Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2014-12-26 13:10

Ny officiell rysk prognos: -4% BNP år 2015 - annektering av Sydossetien förestående

Reuters rapporterar att det ryska finansministeriet räknat om sin BNP-prognos för 2015. Man tror nu på -4% BNP för Ryssland.


Förutsättningarna är 60 USD per fat olja och en växelkurs på 51 för USDRUB. Den ryska staten förväntas visa ett underskott på 3% av BNP och man förväntas börja plocka på sina egna motsvarigheter till den norska oljefonden.

Den ryska rubeln har återhämtat sig kraftigt efter en massiv intervention av den ryska centralbanken och växelkursen ligger just nu runt 53 USDRUB. Även den ryska börsen har återhämtat sig något från tidigare krasch, men är fortfarande rejält ner i år.

Det råder ingen tvekan om att sanktionerna tillsammans med det kraschade oljepriset skadar rysk ekonomi. Samtidigt verkar detta inte påverka rysk politik, som snarare blir mer aggressiv och fler annekteringar av grannländers territorium verkar förestående.

Från Georgien rapporteras det om att en rysk annektering av Sydossetien kan vara nära förestående, och Ryssland nöjer sig alltså inte med att annektera Krim från ett grannland. Inledningsvis ska Sydossetiens rättsväsende, försvar och tull ska införlivas i Rysslands motsvarande myndigheter. Det blir alltså formellt ryska armén, ryska polisen och ryska domstolar samt ryska gränskontroller och ryska tullregler mot övriga Georgien. Inpasseringskontrollerna och tullstationerna mellan Sydossetien och Ryssland ska också formellt tas bort, likt mellan Ryska federationens delrepubliker.

Därefter återstår bara ett formellt klubbande av Sydossetien som rysk delrepublik.

För att sätta 4% recession i Ryssland i proportion till något, så föll BNP i landet 7.9% under den akuta finanskrisens 2009.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Oj, då kanske Rysslands "fredsbevarande trupper" i Ossetien måste sprätta bort nåt emblem eller så från jackan. Jobbigt.

  SvaraRadera
 2. Haha du ger dig inte med din propaganda :) Du behöver inte oroa dig för Ryssland.. De enda du behöver oroa dig för är Washington. Det är petrodollarn som står på spel inget annat. Man börjar förmodligen bli desperata nu..
  http://www.zerohedge.com/news/2014-12-26/china-launch-yuan-swap-trading-russian-rubles-monday

  SvaraRadera
 3. När hade zero hedge rätt senast egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ben, följer du verkligen bloggar som du anser att har fel hela tiden?

   Radera
  2. Lyteskomik, ungefär som att diskutera med dig. Hade du något svar på frågan att delge, eller smutsar du ner internet med din närvaro enbart på pin kiv?

   Radera
  3. Enligt Nordstedts svenska ordbok angående lyteskomik så står det så här: "hjärtlöst skämtande med medmänniskors fel och olyckor".

   Radera
 4. Cornu, jag håller med dig om att det du lyfter fram ur principprogrammet inte är coolt. Jag går t o m på att det är kulturrasism. Kommer dock ändå att rösta på SD. Fördelarna överväger och denna begränsade kulturrasism är långt ifrån höjden av ondska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fair enough. Vi lever fortfarande i en demokrati.

   Radera
  2. @Cornu

   Nja, dock så tänker sig S+M att ändra reglerna för riksdagen så att regeringen inte skall behöva bekymmra sig för att majoriteten i riksdagen är mot budgetförslaget regeringen lägger.

   Men det är inte bara lösningen på problemet som visar på bristande demokratisyn utan det faktum att problemet har till stor del sin grund i bristande demokrati till att börja med eller bristande acceptans för demokratins konsekvenser (antingen är problemet för att vi har en icke välrepresentativ riksdag och därmed har fått budgetkrisen eller så har vi den och isf har vi fått den budgetkris folket ville ha).

   Radera
  3. Vem bryr sig om rasism, som Lars sagt, nästan alla är rasister enligt dagens moderna betydelse av ordet rasism, får hålla med han där, jag är rasist, för jag anser det ska finnas en gräns på antalet invandrare, samt att det ska sättas krav på dom, detta är räknas idag som rasistiskt. Det finns över 5 miljarder fattiga i världen, om nån av er anser att alla dessa inte får komma hit så är ni rasister.

   Radera
  4. Nej, den formuleringen handlar inte om rasism. Den handlar om statistik. Tar man in många invandrare från, som det står, "muslimska länder med starka inslag av fundamentalism", då får man med ren sannolikhetslära in många invandrare som är fundamentalistiska muslimer. (Vilket inte är någon ras, ej heller någon kultur, utan en aktivt vald ideologi.) Att ingen särskild utsållning av just fundamentalister görs av Migrationsverket, och inte heller på något praktiskt sätt låter sig göras, det vet Cornu lika väl som vi andra. Om man nu anser det viktigt att inte importera muslimska fundamentalister i större mängd så måste man alltså göra det direkt i det bredare urvalet av vilka som får komma hit.

   Ordet "rasism" har verkligen blivit så totalt urvattnat numera av alla som vill använda det för att brännmärka oönskade åsikter att det helt har förlorat sin mening.

   Radera
  5. Många av de som röstar SD har ett annat parti som de sympatiserar mer med! Så ser åsiktskorridoren ut. Om Sverige skulle börja föra en nordisk invandringspolitik skulle SD krympa ihop till några procent.

   Radera
  6. Det är extremt knäppt att religionskritik stämplas som rasism. Man blir smått frestad att skapa något slags organisation eller Facebooksida med namnet Stolta Rasister, om det nu är så att religionskritik är rasism. Det vore dock bättre om folk använde svenska språket på rimliga sätt. Varför är inte också Humanisterna rasister när de är så fientliga till kristendomen? Klart fall av hets mot folkgrupp, skulle man kunna hävda.

   Radera
  7. @Kuckeliku

   Nu var det ju inte så att det bara var religion som man tog till grund för sitt resonemang utan även var man råkar vara född (även om det uttrycktes som att det är många i närområdet som tillhör viss religion).

   Sen är det i övrigt en fråga hur pass rymlig definition man vill ha för begreppet, men det är rätt vanligt att man vidgar det till att omfatta även annan diskiminering än bara baserat på just ras (vad nu det är, ifall det ens existerar) utan även på andra faktorer som inte står i individens makt att påverka.

   Att blanda in folks religiösa övertygelser i något som det skall vara tabu att kritisera (som de som tror på proletariatets diktatur eller marknadens osynliga hand) är något etablisemanget har fått om bakfoten - det är ju likt mycket annat något var och en valt att lägga till sig (sen att det kan vara meningslöst att diskutera religionen med en religiös person är en annan femma).

   Radera
 5. http://www.informationclearinghouse.info/article40489.htm

  Säger allt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "The Russia Sanctions bill that passed “unanimously,” with no scheduled debate, at 10:23:55 p.m. on Dec. 11, 2014, includes:
   1. Sanctions of Russia’s energy industry, including Rosoboronexport and Gazprom.

   2. Sanctions of Russia’s defense industry, with respect to arms sales to Syria.

   3. Broad sanctions on Russians’ banking and investments.

   4. Provisions for privatization of Ukrainian infrastructure, electricity, oil, gas and renewables, with the help of the World Bank and USAID.

   5. Fifty million dollars to assist in a corporate takeover of Ukraine’s oil and gas sectors.

   6. Three hundred and fifty million dollars for military assistance to Ukraine, including anti-tank, anti-armor, optical, and guidance and control equipment, as well as drones.

   7. Thirty million dollars for an intensive radio, television and Internet propaganda campaign throughout the countries of the former Soviet Union.

   8. Twenty million dollars for “democratic organizing” in Ukraine.

   9. Sixty million dollars, spent through groups like the National Endowment for Democracy, “to improve democratic governance, and transparency, accountability [and] rule of law” in Russia. What brilliant hyperbole to pass such a provision the same week the Senate’s CIA torture report was released.

   10. An unverified declaration that Russia has violated the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, is a nuclear “threat to the United States” and should be held “accountable.”

   11. A path for the U.S. withdrawal from the INF Treaty, which went into force in 1988. The implications of this are immense. An entire series of arms agreements are at risk of unraveling. It may not be long before NATO pushes its newest client state, Ukraine, to abrogate the Non-Proliferation Treaty, which Ukraine signed when it gave up its nuclear weapons, and establish a renewed nuclear missile capability, 300 miles from Moscow.

   12. A demand that Russia verifiably dismantle “any ground launched cruise missiles or ballistic missiles with a range of between 500 and 5,500 kilometers ...”—i.e., 300 and 3,300 miles.

   Read the legislation, which Congress apparently didn’t."

   Radera
 6. Kan bara hålla med Ben jaha
  Mer sanktioner mer pengar till informations "krigsföringen" samt lite hjälp till Ukraina samt att man gillar olja vilken chock akta så du inte blir våt i kallsingen det e bara skönt i början

  SvaraRadera
 7. Vad ska resten av världen göra då?
  Klappa händerna och se på när Putin återupprättar Sovjet

  SvaraRadera
 8. I Lars värld så är allt så simpelt, Ryssland är ensamt "skyldigt".
  Har sagt det 100 ggr om, det är lättare att förstå sig på hur universum fungerar än världsekonomin (inkl. politiken). De flesta som säger att de VET, de TROR.
  Ska dock inte förneka att underhållningen är bra på denna sidan, jag ska inte glömma att bara för att Lars skriver något så innebär det inte att han tycker precis så som han skriver :).

  SvaraRadera
 9. Nu e det knappast så att väst världens ledare är det stora hoppet för fred och frihet men vi har institutioner och makt delning vilket som gör våra länder så mycket trevligare att bo i än diktaturen Ryssland där Putin gör som han vill. Att så många som skriver på nätet vurmar för Putin och Ryssland är för mig helt galet. Och ja USA blir alt mer fascistiskt men alternativet ger mig mardrömmar
  Under den lila tid jag har spenderat i Ryssland fann jag som många andra att landet är en katastrof, visserligen ska man inte döma en befolkning men......... Vart inte imponerad där heller

  SvaraRadera
 10. Kolla t ex figurer 5, 43 och 44:

  http://www.yardeni.com/pub/globdemsup.pdf

  Produktionen i USA och Kanada har verkligen gått spikrakt upp de senaste åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tillägga att PDF:en beskriver supply och demand för olja ur många synvinklar.

   Radera
 11. Det var helvette vad desinformationen duggar tätt på denna blogg.. varvat med några vettiga inlägg för att få folk på kroken. Det här blir allt mer clownartat och börjar påminna allt mer om gammelmedias kanaler..
  Nu senast inlägg om SD dessutom som inte ens går att kommentera i den vanliga censurandan som åsiktsfaschisterna i gammelmedia brukar representera. Nästan så att man börjar misstänka att Cornu går någons ärenden.. när man får den sedvanliga skåpmaten om rasism som precis som vanligt saknar alla former av logik. Exakt samma ton som gammelmedias propaganda där man smutskastar folk pga förvrängda föreställningar om och definitioner av vad rasism är. Där man enligt samma logik vore rasist om man påstår att män är inblandade i fler olyckor.

  Det verkar f.ö. som att några i Tyskland har vaknat gällande världsläget:
  http://www.zerohedge.com/news/2014-12-26/60-prominent-germans-appeal-against-another-war-europe-it-not-about-putin-what-stake

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekonomiteorierna kollapsar det är kris i teoribildningen, cornu får panik.
   Sedelpressen skulle ge hyperinflation i USA dom fick i stället en högkonjunktur.

   "USA:s tillväxt bästa på elva år"
   "(BNP) växte med 5,0 procent under tredje kvartalet 2014 "
   http://www.dn.se/ekonomi/usas-tillvaxt-basta-pa-elva-ar/

   Sedelpressning utan samtidiga löneökningar skapar jobb och välfärd.
   Sparpolitik som EU skapar massarbetslöshet och misär.

   Radera
  2. @ekvationsteorin

   USA's BNP/capita har senaste året bara stigit med 1.1% samtidigt som BNP-deflatorn har stigit med 1.5%, dvs i reala termer så har BNP/captia backat med 0.4%.

   Att man blåst upp (en annars sjunkande) BNP med luft och befolkningstillväxt är väl inget att hurra för?

   Radera
  3. Att relatera till tidskriften "Forskning & Framsteg" : "Forskarna är eniga - SD är inte fascister", http://fof.se/artikel/forskarna-ar-eniga-sd-ar-inte-fascister
   är naturligtvis i sig ett fascistiskt agerande.

   Radera
  4. Anonym
   Jämför USA med EU
   USA går upp EU går ner bara haverister kan förneka det

   Radera
  5. USAs ekonomi går upp endast för att oljan blivit billig. Gissa vad som händer med den när oljan inte längre är billig! Blir den inte billig har vi istället enorma förluster i skifferoljeindustrin som drabbar amerikansk ekonomi ganska snart.

   Radera
  6. # ekvationsidiotin

   Sanslöst att du tror att man löser världsproblemen genom att inflatera bort folks löner. Och så har du mage att kalla andra haverister!

   Radera
  7. @ekvationsteorin

   När du viftar bort en nedgång på 0.4% som en uppgång så förefaller det som att du inte är så mottaglig för fakta...

   Radera
  8. Haverister är dom som medvetet ljuger och påstår att inflation är en ökning av mängden pengar.

   Riksbanken har fel om alt och ni har rätt om alt?
   Inflation är en ökning av KPI det är alla överens om utom haverister.
   Säpo har koll på er.

   Radera
  9. @ekvationsteorin

   Godag-yxskaft på dig själv...

   Radera
 12. Var det inte BNP som var ett dåligt mått? Hur ser läget ut om man tar med den RIKTIGA inflationen när länder jämförs

  SvaraRadera
  Svar
  1. @dopad

   Och vad är DEN riktiga inflationen för något mytiskt koncept?

   Bara det faktum att det till och med råder delade meningar om vad inflation öht avser i grunden visar väl på att "den" riktiga inflationen knappast är entydig alls.

   Radera
  2. @dopad

   Med tanke på att det finns många (jag skulle gissa de flesta till och med) som har en HELT annan syn på vad begreppet innebär så är det lite magstarkt att kalla det för DEN "riktiga" definitionen.

   För övrigt om man tar BNP i förhållande till penningmängden så får man bara ett mått på pengarnas omsättningshastighet. Man bör då fråga sig vad pengarnas omsättningshastighet är ett relevant mått på - notera att måttet kan påverkas av att man låser in nytryckta pengar i ett kassavalv på månen.

   Radera
  3. @Anonym: Finns inte flera syner på vad inflation är, inflation kan bara vara en sak. Om du tror det är något annat så har du blivit felinformerad

   Radera
 13. Zerohedge, trollens favosida!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peppino är en idiot som tror att han vinner alla diskussioner för att han lärt sig att stava till "troll". Återgå till särskolan Peppino!

   Radera
  2. Öm tå det där hör jag.

   Radera