Cornucopia?

2014-12-30 11:38

Putinregimen dömer oppositionsledaren Navalny med bror till fängelse

Så kom domslutet för det påhittade åtalet mot den ryske oppositionsledaren Navalny. Han döms till villkorligt fängelse, medan hans bror sänds till fängelse i 3.5 år som hot och straff mot Navalny. Detta för ett brott som "brottsoffret" företaget Yves Rocher påstår aldrig har skett.


Alexei Navalny var sedan länge förberedd på att gå i fängelse, det är en realitet man som oppositionsledare i Ryssland måste leva med. Han har dömts till fängelse tidigare. Men istället satte man nu hans bror i fängelse, en bror med två små barn, varav ett nyfött. Navalny själv har uttalat sig om att det handlar om att ta hans familjemedlemmar som gisslan, för att kunna utöva påtryckningar mot Navalny. Förhållandena i ryska fängelser är sådana att långt ifrån alla fångar kommer därifrån levande, eller i samma fysiska skick som de spärrades in med.

Just förskingring och bedrägeri är regimens favoritåtal mot oppositionen, då det är enkelt att fabricera bevis och omöjligt att bevisa sin oskuld kontra fabricerade bevis. Att Yves Rocher hävdar att de inte blivit bestulna på ett dugg hjälper inte.

Navalny får inte heller deltaga i demonstrationer, samarbeta med utländska organisationer eller liknande i Ryssland olagliga handlingar, då hans eget villkorliga fängelsestraff i så fall förvandlas till faktiskt fängelse.

Läs mer om hur man dömer oppositionsledare till fängelse i ett svensk grannland hos Sveriges ledande dagstidning, Bonnier/DN här:
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Förskräcklig regim som granne. Gissar att glögguppgörelsen innebär att en svensk upprustning i "enighet" sker. Tidigt återuppbyggt psykologiskt försvar och ett förbättrat civilt försvar - kanske.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Det saknas en länk till artikeln på Sveriges största nyhetstidning DN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gör det inte. För någon sådan artikel fanns inte när jag skrev blogginlägget.

   Radera
  2. Jag letade också... Skrämmande dåligt att DN inte skrev på en gång. Stora planerade protester i Moskva just nu borde borga för en bevakning och uppmärksammande av att man kastar ena brodern i fängelse.

   DN.se kanske är så usel bara för att man ska tvingas köpa betalversionen? Är det omnämnt nåt där?

   Radera
  3. Alla kanske inte har möjlighet att arbeta gratis som du Herr Muffins.

   Radera
 3. Något off-topic men bra artikel om ryska soldater i Ukraina: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/11314817/Secret-dead-of-Russias-undeclared-war.html

  Visar bl a på hur soldater som erbjöds att bli frivilliga, men avböjde, senare ändå skickades dit som del av reguljära enheter.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Lite sådana rättegångar och liknande straff hade inte varit fel här hemma i Sverige. Givetvis med ofabricerade bevis. Mål lär inte saknas för den som spanar över terrängen.

  SvaraRadera
 6. Jag tänker idag på en annan rysk dissident Andrej Sinjavskij som i mitten på 90-talet i en serie amerikanska föreläsningar kritiserade den ryska intelligentian, som under sovjettiden var beredd att offra sitt liv i kampen för demokrati, sanning och rättvisa för att sedan ge upp sina ideal och acceptera en girig kapitalism och den växande fattigdomen. De gick så långt att de var beredda att acceptera “uppehåll i demokratin” för att påskynda marknadsreformer.

  Vårt “uppehåll i demokratin” kan vi inte skylla på den intelligentian, då den inte existerar i Sverige, men det är intressant att jämföra hur man behandlar dissidenter i båda länderna. Särskilt med tanke på dagens nyhet - att säkerhetspolisen nu blir direkt underställd regeringen.

  I Sverige är dissidenterna mycket sällsynta, eftersom svenskarna saknar förståelse för maximen “det är bättre att dö stående än att leva på knäna” som de flesta östeuropéer diar med modersmjölken. Här förstår man inte den kärlek östeuropéerna har för sina martyrer och att det finaste man kan bli är en politisk martyr. Den svenske Lord Voldemort (popkulturell referens) är smartare än den ryska och vet att martyrer höjer kampviljan hos oppositionen. Att få en politisk martyr i Sverige skulle glädja De Goda, särskilt att bristen på inhemska martyrer är mycket stor här. I Sverige straffas de på ett mycket mera sofistikerat sätt. De blir av med det käraste en svensk har - sitt jobb. Och de förvägras rätten att existera. Medialt, socialt, yrkesmässigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev ställd av dagens nyhet, tack för flashen….detta bådar inte gått.
   Misstänker det blir mycket fokus på "islamofober" och "fascister" i dom nya direktiven. EXPO hjälper gärna till. Sedan är det väl fritt fram att anställa vilka haschtomtar och narkomaner som helst i regeringskansliet. Vilket mörker som stundar….

   Nej vi har inga kända dissidenter i Sverige. Det finns dock individer som står upp för vad dom tror på. Det finns individer som behandlats fullkomligt rättsvidrigt och dömts i "folkdomstolen". Ett färskt mkt. skrämmande exempel: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/ingrid-carlberg-rattsstatens-anseende-star-pa-spel/

   I samband med att SÄPO lyder under regeringen efter 1/1 så: "Detta har inneburit att över 200 lagar och förordningar har ändrats med anledning av ombildningen".
   Eftersom detta kan väcka frågor så….
   "En nyhet är att Säkerhetspolisen nu får ett eget insynsråd med förtroendevalda politiker som följer verksamheten på nära håll och har möjlighet att ifrågasätta och komma med förslag.
   - Det är någonting som vi välkomnar. Även om vi arbetar mycket för att öka transparensen finns det många legala begränsningar. Den här typen av insyn via ombud, där vi kan berätta för folkvalda som omgärdas av samma stränga sekretess som oss, är en bra modell, säger Anders Thornberg."
   "Förtroendevalda politiker"….finns det ett svenskt ord för "oxymoron"?

   Inte ett ord i MSM….

   Radera
  2. Kan inte vara lätt att vara Putinkramare i dessa tider.

   Radera