Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2014-12-03 14:37

Politikernas värsta mardröm - ett fungerande Sverige utan regering

Om vi får en riktig regeringskris och inte bara en budgetkris, så står vi inför svenska politikers värsta mardröm - att Sverige fortsätter fungera utmärkt utan en fungerande riksdag och regering. Det skulle nämligen visa hur oväsentliga politikerna egentligen är för rikets löpande styre och funktion.

När politiker av populistiska eller ideologiska skäl hittar på att de ska åtgärda något kan det ofta ta 2-3 år innan något händer. Det ska tillsättas utredningar, ordnas lagförslag, klubbas lagförslag som först börjar gälla till årsskiftet, i vissa fall först årsskiftet året efter. En del vallöften tar så lång tid att genomföra att de knappt hinns med på en mandatperiod.

Däremot har vi fristående myndigheter, som kan agera betydligt snabbare, även om de inte kan stifta lagar. Finansinspektionen kan reglera finansmarknaderna, Riksbanken leker sin lek, Riksgälden lånar upp pengar, Skatteverket tar upp skatt etc.

I själva verket kan förutsägbarheten att inga lagar ändras vara av goda, och smörja de sk hjulen i landet när hushåll och företag kan anpassa sig till gällande lagstiftning utan ständiga ändringar.

Utan regering kan vi också spara rejäla summor pengar.

Det kan alltså vara utmärkt för Sverige att vi slipper en regering och ett ständigt ökande berg av nya lagar. Belgien klarade sig ett bra tag, låt oss visa att den svenska förvaltningstraditionen klarar landet ännu längre!

Vi har ändå förbud mot ministerstyre, så enskilda akuta ärenden kan man ändå inte påverka från regeringens sida. Möjligen tillsätta en utredning, för att om några år korrigerat brister i lagstiftningen.

Bara det att prognoser för svensk ekonomi, inflation och arbetslöshet inte påverkats alls av regimskiftet säger allt om hur lite politikerna kan påverka.

26 kommentarer:

 1. Det är väl inte så märkligt egentligen. Alla de där myndigheternas syfte är ju att tillhandahålla den service som krävs för att landet ska fungera. Om lagarna är något så när fungerande är ju samhället som en maskin som bara går och går. Problemet blir ju om förutsättningarna ändras och maskinen inte har styrlagar som tillåter automatisk intrimning. Men det går säkert att ordna den saken också så att man bara i princip behöver samla en regering en gång vart fjärde år för att kolla att allt funkar och möjligen trimma in systemet något.

  SvaraRadera
 2. Det säkerhetspolitiska läget runt oss gör att jag trots allt vill ha en regering på plats.
  I övrigt skulle det säkert funka fint utan ett år eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig i teorin, men i praktiken tror jag att de pellejönsar och pellejönsor som är aktuella för posten gör mer skada än nytta. :-)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Delvis sant. NATO´s konstanta aggressivitet och Amerikanska massmord är ett konstant hot mot världsfreden, men de flesta av våra politiker gör bara saken värre. Nuvarande vänsterpajaser erkänner Hamas och flummar iväg, den tidigare vänsterregeringen tar emot horribla Obama och krigsprofitören Carl Bildt hetsar mot Ryssland varje chans han får. När ska vi få ett politiskt parti som företräder frihet och kapitalism? Ett parti som spottar efter såväl EU som NATO, ett parti som avskyr såväl despoten Putin som massmördaren Obama.

   Radera
  4. Ett land utan krigsmakt och härförare? Ett planerat Nato-beställningsverk a la Carl Bildt? Nej tack, då får det bli Dackefejd igen, slut på utförsäljningen av ett redan politiker-sviket Sverige.

   Radera
 3. Nja, regering, någorlunda kompetent behövs....speciellt i dagens turbulenta värld.
  Problemet är att man låtit en liten fråga tillåtits svälla till enorma proportioner. Detta kan inte fortgå.

  SD kommer att fortsätta att trolla i allt som fortsätter att blunda för det utbredda missnöjet med migrationspolitiken (oavsett vad man tycker om den). S/V/MP klarar med all sannorlikhet inte av att brotta ner alliansen/SD i plenum. Å andra sidan klarar inte alliansen att puckla på S/V/MP utan SD:s hjälp, en hjälp de inte vill ha. Alla seriösa mätningar visar att SD antingen kommer att växa ytterligare eller stå fast i sitt opinionsstöd. Läget är därmed låst.

  Egentligen bara två alternativ;

  1: Ge upp migrationspolitiken, med eller utan SD. Ganska lätt ordnat egentligen, säg bara åt Migrationsverket att läsa aktuella regler mer bokstavligt och återinför exempelvis fullständigt försörjningsstöd för alla anhöriginvandrare. Kanske låta kommunerna besluta hur många de kan ta emot. Finns olika sätt att utföra en åtstramning utan pukor och trumpeter. SD-härdsmältan i riksdagen kyls då tillfälligt ner, och parlamentet kan kanske sätta ihop något användbart att skicka till Rosenbad.

  Eller;

  2: S/M bildar koalition som kör över allt och alla, SD eller ej, som en politisk ångvält. Ingen förändring av migrationspolitiken. SD kommer med det bli ännu starkare och med alla sannorlikhet nå 16-17 %. V/MP/FP/C/KD kommer inte att förlåta sina storebröders svek. S/M bildar efter detta en maktkoloss som kommer att svetsa fast en stålplåt över all konstruktiv debatt i Sverige. Politiskt lugn, men bubblande missnöje, som tillslut spränger nämnda stålplåt kring valet 2018, vilket kommer att ge en regeringskris som kommer att göra denna som en sommarpromenad i jämförelse.

  ***

  Jag betonar att en avdramatisering av migrationsfrågor behövs. Åtgärdas denna, så löser sig med all sannorlikhet resten också.
  Jag vill dock göra ett tillägg; allt konstruktivt regeringsarbete kräver att ytterlighetspartiet MP komposteras. De har demonstrerat en verklighetsfrånvändhet som inte går att ha i politikens centrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S&M skulle piska Sverige till underkastelse.

   Radera
  2. 3: Skrota Alliansen och blockpolitiken och försök hitta samarbeten mellan 8 oberoende partier.

   Radera
  3. Det är inte så farligt med den där stålplåten. Se bara till att Löfven svetsar fast den.

   Radera
 4. Jupp, gick också massmedia (SVT och press) i långstrejk så skulle nog till och med landet blomstra

  SvaraRadera
 5. Undrar om brottsligheten stiger dramatiskt om polisen går i strejk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Acapulco blev det bättre,

   https://www.dollarvigilante.com/blog/2014/10/1/what-happens-when-all-the-police-in-a-town-are-removed.html

   I Sverige syns ju inte polisen till i alla fall, så frågan är väl om vi märkte nåt alls.

   Radera
  2. I Montreal 1969 gick det mindre bra

   http://www.cbc.ca/archives/categories/politics/civil-unrest/general-27/montreals-night-of-terror.html

   Radera
 6. Regeringar och en svällande stat är vad som har orsakat kaoset runt omkring oss, här och i resten av världen, jag är glad för att statskramande och lagkramande Corny börjar komma till insikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sent ska statssyndikalisten vakna.

   Radera
 7. Sam Stovall vid S&P Capital IQ visade i en artikel att aktiemarknaden i USA historiskt presterat mycket bra när presidenten varit av ett parti och det andra partiet haft majoritet i Kongressen. I USA finns som bekant i realiteten endast två partier.

  Att inga lagar kan stiftas/ändras verkar således baserat på empiri vara positivit för aktiemarknaden iaf.

  SvaraRadera
 8. Ett system som inte är toppstyrt är evolutionärt lärande. Långsiktigt är detta antagligen något bra, kortsiktigt handlar det mer om volatilitet och den stora massans misär.

  Ta din favorit, kreditbubblan. Ett icke toppstyrt samhälle lär sig inte via sunt förnuft, utan:
  - Till viss del via erfarenhet (d.v.s. tidigare krascher), men framförallt:
  - Via överlevnad (idioter dog i kraschen/krascherna)

  Nej, jag har ingen lust att gå igenom det där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, gippar i halvhård vind är ibland nödvändiga, men kontrollerade tack.

   Radera
 9. Varje människa med fungerande hjärna vet att vi inte skulle kunna klara oss utan regering och riksdag någon längre tid och att det vore omöjligt att köra samma lagar och budget som 1976, 1930, 1805 eller 1500. Men det rycker i Cornus anarko-kapitalistiska tarm ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker är och förblir nått vi aldrig behövt - deras väl och ve kommer före folkets - ni har inte en susning vad ni talar om.

   Radera
 10. Postade en kommentar som aldrig dök upp - adjö…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland dröjer det en stund. Lugna ner dig lite tänker jag.

   Radera
  2. Ett par dygn sedan…

   Radera
  3. Finns inga spår av den, inte ens i skräppostmappen. Något har gått fel någonstans. Punkt.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera