Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-12-30 12:28

Ju fler (m)-väljare, desto färre asylsökande i kommunen - tvärt om för (sd)

"Jag kommer att vädja till svenska folket att öppna sina hjärtan för de mycket utsatta människor som vi nu ser runt om i världen" - Fredrik Reinfeldt (m)
Den gammelmoderata tankesmedjan Fri Världs VD Stefan Olsson har i en serie inlägg diskuterat sambandet mellan (sd):s valresultat och antalet asylsökande, och även uppmärksammat mina tidigare inlägg i ämnet. Olsson har nu gjort ett hästjobb och publicerat asylsökande per capita i landets kommuner, och valresultatet i riksdagsvalet för (m) och (sd) i alla landets kommuner. Slutsatsen är att ju fler (m)-väljare desto stängdare hjärtan har kommunen, och ju fler (sd)-väljare desto öppnare hjärtan i kommunen, eller så innebär fler asylsökande att (sd) plockar röster från (m).


Den matematiska korrelationen mellan antalet (sd)-väljare och antalet asylsökande är starkt positiv, dvs 0.3194. Korrelationen mellan antalet (m)-väljare och antalet asylsökande är starkt negativ, dvs -0.3410.

Folk med neuropsykiatriska diagnoser kommer här börja babbla floskler de inte förstår innebörden av och säga korrelation innebär inte kausalitet bla bla bla. Vi låter dem göra det, det är inget fel att ha en diagnos. Förnekelse, ilska och förhandling är naturliga sorgereaktioner när man presenteras för oönskade uppgifter och då är det alltid tryggt att ha en floskel som snuttefilt. Naturligtvis kan man hitta alla möjliga förklaringar utan att vederlägga dessa med statistik, t ex att där moderater bor finns inga bostäder att hysa asylsökande i, trots att det är OK att hålla dem under förhållanden som inte är tillåtna för hundar i Sverige. Det går även att korrelera med mängden granskog på orten osv.

Stickprovet är här komplett och handlar om landets 290 kommuner. Datat är korrekt.

Oavsett hur man ser på saken och vilket steg i den psykologiska sorgefasen man befinner sig i, så är beskedet allvarligt för moderaterna. 

Moderata kommuner släpper inte in asylsökande, åtminstone inte de som vill ha kvar sina (m)oderata väljare. Kommuner där (sd) är starka släpper in asylsökande. Huruvida det beror på att (sd)-väljare har öppnat sina hjärtan, att kommunpamparna vill jävlas med (sd)-väljarna eller att fler asylsökande på orten driver moderater att rösta på (sd) kan man diskutera.

Baserat på Johan Westerholms skriverier på Ledarsidorna.se, inklusive omfattande research på plats för hans kommande bok, så så är det det senare. Asylsökande på en ort driver folk att rösta på (sd).

Grafen över utfallet hittar ni nedan. Originaldatat hittar ni hos Stefan Olsson.

När jag studerat datat har jag hittat primärt två orsaker till bruset i staplarna. Det ena är Norrland, som generellt tar emot färre asylsökande och där även (sd) vid högt asylsökande inte får lika många röster. Norrlänningarna är helt enkelt öppnare och mer toleranta än folk i söder.

Det andra är Skåne, där (sd) är starkare i kommunerna även om man inte har asylsökande. Skåningarna är helt enkelt intolerantare och har mer stängda hjärtan än folk norröver.

För att jämna ut trenden är linjerna över (sd)-väljare och (m)-väljare trettio punkters medelvärde. Originaldatat hittar ni som staplar. Korrelationen ovan är förstås gjord på originaldatat och inte på medelvärden.
Asylsökande och riskdagsröster (m) och (sd) i landets kommuner 2014
Moderaterna står nu inför en dubbel utmaning.

Dels leder decembersveket till massflykt av väljarna, dels har redan de senaste årens måttliga, men historiskt mycket höga, flyktingmottagande lett till stora framgångar för (sd) och stort tapp för (m).

Asylvågen har dock bara börjat. Redan under 2015 väntas nästan lika många asylsökande som under hela förra mandatperioden och ännu fler om man räknar in anhöriginvandring till de som får PUT. Frågan är om (m)oderaterna alls kommer finnas kvar 2018 och om (sd) kommer bli Sveriges största parti?

Stefan Olsson konstaterar:
"Antalet asylsökande kommer enligt Migrationsverkets prognos vara mycket högt under flera år. Även om man som moderat tycker att det är en bra sak bör man skaffa sig en plan för hur ökad konkurrens från SD ska hanteras eftersom mängden asylsökande ökar stödet för SD på Moderaternas bekostnad. Om man vill att M ska fortsätta att vara ett stort parti och samtidigt behålla en generös flyktingmottagning bör man läsa dessa siffror och begrunda."
För övrigt är Habo den kommun i landet som tar emot minst antal asylsökande, specifikt 0.9 promille av kommunens befolkning är asylsökande, eller en person. Underligt nog har Habo utsetts till Sveriges bästa kommun att bo i, trots att vi alla vet att det allra bästa som finns för både Sverige och svenskarna är att ta emot asylsökande. Habo har dock hittat ett sätt att bli bäst trots att de inte har några asylsökande.

Och då är inte Habo ens någon moderat kommun.

Det är däremot Vellinge, med sina 48.55% röster på (m) och 14 asylsökande på 34 000 invånare eller varför inte Danderyd med sina 49.98% röster på (m) och 0.5 promille asylsökande eller varför inte Reinfeldts eget Täby med sina 45.30% röster på (m) och endast en promille asylsökande.

I andra ändan hittar man Ljusnarsbergs kommun med 13.83% asylsökande och Norberg med sina 11.39%, följt av Hultsfreds 7.83% och Uppvidinge med 7.68%. Där röstar 12-14% på (m).

Röstar man på (m)oderaterna öppnar man inte sina hjärtan. Gjorde man som partiledaren Reinfeldt sade, så skulle Vellinge, Danderyd och Täby ha 13.83% asylsökande i kommunen.

Tillägg: Stockholms kommun med sitt rödgrönrosa styre hamnar på plats 173 och tar bara emot 4.5 promille asylsökande. Vi ser nu alla fram emot att (fi) och (mp) höjer detta till åtminstone 10%. För de har väl öppna hjärtan?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. Cornu, har du nån idé om varför hjärtana är så stängda i Norddanmark? Kan det vara så att människorna där helt enkelt vågar vara mer kritiska för att dom känner stöd från Syddanmark som ju har en betydligt tuffare invandrarlinje?

  Vore även intressant att förstå varför hjärtana är relativt öppna Söder om Söder (gröna södra T-banelinjer i Stockholm, tex Kärrtorp). Där finns ju många invandrare till skillnad från tex Södermalm. Tror för övrigt MP är starka Söder om Söder också, om det kan spela in.

  Man talar om att integrationen är dålig i Sverige, men är den ändå olika bra på olika håll?

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas att FR:s avgångstal och AKB:s inledningstal som M-ledare inleds med de uppmanande orden till M-folket ute i landet: skärp er och öppna era hjärtan!

  Man ska alltid titta till vad en politiker gör, vad vederbörande säger är inte lika intressant.

  SvaraRadera
 3. Korrelationer på 0,3 - 0,4 betraktar jag inte som starka möjligen indikerar dom något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Måttlig korrelation, inget mer än så.

   Radera
  2. Förresten, jag uttalade mig om korrelation. Cornu, har jag en neuropsykiatrisk störning nu?

   Radera
 4. Det är trots allt många som aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på SD för att de inte vill bli sammankopplade med partiet.

  Däremot hade det varit intressant att hålla en folkomröstning kring frågan: Ska Sverige begränsa flyktinginvandringen med hänsyn tagen till boendemöjligheter, EUsnitt, budgetutrymme och integrationsmöjligheter?

  Jag gissar på att 70% skulle svara JA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man håller sig till sakfrågorna och inte blandar in SD för eller emot så tror jag att siffran skulle hamna över 70%.Ja tror att under 2015 kommer ganska stora politiska ändringar ske till en mer europeisk nivå på diskussionen kring volymer,kostnader kapacitets och verkliga integrationsproblem. Verkligheten kommer alltid för eller senare ikapp. Reinfeldts o MP:s tolkningföreträde kommer att successivt försvinna

   Radera
  2. Problemen med de flesta ideologier, t.ex liberalismen, är alltid att hitta någon slags maktbalans såväl i kommunerna, de suveräna staterna och mellan staterna. När t.ex stater för länge och för hårt driver ideologiska program så visar det sig alltid att verkligen inte överensstämmer med den önskade(för de flesta). Och det leder ofrånkomligt till konfrontationer, tyvärr. När den tiden kommit är det för sent att reagera. Kostnaderna blir höga.

   Radera
  3. Politiken blir mycket svårare för att vi har en mängd olika "spheres of justice" som skall hanteras. Det gör ideologernas jobb mycket svårt och det leder lätt till orimliga överbetoningar och underbetoningar av vissa "sfärer". Svenska politiker är totalt oförmögna att hantera individen och nationalstaten på rimliga sätt. Det har talats om subsidiaritetsprincipen. Själv konstaterar jag att ett gott livsflöde med nödvändighet tilldrar sig på många olika nivåer. Man måste akta sig för att överbetona eller underbetona något av dem.

   Radera
  4. @Kuckeliku,

   Sorry mitt genmäle hamnade slarvigt 15.10 nedan.

   Radera
  5. Hur blir man sammankopplad i valbåset? Håll käft och gapa liberalsocislistiskt men rösta på SD. Jag kommer aldrig att rösta för alliansen, jag ogillar även s-mp och vänstern har alltid en rakning av frågor som gör att det jag är emot är det de satsar på, det jag är för med vänstern, nej, där gör de nada.

   Jag ser fram emot att folkpensionen nu återinförs, mao, 40 år i landet!

   Radera
 5. Det finns mycket skog i Sverige, sa Reinfeldt. Han borde nog snarare sagt att det finns mycket golfbanor i Sverige. De är närmare befintliga arbeten och köpstarka medborgare och lättare att odla upp.

  Du är en av Sveriges få riktiga journalister Cornu. De flesta är bara avlönade propagandister och verklighetsförnekare.

  SvaraRadera
 6. Reinfeldt kommer bli känd som mannen som mördade Moderaterna. Han mördade dessvärre inte bara Moderaterna. Listan kommer bli lång på allt han mördat. På den kan hamna saker som välfärden, demokratin, samhällsfreden, samhällsekonomin, tilltron mellan människor, sanningen, friheten och framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir förbluffad. Först "öppna era hjärtan talet" när alla vet att stora delar av moderatväljarna är kritiska till den förda migrationspolitiken. När samtliga partier förbereder sig för nyval går Reinfeldt ut och repeterar budskapet om det önskvärda med ökad migration, att Sverige inte tillhör de infödda svenskarna mer än någon annan och att det minsann finns plats mm. Nu visar sig Reinfeldt ha haft en aktiv roll i decemberuppgörelsen, iaf som "bollplank"/rådgivare åt sina efterträdare. Vem tror att AKB sätter sig på tvären där?

   Godwins lag i all ära men det här börjar likna Hitler i sin bunker i Berlin våren 1945. Om han inte får fortsätta som den store ledaren ska hela riket brännas/bombas sönder och fullständigt utplånas. Enligt denna analogi antar det moderata partiet rollen som 3:e riket

   Radera
  2. Det var ju till och med ännu värre än vad Ocke beskriver.

   Reinfeldt inledde sin borderlinesommar på Gotland med ....

   "Tack för att ni valde Sverige!"

   ....och följde därefter upp på Norrmalmstorg med det famösa....

   "Öppna era hjärtan!".

   Efter detta följde en listig observation från regeringsplanet....

   "Titta, här finns hur mycket plats som helst för folk som flyr för sina liv!".

   ...och häromdagen konstaterade han i TV4 att....

   "Sverige tillhör dem som kommer hit nu, inte de som byggde det!"

   Är denna man riktigt i ordning? På riktigt, alltså.

   Radera
  3. Intressant blir det om man liknar landet med ett hus man byggt. Det är inte du som byggt huset som äger det, det är de du släpper in genom dörren.

   Radera
  4. Jag tror att Reinfeldt gör precis det hans uppdragsgivare vill. Och att han kommer att belönas rikligt för det.

   Staten håller på att avvecklas till förmån för större enheter som EU och man använder den lilla makt som fortfarande finns till att slå sönder nationalstaten och trygghetssystemen så gott man kan.

   Radera
  5. Ja, i den kända boken och intervjun FR gav i mitten av 90-talet så menar han ju mest att medelklassen inte ska få bidrag, numer ser FR att medelklassen ska ha alla bidrag.
   Kalla det avdrag om ni vill. Sen jobbskatteavdraget kom till är det ordet borta, fel, man drar inte av för ngt.

   Radera
 7. En analys över förhållandena mellan öppna hjärtan och antalet högt betalda och uppsatta skattespengdiare och deras bostäder skulle nog även den ge en riktigt låg korrelation och vise versa

  I övrigt anar jag att bloggmästaren läst in sig på Frankfurtskolan och dess argumentationsteknik. Den de använt i Sverige i flera decennier.

  SvaraRadera
 8. Undersökningen stämmer väl överens med den allmänna bilden hos folk tror jag. Skåne mer M-anhängare på mindre orter och städer medan SD dominerar de större städerna(med förorter) med flera invandrare. Som sagt en välkänd bild som media förmedlat genom åren.

  Ser ut att bli ett dilemma för (m). I övrigt är nog folk i allmänhet emot SD (de 87%). Inte minst när de kunnat se SD som ny ledamöter i kommunalfullmäktige för första gången. Alltså naturliga negativa reaktioner.

  Jag tror att (m) riskerar att växa igen först när vi gått in i en ny allvarlig kris. En kris då det ökande flyktingmottagandet på allvar ifrågasätts av allt flera medborgare. Ekonomin styr som vanligt.

  Dubbelmoralen mellan (m)´s partilinje(följa med strömningarna) och de typiska (m)-fästena runt t.ex storstäderna är slående. (m)-kommuner som alltid att relativt litet lägenhetsbestånd.

  Stor risk att (m) får se ökade interna spänningar. Batra får sannolikt en mycket tuff ledar-resa det kommande året. Inte minst pga "decemberöverenskommelsen".

  Definitionen av asylsökande bör ses ur minst två perspektiv:

  1. Flyktingar anvisas plats där plats finns, dvs inte i Danderyd
  2. Flyktingar vill till orter där andra flyktingar finns, dvs storstäderna där även jobben finns
  4. Flyktingar flyttar ofta till storstäderna efter att de placerats på annan (mindre) ort.
  3. Flyktingar vill inte till orter där de är ovälkomna. I vilken mån de kan påverka eller inse detta vet jag ej-

  SvaraRadera
  Svar
  1. En viktig sak som förändrats de sista 15 åren är att företagare och storbolag(många (m)väljare) blivit mer positiva till invandringen generellt. Det fenomenet hänger ihop med utvecklingen av en mer avreglerade arbetsmarknad med nedåttryck på löner och försämrade arbetsvillkor. Byggboomen, vården och typiskt enklare försäljningsjobb har under de sista 10 årens goda ekonomiska utveckling till slut påverkat synen på invandrare(med "konstiga namn"). De ses numera som bra arbetskraft. Arbetskraft som vet att deras insatser påverkar svenskens syn på dem som medborgare. Invandrarna ses även sedan länge som goda entreprenörer. Trots att det för många varit enda utväg. Deras stolthet gör även att de inte vill leva på skattepengar eftersom det bara konfirmerar fördomar om dem. Jag tror att svensken skulle känna likadant om han/hon hamnat i samma situation utomlands.

