Cornucopia?

2014-12-20 12:15

Myt: "En skyttesoldat lever bara i X sekunder"

En vanligt spridd myt är uttalanden i stil med en svensk skyttesoldat överlever bara i 4 sekunder. Det är defaitistiskt skitprat av okänt ursprung och har alltid varit fel, både förr såväl som idag. Jag kommer här visa konkreta exempel från några av världens blodigaste slag på att detta är fel. Verkligheten är att på kompaninivå kan man under extremt hårda strider under fruktansvärt underläge vänta sig en enskild dödad soldat var 142:a minut.


Till en början kan vi titta på landstigningen på Omaha Beach under Operation Overlord ("Dagen D"). Det var den landstigningsstrand där det gick riktigt illa för de 43 250 skyttesoldater som landsattes på stranden, under massiv eldgivning från de försvarande tyskarna, utan möjligheter till skydd.

De amerikanska förlusterna på Omaha Beach blev ca 10 000 man, varav 2 499, eller 5.7% av den totala styrkan, dödades och övriga sårades.

Fokuserar vi på överlever, dvs de som dödades, så får vi fram följande.

Landstigningarna började klockan 06:45 och till klockan 21:00 var landstigningen genomfört och stranden var i amerikanarnas händer. Det ger en tid på 14 timmar och 15 minuter, eller 51 300 sekunder.

På Omaha Beach dödades en enskild skyttesoldat var 20:e sekund och det är när man utan skydd stormar mot en nedgrävd och befäst fiende som förstärkt sin position i flera år.

Inte ens på Omaha Beach "överlever en skyttesoldat bara 4 sekunder", utan en soldat dör var tjugonde sekund.

Det är förstås illa nog. Men de allra flesta överlevde hela denna den längsta av dagar.

Tittar vi på slaget om Stalingrad, så dödades 478 741 ryska soldater under det 163 dagar långa slaget. Det är otroliga 2 937 dödade på den sidan per dygn, eller något mindre per dag än på Omaha Beachs enda dag.

Striderna kan betraktas pågått 24 timmar per dygn, så 24*3600/2937=29 visar att en rysk soldat dödades var 29:e sekund under mycket intensiv strid i bebyggelse.

Poängen är att man kan konstatera en dödad soldat per X sekunder, vilket bevisar att uttalandet "en skyttesoldat lever bara i X sekunder" är felaktigt. Korrekt skulle vara "en skyttesoldat dödas var 30:e sekund".

Samtidigt handlar det här om stora styrkor. Av Omaha Beachs 43 250 soldater dödades en per tjugo sekunder. 

Tittar man istället på en kompaninivå (säg 100 man) så bör det istället dödas sex soldater (5.7%) under de 51 300 sekunderna  om man stormar upp för en strand mot befästningar utan skydd. 

Det är en soldat dödad på kompaniet var 142:a minut (51300/6/60=8550/60=142.5. Några fyra sekunder finns inte.

Och det är när man stormar en befäst position rakt på. Skickliga befäl undviker detta om de inte drabbas av otur och på övriga stränder under Operation Overlord var förlusterna avsevärt lägre. Siffrorna ovan ska betraktas som extrema.

Och ibland snubblar man när Ishtar, Kali, Pallas Athena eller Freja1. bjuder upp till dans.

1. Referens till Johanne Hildebrandts bok krigare, där hela citatet är:
De uppvaktar henne som en skräckinjagande älskarinna, utmanar henne eftersom det får dem att känna sig mer levande än någonting annat.
Krigare har gett henne många namn. Ishtar, Kali, Pallas Athena, Freja, alla var de aspekter för åtrån och fasan nära döden.
För andra var hon snarare en jobbig gammal släkting som man var tvungen att umgås med ibland. [...]
Men det spelade ingen roll hur mycket hon än lockade och kråmade sig, för dem som inte undkom hennes förförelsekonster fanns bara sorg, smärta och död. Hon var en omättlig bitch som tog betydligt mer än hon gav och det bästa var att hålla sig lång borta från henne." - Johanne Hildebrandt, "Krigare"
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

24 kommentarer:

 1. Hörde också nåt liknande om det jag låg inne som, att vi skulle överleva några sekunder bara, men värre var det faktum att vi ovanpå stenhård kadaverdisciplin skulle tillbringa mer än 200 dagar i ett jävla tält.

  Och där gick ju gränsen, så jag degraderade mig till nåt bättre, inte helt lätt eller roligt men klart värt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var gjorde du lumpen? I legionen eller?

   Radera
  2. Haha, nej det var i Sverige, var och vad vill jag inte säga, antalet dagar var det antal som befälen sa, kanske var det bara för att skrämma bort sådana som mig?

   Vet faktiskt inte om de som blev kvar faktiskt låg exakt så många dagar i fält, men det kändes som att de alltid var borta, och de låg totalt sett dessutom mycket längre än den tid jag fick efter nedgradering.

   Radera
  3. Hörde aldrig något om fyra sekunder (jägare). Däremot höll vi på och övade eldöverfall på virtuella ryska förband i säkert 200 dagar i oländig terräng och mestadels vintermiljö, samt övade på att bara överleva i den miljön. Typ gerillakrig mot en invaderande övermäktig fiende. Förbered flyktväg, utför överfall under någon minut, sen fly illa kvickt. Uppskattar överlevnadschanserna som det var då som relativt goda.

   Radera
  4. Trots min relativt korta karriär i armén han jag med tre förbandstyper, jägarförband, norrlnadsskytte och luftvärn närmare bestämt de lvakankompanier som skulle försvara de utlokaliserade vägflygbaserna.

   Gemensamt för samtliga var att de ganska tidigt i utbildningen insåg att ojdå här skall jag göra farliga saker. Underättelseplutonen på lvakankomapniet stod för merparten av eldkraften på förbandet och risken för att råka ut för robotar målsökande på radarsignal var rätt stor. De fantiserade på alla möjliga sätt om detta.

   För att inte tala om Norrlandsskytte i sina glasfiberbandvagnar när de utförde sin fördröjningsstrid mot ryska pansarskyttebataljoner där varje pskbat längst fram understöddes av tio artilleribataljoner.

   För att inte tala om jägarförbanden som skulle strida i upp till 30 dygn djupt bakom fiendens linjer bland värmekänsliga satelliter, eftersökshundar, antisabotageförband och bepansrade attackhelikoptrar. Blev man inte ihjälskjuten då man gjorde överfall på en stab eller när man anföll och tog en bro som skulle sprängas så frös man ihjäl i tältet på vintern då det inte fick eldas eftersom jägarbasen då avslöjades.

   På samtliga förband trodde man sig inte om så många sekunder när det väl gällde. Det var en gemensam nämnare. Alla var mer eller mindre kanonmat. Sett historiskt är det väl inte helt fel. Är det inte vad mänskligheten gjort? Matat kanoner med sina söner?

   Det är farligt att vara soldat.

   Radera
  5. Naturligtvis beror risken att dö på typen av uppdrag. Med det som jag talade om verkar vara det standardscenario som vi tränade mest (för länge sedan under Sovjettiden) , eldöverfall på militärkolonn på väg. Och där hade man nog på den tiden rimliga chanser. Idag skulle det nog inte fungera lika bra.

   Det gick ungefär till som följer.

   Flyktväg: Förbered en flyktväg och skapa många villospår. Välj en flyktväg som gör att en förföljare måste passera vissa passager i naturen. Minera dessa.

   Eldöverfall: I bästa fall från en höjd. En eller flera grupper om 6-8 pers. Carl Gustav slår ut första och sista fordonet, eller ett fordon långt bak. Samtidigt ger KSP och AK skyttar eld. Sniper skjuter befäl och andra viktiga mål.Det hela varar några minuter. När den övermäktiga styrkan hunnit samla sig och gå till motattack bör man redan vara borta.

   Flykt: Minor som passeras apteras. Platsen där man avviker från villospår maskeras.

   En eventuell förföljare till fots är antingen medveten om att det är minerat och fördröjs därmed. Annars blir de snabbt varse och ännu mer fördröjda. Och de här fiendernas uppgift är att ta sig till en annan plats, inte att jaga små grupper i skogen. Dessutom riskerar förföljarna att hamna i bakhåll igen.

