Cornucopia?

2014-12-07 16:29

Massiva ryska förluster - 299 ryska elitsoldater dödade på Donetsk flygplats 2:a december

"En rysk Spetsnaz reagerar precis likadant på en träff av 7.62 som en svensk malaj" - okänd officer vid Skånings kompani på P 4 Skaraborgs regemente anno 1991
Censor.net.ua och liga.net rapporterar att människorättsorganisationen Cargo 200 - From Ukraine to Russia identifierat att 299 ryska elitsoldater dödades i strider på Donetsk flygplats den 2:a december. Förlusterna var så massiva att vapenvila förhandlades fram för att Ryssland skulle kunna transportera bort sina döda.


Gods 200 är den ryska arméns kodord för transport av lik, medan gods 300 är transport av sårade.

Liga.net skriver att striderna på flygplatsen den 2:a december ledde till 299 ryska gods 200 och 190 sårade gods 300, varav 96 allvarligt. Det ska ha handlat om den 16:e fristående spetsnazbrigaden (obrSpN) om ca 500 man underställda 106:e luftburna divisonen, även om uppgifterna går isär kring vilken Spetsnazbrigad det ska varit. Ryssland skyltar som bekant inte med vilka ryska förband man sätter in i invasionen av Ukraina.

Oavsett vilken brigad så är en av Rysslands åtta spetsnazbrigader därmed i princip helt utraderad.

Gissningsvis har någon riktat in artilleri korrekt för att få detta utfall. Försvararna av flygplatsen hävdar dock att de flesta av spetsnazoperatörerna ska ha skjutits ihjäl i närstrid.

Som resultat av massakern utlystes en tillfällig vapenvila på Donetsk flygplats den 5:e december, i en överenskommelse mellan Ukraina och Ryssland, med syfte att ta hand om kropparna.

Mer detaljer kan man bland annat hitta i Twittertråden nedan, som till skillnad mot Censor och Liga menar att det var den 24:e spetsnazbrigaden och inte den 16:e.

Tillägg: Kyiv Post har en kort artikel, där det anges att den ukrainska generalstaben ska ha avlyssnat rapporter som styrker förlustsifforna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

43 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bestämmer inte över bloggens ämnen.

   Radera
  2. Jag märker upp alla dina kommentarer som skräppost så de hamnar i filtret.

   Radera
 2. Så Ryssland mäktar inte ens med att invadera små obskyra delar av ett konkursmässigt land med rostigt försvar? Vi kanske inte behöver vara så oroliga för en rysk invasion av Sverige i närtid trots allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng. Jag har hela tiden sagt att det ryska "hotet" är överdrivet. Sverige behöver dock ändå ett starkare försvar än idag, men det finns ingen som helst anledning att rusa huvudlöst in i Nato.

   Radera
  2. Mm så mycket för spetznas ubersoldater som fnyser åt Sveriges förmåga att göra nåt. Men att klumpa ihop sig 300 pers på en landningsbana och få ett artilleriskott i röven är sannerligen prov på exceptionell förmåga...

   Radera
 3. Ett tag trodde jag att Cornus twitterburna ryssinvasioner var ett utslag av en tilltagande psykos, men nu börjar jag bli mer böjd att tro att det bara är fråga om bloggredaktörens berömda 70-talist ironi.

  "Cyborger utraderar spetznasbrigad". Källor är de vederhäftiga nyhetsbyråerna Censor.net.ua och liga.net.

  Ha ha ha haaaa, vilken skrattfest!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla vet vi ju att ukrainska armén är fullt upptagen med att korsfästa femåringar och skicka upp SU-25:or på dubbla flyghöjden, så hur skulle de ha tid att döda spetsnazsoldater? Säger sig ju självt.

   Radera
  2. Su25 kan flyga på 13000m, åtminstone på 80talet, om piloten har syrgas. Fast fort går det nog inte.

   Radera
  3. Jovisst, för på 80-talet var atmosfären dubbelt så tjock, så flygplanen kunde flyga dubbelt så högt då som idag...

   Radera
 4. Tack Cornu! Sv medias har svår att fokusera på mer än 1 ämne åt gången. Nu drunknar allt annat i nyvalsunamin.
  Knutte

  SvaraRadera
 5. Känns lika seriöst som inlägget om BNP ;-). Semester snart?

  SvaraRadera
 6. Intressant frågeställning - kan det vara så att de ryska styrkorna är i kraftigt underläge för att de inte kan använda artilleri, då detta skulle bevisa rysk inblandning, medan de ukrainska styrkorna däremot kan spränga på för fulla muggar? Inte för att jag kan mycket om krig, men att bekämpa en fiende utan artilleri när man själv har artilleri borde väl leda till mass-slakt?

  I sådana fall är ju resultatet att om inte Ryssland har för avsikt att erkänna att deras trupp befinner sig i Ukraina så är det ganska kört nu när Ukrainska militären tycks ha fått ordning på sina pjäser?

  Sedan undrar jag stilla om det är så att delar av den ryska militären agerar på eget bevåg, d.v.s. att en division kommenderas till att ta "permission" och åka till Ukraina. Kan det vara möjligt att rysk militär faktiskt inte har fullständig kontroll på sina egna trupper? Låter kanske osannolikt, men jag vet inte jag....man vill ju gärna tro att Putin och centralmakten har fullständig koll på allt, men kan man verkligen vara säker på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid sidan om striderna i Ukraina pågår samtidigt ett propagandakrig mellan Ryssland och väst. All information som kommer därifrån är en del av propagandakriget och i princip helt otillförlitlig, oavsett om det kommer från Ryssland eller Ukraina (och väst). Därför är det tragiskt att sveriges största ekonomiblogg sprider en massa smörja. Men bloggen är cornus levebröd, så han måste skriva "clickbait" inlägg då och då.

   Radera
  2. @Hans,

   nej, det stämmer inte alls. Ryssarna har massivt artilleristöd, man skjuter både över gränsen och med de stora mängder artilleri man skickat över gränsen in i Ukraina.

   Och självklart styrs allt från allra högsta ort, alltså från Putin. Skulle ryska militärer börja kriga mot ett annat land utan tillåtelse skulle de ställas inför krigsrätt direkt, och antingen avrättas för högförräderi eller åtminstone skickas till Sibirien.

   Radera
  3. @TB : Vad skjuter ryssarna på? Jag antar då att de skjuter på den Ukrainska armén, och inte in i civila områden i västra Ukraina?

   Och när jag frågade huruvida trupperna styrdes från central håll, var min fråga naturligtvis inte om de gjorde det mot Moskvas vilja, utan mer huruvida Moskva valt att inte lägga sig i frågan och gett tyst samtycke, helt enkelt för att de då kan hävda att de inte vet något om det, och att de inte har kommenderat någon trupp till Ukraina.

   Radera
  4. @Hans, ja det ryska artilleriet skjuter på de Ukrainska trupperna. Om de också skjutit på civila områden har jag ingen koll på.

   Här är t.ex. ett tidigare inlägg som rapporterar om rysk artilleribeskjutning av den Ukrainska staden Mariupol: Länk till inlägg

   Radera
  5. Intressant. Ja bevisligen så är det ju antingen rysk trupp eller separatist-trupper som skjuter på den ukrainska armén. Om separatist-trupperna inte har kompetens att styra och avfyra dylika saker så lämnar det ju inte så många kandidater kvar.

   En intressant sak från det länkade inlägget - videon som visar Spetsnaz-trupper är från RT, samma RT som förnekar att rysk trupp finns i Ukraina, eller i alla fall inte säger något om det. Man kan fundera på om det är f.d. ryska spetsnaz-trupper som nu är bosatta i Ukraina eller liknande.

   Radera
  6. F.d. Spetsnaz, som nu bor i Ukraina? Och all den utrustning de har, du vet den som aldrig exporterats och bara helt nyligen införts i ryska armén? Dessa pensionerade f.d. Spetsnaz-soldaterna som numera bor i Ukraina har kanske hittat den i den lokala ICA-butiken.

   Radera
 7. Fantastiskt!
  Och detta utan att Simo Häyhä var delaktig.
  Synd på de stackars hjältarna.
  De hade kanske inte valt att deltaga.
  Vad vet jag.
  Men helt perfekt vore ju om det inträffat den 6/12.
  Finlands 97 självständighetsdag.

  SvaraRadera
 8. Det som gör att siffrorna som presenteras i inlägget vid första anblicken ter sig osannolika är ratiot sårade/stupade som är 0,64. Normalt vid hårda strider är 3 - 5. Vid moderna NATO-insatser med kvalificerad sjukvårdsutbildad personal på plats och omedelbar MEDEVAC 7-10.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 30 döda och 190 skadade hade varit trovärdigt. 190/30=6,3

   Radera
  2. Ocke - gäller samma "ratio" vid kraftig artilleri-beskjutning, i det teoretiska scenariot att man får in ett par riktiga fullträffar på ett par byggnader där det finns flera hundratal soldater?

   Radera
  3. Reagerade också på kvoten. I så fall får det nog ses som ett misslyckande för Ukrainas styrkor. Stupade soldater gör bara anhöriga arga och hämndlystna, men sårade gör att andra soldater just då tas bort ur striden, och deras anhöriga längre fram blir upptagna med vård så att de inte har tid/tillfälle att odla hämndlystnad.

   Radera
  4. Ska de anhöriga bli arga för att man inte fick invadera ett suveränt land ifred? Ska de Ukrainska soldaterna beskyllas för att vara elaka när de försvarar sig.

   Radera
  5. @Hans

   Jämför med ett av de mest förlustbringande anfallen under 1:a världskriget.

   1:st Newfoundland Regiment anföll vid Beaumont-Hamel 1:a juli 1916 över öppen terräng genom tysk spärreld (Artilleri) mot befästa kulspruteställningar iförda två lager bomull och en stålhjälm. Beväpningen utgjordes av bajonettförsedd cylinderrepeter och några handgranater. Av de 801 kanadensare som ingick i anfallet stupade 255, 386 skadades och 91 saknades vid dagens slut. Om vi adderar de saknade till de döda får vi ett ratio om 386/(255+91) = 1,1. Källa

   1,1 är fortfarande nästan bara häften om vi jämför med de ryska förbandens strid vid Donetsk flygplats. Det är mycket svårt att tro att ens de mest Putinlojala förband kunnat uppmana en sådan kampanda att dylika förluster skulle kunna uppnås.

   Propaganda sprids från båda sidor något bloggägaren ibland tycks glömma bort.

   Radera
 9. "Cargo 200 är den ryska arméns kodord för transport av lik"

  Nej, det är det inte. Ryssland har nämligen till skillnad från Sverige aldrig försökt sig på några anglicismer i och med att de inte försökt nato-anpassa sin försvarsmakt..... Hur skulle det ha sett ut?
  Den korrekta benämningen är förstås Груз 200 eller med latinska bokstäver Gruz 200

  Cargo 200 är därmed lika fel/rätt som "Last 200" eller "Gods 200" så varför måste folk jämt dra till med engelska ord för något ryskt?

  Slut på besserwissrandet.

  Dina siffror tas dock inte upp i speciellt många ukrainska medier, så vet inte om man kan tro fullt ut på dem.

  Men ryssarna fyller på med "frivilliga" ända ifrån Sibirien nu, så kanske lite härligt vinterkrig på gång? http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/12/7/7046721/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis. Ändrat till gods.

   Radera
  2. Kiev Post har publicerat i frågan.

   http://www.kyivpost.com/content/ukraine/nearly-300-russian-troops-killed-in-fighting-for-donetsk-airport-nearly-200-wounded-374066.html

   Tips mottages gärna på fler Ukrainska medier som man kan läsa (eventuellt knapphändigt m.h.a. Google Translate)

   Radera
  3. Tackar.

   Om man vill ha en ukrainsk motvikt till Russia Todays info-offensiv kan ganska nya Ukraine Today på http://uatoday.tv/ vara en bra början.

   Radera
 10. Vad jag inte fattat är varför man krigar om den där flygplatsen hela tiden. Den torde vara jämnad vid marken vid det här laget. Eller är det så att man krigar lika mycket överallt men att just den lilla punkten på kartan blivit medias och propagandaministeriernas symboliska favoritplats, och det därför bara rapporteras därifrån. Eller är det olika flygplatser man krigar om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Donetsks flygplats ligger strategiskt på en kulle och besitter man den kan man teoretiskt behärska ett stort område.

   Under flygplatsen finns ett enormt sovjetiskt bunkerkomplex som gör möjligheterna att försvara sig mycket goda. Ukrainarna tar helt enkelt skydd där när tunga vapen hamrar på det som är kvar av flygplatsen och kommer sedan upp och bekämpar det proryska infanteriet.

   I början höll man nog mest flygplatsen för att undvika möjligheten att Ryssland skulle kunna flyga in förstärkningar, sedan har det blivit allt mer symboliskt. De som är där och slåss kommer stanna till sista kulan.

   Radera
  2. Flygplatsen har fått ett symbolvärde för bägge sidor. Striden fortsätter nog ett bra tag.

   Radera
 11. Lars, jag har sett uppgifterna som du skriver om på nätet sedan i alla fall igår. Men jag har väldigt svårt att se att det finns några riktigt trovärdiga källor. Det verkar med förlov konstigt att en hel spetsnazbrigad gör ett frontalangrepp mot den väl försvarade terminalen så klantigt att 299 dödas, 190 skadas och 11 klarar sig och att hela brigaden utraderas. Den storyn bär inte riktigt trovärdighetens prägel i flera avseenden. Desto större anledning att kolla upp källorna extra noga. Den mest trovärdiga källan jag har hittat är John Kerrys uttalande för 2 dagar sedan att hundratals ryska soldater har dött i Ukraina, men det är ett betydligt mer allmänt påstående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är märkligt
   "Försvararna av flygplatsen hävdar dock att de flesta av spetsnazoperatörerna ska ha skjutits ihjäl i närstrid"
   Var är Ukrainas förluster, dom borde förlora 1 till 10 man mot varje spetsnaz i närstrid.
   https://www.youtube.com/watch?v=tmWILJbwdR4
   Propaganda ja men några borde kunna hantera vapen.

   Kan ett elitförband göra en sån tabbe att dom utplånas av artilleri, var är artilleriradarn och motbekämpningen, anfalla öppet utan eget artilleri mot en som har bunkrar och artilleri låter långsökt men inte omöjligt.
   "Lätta brigadens anfall under slaget vid Balaklava den 25 oktober 1854 vid staden Balaklava på Krim under Krimkriget är ett av krigshistoriens mest kända exempel på militära misstag"
   http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4tta_brigadens_anfall
   Ukraina borde få satellit information av NATO.

   Psyops operation för att sätta skräck i Separatister som slåss i Ukraina, vi kan döda spetsnaz, alt motstånd är meningslöst.

   Jag kan ha fel men jag satsar en slant på Psyops operation

   Det sägs att sanningen är krigets första offer.
   Obekräftade uppgifter är inte sanna.

   Radera
 12. Det kommer bli elände av det här, de Ryska ekonomin störtdyker dess demografi lika så. de har sålt ut sina tillgångar till Öster öppnat krig i Väster och har en klase aggressiva jihadister vid pungen ett katastrofrecept.

  SvaraRadera
 13. Den där flygplatsen har blivit en riktig honey trap för Putin.

  Putin fortsätter att låta Ryssland förblöda och ryssarna får lida. Även om folket är lurade att allt är väst fel så fattar de nog innerst inne att det är Putin som ställt till det.

  Lite extra komiskt att det är just NATO-valuta USD och EUR som alla ryssar hamstrar nu.

  SvaraRadera
 14. Modernt kroppspansar med hårda plattor stoppar en 7.62 från en AK4. Sannolikheten att en dyr elitsoldat har sådant pansar är betydligt högre än att en malaj har det, så att repetera det där talesättet idag visar bara om hur efterbliven den svenska armen är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det finns ju inga malajer kvar heller.

   Radera
 15. Lars, du verkar ge Psyops-moteld nu. Om inte min ryska är alltför rostig så handlar det om förluster i ett sammansatt förband som rör delar av ett specialförband (osäkert vilken brigad), delar av en pansarskytte Brigad som motsvarar någon/några bataljoner plus samt ett förstärkt stridsvagns-kompani. Dvs säg förluster på 500 personer (!) ur motsvarande kanske 1000 stridande personer....även det historiskt stora förluster. Är deras officerare hemma så de springer omkring på egen hand som målmarkörer ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad är källan för detta?

   Radera
 16. Det tragikomiska är att nog behövs rätt många dödade brigader innan Putin ens kan få för sig att antyda att det kanske varit en enskild rysk soldat som gått vilse på Ukrainskt territorium. Han är helt skamlös i sin lögn.

  SvaraRadera
 17. Så här i efterhand framstår det här blogginlägget som tragikomiskt. Kiev led en katastrofal förlust i sin offensiv mot Donetsk flygplats och alla "cyborger" är döda eller tillfångatagna. Jag tycker nästan synd om cornu som känner sig tvungen att återpublicera Kievs propaganda. Bagdad Bob 2.0?

  SvaraRadera