Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2014-12-27 09:16

Popcornfrukost: Inget extraval - presskonferens 10:30

Löfvén Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna håller presskonferens 10:30. Expressen uppger att man gett upp planerna på extra val, som formellt först kan utlysas i morgon.


Med all sannolikhet handlar det om en uppgörelse om hur Sverige ska minoritetsstyras framöver, då man nu insett att Sverigedemokraterna skulle gå kraftigt framåt vid ett extra val. Ett alternativ är förstås en samlingsregering, eller någon form av annat samarbete.

Man kan också tänka sig en regeringsombildning, där samtliga närvarande partier på presskonferensen lovar att stödja den nya regeringen, t ex en ren (s)-regering. Därav närvaron av samtliga partier. Eller så blir det en samlingsregering i denna Sveriges svåra kris, där samtliga partier får ingå, inklusive de massmördande kommunisterna från (v).

Min gissning är en uppgörelse om förändring av riksdagsförordningen och de demokratiska spelreglerna för att isolera Sverigedemokraterna. Eftersom ett sådant agerande leder till ett massivt politikerförakt och ger (sd) ännu mer röster än annars skippar man extravalet, då den parlamentariska situationen inte kommer ändras av extra val, annat än att (sd) kniper fler mandat.

Klart och tydligt är iaf att 13%-minoriteten Sverigedemokraterna ska isoleras och inte ges inflytande på politiken.

Öppna spekulationslådan. 10:30 vet vi.

Tillägg: Fast vore det inte lite kul om man visst håller sig fast vid extra val, och hade fulläckt felaktigheter till Expressens Niklas Svensson bara för att jävlas...

Tillägg 2: Presskonferensen sänds live på SVT, även på Internetz, så ni kan själva se i realtid hur Stefan Löfvén ändrar sig ännu en gång...

Tillägg 3: Tydligen ska inte de massmördande kommunisterna delta på presskonferensen, vilket öppnar för samlingsregering.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Blir det samlingsregering tänker då jag öppna en helt annan låda nämligen Norbert Kröchers Anna Greta Leijon-låda .

  SvaraRadera
 2. Det blir inget extraval. Löfven har ändrat sig...igen

  SvaraRadera
 3. Öppnar man för minoritetsstyre i Sverige, så avskaffar man demokratin, och då är det ingen mening för svensken att ödsla mer tid, att på demokratisk väg försöka att förändra samhället. Ben Dover har en poäng i sin kommentar ovan, och det finns ingen anledning att säga mer...

  SvaraRadera
 4. Om man ser det välvilligt spelade Lövfen ut extravalskortet direkt för att sätta press på förhandlingarna. Och nu har man kommit överens om en väg framåt. Hägglund står förmodligen ute i kulisserna redo med palmblad och en åsna för att extra pedagogisk entre.

  SvaraRadera
 5. Öppnar man för minoritetsstyre kan det blir mindre roligt för majoriteten om SD blir den största minoriteten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske inte är så begåvad att man inser riskerna med att inskränka demokratin genom lagändringar.

   Ändrar man i vallagen så har man förvisso möjlighet att korrigera sitt misstag så länge man har majoritet, men ändringar i riksdagsordningen eller regeringsformen är inte lika lätta att trixa tillbaks då det kräver mer än enkel majoritet.

   Man skulle ju kunna ändra i vallagen och rigga den så att "problemet" inte uppstår efter nyvalet (vallagen reglerar ju hur mandaten skall fördelas - man kan t.ex. i grekiskt maner föreskriva att det största partiet skall få extra mandat eller på något annat sätt sno mandat från SD). Vallagen antas med enkel majoritet (vilket är ett stort skämt) vilket gör att man kan ändra tillbaks den sålänge SD inte har egen majoritet.

   Även riksdagsordningen kan ändras utan att behöva rådfråga befolkningen, men man behöver då kvalificerad majoritet (vilket man har). Man kan begränsa riksdagens möjlighet att rösta emot regeringens förslag. Även om det inte ligger nära tillhands att SD blir regeringsparti så är det här en ändring som inte är lätt att göra ogjord, dels för att ett sånt beslut skall tas i enlighet med nya riksdagsordningen, men man behöver en kvalificerad majoritet för att ändra tillbaks det vilket man kanske inte har i framtiden.

   Utöver detta kan man kuppa igenom en ändring i RF vid extraval genom att KU medger undantag från niomånadersregeln för ändringar i RF. Detta kräven kvalificerad majoritet i KU, vilket man av en händelse råkar ha ifall alla gaddar ihop sig mot SD. Man kan då lägga seriösa hinder i vägen för demokratin och då man kan förvänta sig att SD inte får majoritet i extra val så lär en sådan ändring gå igenom.

   Radera
  2. @Magnus Redin

   Enligt presskonferenserna är de nya reglerna i praktiken att den största av axelmakten och alliansen får bilda regering såvida SD inte får egen majoritet.

   Jo, man säger att den kandidat som har den största konstellation av riksdagspartierna bakom sig skall släppas fram, men eftersom det inte rör sig om en ändring i lag så kommer överenskommelsen givetvis inte gälla ifall SD råkar bli största minoritet. Man kommer helt enkelt inte släppa fram SD som regeringsbildare.

   Radera
  3. @10:50, ja det borde fungera på det viset.

   Då blir det spännande att se vad samtalen om försvar och energi kommer att ge och om man gör något med problemen runt invandring och integration.

   Radera
 6. Ja, vad gör man om SD är den största minoriteten..spännande

  SvaraRadera
 7. Det kommer nog i alla fall återspegla att politikerna tycker att globalisering är viktigare än demokrati.

  SvaraRadera
 8. Korrektur: V kommer inte att delta på presskonferensen.

  SvaraRadera
 9. @Martin S (m.fl)
  "vad gör man om SD är den största minoriteten."

  Det lär bygga på att den största minoriteten får passivt stöd av en annan minoritetsdel. Något SD aldrig kommer få. Så i praktiken blir det den största minoriteten av vänster eller höger som får makten. SD kommer behöva 50% för att bryta det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dock en relevant fråga då uppgörelsen väl inte innefattar att man skall släppa fram den näst största minoriteten ifall den största inte passar?

   Radera
 10. Käbbel käbbel... Suck vad trött jag blir på fånarna. Snuvar han oss på nyvalet blir det aldrig med sjuklövern för min del.

  SvaraRadera
 11. Mest sannolikt kommer det visa sig att våra politiker är fascister som kör över folkviljan när den inte passar dem.

  SvaraRadera
 12. Fjantigt att politikerna inbillar sig att de är seriösa, medan andra partier inte är det. Det finns inga svenska partier som förtjänar att kallas seriösa. Åtminstone är de här partierna inte att betrakta som seriösa.

  SvaraRadera