   Radera
  2. Det är som bekant stor brist på lägenheter som nyanlända kan ha råd med. Detta beror på två orsaker:

   1. Byggbolagen maximerar vinster och är ej sociala entreprenörer, dvs de bygger dyra bostadsrätter för folk med pengar.

   2. Kommunerna vill maximera skatteintäkterna och minimera utgifterna, dvs de vill locka till sig invånare med höga inkomster vilket leder till att de också vill bygga dyra bostadsrätter.

   Trenden kommer därför att fortsätta med placeringar ute i obygden där det inte finns arbeten eller trångboddhet i utanförskapsområden, tänk två barnfamiljer på ca 10 pers i en 2-3:a.

   Radera
  3. @Somebody....

   Har ingen annan åsikt därvidlag. Möjligen om staten ger full kostnadstäckning. Då kan kommuner på sikt få skatteunderlag. Frågan om det finns jobb överhuvudtaget till alla flyktingar på en liten ort. Knappast få man väl tro. Det handlar mest om en förvaring där framtiden utgör ett önsketänkande.

   Ang. bostäder kan man undra varför Alliansen inte förutsett hur invandringen skulle påverka bostadspriserna? Ett utslag av naivitet eller bara ett typiskt liberalt tänk att "marknaden löser allt"?

   Undrar om politikerna verkligen vet och förstår hur det ser ut uti verkligheten. Inte minst på småorterna dit flyktingarna förvisas? Statistik är en sak.....

   Radera
  4. Ja, hur många arbetsamma immigranter kör inte med dubbla jobb?
   Har en liten firma/butik på dagen och taxijobb nattetid...
   Genom skattesystemet så räcker det inte med att gneta i en butik på dagen för då räcker det inte till att betala skatten...
   Det krävs litet mera...
   Och att erkänna att man inte fixat emigrationen det är omöjligt!
   Alltså, jobba på, dygnet runt...
   Varför tror ni annars att det kommer intresserade immigranter på SD-mötena..
   Som vill resonera...
   De ser att något är galet, men vad...

   Radera
 9. Är verkligen moderaternas bevekelsegrund för sina öppna hjärtan flyktingarnas väl och ve. Blir mer och mer övertygad att det handlar om ett sätt att förändra arbetsrätt, lägstalöner, i kort välfärdsamhället. Genialiskt att linda in det i ett godhetstäcke.
  Ett tecken på det tycker jag är frånvaron av debatt var pengarna gör nytta. Är vi så säkra på att man har det bättre i en lägenhet i en svensk glesbygdsort än i en stad i ett angränsande land till en bråkdel av kostnaden?

  SvaraRadera
 10. @Kuckeliku; Ja men en ideologi under tillämpning av makten handlar om hur man beskriver verkligen från början. Hur den fungerar och t.ex varför det inte fungerar på ett annat sätt eller på en annan plats. Man övertygar helt enkelt sina undersåtar och därefter implementerar man åtgärder i den "rätta" riktningen. Och det för att man fått makten att göra det. Den starkes rätt!

  Ex.
  Ta Obama´s sätt att hantera Ryssland. Vi vet att Ryssland historiskt sett alltid upplevt sina gränser hotade. Ändå fortsätter man inom NATO att bygga upp ett, som det kan uppfattas, offensivt försvar direkt på Rysslands s.k intresseområde och suveräna gräns. Ett område som USA aldrig skulle medge på hemmaplan. Vi riskerar mao krig om Putin kläms åt för hårt. Antingen av Putin själv eller de som ev. skulle ta över makten. Oavsett Rysslands svaga demokrati etc så måste man ifrågasätta kostnaderna som en hegemoni riskerar att åsamka övriga världen. Även ett inbördeskrig i Ryssland är tänkbart om det vill sig illa. Kostnaderna för ånyo exkludera Ryssland från Europa får konsekvenser om det fortsätter som nu.

