Cornucopia?

2014-12-16 13:21

Krasch på Moskvabörsen, krasch i oljan, svenskt guldpris upp +15% i år

Moskvabörsen kraschade idag tillsammans med den ryska rubeln. Medan kraschen i oljepriset fortsätter går dock guldet mycket bra för oss svenskar och ligger nära årshögsta med ca +15.0% i år, mot Stockholmsbörsens +4.7%. Gammal är äldst i dessa oroliga tider.

Guldpriset i SEK per gram, samt
OMXS30 under året.
Harmoniserade skalor. Veckochart.

Mycket av guldprisets uppgång beror förstås på den svenska kronans försvagning, medan amerikaner antagligen inte är i närheten lika nöjda. För Sverige och svenskarna har guldet dock fungerat utmärkt som en hedge under året.

Guldet har även den fördelen att i händelse av att skiten träffar fläkten på riktigt och robotarna börjar fara, så kan man ta med sig eventuellt fysiskt guld när man flyr. Kan vara värt att påminna om att civilbefolkning som flyr krig alltid klarar sig bättre än de som stannar kvar, undantaget de som slår sig in på en kriminell bana. Trams som att civilbefolkning ska värnas och krigets och folkrättens lagar ska följas enligt Genevékonventionen har i princip aldrig någonsin följts av en angripare1..
Månadschart RTS i USD.
Logaritmisk skala.

Moskvabörsen är i skrivande stund ner 12.60% 15.14% under tisdagen, åtminstone DJ Russia GDR.

Bifogar ute till vänster en USD-baserad graf över Moskvabörsens RTS-index.
Dagschart USDRUB.

Notera att det är en månadschart och att den är logaritmisk. December månad är inte över, men än så länge är nedgången i december 2014 den största nedgången en enskild månad sedan augusti 1998, alltså medräknat den akuta finanskrisen 2008. Detta kan ändra sig om det kommer en rekyl.
Veckochart spotpris nordamerikansk finolja.

Charten för den kraschande rubeln är spektakulär. Vi pratar om exponentiell utveckling, och väljer man veckocharten får man en fantastiskt jämn exponentiell krasch.

Fast mest intressant är kanske kraschen i oljepriset, vilket också riskerar ge omfattande konsekvenser.

Mer om det i ett senare blogginlägg.

Oavsett, den som sitter på guld kan slappna av och pilla sig i naveln. Åtminstone om man sitter på det fysiskt, annars är man lika beroende av fungerande finansmarknader och banksystem som alla andra.

Prisdata för guldpriset i SEK per gram kommer från min annonsör Liberty Silver, som dock inte sponsrat detta blogginlägg.

1. När det gäller den sannolikaste angriparen Ryssland, så har Ryssland och Sovjetunionen aldrig någonsin följt folkrätten, oavsett om det är andra världskriget, Afghanistan, Tjetjenien, Georgien, Ungern, Tjeckoslovakien, Abchasien eller Ukraina vi talar om. En läsare, som kom som flykting till Sverige från en öststat under kalla kriget och sedermera blev läkare vek sig dubbel av skratt under den militära delen av läkarutbildningen på 80-talet, där det pratades om folkrätten och att angriparen inte fick angripa röda kors eller civilbefolkning. Aldrig hänt att Ryssland respekterat något sådant.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

13 kommentarer:

 1. Hej Lars,

  Du har tidigare skrivit om att ha guld hos tex BullionVault. Men trots att man där äger det fysiska guldet så är man ändå beroende av fungerande internet. Hur ser du på det upplägget idag? Eller är det guld nedgrävt i trädgården som gäller? På BullionVault och liknande handlas guldet i USD,GBP,EUR men inte i SEK så man är ändå exponerad för valutarörelse. Så var ska man handla för att dra nytta av guldkursen i SEK som du beskriver? Det känns som att man i det korta perspektivet skall köpa USD och invänta lägre guldkurs i just USD för att sedan köpa guld. Vad säger du?

  /Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inget sätt att köpa guld utan att vara utsatt för rörelserna i USDSEK.

   Att köpa guld i valv hos certifierade leverantörer kan vara utmärkt, åtminstone om man ska fly landet...

   Radera
 2. Intressant att jämföra RUB, BYR och UAH.

  Är den Ukrainska valutan UAH verkligen lika mycket värd idag jämfört med den ryska rubeln som den var för 6 år sedan?

  https://finance.yahoo.com/echarts?s=RUBUAH%3DX+Interactive#{%22range%22%3A%22max%22%2C%22scale%22%3A%22linear%22}

  Jag får inte RUBBYR att fungera hos yahoo just nu, har för mig att det gick igår. Nåja . . .

  SvaraRadera
 3. De stolta ättlingarna till det gamla romerska imperiet, Italienarna, hade lite svårt att hålla sina klor borta från den svenska Abessinien ambulansen på 30- talet.
  Om jag minnes rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Rätt munnet!
   Och Englands premiärminister Baldwin fick bara ur sig: "My lips are sealed".

   Radera
 4. Du insinuerar lite naivitet när du nämner hur läkaren fick lära sig krigets konventioner under utbildningen. Åtminstone sent 70-tal så övades dock i samband med krigskirurgiövningarna med grisar för skador med otillåten ammunition.

  Gammal då 35-årig beredskapsammunition "förbättrad" med en fil gav högst otillåtna skador för läkarna att öva sig på. Så försvaret skilde i alla fall då på vad som var tillåtet och vad man förväntade sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gjordes också på 80-talet.

   Radera
  2. Krigskirurgi övas fortfarande på sövda grisar som aldrig vaknar igen.

   Radera
  3. Alltid något, jag menar att grisarna får lite övning i alla fall

   Radera
 5. Noterar att Belarus BYR är rena hårdvalutan numera, med ett 16% spread mellan köp och sälj kurserna hos Tavex.

  RUB har 53% och UAH hela 127%.

  Minns att Tavex slutade helt att köpa tillbaka BYR för några år sedan när den var hotad. Dit har vi inte kommit än tydligen.

  http://www.tavex.lv/cash-currency-exchange

  SvaraRadera
 6. Hur är silver som hedge mot börsen?

  SvaraRadera
 7. Var ska man fly, om hela världen står i brand?
  Tror det är stor risk att de som köper på sig guld i nuläget bara härmar beteendet hos välbärgade rika rommare.
  Händer typ varje år att någon amatör med metaldetektor hittar en begravd guldskatt i skogen i närheten av en av barbarer nedbränd rommersk villa (Bug out location på 400-talet).
  http://www.thelocal.de/20140219/german-amateur-treasure-hunter-bags-sensational-roman-hoard
  http://cassandralegacy.blogspot.se/2013/10/the-strategy-of-dragons-hoarding-your.html
  http://thearchdruidreport.blogspot.se/2014/11/dark-age-america-hoard-of-nibelungs.html


  SvaraRadera