande blogg denna hållning bland många läsare mera ett undantag...

   Och angående din fråga: det finns "gamla rötter" med USA där fattiga svenska gjorde sin lycka när det begav sig.

   Jag har tom fått förfrågan angående mitt torp av en svensk-amerikan som söker sina rötter.

   Radera
  2. Framför allt är han rasist.

   Radera
  3. Ben Dover
   Haha eller hur :-) Där kom det kortet också.. då vet man iaf att man är i Sverige :-)
   Han är även kannibal sägs det.. samt kanske nazist.. och äter förmodligen sina egna barn enligt rykte :)

   Radera
 6. Är Popigai-kratern en bluff? Annars sitter de ju på en diamantgruva där också - rent bokstavligt.

  http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.1069374-enormt-glomt-diamantfynd-i-fokus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar om industridiamanter. De är relativt billiga att framställa på konstgjord väg. Man kan exempelvis köpa en diamantklinga för att såga klinkers för några tior.

   Radera
  2. Volym är ändå volym - om Putin skickar några hundratusen kilo med ballong över gränsen till väst när vinden ligger rätt (på samma sätt som missionärer skickar biblar i den andra riktningen) så får det väl ekonomiska effekter här också?

   Radera
 7. Putin har allt för många likheter med en annan despot från trettiotalet. Han anser säkert att endast han själv sitter inne med sanningen och ingen annan har förmågan att leda Ryssland. Alla som utmanar honom om makten är förrädare och måste tillintetgöras. När man kombinerar denna brist på verklighetsuppfattning med ambitioner att även styra över sina grannländer och en förmåga att dupera medborgarna så har vi samma recept som ledde till andra världskriget.....

  SvaraRadera
 8. Det finns bedrövligt många likheter med 1938 för närvarande.

  SvaraRadera
 9. Yahoo! Finance har lite andra värderingar av Rysslannds ekonomi men de har ju knappast samma överblick och kompetens som Sveriges största ekonomiblogg i Sätila:

  " The reality is that the Russian economy, for all the flak thrown at it, is actually pretty strong. There’s a big current account surplus and government debts are among the lowest in the world. With liabilities in roubles and many revenues in dollars, the fiscal balance actually improves when the currency falls. A mere $2.1bn of sovereign borrowing is repayable next year which is minuscule.

  Russia’s massive reserves, meanwhile, while less than six months ago, remain well above $400bn. That covers over a year of imports, four times the usual three-month safety threshold. Moscow has reserves equivalent to around five years of external debt payments, compared with the recognised 12-month benchmark. "


  Så nu vet vi att även Yahoo! Finance är en rysk psyops eller nyttig idiot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte ens amatörekonom, men säger inte Yahoo! bara att Ryssland har gigantiska reserver? Jag ser inte att de pratar om recessionen. Förklara gärna, tycker Yahoo! inte att Ryssland kommer gå ini recession, och att recession är en risk för Putin?

   Radera
 10. Nä, jag återgår till min tidigare teori att Cornu lider av psykisk ohälsa vilken manifesterar sig i ohämmat rysshat. Nu har skovet satt in på allvar igen, han försöker inte ens dölja att han hoppas att ryssarna ska svälta och fara illa så till den milda grad att dom gör uppror mot hatobjektet nummer ett Putin. Nåja, men man ska vara försiktig med vad man önskar sig. Om Putin störtas vad kommer istället, ett snällt lamm som går NATO och Neocons till mötes? Skulle inte tro det!

  Sök hjälp, förhoppningsvis finns det verksam psykofarmaka.

  SvaraRadera
 11. Zokrates, du måste inse att han är ekonomiskt beroende av sitt rysshat. Han lever ju av att skriva om ryssen som invaderar oss. Det är inte alls konstigt, han behöver sannolikt hålla det på toppnivå för att skriva bra.

  SvaraRadera