   När detta har upprepats flera gånger av andra grupper längs vägen kanske det inte finns så mycket kvar, eller att man kan sätta in dödsstöten på det som finns kvar. Även den psykologiska aspekten av att när som helst bli anfallen igen måste vara fruktansvärd och minska dugligheten och öka utmattning, sömnbrist osv.

   På sin tid förmodligen en bra strategi.

   Radera
  6. Patrick, det låter mycket bättre än det korta livet under en ockupationsmakt. Jag tror inte att envisa och pratsamma typer som mig har så många timmar att leva under en makt som invaderar det fredliga svenska samhället.

   Radera
  7. @Magnus Redin
   Då är vi två:-)
   Det är väl förmodligen redan kört. Då vi svävar för evigt i cybern och inte precis gömmer oss.

   Radera
 2. Om man då inte sätter en atombomb i huvudet på 100 000 man uppställda på ett fält då får man 100 000 döda på en sekund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många blir det om man ställer 200 000 på ett fält?

   Radera
 3. "fokuserar vi på överlever, det vill säga de som dödades"
  Förklara för mig, please!

  SvaraRadera
 4. Death rates WW1:
  In the UK around six million men were mobilised, and of those just over 700,000 were killed. That's around 11.5%.

  SvaraRadera
 5. Hänger inte med i matematiken. Knappt 6% av soldaterna dog, det ger 6 döda per kompani, eller drygt 2 timmar mellan varje dödsfall. Å andra sidan var förmodligen inte dödsfallen jämnt spridda under hela dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..och antalet döda i första vågen vid Omaha-beach var säkert relativt högre.

   Radera
 6. I slaget vid Omdurman 1898 förlorade försvararna 10000 stupade på en dag. Inkräktarnas förluster inskränkte sig till 47 stupade.

  Anledningen var att inkräktarna använde kulsprutor, vilket de 16 år senare indignerat kunde konstatera att tyskarna använde mot VITA människor!

  Ed: Varför krävs att låta gtstatic, googlesyndication och en hel massa annat köra script för att kunna få upp captchan? Skumt. Phishing.

  SvaraRadera
 7. Hörde något liknande, men då pratades det om tolv sekunder för en pansarskyttesoldat efter att ha hoppat ur PBV'n. Det kan mycket väl vara en i raden av soldatmyter. Eller så var det en helt korrekt bedömning av just den svenska krigsmakten. Mitt förakt för den dåliga organisationen, utbildningen och ledningen kände inga gränser. Den "försvarsmakt" jag deltog i var ett enda stort skämt, som möjligen skulle duga för lajvare som vill ha lite omväxling från medeltidsveckan i Visby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, men det hade sannolikt fungerat hyfsat ändå - eftersom motståndarens krigsmakt var ett ännu större skämt.

   Radera
 8. De allierade kommer inte att inleda samarbete med nazisterna, men frågan är om de kanske kommer att ta tillbaka regeringsmakten med hjälp av samma outtalade stöd som skedde under förra mandatperioden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När har alliansen tagit stöd av SVP? Vad har vi nu missat?

   Radera
 9. Som vanligt är corny en riktig liten matematisk besserwisser som vet allt och alltid rapporterar sanningen. En riktigt hyvens liten knutte.

  Ska vi ta siffrorna en gång till Corny?

  4413 allierade soldater dör under 51300 sekunder.

  Men de sköt väl på något eller hur?

  Räknas inte dom i din lilla raketkalkyl?

  Enligt de uppgifter som finns så dog mellan 4000 och 9000 tyska soldater.

  51300/8413 = 16 sekunder
  51300/13413 = 3.8 sekunder

  Så det var alltså inte sant då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte bara ena sidans soldater som dör nej...

   Radera
  2. Uttalandena gällde hur länge en svensk soldat skulle leva och då tar man inte hänsyn till motståndaren. Dessutom ändrar det inte siffran om en dödad per kompani i halvtimmen.

   Radera
  3. ...och om du bryter ner det på enskild soldat cornu, så dör maximalt denne soldat bara en e n d a gång var 14:e timme.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera