Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2014-12-16 14:25

Norska kronan under 1:- SEK - allvarligt för svensk exportindustri

Det är inte bara rubeln som kraschar. Den norska kronan är för första gången på jag-vet-inte-hur-många-år1. under 1:- SEK.

Dagschart NOKSEK
Veckochart NOKSEK

Man kan fundera på vad som händer med marknadsräntorna för norska bolånetorskar, den norska bostadsbubblan i detta land med västvärldens starkaste statsfinanser. Innan kraschen i oljepriset, förstås...

Norge är Sveriges största handelspartner och största exportland. Kraschen i den norska valutan kommer absolut få stora konsekvenser för svensk exportindustrin, svenska arbetstillfällen och svensk ekonomisk tillväxt.

Dock rasar kronan mot euron, som värst tillfälligt 20 öre under dagen. Men Sverige är en nettoimportör från EU, och inte en nettoexportör, så svagare krona innebär att Sverige går back. Vi har som bekant lagt ner stora delar av vår industri och kan inte sluta importera de produkter vi inte längre själva tillverkar. För att inte tala om maten.

1. Svaret är vid en kontroll hos Riksbanken att den 14:e och 15:e juni år 2000 så kostade norska kronan 99:90 respektive 99:75 SEK. Så första gången på drygt fjorton år är svaret.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Importera mindre kan vi nog lätt göra. Finns väl gott om folk i världen som konsumerar mindre än svenskar. Mat ska vi nog ha råd med fortsättningsvis. Men det är väl främst att annat som definierar välståndet. Lösningen för svensk industri är dock glasklar. Vi har pumpat landet fullt med okvalificerad arbetskraft, inhemsk som importerad. Är ju bara införskaffa de matchande sweatshopsen ala asien. Kina tillverkar mössen. Vi paketerar dem för den europeiska marknaden.

  SvaraRadera
 2. Kompenseras kanske av högre Euro och USD mfl.

  SvaraRadera
 3. NOK/SEK har inte varit under 1:- sen devalveringen hösten 1992

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Riksbanken skedde det i två dagar juni år 2000. Fast de kanske ljuger?

   Radera
 4. Ok så den Norska kronan var faktiskt under 1:- under några dagar för 14 år sen

  Spännande

  SvaraRadera
 5. Gränshandeln lär ju ta stryk om detta blir långvarigt. Tänker på mina bekanta som satsat sina besparingar på att öppna en butik i Långflon i nordligaste Värmland. http://www.dn.se/ekonomi/gigantiskt-kopcentrum-invigt-i-gransby-med-fyra-invanare/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge de kränger socker och kött i dina bekantas butik så kommer det gå bara fint :)

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera