Cornucopia?

2014-12-01 17:22

Ryska rubeln i fritt fall

Den ryska rubeln befinner sig i fritt fall, liksom Moskvabörsen mätt i dollar.


Veckochart valutaparet USDRUB.
Rubelns fall kompenserar till stor del för oljeprisets fall, vilket innebär att Ryssland fortfarande kan hantera interna kostnader någorlunda. Problemet är för de delar av ekonomin som är beroende av import. 

Att rysk ekonomi blöder på grund av uteblivna exportintäkter från oljan är alltså högst diskutabelt, då man exempelvis producerar mat och energi nog för eget bruk. Även försvarsindustrin är mestadels inhemsk. Eller ukrainskt...

Däremot minskar värdet snabbt på ryska oligarkers besparingar inom landets gränser, dvs de som inte frusits utomlands som ett led i blockaden av rysk ekonomi.

Moskvabörsen har fallit ca 34% mätt i dollar sedan en tillfällig topp i somras. Sedan 2011 är nedgången i dollar 53%.

Putinregimens internationella köpkraft faller alltså mycket snabbt, oavsett om de satt tillgångarna på ryska börsen eller på ryska bankkonton. Raset i valuta och börs drabbar den lilla rika elitens lyxkonsumtion, som blir dyrare, men summorna för den rikaste eliten är så stora att de nog skiter högaktningsfullt i om fransk champagne dubblat i pris.

Man får helt enkelt nöja sig med att ha "lyxsemester" på nyligen annekterade Krim eller i det sönderfallande Sotji, med allt vad det innebär i form av misär, "rysk kvalitet eller serviceanda" och korruption.

Däremot kommer den ryss - mannen i bygatans lervälling eller som kört ner bilen i ett slukhål på motorvägen - som vill köpa utländska produkter, t ex reservdelar till den slukhålskraschade bilen fått se sin köpkraft snabbt minska.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

25 kommentarer:

 1. Hej Lars

  Dina inlägg har alltid inspirerat mig...och gör det än...till stor del beroende av att de är i mina ögon väldigt balansera(n)de!

  Men angående din syn österöver, så skulle jag uppskatta att du hoppade över din egen zenit (vilken du är på väg att nå) och blir en aningens mera "balanserat".

  Oavsett...tack för ordet!

  Manfred

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, ännu en uppenbar rysk psypops, som inte ens kan skriva korrekt svenska. För det första så är det "beroende på", inte "beroende av". Sen är det "blir en aningen", och "balanserad". Sen undrar jag vad uttrycket "hoppar över sin egen zenit" betyder? Det är inget som jag någonsin hört en svensk person använda i alla fall.

   Så, angånende "synen österöver", och att den behöver bli "mer balanserad", sanningen är tvärtom att Rysslands lögner egentligen borde uppmärksammas mycket mer än vad som görs idag. Men vi är tyvärr för naiva här i Sverige för att inse detta. Så istället för ett samlat, officiellt svar på den ryska desinformationskampanjen så är det upp till enskilda individer, som t.ex. denna blogg, att försöka möta de ryska lögnerna.

   Radera
  2. @TB "Så, angånende "synen österöver", och att den behöver bli "mer balanserad", sanningen är tvärtom att Rysslands lögner egentligen borde uppmärksammas mycket mer än vad som görs idag."

   Här gör du felet att du utgår ifrån att han menar tona ner rysshatet. Hur vet du att han han inte menar tvärt om: Trappa upp rysshatet så det det blir mer balanserat med deras egentliga lögner? En äkta svensk människa skulle inte göra detta felet, TB, det skulle man bara göra om man egentligen är.... EN ÖDLEMÄNNISKA! *dramatisk musik*

   Radera
  3. Va... jag ödlemänniska? Nej då... inte alls... alla råttor som försvinner här där jag bor? ehh... det är... det... det måste vara... grannens katt som tar dom...

   Radera
 2. Om du klickar på Manfreds profil (som f.ö. skapades redan 2007) så lägger du nog märke till att han ursprungligen verkar vara från Tyskland. Jag tycker att du TB, och många andra här på siten,, skulle kunna tagga ner konspirationsteorierna lite.

  Konspirationer är visserligen en av pelarna fr vad som gör denna siten intressant. Men, kom igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för det var ju så svårt för rysk psyops att redan 2007 skapa en profil med en del tysk text, för att nu några år senare kunna ge illusionen av att det skulle vara ett etablerat, legitimt konto. Varför skulle en tysk person överhuvudtaget skriva ryskvänliga kommentarer här, även om det nu var inlindat och nedtonat som "du borde bli mer balanserad" när det gäller "din syn österöver"?

   Så frågan är, är du också rysk psyops som försöker legitimitera dina kollegor, eller är du bara en nyttig idiot som inte förstår bättre?

