Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-12-16 14:25

Norska kronan under 1:- SEK - allvarligt för svensk exportindustri

Det är inte bara rubeln som kraschar. Den norska kronan är för första gången på jag-vet-inte-hur-många-år1. under 1:- SEK.

Dagschart NOKSEK
Veckochart NOKSEK

Man kan fundera på vad som händer med marknadsräntorna för norska bolånetorskar, den norska bostadsbubblan i detta land med västvärldens starkaste statsfinanser. Innan kraschen i oljepriset, förstås...

Norge är Sveriges största handelspartner och största exportland. Kraschen i den norska valutan kommer absolut få stora konsekvenser för svensk exportindustrin, svenska arbetstillfällen och svensk ekonomisk tillväxt.

Dock rasar kronan mot euron, som värst tillfälligt 20 öre under dagen. Men Sverige är en nettoimportör från EU, och inte en nettoexportör, så svagare krona innebär att Sverige går back. Vi har som bekant lagt ner stora delar av vår industri och kan inte sluta importera de produkter vi inte längre själva tillverkar. För att inte tala om maten.

1. Svaret är vid en kontroll hos Riksbanken att den 14:e och 15:e juni år 2000 så kostade norska kronan 99:90 respektive 99:75 SEK. Så första gången på drygt fjorton år är svaret.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Importera mindre kan vi nog lätt göra. Finns väl gott om folk i världen som konsumerar mindre än svenskar. Mat ska vi nog ha råd med fortsättningsvis. Men det är väl främst att annat som definierar välståndet. Lösningen för svensk industri är dock glasklar. Vi har pumpat landet fullt med okvalificerad arbetskraft, inhemsk som importerad. Är ju bara införskaffa de matchande sweatshopsen ala asien. Kina tillverkar mössen. Vi paketerar dem för den europeiska marknaden.

  SvaraRadera
 2. Kompenseras kanske av högre Euro och USD mfl.

  SvaraRadera
 3. NOK/SEK har inte varit under 1:- sen devalveringen hösten 1992

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Riksbanken skedde det i två dagar juni år 2000. Fast de kanske ljuger?

   Radera
 4. Ok så den Norska kronan var faktiskt under 1:- under några dagar för 14 år sen

  Spännande

  SvaraRadera
 5. Gränshandeln lär ju ta stryk om detta blir långvarigt. Tänker på mina bekanta som satsat sina besparingar på att öppna en butik i Långflon i nordligaste Värmland. http://www.dn.se/ekonomi/gigantiskt-kopcentrum-invigt-i-gransby-med-fyra-invanare/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge de kränger socker och kött i dina bekantas butik så kommer det gå bara fint :)

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera