Cornucopia?

2014-12-27 10:26

Liverapportering från extra vals-presskonferensen

Kommer rapportera live från presskonferensen här.


11:18 Sverigedemokraterna lämnar in en missförtroendeförklaring mot regeringen. Enda effekten är att riksdagsmännen i (s)expartierna faktiskt måste inställa sig och aktivt rösta för regeringen.

11:13 En stor fördel (för riksdagspolitikerna i "oppositionen") är att man aldrig behöver vara i riksdagen, då man ändå ska lägga ner sina röster.

11:13 Centerpartiet ska fortsätta vara ett oppositionsparti, dvs lägga fram förslag som man inte röstar på.

11:12 Lööf: "Det här är framför allt en seger för Sverige!" Även hon är väldigt glad. Både Steffe och Annie är glada. Hm.

11:11 Annie Lööf har inga fräknar längre.

11:08 Någon som har telefonnummer till den där i bästa skinheadstil rakade SÄPO-vakten som hela tiden lyckas vara i SVT:s kameras bakgrund? Vore kul att ringa och se honom lyfta på luren.

11:01 Batra säger att man kommer fortsätta agera en stark opposition genom att lägga ner sina röster i alla frågor, speciellt budgetfrågan, vilket gör att "den ekonomiska politiken" blir (s)va(mp)politik. Man kommer fortsätta lägga förslag som man inte röstar på, och motiverar därmed sin existens.

10:58 Steffe tror att väljarna nu är glada.

10:52 Jonas Sjöstedt (v) säger till SVT att hans partis politik, inklusive förbud mot vinster i välfärden, kommer fortsätta att gälla och att de får bestämma över regeringens budget, medan allianspartierna lägger ner sina röster och stöder detta. En röst på (m) var alltså en röst på (v).

10:50 Presskonferensen är nu över (10:48 live)

10:50 Det ska tillsättas en utredning för att ändra riksdagsförordningen, men decemberöverenskommelsen är informell och gäller oavsett.

10:49 Sista frågan.

10:48 Niklas Svensson på Expressen höjer rösten.

10:47 Steffe svarar inte om migrationspolitiken. Romson bestämmer ("hoppas") att man ska ta emot alla flyktingar som vill komma till Sverige, eller upp till en halv miljon under mandatperioden när man räknar in anhöriga.

10:46 Steffe svarar inte om varför (v) inte fick vara med

10:45 Steffe meddelar att man inte kommer utlysa extraval.

10:44 Sexpartierna ska lägga alternativa förslag. De ska bara inte rösta på sina egna förslag.

10:44 Även Hägglund understryker att man inte är överens utan sexpartierna är opposition, bara att man ska stödja varandra.

10:43 Vårpropositionen kommer omfattas av överenskommelsen, dvs (s)va(mp)budget klubbas.

10:42 Björklund är överens om att man är överens om att man inte är överens, bara att man ska tycka lika i allt. Sexpartierna är en seriös opposition mot sig själva.

10:42 Jan Björklund använder ordet "demokrati" och "seriösa partier".

10:41 Sexpartierna. Ny term för Sveriges styre. Mer sex i riksdagen. Finns endast två oppositionspartier, nämligen (v) och (sd). (v) hamnar rimligtvis helt i kylan och kommer få noll inflytande på regeringens politik, rimligtvis är man överens om detta.

10:40 Man ska göra en energiöverenskommelse över blockgränserna. Blir ... intressant att se parterna komma överens om kärnkraften.

10:39 Åsa Romson satsar på sexappeal och har knäppt upp skjortan hela vägen ner. Åsa Romson ser att Miljöpartiet ska få bestämma i försvarsberedningen.

10:38 Batra kallar alliansen för "en stark opposition" - definitionen av stark opposition är att man lägger ner sina röster och stöder regeringen.

10:37 Överenskommelsen ska gälla de kommande mandatperioderna enligt Batra, dvs kommer inte bara gälla denna mandatperioden.

10:36 Decemberöverenskommelsen innebär att man inte ska göra utbrytningar ur budgeten, utan den största minoritetskoalitionen ska få bilda regering. Övriga partier ska lägga ner sina röster. Sverige ska alltså regeras av en minoritet. En röst på alliansen var helt meningslös och alliansen är alltså menlösa mähän som kommer stöda (mp) och (s) politik genom att lägga ner sina röster. En röst på (m), (fp), (c) eller (kd) var en röst på Åsa Romson och Gustav Fridolin.

10:34 Steffe är glad och stolt.

10:33 Han är kort, Stefan. Batra är ett huvud längre.

10:32 Decemberöverenskommelsen är regeringen plus alliansen. Ej (v) och ej (sd).

10:32 De är beredda att ta ansvar för att Sverige ska kunna styras.

10:32 FLASH: STEFAN LÖFVÉN RÖRDE VID ANNIE LÖÖF

10:31 Nu kommer (s)va(mp)arna och alliansen.

10:31 Senaste uppdatering överst.

10:30: Min livefeed släpar efter ca 20 sekunder, om ni tycker jag är långsam.

10:25 SVT tillåter inte längre inbäddning av sina livesändningar, så jag uppmärksammar dem inte. Ni kan se konferensen live hos all gammelmedia.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

8 kommentarer:

 1. Statskupp i direktsänd tv.

  SvaraRadera
 2. Nu när man öppnat för minoritetsregering, så kräver jag att Sverige ska styras av 13%, inte av 87%.

  SvaraRadera
 3. 10:42 av Jan Björklund var den absolut roligaste hittills, och bekräftar hur naken kejsaren är i det nya DDR-Sverige. Demokrati? Seriösa partier?

  SvaraRadera
 4. Fjantigt att politikerna inbillar sig att de är seriösa, medan andra partier inte är det. Det finns inga svenska partier som förtjänar att kallas seriösa. Åtminstone är de här partierna inte att betrakta som seriösa.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att framträdandet var bra. Man lade bort barnspråket till folket och talade nästan som till vuxna. Det finns hopp för sverige.

  SvaraRadera
 6. ahh vi har blivit som USA nu har vi bara 2 sidor att rösta på democrats (V) och republicans (SD)

  SvaraRadera
 7. Bra ironi Cornu,

  Tycker att Sverige börjar likna en polsk riksdag. Kan man som utvald regeringsbildare utlysa ett nyval och att det senare framkommer att nyval eller extraval FORMELLT inte behöver beslutas förrän senare i december? Juridik och Riksdagsordning inkl landets grundlagar verkar kunna hanteras "hur som helst"? Ett utlysande av nyval måste självklart genomföras. Medborgarna borde hur som helst fått information om spelreglerna. Sverige måste nu uppfattas som en bananrike!

  Såvitt jag förstår handlar "nedläggande av röster" enbart om budgeten(vår- och höstprop.).
  Sannerligen märkligt att en opposition först ska rösta på(röstnedläggning) en minoritets-budget för att i utskotten och kammaren rösta emot, dvs bedriva oppositionspolitik.

  Detta tycks vara att sätta det "fördömliga" Sverige bland de andra mer eller mindre demokratiskt korrumperade nationerna i bl.a Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Texttv på SVT yrar om vad som egentligen hände under presskonferensen. Helt omöjligt att förstå vad skribenten på SVT skriver.

   Radera