Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2014-12-17 16:06

MSB: Skyddade ledningsplatser nödvändiga för länsstyrelserna

MSB gick igår ut med en rapport om att det civila försvaret behöver stärkas. Bland annat behövs skyddade ledningsplatser för länsstyrelserna, vilket alla har utom Stockholms län.


Enligt uppgift nyinvigde Västra Götalands län sin skyddade ledningsplats ("bergrum") nyligen, och Halland arbetar tydligen på att återställa sin. MSB lämnar inte längre stöd till oskyddade kontorslokaler, även om Stockholms län enligt uppgift alltså saknar skyddad ledningsplats. Övriga länsstyrelser har varierande renoveringsbehov för att iordningsställa sina, vilket Västra Götalands nyinvigning och Hallands pågående arbete visar. Värt att notera att vi i Stockholms län har minst sex sannolika kärnvapenmål (FRA på Lovön, stridsledningscentralen i Bålsta, Bromma flygplats, Musköbasen, Livgardet på Kungsängen och Berga örlogsbas, därtill mål alldeles utanför som Enköping, Skavsta och Arlanda), och behovet av skyddad ledningsplats är antagligen större där än i något annat län, då man i övriga län i sämsta fall kan upprätta oskyddade ledningsplatser långt från mål för massförstörelsevapen.

Däremot har många kommuner avvecklat sina skyddade krisledningsplatser till förmån för oskyddade kontor.

MSB föreslår också att man ska skärpa till det psykologiska försvaret, som motåtgärd mot exempelvis de pågående informationattackerna från Ryssland:
"MSB föreslår att regeringen tydliggör påverkanskampanjer från främmande makt, riktade mot Sverige, som ett hot mot vår säkerhet. MSB kommer att fortsätta utveckla och samordna samhällets psykologiska försvarsförmågor. MSB kommer också att fortsätta utveckla förmåga att identifiera och möta påverkanskampanjer och psykologisk krigföring. Vidare kommer myndigheten följa utländsk informationsverksamhet som kan riktas mot Sverige i syfte att påverka svensk opinionsutveckling. MSB avser i samverkan med berörda aktörer utveckla en nationell strategi för att identifiera, förstå och möta påverkanskampanjer."
Dessutom pratar MSB nu om ett återställande av vissa delar av det ekonomiska försvaret:
"Slutligen behöver analysen av behov av åtgärder som rör försörjning av livsmedel, läkemedel samt drivmedel och bränsle påskyndas."
Dock här hela rapporten bara en redovisning inför ett inriktningsbeslut år 2015, och kan inte osannolikt förpassas i soptunnan pga fred i vår tid och aldrig mera krig.

PDF:en hittar ni här.Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. "utländsk informationsverksamhet som kan riktas mot Sverige i syfte att påverka svensk opinionsutveckling."

  Svensk opinionsutveckling?
  Känns som att den redan är kapad av något slags främmande makt..

  SvaraRadera
 2. Allt vårt försvar behöver rustas. Rejält. Men prio ett bör av tidsskäl vara civilförsvaret.
  Det här är på tok för lite, för sent och för långsamt. Vakna!
  Inte vårt fel att det finns pyromaner i världen, men vårt ansvar att säkra vårt eget brandskydd.

  SvaraRadera
 3. Det är bra att ha en kärnvapensäker bunker men det går fortare att mobilisera en mindre skyddad ledningsplats i kommunhusets källare vilket är mycket bra vid de flesta olyckor och katastrofer. Egentligen behövs båda delarna och varför inte ha en backupserver i bergrummet när man ändå har det?

  SvaraRadera
 4. Det ger förstås ett seriöst intryck att MSB nu ser behovet av en återställning till ett minimum av säkerhetsmarginaler.

  Men jag tror att de som en gång beslöt om slimning och nerdragning gjorde det i ond tro, utan avsikt att någonsin mera avsätta behöva medel för marginaler, allt fagert tal till trots när det begav sig (Wilhelm Agrell beskrev processen väl när det gäller Försvarsmakten specifikt). Så blir det när man inte förstår skillnaden mellan näringslivet och "Det allmänna", mellan kort och lång sikt, mellan att optimera för vinst och optimera för hållbarhet.

  SvaraRadera
 5. Vad baserar du uppgiften om att flygplatserna är kärnvapenmål? De är väl snarast att se som infallsportar, särskilt nu efter tudelningen av VDV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egen analys. Kärnvapenkrig är mot NATO och då måste allt som kan stödja NATO slås ut.

   Radera
  2. OK, men ibland kan det ju vara kontraproduktivt att negera sig själv resurser.

   Radera
  3. Det blir väl en kapplöpning om att besätta Sverige och den som kommer tvåa får då ta till storsläggan så inte ettan kan placera ut sina prylar.

   Radera
 6. Varken Elefanten eller Vargen är väl plomberade. Bara att återta... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vargen är såld och är idag serverhall eller dylikt. Elefanten finns dock kvar.

   Tror inte tillgången på bergrum är något problem egentligen, snarare så att viljan och insikten om behov saknats.

   Att öppna plomberade bergrum är väl fullt görbart, det är ju inte så att de fyllt hela berget med betong. Fick intrycket av att det var precis det de gjort i Västra Götaland.

   Runt gamla F18 Tullinge torde det finnas mängder med plomberade, stora bergrum, kanske läge att ta med en våtdammsugare dock.

   Radera
  2. Bara för att ett bergrum råkar vara en serverhall så är det väl inget hinder?
   Det är ju bara att kasta ut dattamaskinerna.
   Förstår inte hur företag/privatpersoner som köper bunkrar och fortifikationer tänker.
   Vid första tecken på skarpt läge lär alla bunkrarna återgå till fortifikationsverket snabbare än du hinner säga "buhu, mitt guld i bankfack blev konfiskerat! :("

   Radera
  3. Knappast, de tecknen finns redan, ska vi ha skyddade ledningsplatser är det dags att ordna dem nu. Tror du FortV ska börja expropriera privata tillgångar? Låter som SD-försvarsnostalgiska fantasier.

   Radera
 7. Känns helt uppenbart att nationalstaten kommer expropriera privata bergrum för att säkerställa sin egen överlevnad.

  SvaraRadera