  Det finns inget paradis, bara en ständig obalans som skapas av egenintresset. Ett intresse som har flera bottnar och som inte sällan leder till korruption och än mer obalans. Det värsta är att vi inte så väl känner till verkligheten på plats. Vi får den bara serverad, Av media och de som direkt agerar. Resultat är okänt men priset kan bli mycket högt.

  Ledord: Väst sätt att leva är alltid bättre än alla andras! Därför måste vi expandera förutsättningarna för denna ideologi trots vår värld utgör en minoritet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ligger väl egentligen inte i Europas intresse att göra Ryssland instabilt? Det tjänar väl bara USA på?

   Radera
  2. Inte USA heller är jag rädd. Inte det amerikanska folket. Inte världsekonomin. Krig gynnar egentligen väldigt få om det inte handlar om folkresning mot korrumperade diktatorer etc.

   Radera
  3. Vilket struntprat.

   Länderna i Europa är suveräna stater och har förstås all rätt att söka medlemskap i NATO oavsett vad Ryssland tycker om det. Ryssland har ingen rätt att diktera villkor för sina grannländer bara för att de bovar och banditer som råkar styra i detta land har fått för sig det.

   Radera
  4. Nej, men Ryssland kan ju ta till det som de har att ta till.
   Kina kan ta emot råvarorna. Om du och jag ska samarbeta så vill jag vinna på det, ett Ukraina i Nato kan jag inte se Rysslands behov av framöver. Europas? Dvs Tysklands? Tyskland styr igen men frågan är hur länge. Ett land utan politik, jag menar, man har växlat lite och haft stora koalitioner, mitten gäller, inga förändringar. USA har ännu makten, det märks.

   Radera
  5. Edis,
   givetvis har länderna rätt att söka medlemskap i NATO. Men bara för att man har rätt till något innebär inte att det är ett bra alternativ att agera på. Vad skulle fördelarna vara? Jag ser dem inte.

   Radera
  6. rttck,
   nej det stämmer. De enda som tjänar på det är en liten elit i USA.

   Radera
 11. 0,3 är "stark" korrelation? Nu är du sådär pinsam igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här sammanhanget är det väl en hyfsat stark korrelation?

   Radera
  2. Tja, om sammanhanget är att Corny vill överdramatisera á la Aftonbladet så har du rätt. Annars inte.

   Radera
  3. Haha, ja det kanske är det som är sammanhanget...

   Jag har lite dålig koll på vad som är en stark korrelation när det gäller sådana här samband. Jag tänker att det är ganska komplexa företeelser med många faktorer som påverkar.

   Inom psykologi som jag vet mer om är 0,3 vanligen en stark korrelation. Just därför att det handlar om komplexa och multipla samband.

   Radera
  4. När det gäller samhällsvetenskap brukar man betrakta 0,3 som, om inte starkt, så i alla fall tilräckligt intressant. Som anges ovan får man aldrig de starka samband i t.ex. sociologi eller statsvetenskap, som man kan få i naturvetenskapliga ämnen, eller ekonomi.

   Radera
 12. Finns något p-värde för analysen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med viss reservation för räkning på mobilen och vilket p-värde du syftar på får jag det till storleksordning 10^-8, baserat på r=0,32 och n=290. Dvs. skäl för att avvisa nollhypotesen är mycket låg.

   Radera
 13. Visst är 0.32 en okej korrelation, även om den bara förklarar c:a 10% av variationen, som man säger (R^2). Däremot finns det många andra indikatorer som korrelerar lika väl med SD-röstande (t ex frekvens av motorcyklar i en kommun, som också har r=0.32) eller betydligt starkare (som andel högutbildade individer, vilket har en negativ korrelation på -0.53 med SD-röster, eller de geografiska effekter du nämner.) Inte heller i en multivariat analys ploppar andelen asylsökande ut som någon speciellt viktig indikator. Se https://github.com/hussius/valdata för källa till ovanstående påståenden.

  SvaraRadera