   Radera
  2. TB, du borde verkligen söka för din problem. Vilka fullständiga dårar som huserar på denna blogg. Konspiratoriska nötter, suck.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. ALLA som skriver något som kan tolkas positivt för Ryssland är givetvis ryska agenter. Vem skulle annars antyda att det finns något positivt med Ryssland!? Kan de dessutom stava någorlunda rätt så är det bara skickligare på att luras.

   Radera
 3. Tur att Cornu inte är politiker, han kunde nog retat upp Ryssland tillräckligt för att dra på oss ett kärnvapenanfall..

  Bara för att du kan så betyder inte det att du måste göra det

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Retat upp Ryssland..." Där är lite av essensen i debatten. Ta er samman nu. Det är ingen som har anledning att vara rädd för Rysslands svaghet.

   Radera
 4. Stockholm har under en längre tid lockat till sig rikligt med rika ryska turister, men det bör rimligen ändras framöver.

  SvaraRadera
 5. Gotlandsfärjan: En potentiell militär massgrav på östersjöns botten

  http://kanonmat90.blogspot.se/2014/12/gotlandsfarjan-en-potentiell-militar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Ryska fartyg kommer av kvalitetsskäl ligga på botten då deras pengar inte är värda ett skit.

   Radera
 6. Enligt EIA kommer ca hälften av Rysslands exportinkomster från olja. Så någon effekt borde det lägre oljepriset få. Fast det ser ut som att de har rätt stora, om än krympande (-20% på ett år), internationella reserver.

  Annat som man kan oroa sig över är om det nu finns en massa värdepapper omförpackade och utspridda, vars värde egentligen är beroende av ett högt oljepris.

  SvaraRadera
 7. Det är nog sannolikt att Cornus ryssfobi har samband med hans skrivande. Sen vilket som är orsak och verkan kan vara knepigare. Om han behöver hetsa upp sig över ryssar för att kunna skriva bra, eller om skrivandet i sig skapar den enögdhet han visar här.

  Tråkigt är det i vilket fall. Han är tillräckligt intelligent för att förstå hur det påverkar bloggens trovärdighet. Det finns gott om bloggare med verklig insikt i Ryssland, hur ryssar tänker och varför de handlar som de gör. Dmitri Orlov är en av de bättre.

  Den här bloggen handlade tidigare om hur vi skall hantera den förestående "kollapsen" dvs nedgången i energikonsumtion som är oundviklig. I den situationen är det nog Ryssland som har de bästa förutsättningarna med gott om råvaror och en befolkning som är van att klara sig på små resurser. Mig förefaller det naturligt om ryska makthavare påverkas av detta i den politik de nu för. Precis som USA gör allt de kan för att säkra så mycket olja som möjligt genom påverkan på andra stater.

  Båda sidor använder desinformation. Dock har USA så mycket större resurser än Ryssland att de knappast behöver påhejas så frenetisk av "duktiga idioter" i ett land som i alla fall på ytan skall förefalla neutralt.

  Det råder knappast nåt tvivel om att det kommer bli krig om den sista oljan när vi kommer dit om några decennier. Det är naturens sätt att minska på överpopulationen av homo sapiens som skett pga fossilbränslet. Bättre än dagens pajkastning om psyops vore kanske att återgå till vad som gjorde den här bloggen läsvärd en gång....

  Nog kan väl du Cornu skilja på fiktion i dina skönlitterära alster och det som brukade vara fakta här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, han tjänar ju pengar på att sälja böcker som handlar om hur Ryssland invaderar Sverige.

   Radera
 8. Medan ni koncentrerar er på den dåliga ekonomin i Ryssland händer det intressanta saker bakom ryggen på er, detaljhandeln har minskat 11 % i Usa dessa viktiga shoppingdagar. Även näthandeln ner ca 5 %. Vad är det som händer där borta?

  Med vänlig hälsning, från en nyttig idiot.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ala inlägg måste alltid handla om allting i hela världen annars är det orättvist. Eller gäller det bara inlägg som inte är tillräckligt USA hatiska?

   Radera
  2. @Hippoglossus2

   Dig har jag inte stött på förut men ditt första inlägg var berömvärt kort.

   Radera
 9. Finns det något instrument för att spekulera i ytterligare nedgång?

  Med Putler vid rodret vet vi i alla fall åt vilket håll ekonomin går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan starta bemanningsföretag som hyr ut utvandrade ryssar?

   Radera
 10. Ryska företag har stora lån i dollar som förfaller till betalning inom en snar framtid, som de får problem med att omsätta. Utländska investeringar minskar eftersom lönsamheten sjunker. Detta medför ju sjunkande ekonomi som påverkar hela samhället inte bara de superrika. Lågt oljepris under en längre tid kan få samma konsekvenser för rysk ekonomi som under 80-talet då låga oljepriser ledde till Sovjets kollaps

  SvaraRadera